Ογδόντα οχτώ ημέρες. Αυτό είναι πλέον το διάστημα που μας χωρίζει από την πρώτη σέντρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μια διοργάνωση που δημιουργήθηκε για να αναδείξει την καλύτερη εθνική ομάδα του πλανήτη και για να γελάμε με τους Άγγλους. Ευτυχώς ή δυστυχώς, στο Μουντιάλ δεν μπορούν να συμμετέχουν όλοι. Κάπως έτσι, από το φετινό τουρνουά θα απουσιάσουν ομάδες που δεν θα λείψουν μόνο από τους κατοίκους της χώρας τους αλλά και από πολλούς άλλους ανθρώπους σ’όλο τον κόσμο.
Αν κάνεις ένα γρήγορο γκάλοπ σε γνωστούς και φίλους, ρωτώντας ποια είναι κατά τη γνώμη τους η μεγαλύτερη απουσία αυτού του Μουντιάλ, είναι σίγουρο πως σχεδόν όλοι θα σου απαντήσουν “η Ιταλία”, κάποιος θα σκεφτεί την Ολλανδία και ο ποδοσφαιρικός χίπστερ της παρέας θα πει, χαϊδεύοντας το μουσάκι του: “Εγώ θα πρόσθετα και τις ΗΠΑ του Κλιντ Ντέμπσεϊ”.
Υπάρχει όμως και μια χώρα (ή, για την ακρίβεια, δυο χώρες) που η απουσία της μπορεί να μη φανεί καθόλου στους αγωνιστικούς χώρους αλλά θα είναι εμφανής στα εξωγηπεδικά ρεπορτάζ και παραλειπόμενα, που είναι και το αλατοπίπερο δηλαδή της διοργάνωσης, εκείνες οι ειδήσεις που γεμίζουν τις ώρες μέχρι να γίνει η σέντρα του πρώτου, χρονικά, αγώνα της ημέρας. Και ο λόγος είναι οι φίλαθλοι της.
Οι Ιρλανδοί (και Βορειοϊρλανδοί) οπαδοί μπήκαν στις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων στο Euro του 2016, εκεί που η παρουσία τους στους δρόμους των πόλεων έδινε σχεδόν καθημερινά μικρές γαμάτες ιστορίες στα ΜΜΕ όλου του κόσμου. Σε μια διοργάνωση που στιγματίστηκε από τα άγρια επεισόδια μεταξύ Ρώσων, Άγγλων και Γάλλων, οι Ιρλανδοί ζώντας στη δικιά τους ‘κοσμάρα’ απολάμβαναν τις αναπάντεχες διακοπές τους (οι Ιρλανδοί συμμετείχαν μόλις για 3η φορά ενώ για τους Βορειοϊρλανδούς ήταν η παρθενική τους εμφάνιση), πίνοντας μπύρες, τραγουδώντας, κάνοντας αθώες παλαβομάρες και σπάζοντας πλάκα με τους ντόπιους.
Δυστυχώς, στα δυο χρόνια που μεσολάβησαν από τότε οι εθνικές τους ομάδες δεν κατάφεραν να κάνουν άλλη μια υπέρβαση, οπότε το καλοκαίρι οι Ιρλανδοί θα λείπουν από το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό πανηγύρι της γης στη Ρωσία, εκεί που οι ντόπιοι χούλιγκαν περιμένουν τους Άγγλους οπαδούς με την ίδια όρεξη και διάθεση που εσύ περιμένεις σε βραδιά Τσάμπιονς Λιγκ τα πιτόγυρα που έχεις παραγγείλει.
Με αφορμή τη σημερινή μέρα του Αγίου Πατρικίου (που πιθανόν από το χωριό σου την ξέρεις και ως “Saint Patrick’s Day”), μια μέρα που οι Ιρλανδοί όλου του κόσμου γιορτάζουν με παρελάσεις, φεστιβάλ και άφθονη κατανάλωση αλκοόλ την άφιξη του Χριστιανισμού στην Ιρλανδία, θα θυμηθούμε 10 από τα καλύτερα κατορθώματα τους στο Euro της Γαλλίας, εκεί που δεν κατέκτησαν τον τίτλο αλλά κέρδισαν την εκτίμηση και την αγάπη μας.
1.Οι Ιρλανδοί πετυχαίνουν στο τρένο ζευγάρι Γάλλων με μωρό. Το μωρό τρομάζει από τον κόσμο. Οι Ιρλανδοί του τραγουδάνε ένα νανούρισμα.
https://www.youtube.com/watch?v=5_Bp7vWvN1c
2. Ζευγάρι ηλικιωμένων παθαίνει λάστιχο δίπλα ακριβώς σε πλατεία που οι Ιρλανδοί πίνουν αμέριμνοι τη μπύρα τους. Μια ομάδα… επίλεκτων μηχανικών σπεύδει άμεσα να βοηθήσει τους άτυχους Γάλλους:
3. Τυχαίος Γάλλος κάτοικος του Παρισιού βγαίνει στο μπαλκόνι του να χαζέψει την περαντζάδα και οι Ιρλανδοί του συμπεριφέρονται λες και είναι ο Μεσσίας (ή έστω ο Μπράιαν, από το ‘Life of Brian):
4. Οι Ιρλανδοί ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τους Σουηδούς. Η νίκη στον αγωνιστικό χώρο δεν είναι ο μόνος στόχος της ομάδας:
5. Περαστική Γαλλίδα απολαμβάνει μικρή καντάδα από ένα τσούρμο Ιρλανδούς που ‘σκοτώνουν’ για χάρη της το “Can’t Take My Eyes Off You”:
6. Οι Ιρλανδοί συναντάνε πριν από το ματς με τη Σουηδία μερικούς φιλάθλους των Σκανδιναβών. Αντί να ανταλλάξουν βαριές κουβέντες, οι δυο πλευρές ενώνονται για χάρη των… ABBA:
7. Μετά τους Σουηδούς σειρά παίρνουν οι Βέλγοι. Οι αντίπαλοι αλλάζουν, το κλίμα και η διάθεση παραμένουν ίδια:
8. Ο Τομ και οι φίλοι του έκαναν τα πάντα μαζί. Ο Τομ όμως βρήκε γκόμενα. Ο Τομ εξαφανίστηκε. Δεν απαντούσε στα τηλέφωνα, δεν εμφανιζόταν στην παμπ για μπύρες, δεν πήγε στη Γαλλία με τους φίλους του. Οι Ιρλανδοί φίλοι του, έστειλαν το μήνυμα τους σε όλη την Ευρώπη: Μη γίνεις σαν τον Τομ.
9. Μερικές ώρες μετά το ξύλο μεταξύ Ρώσων και Άγγλων, που στο πέρασμα τους διέλυσαν όποιο μαγαζί βρήκαν μπροστά τους, σε μια άλλη περιοχή της Γαλλίας οι Ιρλανδοί καθάριζαν τα σκουπίδια που έκαναν, τραγουδώντας “Clean up for the boys in green”:
10. Για φινάλε, αυτό το τραγούδι που δεν χρειάζεται, πλέον, καμία περιγραφή: