Μακάμπι-Παναθηναϊκός: Το ντέρμπι της παράδοσης

Σε Χριστουγεννιάτικο φόντο διεξάγεται ένα από τα πιο παραδοσιακά ντέρμπι του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ο Παναθηναϊκός ταξιδεύει στο Ισραήλ για να αντιμετωπίσει τη Μακάμπι , σε ένα παιχνίδι όπου και οι δύο πλευρές θέλουν πολύ τη νίκη. Ο πιο δυνατός, πνευματικά και αγωνιστικά, θα επικρατήσει.

Τη συνέχεια ψάχνει ο Παναθηναϊκός στο Τελ Αβίβ μετά τις δύο καλές του εμφανίσεις την προηγούμενη εβδομάδα, απέναντι σε Ρεάλ Μαδρίτης και Άλμπα Βερολίνου. Οι πράσινοι παρουσίασαν ένα πολύ μαχητικό πρόσωπο και θα μπορούσαν κάλλιστα να είχαν πετύχει το 2/2 στο ΟΑΚΑ. Πλέον θα ψάξουν την εκτός έδρας νίκη στο Τελ Αβίβ, σε ένα από τα παραδοσιακά ντέρμπι του Ευρωπαϊκού μπάσκετ. Εκεί τον περιμένει ο Γιάννης Σφαιρόπουλος και η Μακάμπι η οποία βρίσκεται σε κατάσταση αγωνιστικής και ψυχολογικής ανάτασης μετά τα επιτυχημένα αποτελέσματα των τελευταίων αγώνων.

Η Μακάμπι φαίνεται ότι σιγά-σιγά αλλά σταθερά, βγαίνει από την αγωνιστική κρίση που βίωσε πρόσφατα. Ήταν μια πραγματικά δύσκολη περίοδος με τους Ισραηλινούς να χάνουν συνεχόμενα κλειστά στο τέλος (στην πλειοψηφία των οποίων η Μακάμπι έμπαινε στα τελευταία μέτρα της κούρσας με πλεονέκτημα). Μια κατάσταση που μπορεί κάλλιστα να «τσακίσει» ψυχολογικά οποιαδήποτε ομάδα. 

Euroleague στη Stoiximan με Live Streaming* και “20άρα και… ταμείο”* (Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις)

Κομβικό ρόλο στο να σταθούν οι παίχτες στα πόδια τους έπαιξε η παρουσία του Γιάννη Σφαιρόπουλου και η διαχείριση από πλευράς του αυτών των άσχημων αποτελεσμάτων. Aπό ένα σημείο και μετά, όταν η Μακάμπι έμπαινε στη τελική ευθεία ενός κλειστού ματς, άρχιζε να βλέπει φαντάσματα. Ο κόουτς εστίασε στο να διατηρήσει την κοινωνική συνοχή και το ηθικό του συνόλου σε υψηλό επίπεδο. Προστάτεψε τους παίχτες του (και δη τις σχέσεις στο εσωτερικό της ομάδας)  και τους έπεισε ότι όσο συνεχίσουν να δουλεύουν σωστά, η κατάσταση θα γυρίσει. Και εν τέλει δικαιώθηκε.

Η Μακάμπι ρεαλιστικά δεν είχε (με βάση τα δεδομένα στην αφετηρία της χρονιάς) το ίδιο υλικό με πέρυσι για να επαναλάβει το αμυντικό της θαύμα. Στην ουσία είχε διαφορετικής φύσεως ανθρώπινο δυναμικό και παράλληλα πολλές απουσίες παιχτών με ρόλους-κλειδιά. Είχε χάσει την ευελιξία της στη διαχείριση του rotation, την υπεροχή της στο φυσικό/αθλητικό κομμάτι, το versatility που την χαρακτήριζε στα μετόπισθεν και το hustling που τροφοδοτούσε τη γέννηση καταστάσεων ανοιχτού γηπέδου. Οι επιστροφές βοήθησαν τον κόουτς, ανοίγοντας τη γκάμα των διαθέσιμων επιλογών και σχημάτων. Ο Ντι Μπαρτολομέο έδωσε τον έξτρα χειριστή της μπάλας και την πίεση που αυτός μπορεί να βάλει στην άμυνα (στοιχεία που έλειπαν μέχρι τώρα), ο Κάσπι έναν φόργουορντ με δημιουργικές αρετές και ο Ζούσμαν –παρότι φανερά επηρεασμένος από την πολύμηνη αποχή, εξ ου και η ολιγόλεπτη συμμετοχή του- ανακάτεψε την τράπουλα στο rotation με την παρουσία του να δίνει μια ένεση ορθολογισμού στην κατανομή ρόλων.

Οι Ισραηλινοί «επέστρεψαν στη ζωή» λοιπόν μετρώντας 3 νίκες στα τελευταία 4 ματς (ηττήθηκαν μόνο στη Λυών). Η άμυνα τους είναι βελτιωμένοι παρότι δεν έχει τον περυσινό  δυναμισμό στο ζωγραφιστό (η Μακάμπι της σεζόν που αφήσαμε πίσω «κλείδωνε» το χαμηλό ποστ καλύτερα από κάθε άλλη ομάδα στη διοργάνωση)και δεν αποτελεί τη βάση για να επιτεθούν οι κίτρινοι στο ανοιχτό γήπεδο. Ακόμα και ο Ντράγκαν Μπέντερ μοιάζει να παίζει σταθερά καλύτερα, δημιουργώντας συζητήσει σχετικά με την ανανέωση του συμβολαίου του μέχρι το καλοκαίρι (πριν λίγο καιρό δεν υπήρχε σαν σκέψη).

Euroleague στη Stoiximan με Live Streaming* και “20άρα και… ταμείο”* (Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις)

Ο Παναθηναϊκός θα βρει απέναντι του μια ομάδα που έχει ξανά υψηλό ηθικό, παίζει και νιώθει καλύτερα το τελευταίο διάστημα. Οι Ισραηλινοί  θα επιτεθούν στην ελληνική επίθεση από το ξεκίνημα. Διόλου απίθανο να δούμε παγίδες στον Νέντοβιτς (για να βγει η μπάλα από τα χέρια) ή στους κυρίως χειριστές της μπάλας ώστε να υποπέσουν σε λάθη (ή για να καθυστερήσει η λειτουργία της επίθεσης των φιλοξενούμενων). Οι πράσινοι παίζουν σε χαμηλό αριθμό λαθών και θα πρέπει να πάρουν αυτό το χαρακτηριστικό μαζί στις αποσκευές τους, στο ταξίδι για το Τελ Αβίβ. 

Η Μακάμπι δεν διαθέτει μια επίθεση που «ρολάρει» τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Δυσκολεύεται να παράγει, ειδικά όταν δεν βρίσκει ανοιχτό γήπεδο. Πολύ συχνά η αδυναμία της αυτή αναφορικά με τον χαμηλό δείκτη αποτελεσματικότητας στην παραγωγή μισού γηπέδου, μεταδίδει εκνευρισμό στο παιχνίδι της. Λείπει η ροή και καλή κυκλοφορία της μπάλας ενώ οι κυρίως εκτελεστές της από την περιφέρεια (Ουίλμπεκιν, Ντόρσεϊ) σουτάρουν με χαμηλό ποσοστό φέτος. 

Η επίθεση του κόουτς Σφαιρόπουλου  βασίζεται στην προσωπική φάση. Το «τριφύλλι» οφείλει να επικεντρωθεί στο να κρατήσει τον Οθέλο Χάντερ μακριά από το καλάθι, να ελαχιστοποιήσει τον αριθμό των επιθετικών ριμπάουντ της Μακάμπι και παράλληλα τα ρήγματα των περιφερειακών της. Οι Ισραηλινοί δεν πρέπει να βρουν ρυθμό και σε καμία περίπτωση να νιώσουν βολικά απέναντι στην ελληνική άμυνα. 

Πάμε να παρακολουθήσουμε ένα από τα πιο παραδοσιακά ντέρμπι της σύγχρονης ιστορίας της διοργάνωσης έστω και εάν η αύρα του χωρίς τις γεμάτες κερκίδες είναι κάπως διαφορετική. Οι δύο ομάδες θέλουν πολύ τη νίκη ώστε να αναρριχηθούν στο επόμενο βαθμολογικό  σκαλοπάτι, μειώνοντας την απόσταση από τους διεκδικητές των playoffs. Η αναμέτρηση αναμένεται να έχει ιδιαίτερο τακτικό ενδιαφέρον και «πολεμικό» χαρακτήρα. 

Καλό μπάσκετ σε Χριστουγεννιάτικο φόντο λοιπόν. Ακούγεται πολύ καλή ιδέα…