Όπως συμβαίνει σε πολλούς τομείς της ζωής, έτσι και στο ποδόσφαιρο ο κόσμος ενθουσιάζεται με το νέο, με το διαφορετικό, με οτιδήποτε καινούριο αλλάζει λίγο τη ρουτίνα. Γι’αυτό κάθε φορά που ένας νεαρός ποδοσφαιριστής επιδεικνύει το ταλέντο του με κάποιον τρόπο, οι αντιδράσεις είναι συνήθως πιο έντονες από το κανονικό και φτάνουν μέχρι και σε βαθμό που να τις χαρακτηρίσεις υπερβολικές. Αποδέκτες αυτών των ακραίων αντιδράσεων έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια αρκετοί πιτσιρικάδες που είχαν την τύχη ή την ατυχία, ανάλογα πως το βλέπει και το αντιμετωπίζει ο καθένας, να μεγαλώσουν σε μια εποχή που κυριαρχούν τα σόσιαλ μίντια.
Μια από αυτές τις περιπτώσεις είναι και ο Μάρτιν Όντεγκααρντ. Ο Όντεγκααρντ μπήκε στη ζωή μας κάποια στιγμή μέσα στο 2014 όταν έγιναν viral κάποια βίντεο με ενέργειες του με τη φανέλα της Στρέμσγκοντσετ στην πρώτη κατηγορία της Νορβηγίας. Το πακέτο που πρόσφερε στο αδηφάγο κοινό ήταν αν μη τι άλλο ελκυστικότατο. Ένας πιτσιρικάς πολύ κοντρολαρισμένος που ντριπλάρει με άνεση, πασάρει με ωριμότητα που συναντάς σε φτασμένους παίκτες και ταυτόχρονα σκοράρει κιόλας. Αν σε αυτά προστεθούν και τα ρεκόρ που συνόδευαν τα χορταστικά βίντεο του (ο νεότερος παίκτης που κάνει ντεμπούτο και ο πιο νέος σκόρερ στο νορβηγικό πρωτάθλημα, όπως και ο νεότερος παίκτης που φοράει τη φανέλα της εθνικής Νορβηγίας), τότε το αποτέλεσμα αναμενόμενα είναι ένας μικρός ιντερνετικός παροξυσμός.
https://www.youtube.com/watch?v=zr57zkrz8Tk
Πριν καν κλείσει τα 16 του χρόνια ο Νορβηγός ήταν διάσημος και εκτός της χώρας του, είχε αποκτήσει το κλασικό παρατσούκλι “νέος Μέσσι”, μιας και το στυλ παιχνιδιού ταιριάζει κάπως με αυτό του Αργεντινού, και δεκάδες ομάδες από όλη την Ευρώπη ανυπομονούσαν να τον κάνουν δικό τους πριν η τιμή του εκτοξευτεί στο μέλλον. Μετά από μόλις μια σεζόν στο νορβηγικό πρωτάθλημα ο Όντεγκααρντ βγήκε ουσιαστικά σε… τουρνέ σε όλη την ήπειρο, κάνοντας προπόνηση με αρκετές από τις τοπ ομάδες του πλανήτη. Ανάμεσα στους 30 τουλάχιστον συλλόγους που προσέγγισαν τον πατέρα του ξεχωρίζουν τα ονόματα της Ρεάλ, της Μπάγερν, της Λίβερπουλ και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η ‘βασίλισσα’ ήταν τελικά η κερδισμένη της υπόθεσης, πληρώνοντας ένα ποσό που δεν ξεπερνούσε τα 4 εκατομμύρια ευρώ.
Μαζί με την υπέρμετρη φήμη όμως έρχεται αναπόφευκτα και η αμφισβήτηση που ουκ ολίγες φορές εξελίσσεται σε κακόπιστη κριτική. Στην περίπτωση του Όντεγκααρντ ειδικά που όλα έγιναν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα (δεν πέρασαν ούτε 9 μήνες από τη μέρα που έκανε ντεμπούτο μέχρι την ημέρα που υπέγραψε συμβόλαιο με τη Ρεάλ!), ο σκεπτικισμός έκανε την εμφάνιση του εξίσου γρήγορα. Ένας 17χρονος από μια παντελώς άγνωστη μικρή πόλη στη Νορβηγία βρέθηκε ξαφνικά στη Ρεάλ Μαδρίτης (έστω και στην β’ ομάδα της αρχικά), την ώρα που το όνομα του ‘έπαιζε’ συνεχώς στις περισσότερες αθλητικές σελίδες της Ευρώπης. Η πιθανότητα να κάει και αυτό το “παιδί-θαύμα” από την υπερ-προβολή αλλά και τις τεράστιες προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί δεν ήταν σίγουρα αμελητέα.
Η πρώτη πρόσκαιρη επιβεβαίωση των δύσπιστων ήρθε πολύ νωρίς. Πριν καν συμπληρωθεί ένας χρόνος παρουσίας του στη Ρεάλ, τα ρεπορτάζ έλεγαν πως ο Όντεγκααρντ δυσκολεύεται πολύ να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της νέας του ομάδας. Στα δυο χρόνια που έκατσε στην Μαδρίτη ο Νορβηγός φόρεσε μόνο μια φορά τη φανέλα της πρώτης ομάδας, κι αυτή για 32 λεπτά στο τελευταίο παιχνίδι της σεζόν 2015-16. Ο δανεισμός του σε κάποια άλλη ομάδα ώστε να πάρει παιχνίδια στα πόδια του έμοιαζε η μόνη λύση και κάπως έτσι ο Όντεγκααρντ πέρασε τα επόμενα 2,5 χρόνια στην Ολλανδία.
Η πρώτη προσπάθεια με τη φανέλα της Χέρενφεν δεν είχε και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, καθώς το χαμηλό επίπεδο της ομάδας δεν βοηθούσε ιδιαίτερα τον μικρό να βελτιωθεί, αλλά ο περσινός δανεισμός του στη Φίτεσε αποδείχτηκε το κατάλληλο βήμα για την εξέλιξη του. To ανοιχτό και επιθετικό ποδόσφαιρο της Ολλανδίας ήταν ό,τι ακριβώς χρειαζόταν για να φτιάξει χαρακτήρα αλλά και ψυχολογία κι αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι τελείωσε τη σεζόν με 9 γκολ και 12 ασίστ, ψηφίστηκε ο καλύτερος παίκτης της ομάδας και ήταν και μέλος στην καλύτερη 11αδα του πρωταθλήματος, όντας μάλιστα ο μοναδικός σε αυτήν που δεν ήταν παίκτης του Άγιαξ ή της PSV!
Μετά και την εντυπωσιακή χρονιά του στην Ολλανδία το μόνο που έμενε για να πειστούν οι άνθρωποι της Ρεάλ πως είναι έτοιμος να διεκδικήσει μια θέση στην 11αδα της ήταν να δοκιμαστεί σε ένα πιο απαιτητικό πρωτάθλημα. Εκμεταλλευόμενη την καλή της σχέση με τους Μαδριλένους η Ρεάλ Σοσιεδάδ έκλεισε για δυο χρόνια τον 21χρονο πλέον μεσοεπιθετικό και του έδωσε την ευκαιρία να αποδείξει στους πάντες ότι είναι πλέον ικανός να σταθεί και στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Και όπως φαίνεται, ο Όντεγκααρντ δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη.
Λίγο πριν η ομάδα του πάει στη Βαρκελώνη για να αντιμετωπίσει την Μπαρτσελόνα του Λιονέλ Μέσσι, το wonderkid που κάποτε αποκαλούσαν “νέο Μέσσι” φιγουράρει στις υψηλότερες θέσεις αρκετών στατιστικών κατηγοριών της Πριμέρα, δίπλα ακριβώς στο όνομα του ινδάλματος του. Ο Νορβηγός είναι δεύτερος στο πρωτάθλημα σε δημιουργία ευκαιριών και τρίτος στις πετυχημένες ντρίπλες, δυο κατηγορίες στις οποίες στην κορυφή βρίσκεται, όπως φαντάζεστε, ο Αργεντινός. Όπως αποκάλυψε άλλωστε πριν λίγες μέρες ο μάνατζερ του: “Ο Μάρτιν έχει μελετήσει πολύ τον Μέσσι από τότε που ήταν μικρός. Προσπαθούσε να μιμηθεί τις κινήσεις του, τις πάσες του και τη διορατικότητα του. Ο Μέσσι είναι ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο αλλά όταν βλέπεις τον Όντεγκααρντ να παίζει τώρα καταλαβαίνεις πόσο έχει βελτιωθεί απ’όλη αυτή τη διαδικασία παρακολούθησης του.”
Η ικανότητα του στο δημιουργικό κομμάτι φάνηκε από τις πρώτες κιόλας αγωνιστικές, όταν στο παιχνίδι με την Αλαβές τον Σεπτέμβριο έφτιαξε 10 ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του, ένα απίθανο νούμερο που είχε να εμφανιστεί στη Λίγκα πάνω από 3 χρόνια! Με 7 γκολ και 5 ασίστ συνολικά φέτος, ο Όντεγκααρντ εξελίσσεται σε παίκτη κλειδί της εξαιρετικής Σοσιεδάδ που διεκδικεί με αξιώσεις μια θέση στο επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ ενώ προκρίθηκε και στον τελικό του Κυπέλλου για πρώτη φορά μετά από 32 χρόνια.
Οι επιδόσεις αυτές δεν έχουν αφήσει φυσικά ασυγκίνητους τους ανθρώπους της Ρεάλ. Το όνομα του νεαρού έχει σχολιαστεί αρκετές φορές στις συνεντεύξεις και του Ζινεντίν Ζιντάν και του Φλορεντίνο Πέρεθ και θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως οι Μαδριλένοι θα προσπαθήσουν το καλοκαίρι να τον φέρουν πίσω στο Μπερναμπέου, στην προσπάθεια ανανέωσης του γερασμένου ρόστερ που θέλουν να κάνουν. Από την πλευρά της πάντως η διοίκηση των Βάσκων δηλώνει ότι η συμφωνία των δυο πλευρών ήταν για δανεισμό δυο χρόνων και ποντάρει στο ότι η Ρεάλ θα την τηρήσει. Το συμπέρασμα που βγαίνει από τις τοποθετήσεις όλων είναι πως την τελική απόφαση θα την πάρει ο ίδιος ο Όντεγκααρντ.
Ο νεαρός μεσοεπιθετικός δηλώνει μεν απόλυτα ικανοποιημένος με τις συνθήκες που έχει βρει στο Σαν Σεμπαστιάν αλλά ένα κάλεσμα της Ρεάλ, σε συνδυασμό με κάποιες φημολογούμενες αποχωρήσεις βασικών στελεχών που θα αφήσουν ανοιχτή την πόρτα της 11αδας της, δεν μπορεί να σε αφήσει τελείως ανεπηρέαστο. Το σίγουρο είναι ότι ακόμα κι αν δεν κάνει τελικά αυτό το καλοκαίρι το μεγάλο βήμα, η φετινή του παρουσία στην Πριμέρα αποδεικνύει ότι το μέλλον του ανήκει.