maestro-tennis-1

Μαθήματα τένις

Το μοναδικό που πρέπει να θυμάται ο παίκτης του Τένις (τόσο ο τενίστας που αναστενάζει  μέσα στο κορτ, όσο και ο οιονεί (από την οθόνη του κινητού του) παίκτης, είναι πως το τένις είναι το κατεξοχήν άθλημα που δεν έχει σημασία ο τέλειος πόντος, αλλά η ικανότητα να παίζεις κάθε πόντο αξιόπιστα στο μέτρο των δυνατοτήτων σου, χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις στην απόδοση σου και χωρίς να επηρεάζεσαι από την κρισιμότητα του. Η σταθερότητα και η ψυχραιμία, αυτό δηλαδή που στο χωριό μου λέμε “consistency” (και στο καφενείο της πλατείας ISO), είναι πιο σημαντικό από το υπερχειλίζον ταλέντο, χωρίς καλούπι συνέπειας και εγκαρτέρησης.

To US Open με αμέτρητα στοιχήματα και LIVE Streaming (Iσχύουν όροι & προϋποθέσεις) στη Stoiximan!

Η μεγαλύτερη δε παρεξήγηση με τις πιστοποιήσεις ISO (που με διαφημιστική παρρησία μοστράρουν οι εταιρίες στις μπροσούρες τους) είναι πως αυτό που πιστοποιούν είναι ότι μια επιχείρηση τηρεί κάποιους κανόνες και διαδικασίες που διασφαλίζουν την ποιότητα των προϊόντων ή των υπηρεσιών της – τη σταθερότητα της ποιότητας και όχι αυτό καθαυτό το ύψος της. 

Κάπως έτσι και στο Τένις, είναι μάλλον προτιμότερο να είσαι παίκτης του «6» και να επιβεβαιώνεις αυτό το «6» σχεδόν σε όλους τους πόντους, παρά να είσαι κάποιος με potential να παίξεις τυχάρπαστους πόντους στο «9», αλλά συνάμα με τόσα σκαμπανεβάσματα μεταξύ του «9» προς το «3» και το «4» και ανάστροφα. Γιατί ειδικά στα τέσσερα «γκραν σλαμ» που διαρκούν δύο εβδομάδες και τα παιχνίδια κρίνονται στα τρία σετ, ο ιδιοσυγκρασιακός και ψυχολογικά ευάλωτος παίκτης (όσο ταλαντούχος και να είναι), δεν έχει καμία τύχη να προχωρήσει μακριά στο τουρνουά.

maestro-tennis-2

Το μόνο παράλληλα που χρειάζεται για να παραχθεί όλη αυτή η πληθώρα αποδόσεων και αγορών που προσφέρονται για στοιχηματισμό σε ένα παιχνίδι τένις, είναι ο προσδιορισμός της πιθανότητας κάθε παίκτη να κερδίσει τον εκάστοτε πόντο στο σερβίς του – πιθανότητα που προκύπτει από το ιστορικό των στατιστικών δεδομένων του κάθε παίκτη σε συνάρτηση με τα ποσοστά κερδισμένων σερβίς του και πετυχημένων υποδοχών του αντιπάλου του.

Παρότι δηλαδή αναμένουμε από έναν παίκτη με πολύ δυνατό και εύστοχο σερβίς να κερδίσει ένα μεγαλύτερο κλάσμα πόντων από τον μέσο όρο στο σερβίς του, το ποσοστό αυτό υπόκειται και στην αμυντική ικανότητα του εκάστοτε αντιπάλου του ως υποδοχέα, ικανότητα που μπορεί να το μειώσει δραστικά. 

Από τη στιγμή πάλι που θα έχουμε διαθέσιμη για κάθε παίκτη την πιθανότητα να κερδίσει τον κάθε πόντο, μπορούμε να υπολογίσουμε τα πάντα: την πιθανότητα να κερδίσει το κάθε game, το κάθε σετ και εντέλει το ματς, με την απλή εφαρμογή του στατιστικού μοντέλου της αλυσίδας Μαρκόφ και κάπως έτσι δουλεύουν οι αλγόριθμοι των μπουκμέϊκερς και παράγουν αυτοματοποιημένα, πληθώρα αποδόσεων σε πραγματικό χρόνο. 

maestro-tennis-3

Για να μην μπλέξουμε όμως με αχρείαστα μαθηματικά, ας ρίξουμε μια ματιά στους βασικούς στατιστικούς δείκτες που έχουν πραγματικό νόημα καθώς απεικονίζουν τη δυναμική των παικτών με την απροκατάληπτη ακρίβεια μιας ακτινογραφίας (και όχι με το συναισθηματικό περίβλημα μιας «σέλφι»), τους πέντε δείκτες δηλαδή που θα πρέπει πάντα να συμβουλευόμαστε για να εκτιμήσουμε τις πιθανότητες ενός αγώνα αντισφαίρισης (σημ. η χρήση των όρων στα Αγγλικά είναι σχεδόν αναπόφευκτη για να μην υπάρξουν παρερμηνείες):

 

  • First Serves Won Percentage

 

Εδώ ο Μπερετίνι ξεφεύγει στους Άνδρες με το εκπληκτικό 88.3% και είναι το πιο ανισοβαρές στατιστικό σημείο στη σύγκριση Σερένα (75.6%) και Σάκκαρη (72.2%) – η δε διαφορά του 3.5% είναι εξαιρετικά μεγάλη στο τένις, καθώς μπορεί σε επίπεδο ενός πόντου να φαντάζει μικρή, αλλά σε βάθος αγώνα (πολλαπλών πόντων, game κοκ), η πρόοδος είναι γεωμετρική και προκύπτει χάσμα πιθανοτήτων νίκης στην  αναμέτρηση.

 

  • Average First Serve Speed

 

Η ταχύτητα στο πρώτο σερβίς είναι δυσεύρετο στοιχείο, αλλά μια καλή ένδειξη μας δίνει και η μέγιστη ταχύτητα του σερβίς – για παράδειγμα στις Γυναίκες η Σερένα Γουίλιαμς προηγείται εύλογα στην λίστα με μέγιστη ταχύτητα 124 μίλια και δεύτερη ακολουθεί η Μαρία Σάκκαρη με 120 μίλια την ώρα, επίδοση ενδεικτική του πόσο έχει δουλέψει τα τελευταία χρόνια (καθώς το σερβίς δεν ήταν ακριβώς το δυνατό της σημείο). Αντίστοιχα στους Άνδρες στην κορυφή της λίστας δεσπόζουν  Μπερετίνι και Ζβέρεφ, όπερ δεν είναι καθόλου τυχαίο που συνεχίζουν ακάθεκτοι στη δεύτερη εβδομάδα του τουρνουά.

 

  • Second-serve return points won

 

Δυνατό σημείο του Τσόριτς που μετά τον Τσιτσιπά κέρδισε εύκολα και τον Τόμπσον και ετοιμάζεται για έναν αμφίρροπο προημιτελικό με τον φορμαρισμένο Ζβέρεφ. 

 

  • Break points converted

 

Πολύ καλό το ποσοστό (63%) της πάντα συγκεντρωμένης Σάκκαρη. Η Σερένα μπορεί να υπολείπεται σημαντικά σε ποσοστό αξιοποίησης (50%) των μπρέικ πόντων, αλλά δημιουργεί πολύ πιο συχνά τις προϋποθέσεις για μπρέικ και ακόμη και με τόσο χαμηλότερο ποσοστό, έχει πετύχει περισσότερα μπρέικ (14/28) από τη Μαρία (12/19)!

 

  • Winners / Unforced errors 

 

Αυτός ο λόγος, συνιστά το πιο σημαντικό ερμηνευτικό δίπολο για την απόδοση των πιο  «επιθετικογενών» ή/και «ιδιοσυγκρασιακών» παικτών. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμητής, τόσο περισσότερο αρκεί ένα πηλίκο της τάξης του 1.1 για να γείρει την πλάστιγγα υπέρ του συστηματικά επιτιθέμενου.

 

  • Συχνότητα Άσων

 

Το «χάσμα των γενεών», μεταξύ της Σερένα και όλων των υπολοίπων, κρατάει με αξιοθαύμαστη έμφαση για την 39χρονη πια Σερένα που έχει ήδη εξαπολύσει 32 άσσους μέχρι τώρα – 10.7 μέσο όρο ανά παιχνίδι, έναντι 5.7 της Μαρίας (που παραμένει μια εξαιρετική επίδοση).

 

  • Διάρκεια Αγώνων

 

Το συνολικό άθροισμα της διάρκειας των παιχνιδιών (ένεκα πανδημίας, ελλιπούς προετοιμασίας και αυστηρών, «ενοχλητικών» πρωτοκόλλων), θα μπορούσε να θεμελιώσει ειδοποιό διαφορά σε ένα τόσο ιδιαίτερο τουρνουά. Το γεγονός πχ ότι η Σερένα Γουίλιαμς για τις τρεις νίκες της χρειάστηκε να παραμείνει 4 ώρες και 38 λεπτά στο τερέν, ίσως να παίξει κάποιον επιπλέον ρόλο, ειδικά αν η αναμέτρηση γλιστρήσει σε τρίτο σετ

maestro-tennis-3

Βρισκόμαστε πλέον στην δεύτερη εβδομάδα του US Open, μεταξύ της φάσης των «16» και των προημιτελικών και μια ματιά στο ταμπλό των  παικτών που συνεχίζουν και τις αντίστοιχες επιδόσεις τους, θα μας πείσει για του λόγου το αληθές, το πόσο σημαντικές είναι οι παραπάνω στατιστικές κατηγορίες για την ευδοκίμηση των προσδοκιών οποιουδήποτε παίκτη σε ένα τόσο απαιτητικό τουρνουά.  

Είναι δε περίπου προφανές ότι στο μεγαλύτερο παιχνίδι της καριέρας της, η Μαρία Σάκκαρη δεν θα πατήσει το τερέν του μεγαλύτερου (και απελπιστικά άδειου) σταδίου τένις στην υφήλιο, ενδεδυμένη με τον ρόλο του φαβορί και αυτό αποτυπώνεται ανάγλυφα και στις αποδόσεις. Εντούτοις, δεν έχουν περάσει δυο εβδομάδες από την πεντακάθαρη νίκη της Μαρίας στο τουρνουά του Σινσινάτι και με καθαρό μυαλό, consistency και ISO, όλα είναι πιθανά…

ΥΓ. Ένα παραλειπόμενο που αξίζει να προσεχθεί είναι η λεγόμενη «μαρκοβιανή» ιδιότητα, καθώς στις μαρκοβιανές αλυσίδες η επόμενη κατάσταση (πόντος) εξαρτάται μόνο από την τωρινή κατάσταση (ιστορικά δεδομένα) και δεν διατηρεί μνήμη για τις προηγούμενες μεταβολές (τεκταινόμενα στο τερέν). Με άλλα λόγια αν πχ σε ένα παιχνίδι της Σερένα με τη Σάκκαρη, η Σερένα στην πράξη δεν επιβεβαιώνει τα ποσοστά κερδισμένων πόντων που αντιστοιχούν στα ιστορικά δεδομένα της (με βάση πάντα και τα αντίστοιχα δεδομένα της Σάκκαρη σαν υποδοχέα), αλλά για οποιονδήποτε λόγο (είτε επειδή είναι αδιάθετη ή μάλωσε με τον Μουράτογλου ή ταλαιπωρείται κάποιον υποδόριο τραυματισμό) δεν πατάει καλά και σερβίρει με χαμηλότερη ταχύτητα και ευστοχία, οι αποδόσεις για όλα τα επιμέρους στοιχήματα θα συνεχίσουν να βγαίνουν σαν η Σερένα να παίζει στο 100% (μέχρι να επέμβει ανθρώπινο χέρι και να αναπροσαρμόσει τις κρίσιμες παραμέτρους – πράγμα όμως που συμβαίνει σπάνια πριν από το τέλος του πρώτου σετ ή ακόμη και από τα μέσα του δευτέρου). 

Κατά συνέπεια, θα προκύψει ένα ικανό μεσοδιάστημα που σχεδόν όλες οι αγορές, θα προσφέρονται με «λάθος» αποδόσεις ή αν προτιμάτε με μη αναθεωρημένες αποδόσεις, ερήμην του  ρου του αγώνα), προσφέροντας στον παίκτη ένα σημαντικό πλεονέκτημα – η φάση μοιάζει λιγάκι με το όριο του οφσάιντ και έγκειται στην ετοιμότητα και την οξυδέρκεια του επιθετικού που καραδοκεί στο όριο, να σπάσει το τεχνητό οφσάιντ και να ξεχυθεί στον κενό χώρο, τετ α τετ με τον μπουκμέικερ, συγγνώμη με τον τερματοφύλακα ήθελα να πω – Δεν  είναι πυρηνική φυσική, μερικές φορές ο ελέφαντας απλά στρογγυλοκάθεται με το τάμπλετ του στο σαλόνι, ενίοτε παρακολουθώντας σε live streaming, υψηλής ποιότητας τένις… 

Maestro