Εφές-Ολυμπιακός: Χωρίς άγχος και με κρυφές φιλοδοξίες

Ο ευρισκόμενος σε καλό αγωνιστικό ρυθμό Ολυμπιακός ταξιδεύει στην Τουρκία ψάχνοντας αυτό το μεγάλο διπλό που μπορεί να αλλάξει την μοίρα του στη διοργάνωση…

Γεμάτος ενθουσιασμό ως νικητής του ελληνικού ντέρμπι, ο Ολυμπιακός πηγαίνει στην Πόλη για να αντιμετωπίσει την πρωτοπόρο Αναντολού. Χωρίς πίεση αλλά με κρυφές φιλοδοξίες, σε ένα σημείο της σεζόν όπου η συνθήκη η οποία έχει δημιουργηθεί, τον αναγκάζει να ψάχνει τη νίκη παντού. Ακόμα και στην έδρα της καλύτερης ομάδας της φετινής Ευρωλίγκας.

Η Αναντολού έκανε την πρώτη της ήττα στη διοργάνωση μετά τις 20 του Δεκέμβρη, πέφτοντας στο Τελ Αβίβ από την πολύ δυναμική άμυνα της Μακάμπι. Οι Τούρκοι μπήκαν στη τελική ευθεία του ματς έχοντας τον έλεγχο όμως οι γηπεδούχοι κατάφεραν μια ακόμα “επιστροφή” φέτος σε παιχνίδι όπου ακολουθούν λίγο πριν το τέλος. Οι Ισραηλινοί έπαιξαν πολύ καλή άμυνα, κυριαρχώντας στα ριμπάουντ και κυρίως, περιορίζοντας τη δημιουργία της Αναντολού (μόλις 9 τελικές πάσες), κατάσταση η οποία έπληξε σημαντικά τα ποσοστά των Τούρκων πίσω από τη γραμμή του τριπόντου (8/26). Ο Λάρκιν ήταν κακός (0/5 τρίποντα) και ο Μicic δεν έφτανε την ώρα που ο Αταμάν έκλεινε το rotation στους 7 παίχτες. Μικρή συμμετοχή για τους Άντερσον-Μπαλμπάι, ελάχιστη για τον Ντάνστον (3′) ενώ ο Πίτερς δεν πάτησε καθόλου στο παρκέ.

Το παιχνίδι αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως “οδηγός” για τον Ολυμπιακό στην παρούσα φάση. Είναι σαφές ότι δεν είναι δυνατό να παίξει κάποια ομάδα τόσο εύκολα την άμυνα της Μακάμπι όμως η τακτική κατεύθυνση του Γιάννη Σφαιρόπουλου μπορεί να υποδείξει τον τρόπο που θα χτυπήσουν οι ερυθρόλευκοι τους αμυντικούς τους στόχους στην Πόλη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί ένα αμυντικό παιχνίδι πολύ υψηλού επιπέδου για να σταματήσει την καλύτερη επίθεση της διοργάνωσης. Ένα σύνολο που σουτάρει και συνεργάζεται καλύτερα ίσως από κάθε άλλο στη φετινή Ευρωλίγκα, παρουσιάζοντας υψηλό βαθμό συνοχής και αυτοματισμών και στις δύο πλευρές του παρκέ.

Η παρουσία του διδύμου Micic-Larkin στο backcourt, αποτελεί από μόνη της μια τεράστια πρόκληση για τους περιφερειακούς του Ολυμπιακού. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει το μέγεθος και την αθλητικότητα των Baldwin-McKissic και Παπανικολάου για να φρενάρει τους πυλώνες της επιθετικής έκφρασης της Αναντολού. Ο κόουτς Σφαιρόπουλος χρησιμοποίησε άλλωστε τον Ζούσμαν (ψηλό περιφερειακό με γρήγορα άκρα) απέναντι στον Σέρβο πόιντ γκαρντ του Αταμάν, με τον νεαρό να κάνει πολύ καλή δουλειά. Είναι περιττό να αναφέρουμε το πόσο μεγάλη προσοχή οφείλει να δώσει η ελληνική άμυνα και στον τρίτο δημιουργικό πυλώνα των Τούρκων, Κrunoslav Simon. Ο έμπειρος Κροάτης με το ηγετικό προφίλ, παίρνει σημαντικό μέρος των αποφάσεων όταν “καίει” η μπάλα, με μεγάλο ποσοστό αποτελεσματικότητας,.

Φυσικά ανάλογη ετοιμότητα χρειάζεται και στο επιθετικό κομμάτι όπου ο Ολυμπιακός πρέπει να κάνει ότι είναι δυνατό για να ανεβάσει την παραγωγικότητα του. Όταν αντιμετωπίζεις την πιο πληθωρική επίθεση της διοργάνωσης μακριά από την έδρα σου σε αυτό το επίπεδο, είναι κατανοητό ότι εκτός της αμυντικής επάρκειας θα χρειαστείς και ανάλογη απόδοση στην άλλη πλευρά του γηπέδου. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας βλέπει τον Μακίσικ να έχει μπει πολύ δυνατά στα πρώτα του παιχνίδια στη διοργάνωση (18.0 πόντοι με 77.8% στα δίποντα συν 3.0 ριμπάουντ στις δύο αναμετρήσεις που αγωνίστηκε) και περιμένει την εμφάνιση του Buycks. Είδε με ικανοποίηση τον Ρότσεστι να αναποκρίνεται στο ντέρμπι των “αιωνίων” παίζοντας σημαντικό ρόλο, ποντάρει στη low post-δράση των Ρούμπιτ-Πρίντεζη και την εξαιρετική κατάσταση του Βεζένκοφ. Είναι όμως σε θέση ο Ολυμπιακός να κάνει ένα επιθετικό παιχνίδι της τάξεως των 80-85 πόντων; Σίγουρα δεν θα είναι εύκολο. Θα χρειαστεί τη βοήθειας της “καλής νεράιδας” του τριπόντου και την έξτρα δύναμη του επιθετικού ριμπάουντ και των δεύτερων επιθέσεων σε μια αναμέτρηση όπου τα λάθη απλά απαγορεύονται.
Η Αναντολού έχει διαστήματα στα οποία η επίθεση της χτυπάει κατά κύματα την άμυνα του αντιπάλου με όχημα τις εμπνεύσεις του Micic και την επιθετικότητα του Larkin. Υπήρξαν ομάδες που κατάφεραν να την κρατήσουν κάτω από τους 75 πόντους στη σεζόν όμως η αποτελεσματικότητα των περιφερειακών της στο κομμάτι της απόφασης, τη βοηθάει να επιβιώνει και σε τέτοια κλειστά ματς χαμηλού σκορ.

Ο Ολυμπιακός πηγαίνει στην Πόλη με συμμάχους το μομέντουμ που διαθέτει, τον αγωνιστικό ρυθμό, την καλή ψυχολογία αλλά πιθανόν και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο πνευματικό κομμάτι η πρώτη ήττα μετά από αρκετό καιρό για την Αναντολού. Μη ξεχνάμε ότι πρόκειται για την καλύτερη ομάδα μέχρι τώρα στη σεζόν. Είτε θα απαντήσει εμφατικά είτε (όπως συχνά συμβαίνει σε αυτό το επίπεδο) θα περάσει την πρώτη της μικρή “κοιλιά”. Οι ερυθρόλευκοι θα κυνηγήσουν κάθε πιθανότητα που τους αναλογεί. Η παρουσία του κόουτς Μπαρτζώκα έχει φέρει συσπείρωση και η αμυντική βελτίωση πίστη ότι μπορείς να τα καταφέρεις οπουδήποτε, απέναντι σε οποιονδήποτε. Αυτά άλλωστε δεν είναι τα συστατικά του δυνατού outsider;