Από την επανάσταση στην ενθρόνιση: Η περίεργη σεζόν του Τούντορ στο ταραγμένο λιμάνι της Μασσαλίας

Καλοκαίρι 2022. Ο κόσμος στη Μασσαλία είναι ήρεμος. Ή τουλάχιστον όσο ήρεμο μπορεί να είναι ένα κοινό που λατρεύει να τα βάζει με τον οποιονδήποτε, να κάνει κακό στην ομάδα του με επεισόδια, να κυνηγάει παίκτες ή προπονητές, να αγαπάει και να μισεί, να πανηγυρίζει και να εξοργίζεται.  Η Ολιμπίκ Μαρσέιγ έχει τερματίσει 2η στο πρωτάθλημα, κάτι που είναι κάτι σαν πρωτάθλημα στην εποχή των Καταριανών της Παρί Σεν Ζερμέν. Το είχε κάνει ξανά το 2019-20 αλλά σε ένα πρωτάθλημα που διακόπηκε οριστικά λόγω COVID. Αλλιώς, πάμε πίσω στη στο 2013. Έχει φτάσει επίσης και στα ημιτελικά του Κόνφερενς. Ο Χόρχε Σαμπαόλι έχει μεγάλο ποσοστό απήχησης, θεωρείται ο διάδοχος του Μπιέλσα που είχε κάνει τον κόσμο πριν μερικά χρόνια να τον ερωτευτεί και τους παίκτες να τον ακολουθούν πιστά. Η ομάδα θέλει λίγη ενίσχυση για ακόμα καλύτερα πράγματα. Ο κόσμος στη Μασσαλία είναι ήρεμος. Ή μήπως όχι;

Οι πιο έμπειροι ξέρουν ότι το δράμα κυνηγά τον σύλλογο της Μασσαλίας (ή το αντίστροφο). 1η Ιουλίου. Ανακοίνωση του συλλόγου: Ο Χόρχε Σαμπαόλι και η Μαρσέιγ χωρίζουν. Η είδηση πέφτει ως βόμβα στην πόλη. Ο λόγος; Διαφωνεί με την πολιτική του συλλόγου, με το πώς κινείται στις μεταγραφές, με τις χαμηλές φιλοδοξίες της διοίκησης που σύμφωνα με τον ίδιο φαίνονται από το γεγονός ότι δεν μπορούν να αποκτήσουν με μόνιμη μεταγραφή τον Σαλιμπά από την Άρσεναλ. Η φυγή θυμίζει αυτή του δασκάλου Μπιέλσα πριν μερικά χρόνια που πήρε το καπελάκι του και αποχαιρέτισε. Αλλά και του ίδιου του Σαμπαόλι στη Βραζιλία και την Ατλέτικο Μινέιρο, όπου και έχει γίνει κάτι σαν meme το: «Θέλω 7 μεταγραφές ή θα φύγω». Όπως φαντάζεστε, έφυγε.

Το γκολ του Τούντορ που τον έβαλε για πάντα στις καρδιές των οπαδών της Γιούβε

Οι haters του Σαμπαόλι, ειδικά σε Αργεντινή και Βραζιλία, χασκογελάνε και λένε: «Εμείς σας τα είχαμε πει». Ο κόσμος της Μαρσέιγ παγώνει. Αρκετοί τα βάζουν με τη διοίκηση, άλλοι λένε ότι ο κόουτς έχει υπερβολικές απαιτήσεις. Τρεις ημέρες αργότερα όμως, όλοι συμφωνούν ότι το όνομα του διαδόχου δεν είναι το κατάλληλο. Ιγκόρ Τούντορ. Το βιογραφικό (στο οποίο έχει και ένα πέρασμα από την Ελλάδα, στον ΠΑΟΚ), δεν πείθει τους Μαρσεγέζους. Παρά την καλή πορεία στη Βερόνα. Δεν είναι “πάνω ράφι” που θα λέγαμε και στα μέρη μας. Ο κόσμος της Μαρσέιγ θεωρεί ότι η επιλογή Τούντορ είναι δείγμα της έλλειψης φιλοδοξιών της διοίκησης, ότι δεν μπορεί να κάνει το κάτι παραπάνω, συμβιβασμένη με τη μετριότητα να φέρει έναν κόουτς-στοίχημα.

Οι αντιδράσεις όμως δεν περιορίζονται στο δύσκολο κοινό του Βελοντρόμ. Επεκτείνονται και στα αποδυτήρια. Ο Τούντορ είναι ένας λάτρης της πειθαρχίας, αυστηρός, απότομος και έρχεται συχνά σε κόντρα με παίκτες. Δεν είναι ιδιαίτερα διπλωμάτης και πάντα βρίσκεται σε κίνδυνο να χάσει τα αποδυτήρια. Κάτι τέτοιο είχε συμβεί και στη Γαλατά στην Τουρκία. Και τα αποδυτήρια της Μαρσέιγ δεν είναι καθόλου εύκολα. Οι σκληρές προπονήσεις και ο ψυχρός Τούντορ έρχονται σε αντίθεση με τον ναι μεν παλαβό, αλλά καλό πατερούλη Σαμπαόλι που είχε βρει κώδικες επικοινωνίες με τα καλόπαιδα των αποδυτηρίων.

Η γκρίνια είναι μεγάλη εξ αρχής, από τη στιγμή που οι προπονήσεις γίνονται στις 7 το πρωί. Αλλά και από αποφάσεις του κόουτς, όπως το να βάλει στο ψυγείο τον Μπάμπα Ντιένγκ. Πολλοί παίκτες δημιουργούν κακές σχέσεις από τις πρώτες ημέρες. Ένας από αυτούς, ο αγαπημένος του κοινού (και δικός μας), ο Μητσάκος ο Παγέτ. Το λατρεμένο παιδί του κοινού έχει τελειώσει μια σεζόν που τον έφερε να διεκδικεί και το βραβείο Πούσκας και είναι καβάλα στο άλογο. Ο Παγέτ εμφανίζεται μαζί με άλλους παίκτες να ζητούν ραντεβού από τον πρόεδρο για την κατάσταση στα αποδυτήρια. Του ζητούν να παρέμβει γιατί το κλίμα είναι ήδη βαρύ, βρισκόμαστε επαναλαμβάνω ακόμη στην προετοιμασία, και ο κόουτς συμπεριφέρεται άσχημα στους παίκτες. Αργότερα θα διαψευστεί ότι το ραντεβού ζητήθηκε από τους παίκτες και θα υποστηρίξουν ότι ήταν πρωτοβουλία του προέδρου. Ήδη οι εφημερίδες αναφέρουν προβλήματα με τον Αμαβί, o Τούντορ τον βάζει να προπονείται μόνος του, και τον Στροότμαν. Το ίδιο και με τον Τούρκο Ουντέρ και τον Ζέρσον.

Στο φιλικό με την Μίλαν προστίθεται και ο Γκεντουζί σε αυτούς που μαλώνουν μαζί του. Η Εκίπ αποκαλύπτει ότι στο ημίχρονο του αγώνα παίκτης και προπονητής είχαν ιδιαίτερα θερμό επεισόδιο. Ο Γκεντουζί δεν επέστρεψε στον αγωνιστικό χώρο, μάζεψε τα πράγματά του και έφυγε από το γήπεδο. Ο πρόεδρος Πάμπλο Λονγκόρια εμφανίζεται στο ραντεβού όχι για να προσπαθήσει να φτιάξει τα πράγματα, αλλά για να στηρίξει τον προπονητή και να τρίξει τα δόντια στους παίκτες, λέγοντας κάτι σε στιλ «Μάγκες, ο Σαμπαόλι έφυγε. Get over it. Με τον Τούντορ θα πορεύεστε». Λίγο πολύ τους λέει ότι αν δεν τους αρέσει ο Κροάτης, να ζητήσουν μεταγραφή. Ο Λονγκόρια εμφανίζεται σε συνέντευξη τύπου και λέει ότι η συνάντηση έγινε για να τους υπενθυμίσει την ιεραρχία: Πρώτα η διοίκηση, μετά ο προπονητής και στο τέλος οι παίκτες. «Υπήρχαν κάποιες παρεξηγήσεις, συμβαίνουν αυτά, αλλά τα ξεκαθαρίσαμε», θα πει και θα προσθέσει ότι ο Τουντόρ δεν θα κριθεί τον Σεπτέμβριο.

Με βραχνή, βαλκανική φωνή τα βάζει με όλους για την καθυστέρηση έναρξης στο Μαρσέιγ-Σπόρτινγκ

Αν ρωτούσατε κάποιον ουδέτερο για το πού θα πάει αυτή η ομάδα με τον κόουτς που έχασε τα αποδυτήρια πριν μπει καλά καλά ο Αύγουστος, δύσκολα θα σας έλεγε ότι η χρονιά θα πήγαινε επιτυχώς. Το Βελοντρόμ παίρνει ξεκάθαρα θέση υπέρ των παικτών στο πρώτο ματς της σεζόν. “Tudor, dehors“. Έξω με λίγα λόγια. Η Μαρσέιγ θα πάρει τη νίκη με ένα εμφατικό 4-1 και η γκρίνια θα σταματήσει. Αλλά μιλάμε για μπάλα. Με τέτοιο κλίμα, μία στραβή μπορεί να αρκεί.

«Οι οπαδοί έχουν πάντα δίκιο. Παίζουμε γι’ αυτούς», θα δηλώσει ο προπονητής της Μαρσέιγ. Και παίζουν καλά. Μπορεί στην ψυχολογία των ποδοσφαιριστών να μην τα πηγαίνει καλά, αλλά φαίνεται ότι στην τακτική και την προπόνηση τα καταφέρνει. Η Μαρσέιγ ξεκινά με 6 νίκες σε 7 παιχνίδια στη Ligue 1. Πέρα όμως από τα αποτελέσματα είναι και η εικόνα της ομάδας, το ποδόσφαιρο που παίζει. Η ΟΜ θυμίζει καλές εποχές, θυμίζει εποχές Μπιέλσα. Όπως γράφει κι η Φιγκαρό, αυτό φαίνεται και από τον κόσμο. Δεν είναι μόνο ότι η Μαρσέιγ έχει τον υψηλότερο Μ.Ο. εισιτηρίων, είναι ότι έχει και τη μεγαλύτερη πληρότητα στο γήπεδο, καθώς και μία αύξηση της τάξης του 7% στην προσέλευση του κόσμου. «Νενίκηκά σε Σαμπαόλι», θα μπορούσε να πει ο Κροάτης.

Η γιορτή που μετατράπηκε σε κηδεία

Δεν το λέει γιατί ξέρει τι είναι η μπάλα. Και εκεί στα μέσα του φθινοπώρου έρχονται ορισμένες γκέλες και κυρίως έρχεται ο αποκλεισμός στην Ευρώπη με γκρανκινιολικό-χιτσκοκικό τρόπο. Η Μαρσέιγ υποδέχεται την Τότεναμ, προηγείται με 1-0 και ονειρεύεται την πρόκριση. Τα πράγματα αλλάζουν, η Τότεναμ ισοφαρίζει και όλα κρίνονται στο νήμα με Άιντραχτ και Σπόρτινγκ. Το 1-1 στο Βελοντρόμ δίνει την 3η θέση στη Μαρσέιγ που θα συνεχίσει στο Γιουρόπα Λιγκ. Οι παίκτες του Τούντορ δεν το καταλαβαίνουν ποτέ, βγαίνουν επίθεση όλοι μαζί για το γκολ στο τέλος, ο Τούντορ έχει μπει έξαλλος στο χορτάρι, η Τότεναμ βρίσκει την ευκαιρία και στο 95′ κάνει το 1-2. Η Μαρσέιγ μένει 4η και εκτός Ευρώπης. Όσοι το βλέπουν δεν μπορούν να το πιστέψουν. Ο Κροάτης θα πει ότι προσπαθούσε να ενημερώσει τους παίκτες του, τους φώναζε να κρατήσουν το αποτέλεσμα, αλλά λόγω της φασαρίας στο γήπεδο δεν τα κατάφερε. Φτηνή δικαιολογία; Η ιστορία γράφει πάντως έναν οδυνηρό αποκλεισμό.

Ο Τούντορ θα ξεπεράσει και αυτό τον σκόπελο και τα νέα σφυρίγματα που συνοδεύουν κάποιες από τις γκέλες της ομάδας του. Νέο σερί της Μαρσέιγ μετά το Μουντιάλ με πολλές νίκες και τα πράγματα ηρεμούν εκ νέου. Μέχρι τις επόμενες γκέλες. Η Μαρσέιγ έχει εννιά ματς στο Βελοντρόμ χωρίς νίκη απέναντι στην Παρί Σεν Ζερμέν πριν το ματς κυπέλλου πριν λίγες ημέρες. Το βάρος τεράστιο. Ειδικά από τη στιγμή που η Μαρσέιγ έχει μόλις χάσει με 1-3 από τη Νις. Ο Τούντορ στη συνέντευξη τύπου πριν το ματς με την Παρί διαφωνεί με έναν δημοσιογράφο που του λέει ότι πήρε την ευθύνη για την ήττα από τη Νις. Φορώντας τον σκούφο και μιλώντας στα ιταλικά θα του πει: «Δεν θυμάμαι να είπα κάτι τέτοιο. Αν μου το αποδείξεις θα σου πάρω ένα Rolex. Αν κάνεις λάθος, θα με κεράσεις έναν καφέ». Το χιούμορ του Τούντορ δείχνει και μία ενόχληση. Τα πράγματα δεν πάνε καλά. Για πρώτη φορά έχει μια διαφορετική προσέγγιση. Μετά την ήττα από τη Νις θα πει στους παίκτες του ότι αν παίξουν έτσι με την Παρί θα κερδίσουν. Ένας διαφορετικός, πιο ανθρώπινος, Κροάτης εμφανίζεται.

Η μεγάλη νίκη στο κύπελλο

Οι απαντήσεις όμως για πολλοστή φορά φέτος θα δοθούν στον αγωνιστικό χώρο. Η Μαρσέιγ θα παίξει καλά, θα σπάσει την παράδοση, θα κερδίσει με 2-1 τη μισητή ΠΣΖ και θα περάσει στην επόμενη φάση του κυπέλλου Γαλλίας. Μπορεί να μην υπάρχει πλέον Ευρώπη, αλλά βρίσκεται στη 2η θέση του πρωταθλήματος και με σημαντικές ελπίδες για το κύπελλο. Έναν τίτλο που έχει να πάρει από το πολύ μακρινό 1989. Και το πρώτο τρόπαιο μετά το Λιγκ Καπ του 2012. Σίγουρα η ομάδα δεν έχει καταφέρει ακόμα τίποτα, υπάρχει δρόμος (θα το πει στα αποδυτήρια κι ο σχεδόν δακρυσμένος Παγέτ που περιμένει να σηκώσει για πρώτη φορά στη ζωή του μια κούπα), αλλά αν επιστρέψουμε στον Αύγουστο με τους παίκτες να επαναστατούν εναντίον του και ένα κοινό να ζητάει να φύγει πριν καλά καλά παίξει το πρώτο του παιχνίδι, σίγουρα ο Τούντορ έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες. Οι σχέσεις με τους παίκτες έχουν βελτιωθεί, όχι ότι έγιναν κολλητοί, αλλά τουλάχιστον οι περισσότεροι έχουν καταλάβει τον ρόλο τους. Αλλά είπαμε. Όλα θα κριθούν στο χορτάρι. Ο Τούντορ δεν έχει κάτσει ακόμα στον θρόνο του, συνεχίζει να βρίσκεται στον ηλεκτρικό πάγκο της Μαρσέιγ.