Ο κύριος Σαντιάγκολ Χιμένες στο Ρότερνταμ

Μπορούν οι επαγγελματικές αποφάσεις ενός γονιού να επηρεάσουν τη ζωή του παιδιού του; Στην περίπτωση του Σαντιάγκο Τομάς Χιμένες η απάντηση είναι «φυσικά». Ο πατέρας του Σαντιάγκο δεν αγαπούσε απλώς το ποδόσφαιρο, ήταν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής σε υψηλό επίπεδο. Ο Κριστιάν Χιμένες γεννήθηκε στην περιοχή Τσάκο της Αργεντινής, έπαιξε μπάλα στην τοπική ομάδα με το υπέροχο όνομα “Chaco For Ever” και ήταν τόσο καλός που το 1998 πήγε στην Μπόκα. Χωρίς να είναι κάποιος σούπερ σταρ, έπεσε σε μια εξαιρετική εποχή για την ομάδα και κάπως έτσι κατέκτησε τρία πρωταθλήματα στην Αργεντινή και άλλα δύο Κόπα Λιμπερταδόρες. Το 2001 απέκτησε το πρώτο του παιδί, τον Σαντιάγκο που γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες. Αλλά είπαμε, η καριέρα του μπαμπά Κριστιάν θα καθόριζε τη ζωή του γιου. Μετά την Μπόκα και άλλες δύο ομάδες της χώρας, μετακόμισε στο Μεξικό. Όχι προσωρινά. Η οικογένεια Χιμένες πήγε εκεί το 2004 και ο μπαμπάς Κριστιάνο έπαιξε μπάλα για 14 χρόνια, μέχρι και τα 37 του όταν κρέμασε τα παπούτσια του, έχοντας κερδίσει πολλούς τίτλους με ομάδες όπως η Πατσούκα και η Κρους Ασούλ.

Ο Σαντιάγκο πήγε στο Μεξικό πριν κλείσει τα 3 χρόνια του και ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του. Μπορεί τελικά να μην έγινε ίδιου τύπου παίκτης, ο μπαμπάς ήταν ένας κοντούλης επιθετικός χαφ, ο Σαντιάγκο είναι 10+ εκατοστά ψηλότερος και πιο δυναμικός, αλλά μπάλα ξεκίνησε να παίζει στις ακαδημίες της Κρους Ασούλ. Με τον Κριστιάν να είναι ενεργός ποδοσφαιριστής ακόμα στην πρώτη ομάδα και τον Σαντιάγκο να είναι μεγάλο ταλέντο, το δίδυμο έγραψε ιστορία. Το 2016, σε ένα φιλικό στο Χιούστον, οι δυο τους βρίσκονται στον αγωνιστικό χώρο μαζί και γίνονται το πρώτο ντουέτο μπαμπά-γιου στην ιστορία του συλλόγου που έπαιξε μαζί.

«Σήμερα νιώθω ότι αγγίξαμε τον ουρανό με τα χέρια μας, ευχαριστώ τον Θεό, την οικογένειά μου και την Κρους Ασούλ γι’ αυτό που έζησα. Σε αγαπώ Σαντιάγκο. Ως πατέρας το ονειρευόμουν, αλλά δεν πίστευα ότι θα γινόταν τόσο σύντομα. Το απόλαυσα. Ήταν το καλύτερο παιχνίδι της ζωή μου»
– Κριστιάν “Τσάκο” Χιμένες

Ο 15χρονος Σαντιάγκο μπήκε αλλαγή στο 76′ και στο 81′ ο 35χρονος μπαμπάς, ως κουβαλητής της οικογένειας, τον έβγαλε τετ-α-τετ με τον τερματοφύλακα της Πούμας. Πριν προλάβει να σκοράρει, ο τερματοφύλακας τον ανέτρεψε και ο διαιτητής έδωσε το πέναλτι. Η ιστορία θα ήταν η απόλυτη οικογενειακή στιγμή ευτυχίας αν α) ο Σαντιάγκο δεν τραυματιζόταν (έσπασε την κλείδα του) και β) ο μπαμπάς δεν αστοχούσε στο πέναλτι. Αλλά τίποτα από όλα αυτά δεν τους πτόησε στις δηλώσεις τους, όπως βλέπουμε και στην παραπάνω ατάκα του μπαμπά. Λίγο καιρό αργότερα, ο Σαντιάγκο θα κάνει και επίσημο ντεμπούτο, σε έναν αγώνα κυπέλλου, χάρη στον Ισπανό κόουτς Πάκο Χέμεθ (γνωστό κυρίως από το πέρασμά του από τη Ράγιο Βαγιεκάνο), έναν επιθετικογενή προπονητή που δεν φοβάται το ρίσκο. O Χιμένες γρήγορα θα αποκτήσει το παρατσούκλι “Τσακίτο”, ο μικρός Τσάκο, αλλά δεν του αρέσει γιατί δεν θέλει να τον συγκρίνουν με τον πατέρα του, ενώ υπάρχει και το “Μπεμπότε”, το μεγάλο μωρό, που μεταξύ μας είναι ακόμα χειρότερο.

Ο Χιμένες έχει ήδη κάνει την επιλογή του σχετικά με τη χώρα του. Επιλέγει να παίξει με τις μικρές εθνικές του Μεξικού, καθώς όπως λέει μπορεί να γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες και οι γονείς του να είναι Αργεντίνοι, αλλά ο ίδιος νιώθει Μεξικάνος. Άλλωστε και ο πατέρας του απέκτησε την υπηκοότητα, κατά τα 14 χρόνια καριέρας του εκεί. Ο μπαμπάς Χιμένες μάλιστα είχε παίξει στις μικρές εθνικές της Αργεντινής, είχε κληθεί και στην εθνική ανδρών με τον Μαραντόνα προπονητή, αλλά δεν έπαιξε ποτέ και έτσι το 2014 έκανε ντεμπούτο με την εθνική ανδρών του Μεξικού. Αντίθετα, ο Σαντιάγκο ξεκινάει από την Κ16 και παίζει στα 19 του σε ένα φιλικό με την ομάδα ανδρών.

«Επέλεξα το Μεξικό γιατί έτσι ένιωθα μέσα μου. Δεν κοίταξα τι είναι καλύτερο για μένα, δεν άκουσα τι μου έλεγε η οικογένεια, τι μου έλεγε οποιοσδήποτε. Απλά κάθισα και σκέφτηκα πώς νιώθω. Νιώθω Μεξικάνος ή Αργεντινός; Και έτσι πήρα την απόφασή μου. Νιώθω Μεξικάνος, ζω εκεί από τα 2 μου»

Ο Χιμένες θα παίξει για μια πενταετία στην Κρους Ασούλ, θα μπει από μικρός στα βάσανα. Τα νούμερά του δεν είναι τόσο εντυπωσιακά, αλλά τα προσόντα του δείχνουν σπουδαίο ταλέντο. Δεν είναι όμως κάποιο τοπ όνομα και θα χρειαστεί μία σύμπτωση για να αλλάξουν όλα. Τον Νοέμβριο του 2021 ο Ντένις ντε Κλόζε γίνεται γενικός διευθυντής στη Φέγενορντ, ενώ αναλαμβάνει και πολλά από τα καθήκοντα του Άρνεσεν. Ο ντε Κλόζε έχει περάσει σχεδόν δύο δεκαετίες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μεταξύ Μεξικού και ΗΠΑ. Σκάουτ, τεχνικός διευθυντής, υπεύθυνος ακαδημιών, τα έχει κάνει όλα σε ομάδες όπως η Τσίβας (για ένα διάστημα έχοντας προπονητή τον Τζον φαν Σιπ), η Τίγκρες, αλλά και η Ομοσπονδία του Μεξικού. Γνωρίζει όσο λίγοι Ευρωπαίοι το ποδόσφαιρο της χώρας και κυρίως είναι πολύ δυνατός στην ανίχνευση ταλέντων. Λίγους μήνες αργότερα θα φέρει τον Σαντιάγκο Χιμένες στο Ρότερνταμ.

Η ομάδα θα τον υποδεχθεί με ένα αρκετά στερεοτυπικό βίντεο, με τους μαριάτσι να παίζουν μουσική, αλλά στο Ντε Κάιπ η μουσική θα είναι διαφορετική. Θα είναι οι ιαχές των οπαδών της Φέγενορντ στα γκολ του. O Μεξικάνος θα γίνει γρήγορα από τα αγαπημένα παιδιά των φανατικών, θα σκοράρει 15 φορές στο πρωτάθλημα (και συνολικά με 23 θα γίνει ο Μεξικάνος με τα περισσότερα γκολ σε ντεμπούτο στην Ευρώπη) και θα φέρει την κούπα στο λιμάνι του Ρότερνταμ. Η σεζόν όμως θα έχει και μια μεγάλη πίκρα, καθώς θα μείνει εκτός των τελικών επιλογών του Τάτα Μαρτίνο για το Μουντιάλ του Κατάρ. Παρότι ο Χιμένες το περίμενε («είμαι νέος και μόλις μια χρονιά στην Ευρώπη»), αυτό δεν σημαίνει ότι δεν στενοχωρήθηκε. Κατάφερε να το ξεπεράσει, κάνοντας ένα άλμα στην προσωπική του ζωή. Έκανε πρόταση γάμου στη φίλη του.

Θα πάρει μια μικρή εκδίκηση το καλοκαίρι του 2023, όταν θα σκοράρει το νικητήριο γκολ για το Μεξικό στον τελικό του Gold Cup. Δεν είναι το ίδιο όμως. Στόχος του πλέον το Μουντιάλ του 2026. Ο Χιμένες είναι μόλις 22 ετών, ας μην το ξεχνάμε. Έχει πολύ ποδόσφαιρο ακόμα μπροστά του, αρκεί να είναι υγιής. Και φέτος έχει ξεκινήσει ακόμα πιο δυνατά. Στις πρώτες 10 αγωνιστικές στην Ολλανδία σκόραρε 13 φορές, με αποκορύφωμα φυσικά ένα αξέχαστο χατ τρικ μέσα στο Άμστερνταμ, στο μεγάλο ντέρμπι με τον Άγιαξ. Σκόραρε ήδη και στο Τσάμπιονς Λιγκ και η χρονιά του δείχνει πολύ καλή.

Το πόσο θα κάτσει στο Ρότερνταμ δεν το γνωρίζει κανείς. Το όνομά του ακούγεται ήδη για μεγάλους ισπανικούς συλλόγους, όπως η Ρεάλ και η Μπαρσελόνα, αλλά και για άλλες ομάδες όπως η Τότεναμ και η Μίλαν. Σύμφωνα με τα όσα γράφονται, η Φέγενορντ έχει θέσει ως τιμή τα 100 εκατομμύρια Ευρώ. Η κουβέντα γύρω από το όνομά του μεγαλώνει καθημερινά, σε σημείο που αναγκάστηκε ο ίδιος να βγει στα social media και να διευκρινίσει ότι δεν έχει κάποιον μάνατζερ και ότι ο μόνος που ασχολείται με αυτά είναι ο πατέρας του, καθώς είχαν εμφανιστεί διάφοροι επιτήδειοι που διέρρεαν “πληροφορίες από το περιβάλλον του”. Όπως και να ‘χει πάντως, φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να μείνει για πολύ καιρό ακόμα στην Ολλανδία.