Μακάμπι Τελ Αβίβ-Ολυμπιακός: Μάχη πολλών οκτανίων

Ο Ολυμπιακός ταξιδεύει στο Βελιγράδι για να αντιμετωπίσει τη Μακάμπι Τελ Αβίβ σε μια πολύ απαιτητική μάχη υψηλού ρυθμού που αναμένεται να κριθεί στις λεπτομέρειες.

Στο Aleksandar Nikolic Hall θα προσπαθήσει ο Ολυμπιακός να βρει την εκτός έδρας νίκη που χρειάζεται για να ματσάρει το  στραβοπάτημα της προηγούμενης αγωνιστικής με τη Μπασκόνια στο Φάληρο. Πρωτίστως, θα ψάξει την επιστροφή στο καλό μπάσκετ που θα τον κάνει να πιστέψει ξανά στις δυνατότητες του συνόλου του.

Η Μακάμπι ανασυντάχθηκε μετά τη συντριβή στο Πριγκιπάτο, απαντώντας με δύο σερί νίκες οι οποίες την έφεραν στο 4-2. Επιβλήθηκε σε δύο up tempo-αναμετρήσεις  οι οποίες παίχτηκαν στους 90+ πόντους, ρίχνοντας στο καναβάτσο την Αρμάνι στο Mediolanum και τη Μπάγερν την προηγούμενη εβδομάδα. Ήταν ότι ακριβώς χρειαζόταν η «ομάδα του λαού» για να επανακτήσει σιγά-σιγά την αυτοπεποίθηση της.

Ψάχνει τον δρόμο της η Μακάμπι

Οι πρωταθλητές του Ισραήλ απέχουν αγωνιστικά από το σύνολο που πέρυσι έκλεψε τις εντυπώσεις στην τελική ευθεία της σεζόν στην Ευρωλίγκα. Προσπαθούν να παίξουν το μπάσκετ του κόουτς Κάτας αλλά δεν το έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής και το ρεκόρ τους μετά από έξι αγωνιστικές είναι εξόχως τιμητικό σε σύγκριση με την εικόνα τους στο γήπεδο.

Η Μακάμπι παίζει σε υψηλό pace (το υψηλότερο στη διοργάνωση), βασίζει την επίθεση της στις συνεργασίες και στην κίνηση μακριά από τη μπάλα (1.442 πόντοι/κατοχή από «κοψίματα» στο καλάθι, μια από τις καλύτερες cutting teams στην Ευρωλίγκα), δουλεύει πολύ καλά καταστάσεις δύο εναντίον δύο (πολύ αποτελεσματικοί οι γκαρντ της εδώ) αλλά η απουσία του Μπάλντγουιν (επέστρεψε απέναντι στη Μπάγερν «γράφοντας» 12 πόντους σε 26 λεπτά) αλλοίωσε τον χαρακτήρα της επίθεση της σε όρους ανάπτυξης. Το σύνολο του Κάτας επένδυσε στις παραγωγικές ευκαιρίες που προσφέρει η ροή της επίθεσης και έβαλε στο μείγμα περισσότερα πρόσωπα, όμως οι δείκτες αξιολόγησης του σε όρους Pick & Roll επίθεση από τον χειριστή αλλά και αποτελεσματικότητας στο «ένας εναντίον ενός» έπεσαν στο πάτωμα. Οι Ισραηλινοί ευελπιστούν ότι η επιστροφή του κορυφαίου σκόρερ τους θα τους βοηθήσει να γίνουν πλέον πιο πληθωρικοί όσον αφορά τον τρόπο που απειλούν τις άμυνες. Μέχρι τώρα βλέπουν τον Λορένζο Μπράουν και τον Μπόνζι Κόλσον να τους κουβαλούν σε παραγωγικό επίπεδο και τον Χασιέλ Ριβέρο να αποτελεί τον παίχτη που δίνει μεγάλη επιθετική ώθηση ερχόμενος από τον πάγκο.

Στο άλλο μισό του γηπέδου, εντοπίζονται ουκ ολίγα προβλήματα. Η άμυνα της Μακάμπι είναι κάτω του μετρίου και θα χρειαστεί αρκετή δουλειά για να ανακάμψει μιας και οι συνεργασίες της είναι ακόμα αρκετά ακατέργαστες. Με 1.028 πόντους/κατοχή η ισραηλινή άμυνα τοποθετείται στο Νο14 της διοργάνωσης ενώ η μεγάλη τρύπα βρίσκεται στο αμυντικό transition όπου η Μακάμπι είναι από τις πιο αδύναμες ομάδες στην Ευρωλίγκα (1.357 πόντοι/κατοχή).

Οι παίχτες του Οντέντ Κάτας αδυνατούν χαρακτηριστικά να ελέγξουν τον χειριστή της μπάλας σε Pick & Roll δράσεις καθώς η αμυντική συνεργασία ψηλού-κοντού στερείται σημαντικά συγχρονισμού (και αυτό εντοπίζεται στα περισσότερα τέτοια ζευγάρια των Ισραηλινών) ενώ φαίνεται ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να κρατήσουν τον ball handler μακριά από τα καλά του σημεία. Αυτή ακριβώς η αδυναμία αποτελεί συνήθως την αφετηρία του προβλήματος καθώς από εκεί ξεκινάει η ανισορροπία στα μετόπισθεν, με την Μακάμπι να κυνηγάει με παίχτη λιγότερο από τη στιγμή που η μπάλα φεύγει από τα χέρια του αντίπαλου χειριστή . Εκεί το τοπίο «γεμίζει ομίχλη». Αργές ή λάθος περιστροφές, αδυναμία προσωρινού «παγώματος» της ροής της επίθεσης ώστε να επέλθει αμυντική ισορροπία. Σημειώστε ότι με παθητικό 1.233 πόντους/κατοχή από Spot Up-εκτελέσεις, η Μακάμπι βρίσκεται στην τελευταία θέση της συγκεκριμένης αξιολόγησης.

Κλειδί ο Ουίλιαμς-Γκος και το ανοιχτό γήπεδο

Ο Ολυμπιακός δεν πρέπει να επαναπαυτεί στο γεγονός ότι η αναμέτρηση δεν θα διεξαχθεί στην καυτή ατμόσφαιρα του Τελ Αβίβ. Ο ίδιος άλλωστε έχει πολλά αγωνιστικά προβλήματα αυτήν την περίοδο για να εμφανιστεί με ίχνη χαλαρότητας σε ένα τέτοιο ματς. Ας μη γελιόμαστε. Για τη μέχρι τώρα αγωνιστική εικόνα της Μακάμπι ευθύνονται και άλλοι παράγοντες όπως η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας φυσικά αλλά και η έλλειψη των πολύτιμων εγχωρίων παιχνιδιών τα οποία τόσο βοηθούν τις ομάδες ώστε να βρουν ρυθμό, ειδικά στο ξεκίνημα της χρονιάς όπου μοιράζονται ρόλοι και γίνεται το σχετικό ξεσκαρτάρισμα στο playbook των προπονητών. Η λογική λέει ότι σταδιακά οι Ισραηλινοί θα βελτιωθούν βάζοντας τα «οκτάνια» τους στο παρκέ. Η ποιότητα είναι «εκεί».

Οι ερυθρόλευκοι γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι οφείλουν να παρουσιάσουν κάτι καλύτερο σε παραγωγικούς όρους. Δεν μπορείς να ανταγωνιστείς τη Μακάμπι με την επιθετική εικόνα που είδαμε από τους Πειραιώτες στα τελευταία ματς. Ο Ολυμπιακός πρέπει  να ανέβει παραγωγικά απέναντι σε αυτήν την άμυνα και οι αδυναμίες των Ισραηλινών στο συγκεκριμένο κομμάτι μπορούν να του υποδείξουν τον τρόπο που θα κινηθεί τακτικά.

Παρά τη δεδομένη αθλητική της ικανότητα, η Μακάμπι αδυνατεί να δώσει stops στο αμυντικό transition γιατί δεν τρέχει «μαζί». Οι παίχτες του Γιώργου Μπαρτζώκα οφείλουν να χτυπήσουν στο ανοιχτό γήπεδο σε κάθε ευκαιρία, χωρίς να φοβηθούν τον up-tempo χαρακτήρα που μπορεί να πάρει το ματς. Όπως είναι τώρα οι Ισραηλινοί, μπορούν να ηττηθούν σε μια αναμέτρηση πολλών κατοχών από τον Ολυμπιακό.

Ο Άλεκ Πίτερς θα βρει ευκαιρίες για καλή περιφερειακή εκτέλεση και οι συμπαίχτες του οφείλουν να τον ψάξουν. Θυμηθείτε την προηγούμενη εβδομάδα τι είχαμε γράψει στο preview του ματς με την Μπασκόνια αναφορικά με τις παραγωγικές πιθανότητες του Αμερικανού φόργουορντ αλλά και του Κάνααν, απέναντι σε μια εξίσου αδύναμη άμυνα στην αναχαίτιση των Spot up-εκτελέσεων. Επίσης, η απουσία αποτελεσματικότητας στην άμυνα των Ισραηλινών απέναντι στον χειριστή στρώνει το χαλί για τον Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος. Ο γκαρντ της ελληνικής ομάδας έχει το πακέτο για να «πληγώσει» τους Ισραηλινούς και πρέπει να είναι επιθετικός από τα πρώτα του λεπτά στο παρκέ. Η συνθήκη είναι καλή για να έχει ένα παραγωγικό ματς.

Για τον Ολυμπιακό το παιχνίδι αυτό συνιστά μια  ευκαιρία ώστε να ματσάρει την πρόσφατη εντός έδρας ήττα από τη Μπασκόνια. Θα πρέπει όμως να δουλέψει πολύ στα σαράντα αυτά λεπτά για να την εκμεταλλευτεί. Η Μακάμπι είναι μια ομάδα με αρκετό ταλέντο η οποία μπορεί να σκοράρει απέναντι στην ελληνική άμυνα και έχει τα κορμιά στο «ζωγραφιστό» για να αντιμετωπίσεις τους ψηλούς των ερυθρολεύκων. Οι φιλοξενούμενοι πρέπει να είναι έτοιμοι για μια μάχη γρήγορου ρυθμού και υψηλής παραγωγικότητας που αναμένεται να κριθεί στις λεπτομέρειες.

Bet Builder με Χάντικαπ Ολυμπιακός +7.5 και Πόντοι Over 155.5 σε απόδοση 2.41 στη Stoiximan

 

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

Hoopfellas.gr για το Stoiximan Blog