Stoiximan Basket League: To θαύμα του Λαυρίου

Το Λαύριο παίζει εδώ και καιρό το καλύτερο μπάσκετ στη Stoiximan  Basket League, έχοντας κερδίσει τον θαυμασμό των ουδέτερων θεατών του αθλήματος. Μικρό μπάτζετ αλλά πολλή δουλειά στη λεπτομέρεια και ανταγωνιστικό πνεύμα. Ο assistant coach της ομάδας, Ισίδωρος Κουτσός, μας εξηγεί το μυστικό της επιτυχίας.

Το Λαύριο λοιπόν. Η καλύτερη ίσως δουλειά της φετινής Stoiximan Basket League. Μια ομάδα που δουλεύει σε κολεγιακά πρότυπα εντός και εκτός παρκέ, εντοπίζει και αναπτύσσει ταλαντούχα παιδιά από το εξωτερικό τα οποία δένουν αρμονικά με τους Έλληνες σε ένα μείγμα και εν τέλει καταθέτει τη δική του πρόταση στη λίγκα μας.

Ο Ισίδωρος Κουτσός (πρώην head coach της –βασικής ανταγωνίστριας του Λαυρίου- Κύμης και νυν assistant του κόουτς Σερέλη), ένας από τους πιο καταρτισμένους νέους Έλληνες προπονητές με σημαντική  προοπτική στον χώρο, μας ξεναγεί στα άδυτα της ομάδας μέσα από τη διαδικασία πέντε ερωταπαντήσεων. 

Stoiximan Basket League με Κορυφαίες Αποδόσεις και Πλούσιο Live παιχνίδι!

Τον καλωσορίζουμε στο Stoiximan blog και ξεκινάμε…

  • Ποια είναι η φιλοσοφία πίσω από το scouting που οδηγούν στη στελέχωση της ομάδας; 

Τα στοιχεία τα οποία δίνουμε βάση είναι τα εξής: 

1 ) Ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά. Έχουν να κάνουν με το ύψος αλλά και το άνοιγμα χεριών που είναι το αληθινό ύψος του αθλητή, το κομμάτι της δύναμης, της αθλητικότητας και της ευκινησίας.

2) Η αξιολόγηση ταλέντου. Αν είναι ικανός να ανταπεξέλθει στο ελληνικό πρωτάθλημα και αν οι δυνατότητες  που έχει στο επίπεδο που είναι μπορούν να μεταφραστούν στο παιχνίδι της ομάδας μας σε συνάρτηση με το μπασκετικο IQ του παίχτη.

3) Background και συμπεριφορά. Ο,τι έχει να κάνει με τη συμπεριφορά του παίχτη εντός αλλά και εκτός γηπέδου. Επικοινωνία με πρώην συμπαίχτες και προπονητές του για να σχηματιστεί η καλύτερη δυνατή εικόνα.

4) Αναλυτική στατιστική. Αναλύουμε τα νούμερα του παίχτη και βλέπουμε τις τάσεις του και το τρόπο παιχνιδιού του έτσι ώστε να δούμε αν ταιριάζει με την ομάδα μας.

5) Ιατρικά. Εξετάζουμε αν ο παίχτης έχει ιστορικό σε τραυματισμούς και αν ναι τότε κατευθείαν είναι κίτρινη σημαία για μας και υπάρχει δισταγμός για την απόκτηση του.

6) Συνέντευξη. Είναι το τελικό στάδιο. Προσπαθούμε μιλώντας με τον παίχτη να τον καταλάβουμε όσο καλύτερα γίνεται και έτσι να έχουμε μια πρώτη εικόνα πριν την τελική επιλογή.

  • Ποια είναι η αγωνιστική φιλοσοφία του φετινού Λαυρίου;

Up tempo παιχνίδι πολλών κατοχών. Βασιζόμενοι στην πίεση σε όλο το γήπεδο μέσω των λαθών,deflections, επιθετικών ριμπάουντ. Fastbreak Mentality Game σε κάθε κατοχή μετά  από άστοχο αλλά και εύστοχο καλάθι. Σε set plays, έμφαση στη γρήγορη εκτέλεση των παιχνιδιών με έμφαση στη ταχύτητα της πάσας και την δεύτερη δημιουργία για καλύτερη επιθετική ισορροπία.

  • Για το εάν λειτουργεί το Λαύριο ως κολέγιο (νεαροί αθλητές, ανάπτυξη)

Τα τελευταία χρόνια λόγω των Rookies ελλήνων και ξένων νομίζω πως ναι. Όλοι είναι ίσοι μεταξύ τους και ξεκινούν σχεδόν από την ίδια αφετηρία αρκεί να προσεγγίσουν την χρονιά αμυντικά. Η ανάπτυξη και η αλλαγή επιπέδου τους μέσα στη σεζόν έρχεται μέσω της προπόνησης μπάσκετ και βάρη, του καθημερινού βίντεο και του χρόνου συμμετοχής στα παιχνίδια. Μεγάλο κομμάτι ειδικά για τα παιδιά που παίζουν λιγότερο είναι τα επιπλέον βάρη και η ατομική προπόνηση.

  • Ποιος είναι ο στόχος σας για τη φετινή σεζόν;

Στόχος μας φέτος είναι να είμαστε όσο το δυνατόν ψηλότερα στη βαθμολογία παίζοντας διαφορετικά από ομάδες του πρωταθλήματος λόγω ρόστερ και του νεαρού της ηλικίας των παιχτών μας. Επίσης όσο το δυνατόν περισσότεροι παίχτες μας να παίξουν σε πρωταθλήματα και ομάδες ανώτερες από τη δικιά μας με καλύτερους ρόλους και χρόνο συμμετοχής.

5) Ισίδωρε, θα ήθελα να ακούσω ένα γενικότερο σχόλιο σου για τη Stoiximan Basket League αναφορικά με το επίπεδο ανταγωνισμού, την προπονητική κατεύθυνση και τα χαρακτηριστικά της λίγκας μας που την διαφοροποιούν από άλλες.

Περίεργη η φετινή χρονιά αλλά και χρονιά ευκαιριών για ομάδες που βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Η λίγκα διαθέτει εξαιρετικούς προπονητές, καταρτισμένους, με ωραίες ιδέες. Αρκετά σκληρό αλλά και σκεπτόμενο μπάσκετ επιθετικά αλλά και αμυντικά. Δεν είναι για όλους τους παίχτες, ειδικά αν δεν είναι σκληροί πνευματικά και σωματικά. Τέλος το επίπεδο ανταγωνισμού είναι καλό αλλά θεωρώ πως θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον στα Playoffs.