Κύπελλο Μπάσκετ, Final Eight: Στη γη των εκπλήξεων

Είναι ο θεσμός που σε ολόκληρη την Ευρώπη διαχρονικά ευνοεί τις εκπλήξεις, παράγοντας «Σταχτοπούτες» και ήρωες της μιας βραδιάς. Mπορεί αυτό το Final Eight να μας προσφέρει κάτι που ποτέ δεν είχαμε σκεφτεί;

Τα «Δύο Αοράκια» της Κρήτης ανοίγουν τις πόρτες του για ένα τετραήμερο γεμάτο μπάσκετ. Οι επτά καλύτερες ομάδες της Stoiximan Basket League και ο νικητής του Unicef Trophy Πανιώνιος, θα συναντηθούν στον ελληνικό Νότο, θέλοντας να μας χαρίσουν μεγάλες ανατροπές και συγκινήσεις σε μια διοργάνωση με ξεκάθαρο φαβορί.

Πάμε όμως μαζί να ζυγίσουμε τα τέσσερα ζευγάρια των προημιτελικών.

 

AEK-Πανιώνιος

Αλήθεια, πόσο ταιριαστό μοιάζει το να βρίσκεται το όνομα του Πανιωνίου σε αυτή τη σύναξη των κορυφαίων ομάδων της χώρας για τη διεκδίκηση ενός τίτλου; Πολύ. Ξεσηκώνει μνήμες του ένδοξου παρελθόντος όταν η ομάδα της Νέας Σμύρνης (ένα κλαμπ από το οποίο ανάβλυζε έντονο το άρωμα του αθλήματος μας) βρισκόταν σταθερά στο υψηλά πατώματα του ευρωπαϊκού μπάσκετ, φιλοξενώντας στο κλειστό της Αρτάκη και στις τάξεις της τεράστια ονόματα του χώρου.

Ο Πανιώνιος κέρδισε το εισιτήριο κατακτώντας το Unicef Trophy, αποκλείοντας πέντε ομάδες της Elite League με τελευταία τη ΦΕΑ. Το δίδυμο (κοντού-ψηλού) των Βεργίνη-Σαπχατζίδη αποτελεί το «βαρύ σασί» του «Ιστορικού» ο οποίος πηγαίνει στη μάχη με την ΑΕΚ χωρίς κανένα άγχος, γνωρίζοντας ότι έχει συγκεκριμένες πιθανότητες.

Η ΑΕΚ έρχεται από μια άσχημη εντός έδρας εμφάνιση απέναντι στο Λαύριο  όμως συνολικά μέσα στο 2023 έχει παίξει αρκετά καλό μπάσκετ δείχνοντας τη δυναμική του συνόλου της σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ο Aki Mitchell και η άμυνα θα αποτελέσουν τα βασικά όπλα της ΑΕΚ στην Κρήτη. Ο δυναμικός Αμερικανός δεν ματσάρεται εύκολα στο «ζωγραφιστό» όντας βασικό γρανάζι μιας επίθεσης με υψηλούς δείκτες αποτελεσματικότητας στις Pick & Roll καταστάσεις. Ο «Δικέφαλος» της Αθήνας διαθέτει τη δεύτερη καλύτερη transition άμυνα στη Stoiximan Basket League με παθητικό 0.980 πόντους/κατοχή.

Πάμε με Πόντοι Under 154.5 σε απόδοση 1.90 στη Stoiximan

Περιστέρι-ΠΑΟΚ

Το πιο αμφίρροπο ζευγάρι των προημιτελικών αναμφίβολα. Με εξαίρεση τους «αιώνιους», μιλάμε για τις δύο ομάδες με το μεγαλύτερο ποιοτικό βάθος στη Stoiximan Basket League οι οποίες μοιράζονται το ίδιο ρεκόρ (9-7) και φυσικά παρόμοιους στόχους.

Το Περιστέρι απέδειξε ότι ματσάρει καλά με τον «Δικέφαλο» του Βορρά φέτος, κερδίζοντας και τις δύο μεταξύ τους αναμετρήσεις  για το ελληνικό πρωτάθλημα. Το σύνολο του Βασίλη Σπανούλη ενισχύθηκε με δύο παίχτες, προσθέτοντας τον Ματ Κόλεμαν στο backcourt και τον γνωστό μας  Ίαν Χάμερ στη γραμμή των ψηλών. Η ομάδα της Δυτικής Αττικής παίζει γρήγορο μπάσκετ και  είναι πολύ δυνατή στο ριμπάουντ (ΤRΒ% 48.3, No3 στη λίγκα). Είναι στα καλύτερα της όταν βρίσκει stops στα μετόπισθεν, κεφαλαιοποιώντας την ενέργεια που δίνουν αθλητές όπως ο Ραντάνοφ (παίχτης-κλειδί στην Κρήτη) και ο Μωραΐτης, μετατρέποντας την άμυνα σε άμεση επίθεση. Με 1.267 πόντους/κατοχή το Περιστέρι διαθέτει τη δεύτερη αποτελεσματικότερη transition επίθεση της λίγκας πίσω από τον Παναθηναϊκό με τον Φρανσίσκο ως μηχανοδηγό.

Είναι δεδομένο πως ο ΠΑΟΚ θα κυκλώσει τις αδυναμίες του αντιπάλου στο αμυντικό κομμάτι και θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί το ταλέντο των περιφερειακών παιχτών του. O «Δικέφαλος» του Βορρά είναι καθαρά ομάδα μισού γηπέδου όντας Νο3 σε επιθετική αποτελεσματικότητα (0.941 πόντοι/κατοχή) και Νο4 (0.874 πόντοι/κατοχή) σε αμυντική αποτελεσματικότητα σε σετ καταστάσεις. Η τριάδα των Hands-Riley-Franke σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος σε όρους εκτέλεσης και δημιουργίας στο επιθετικό κομμάτι με το μοναδικό ζήτημα να αφορά τη χημεία των δύο πρώτων στις περιπτώσεις που πρέπει να παίξουν μαζί στο backcourt. Ειδικά ο Hands, θα αποτελέσει τον βασικό στόχο της άμυνας του Περιστερίου.

Αναμένεται μεγάλη μάχη και ένα κλειστό ματς μιας και το έπαθλο για τον νικητή είναι ένας ορθάνοιχτος δρόμος για τον τελικό, με την έννοια ότι δεν θα υπάρξει διασταύρωση με τους «αιωνίους» μέχρι τότε.

Επιλέγουμε το Πόντοι Under 158.5 σε απόδοση 1.90 στη Stoiximan

 

Ολυμπιακός-Άρης

Ο Άρης του κόουτς Καστρίτη είναι μια από τις πιο συναρπαστικές ομάδες της Stoiximan Basket League και έχει το προφίλ της ομάδας που μπορεί να κάνει εκπλήξεις στον θεσμό των εκπλήξεων, όμως στην προκειμένη περίπτωση είναι άτυχος καθώς θα βρει απέναντι του το σύνολο που παίζει το καλύτερο μπάσκετ στην Ευρώπη. Η σύγκρουση με τον Ολυμπιακό δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας στους κιτρινόμαυρους.

Οι ερυθρόλευκοι του Γιώργου Μπαρτζώκα βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση και αποτελούν αναμφίβολα το φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Η φύση του θεσμού δε αλλά και η διαδικασία του Final Eight είναι ένα καλό τεστ για τον χαρακτήρα του Ολυμπιακού ο οποίος θα κληθεί να «σκοτώσει» κάθε αντίπαλο που θα βρεθεί στο διάβα του, κουβαλώντας το βάρος του πολύ μεγάλου φαβορί.

To «βαρύ χαρτί» του Ολυμπιακού στη σύγκρουση με τις ελληνικές ομάδες (και όχι μόνο) είναι η παραγωγικότητα και αποτελεσματικότητα της άρτια δομημένης επίθεσης του. Μια πολυπρόσωπη επίθεση συνεργασιών με συνεχή κίνηση μακριά από τη μπάλα, υποδειγματικό spacing και εκτέλεση των βασικών. Συνήθως, λίγα λεπτά καλού επιθετικού μπάσκετ είναι αρκετά για να καταλύσουν οι ερυθρόλευκοι τις αντιστάσεις κάθε άμυνας στην ελληνική λίγκα. Πέραν λοιπόν του γεγονότος ότι οι ελληνικές ομάδες δυσκολεύονται να ματσάρουν το μέγεθος και το φυσικό προφίλ των ερυθρόλευκων, η δυναμική της επίθεσης τους είναι το στοιχείο που στην πραγματικότητα κάνει τη διαφορά.

Ο Άρης έχει τη γοητεία του «Νο Fear» χαρακτήρα που κουβαλάει. Παίζει με το μαχαίρι στα δόντια και σταθερά σε υψηλό ρυθμό ενώ διαθέτει την καλύτερη transition άμυνα στο ελληνικό πρωτάθλημα με παθητικό 0.928 πόντους/κατοχή. Οι κιτρινόμαυροι σούταραν με 47.6% πίσω από τη γραμμή του τριπόντου στο τελευταίο ματς τους στην Πάτρα, με την τριάδα Horchler-Notae-Mitrou-Long να «γράφει» 10/15 (5/5 ο τελευταίος). Η ομάδα του κόουτς Καστρίτη ξέρει ότι δεν έχει τύχη στο μισό γήπεδο απέναντι στον Ολυμπιακό και θα προσπαθήσει να τρέξει, εκμεταλλευόμενη τον Chevez Goodwin και τα τρεξίματα του στον κεντρικό διάδρομο.

Επιλέγουμε το Πόντοι Over 157.5 σε απόδοση 1.90 στη Stoiximan

 

Παναθηναϊκός-Κολοσσός Ρόδου

Η μεγάλη στιγμή έφτασε για τον Παναθηναϊκό και τον Ντέγιαν Ράντονιτς καθώς οι πράσινοι θα κληθούν να αποδείξουν ότι μπορούν να αλλάξουν την τροπή που παίρνει η σεζόν για αυτούς σε διάφορα επίπεδα, κατακτώντας τον τίτλο στην Κρήτη. Βρίσκεται όμως το «τριφύλλι» στην αγωνιστική κατάσταση που απαιτείται για να καταφέρει κάτι τέτοιο; Σίγουρα όχι.

Ο Παναθηναϊκός αποδίδει εδώ και καιρό αρκετά κάτω από τα ποιοτικά standards του ρόστερ του και δεν έχει προοδεύσει σχεδόν σε κανέναν τομέα του παιχνιδιού του. Εμφανίζει μια βελτιωμένη εικόνα σε μερικά κομμάτια όπως η transition άμυνα χωρίς όμως συνέχεια και συνέπεια ώστε να κατακτήσει τη βελτίωση. Είναι ξεκάθαρο ότι ο κόουτς Ράντονιτς πρέπει να γυρίσει βράχους ανάποδα στα «Δύο Αοράκια» για να αλλάξει το εις βάρος του κλίμα.

Οι πράσινοι θα προσπαθήσουν να πάρουν ώθηση από την ενέργεια των νέων προσώπων. Οι Τόμας και Αγραβάνης  έχουν ανανεώσει τον αέρα στο ΟΑΚΑ και στο «τριφύλλι» ελπίζουν ότι το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την καλή κατάσταση των Λι-Γκουντάιτις και την επιστροφή του Παπαγιάννη θα βοηθήσει σημαντικά την ομάδα στη διεκδίκηση του πρώτου τίτλου της σεζόν.

Ο Κολοσσός έρχεται από δυο ήττες σε ματς με βασικούς του ανταγωνιστές (Προμηθέας, ΠΑΟΚ) όμως έχει τις προδιαγραφές για να βάλει δύσκολα σε αυτόν τον Παναθηναϊκό, σε έναν νοκ-άουτ αγώνα όπου οι πράσινοι είναι το μεγάλο φαβορί. Η ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου επιδιώκει το σετ παιχνίδι και διαθέτει την καλύτερη άμυνα στην ελληνική λίγκα μετά τους δύο «αιωνίους». Οι Starks και Young έχουν την ποιότητα να δώσουν σκορ απέναντι σε άμυνες αυτού του επιπέδου, ο Coffey κάνει πολλά χρήσιμα πράγματα στο παρκέ ενώ σημαντική σε μια τέτοια αναμέτρηση θα είναι η απόδοση του ελληνικού κορμού του Κολοσσού. Οι νησιώτες μπορούν να στριμώξουν αυτόν τον Παναθηναϊκό εάν πιάσουν τα συνήθη standards τους στην άμυνα και απαγορεύσουν το ανοιχτό γήπεδο στο σύνολο του Ράντονιτς.

Πάμε με Χάντικαπ Κολοσσός Ρόδου  +18.5 σε απόδοση 1.90 στη Stoiximan

 

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

Hoopfellas.gr