Η τελευταία αγωνιστική της Ευρωλίγκας

Μύρισε Playoffs..

H πολυθρύλητη τελευταία αγωνιστική της Ευρωλίγκας έφθασε και εκτός των ελληνικών ομάδων έχουμε 4 σημαντικά παιχνίδια που μας προκαλούν να τα παρακολουθήσουμε..

Άλλωστε, το νιώθετε, έτσι; Μύρισε Playoffs. Και πολύ σύντομα θα γνωρίζουμε τις διασταυρώσεις με τις οποίες θα πάμε στη “καλύτερη εποχή του χρόνου” για τους basketball junkies της ηπείρου μας.. Πριν όμως φθάσουμε στη post season έχουμε την τελευταία αγωνιστική του TOP-16 η οποία, εκτός των αναμετρήσεων των ελληνικών ομάδων, περιέχει 4 παιχνίδια που θα κρίνουν πολλά. Πάμε να τα δούμε μαζί..

Brose Baskets-Laboral Kutxa

Δύο διαφορετικοί κόσμοι συναντιούνται στη Βαυαρική πόλη. Η Slow-pace ομάδα του Τρινκιέρι η οποία βασίζεται στο μπάσκετ συνεργασίας για να παράγει απέναντι στους Up tempo-Βάσκους του Περάσοβιτς με τη χαρακτηριστική ροπή στη προσωπική φάση. Η Brose Baskets δεν έχει τη τύχη στα χέρια της και η πιθανότητα της για πρόκριση ακόμα και σε περίπτωση νίκης είναι μικρή από τη στιγμή που περιμένει βοήθεια από τη Ζάλγκιρις, τον Ολυμπιακό και τη Κίμκι. Αυτή η παράμετρος (της μικρής πιθανότητας) , παρότι μιλάμε για γερμανική ομάδα, αναμένεται να παίξει ρόλο στα δρώμενα του παιχνιδιού.Brose Baskets-Laboral Kutxa τελευταία αγωνιστική της Ευρωλίγκας

Η Λαμποράλ μόνο με νίκη έχει ελπίδες για τη πρώτη θέση περιμένοντας στραβοπάτημα της ΤΣΣΚΑ στο ΣΕΦ. Οι Βαυαροί έχουν 9-1 φέτος στη πανίσχυρη έδρα τους όπου ανεβάζουν πολύ τη παραγωγικότητα τους με το ποσοστό τους από τη περιφέρεια να ακουμπά το 44%. Οι Βάσκοι από την άλλη είναι η ομάδα που κατεβάζει τα ποσοστά του αντιπάλου στο πάτωμα (σε δίποντα και τρίποντα) και όταν βάλει τον αντίπαλο στον ρυθμό της συνήθως τον πατάει. Πιστεύω θα δούμε γρήγορο μπάσκετ. Αν το παιχνίδι δε γινόταν τελευταία αγωνιστική (με τις πιθανότητες στόχων για κάθε ομάδα τόσο συγκεκριμένες) θα έπαιρνα Τρινκιέρι. Η ομάδα του υπερέχει στα γκαρντς και έχει την υπομονή που χρειάζονται τέτοια ματς. Όμως πραγματικά η πιθανότητα να επηρεαστούν οι Γερμανοί από το βαθμολογικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτή.

Ζalgiris-Barcelona

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι δύο ομάδες που έχασαν στο Κάουνας (Brose Baskets, Ολυμπιακός) στηρίζουν τη πιθανότητα πρόκρισης τους μόνο σε νίκη των Λιθουανών απέναντι στη Μπαρτσελόνα. Ουσιαστικά το Κάουνας πήρε ..μαζί του όποιον δε κατάφερε να περάσει από εκεί.Η Μπαρτσελόνα με νίκη καθαρίζει τη τρίτη θέση στο γκρουπ.
Ζalgiris-Barcelona τελευταία αγωνιστική της Ευρωλίγκας

Η Ζάλγκιρις είναι μαχητική στην έδρα της αλλά πρέπει να παιχτεί το παιχνίδι σε συγκεκριμένο πλαίσιο για να έχει τύχη στη διεκδίκηση της νίκης. Αυτό το σενάριο περιλαμβάνει περιφερειακή αστοχία των Καταλανών και αδυναμία στο ριμπάουντ, στοιχεία που μπορούν να δώσουν την ευκαιρία στους γηπεδούχους να είναι ανταγωνιστικοί με τα ψηλά κορμιά τους. Η ομάδα του Σάρας είναι αυτή με την πιο αδύναμη άμυνα στο TOP-16. Από τη Μπαρτσελόνα θα λείψει ο Ρίμπας ενώ ο Ναβάρο είναι αμφίβολος.

Darussafaka-Lokomotiv Kuban

Ιδιαίτερο ματς το οποίο θα έχει σημασία εφόσον τη Πέμπτη ο Παναθηναϊκός νικήσει την Αναντολού (σε διαφορετική περίπτωση η Λοκομοτίβ είναι και με ήττα δεύτερη). Σίγουρα όχι τόσο εύκολο όσο παρουσιάζεται για τους Ρώσους. Η Λόκο έχει το πάνω χέρι, όχι γιατί είναι πιο ποιοτικό σύνολο (σίγουρα είναι) αλλά γιατί (με την προϋπόθεση που ανέφερα) μπορεί να είναι η μόνη που θα έχει ισχυρό κίνητρο απέναντι σε μια ομάδα που δε κυνηγάει κάτι. Βέβαια, δε κυνηγούσε ούτε τη προηγούμενη εβδομάδα στο Βελιγράδι..Darussafaka-Lokomotiv Kuban τελευταία αγωνιστική της Ευρωλίγκας
Οι γηπεδούχοι έχουν έμπειρα παιδιά και μπορούν να βάλουν δύσκολα στη Λοκομοτίβ (δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό) εφόσον καταφέρουν να μείνουν μαζί της στο σκορ για 25-30 λεπτά. Το κλειδί θα είναι ο ρυθμός. Εφόσον η αρμάδα του Μπαρτζώκα καταφέρει και κρατήσει χαμηλά το τέμπο είναι γκραν-φαβορί. Ακόμα και εάν σουτάρουν 7/30 τρίποντα όπως εχθές στο Μινσκ..

Real-Khimki

Ματς για να το δεις.. Δύο ομάδες με τρομακτικό ατομικό ταλέντο και ικανότητα στο να ανοίγουν την αντίπαλη άμυνα και το γήπεδο. Do or die.. Ο χαμένος χαιρετάει. Ο νικητής κατά πάσα πιθανότητα περνάει (οι Ρώσοι σίγουρα, η Ρεάλ μένει έξω μόνο με νίκες των Ζάλγκιρις, Λαμποράλ, ΟΣΦΠ). Η Κίμκι έχει τα χαρακτηριστικά για να χτυπήσει την άμυνα της Ρεάλ. Είναι ταλαντούχα, ταχύτατη σε ανάπτυξη και εκτέλεση και έχει παίχτες με προσωπικότητα. Το θέμα είναι ο χαρακτήρας που παρουσιάζει εκτός έδρας. Οι Μαδριλένοι δε με πείθουν σαν ομάδα. Όμως έχουν παίξει δεκάδες τέτοια ματς και κυρίως έχουν κερδίσει δεκάδες τέτοια ματς.. Παίζουν στην έδρα τους και το περιβάλλον σίγουρα τους ευνοεί. Πάμε για μεγάλο σκορ όπως καταλαβαίνετε. Real-Khimki τελευταία αγωνιστική της Ευρωλίγκας

Η εκτίμηση μου είναι ότι η Κίμκι θα πρέπει να είναι πολύ καλύτερη για να κερδίσει. Όχι καλύτερη. Πολύ καλύτερη. Να χτυπήσει κυνικά τον αντίπαλο και να δείξει ισχυρό πνεύμα όταν το βαρύ πυροβολικό κάνει την αντεπίθεση του. Σε ένα ματς που θα κριθεί στο τέλος οι γηπεδούχοι έχουν σαφές προβάδισμα. Η μάχη των περιφερειακών είναι πραγματικό Star wars.. Mη το χάσετε.

Υ.Γ: Σπουδαία αναμέτρηση στα Κανάρια σήμερα με τη Γαλατά να στοχεύει στην υπεράσπιση του +14. Δύο είναι τα δεδομένα αναφορικά με την αναμέτρηση. Οι Τούρκοι (οι οποίοι παίζουν καλό μπάσκετ τον τελευταίο καιρό και έχουν βρει χημεία) έχουν ένα πλεονέκτημα, ναι. Αλλά το Λας Πάλμας είναι μια από τις μεγαλύτερες κατηφόρες της Ευρώπης. Ο Ρενέσες θα προσπαθήσει να κάνει το γήπεδο μια μεγάλη ευθεία και να κεφαλαιοποιήσει τη ταχύτητα της ομάδας του φτάνοντας σε μεγάλο σκορ, πράγμα που συνηθίζει στην έδρα του. Ο Αταμάν από την άλλη θέλει ανηφόρα και στροφές. Χαμηλό τέμπο, ματς 70 πόντων στο οποίο θα είναι δύσκολο να ξεφύγει κάποια ομάδα, γνωρίζοντας ότι στο τέλος η ικανότητα των περιφερειακών του στο ένας εναντίον ενός μπορεί να αποβεί καθοριστική. Δε το χάνω..