Ήταν 15 Μαρτίου του 2013 όταν η Αργεντινή ταξίδεψε στο Μοντεβιδέο για την τελευταία αγωνιστική των προκριματικών του Μουντιάλ της Βραζιλίας. Ο Αλεχάντρο Σαμπέλα είχε αρκετές αλλαγές, καθώς το ματς ήταν αδιάφορο για την 1η στον όμιλο αλμπισελέστε. Το παιχνίδι έληξε με 3-2 υπέρ των γηπεδούχων και στο 81′ μπήκε στο γήπεδο για πρώτη φορά με τη φανέλα της εθνικής ο Μάουρο Ικάρντι. Ο βασικός λόγος ήταν ότι ο επιθετικός της Ίντερ είχε δικαίωμα να επιλέξει και την Ιταλία ως εθνική του, οπότε οι Αργεντίνοι ήθελαν να τον καπαρώσουν.
Δεν υπήρξε συνέχεια όμως. Περίπου τέσσερα χρόνια μετά ο Ικάρντι έχει μείνει σε εκείνα τα σκάρτα δέκα λεπτά στην Ουρουγουάη. Και αν κάποιος πει ότι οι θέσεις είναι καπαρωμένες εδώ και χρόνια από Ιγκουαΐν, Μέσι, Αγουέρο, ντι Μαρία και ότι ο Ικάρντι δεν είναι τόσο καλός, θα έχει μεν δίκιο, αλλά θα είναι και η μισή αλήθεια. Γιατί όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν, κλήθηκαν στην εθνική πολλοί διαφορετικοί παίκτες, από τον Λούκας Πράτο μέχρι τον Λαβέτσι (αν και για τον τελευταίο οι κακές γλώσσες λένε ότι ερχόταν ως φίλος του Μέσσι) και από τον Ροντρίγκο Παλάσιο μέχρι τον Ανχελίτο Κορέα. Σίγουρα κι ο Ικάρντι θα μπορούσε να είχε πάρει την ευκαιρία του.
Όταν οι δυο παλιοί φίλοι ξαναβρέθηκαν, ο Μάξι δεν έδωσε το χέρι του
Είναι ίσως ένα από τα σπάνια παραδείγματα ποδοσφαιριστή που για εντελώς άσχετους με το ποδόσφαιρο λόγους, έχει υποστεί μία ας την πούμε σιωπηλή τιμωρία. Για όσους δεν γνωρίζουν, η ιστορία εν συντομία είναι η εξής. Ο Μάουρο Ικάρντι ήταν ένας υπερταλαντούχος πιτσιρικάς που είδε και απέκτησε η Μπαρσελόνα. Εκεί στα 15 του, τον πήρε υπό την προστασία του ένας συμπατριώτης, ο Μάξι Λόπες. Έγινε ο μέντορας του πιτσιρικά Μάουρο και μια στενή φιλία δημιουργήθηκε. Ο Ικάρντι έγινε ο κολλητός του Μάξι, ήταν στο σπίτι του συχνά, πήγαινε διακοπές μαζί με τον Μάξι, τη γυναίκα του και τα παιδιά τους. Μέχρι που τα κουτσομπολίστικα περιοδικά πήραν φωτιά, όταν ο Μάουρο ανακοίνωσε τον έρωτά του για τη Νάρα. Το αποτέλεσμα (μετά τη δημοσίευση του παράνομου δεσμού) ήταν ο χωρισμός του ζευγαριού Λόπες-Νάρα στα τέλη του 2013 (ναι, λίγο αργότερα από την 1η εμφάνιση του 20χρονου τότε Ικάρντι με την εθνική) και ο γάμος του Ικάρντι με τη πρώην γυναίκα του φίλου του λίγους μήνες αργότερα.
Η ιστορία θα μπορούσε να τελειώσει κάπου εκεί, να πούμε εντάξει βρε αδερφέ, ο έρωτας είναι έτσι και πάει λέγοντας. Η συμπεριφορά όμως του Ικάρντι που έκανε ότι περνούσε από το χέρι του για να πικάρει τον πρώην κολλητό του ήταν εκτός ορίων. Από διαφημίσεις που γύριζε μαζί με τη Νάρα με σαφή υπονοούμενα και φωτογραφίες που ανέβαζε με τα παιδιά του Μάξι να φοράνε φανέλες με το όνομα Ικάρντι, μέχρι την προκλητική στάση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (βάζοντας φωτογραφίες που έκανε κερατάκια), ο Μάξι Λόπες από ένα ταλέντο που δεν έπιασε ποτέ τις προσδοκίες, έγινε η σημαία των απανταχού απατημένων και μια από τις πιο συμπαθείς φιγούρες. Την ίδια στιγμή η καριέρα του Ικάρντι βρισκόταν σε ανηφόρα, ενώ ο Μάξι έπαιζε σε μικρότερους συλλόγους, χωρίς τη φοβερή επιτυχία.
Όταν έχεις τέτοιους φίλους…
Η συμπεριφορά του Ικάρντι φυσικά δεν άρεσε. Ο Μαραντόνα τον αποκάλεσε “προδότη, έναν άνθρωπο που πρόδωσε τον φίλο που τον έβαλε στο σπίτι του” και το κλίμα ήταν πάντα εναντίον του νεαρού. Στα παρασκηνιακά ρεπορτάζ γραφόταν ότι οι φίλοι του Μάξι από τη Βαρκελώνη, Μέσσι και Μαστσεράνο (που κάνουν και εν μέρει κουμάντο στα αποδυτήρια της εθνικής) είχαν θέσει βέτο στους προπονητές, να μην κληθεί ο Ικάρντι στην ομάδα. Και παρά τις κατά καιρούς διαψεύσεις από τους κόουτς, η αλήθεια είναι μία. Μετά το 2013, ο Ικάρντι δεν ξαναφόρεσε τη φανέλα της Αργεντινής. Η κοινή φωτογραφία Χαβιέρ-Λιονέλ-Μάξι πριν λίγο καιρό στο Τορίνο, φούντωσε ξανά τις φήμες. Πολλοί το πήραν σαν ένα μήνυμα του στιλ “όσο είμαστε εμείς, δεν θα παίξεις στην εθνική”. Ο Ικάρντι που δεν ξέρει να κρατάει το στόμα του κλειστό, αφού τα έβαλε με τον Ντιέγκο λέγοντας ότι δεν αποτελεί πρότυπο για κανέναν, σχολίασε ότι ο Μπάουσα ήθελε να τον καλέσει στην εθνική, αλλά μένει εκτός για άλλους λόγους.
Δεν είναι όμως μόνο αυτό το σφάλμα του Μάουρο. Είναι ένας τύπος που θέλει να προκαλεί. Ένας… αλητήριος, όχι στο στιλ Κάρλος Τέβες “γεννήθηκα στο μπάριο και οι κολλητοί μου ήταν μαχαιροβγάλτες”. Στο στιλ του λίγο όμορφου, λίγο φλώρου τύπου στο αμερικάνικο σίριαλ που στο σχολείο προκαλεί συνεχώς προβλήματα, αλλά γλιτώνει την αποβολή γιατί ο μπαμπάς του είναι πλούσιος και τελικά του παίρνει και κάμπριο για δώρο. Στην Αργεντινή διάφορα μέρη της οικογένειάς του κάνουν συχνά παράπονα ότι ο Μάουρο τους έχει ξεχάσει (του πήρε τα μυαλά η σουρλουλού) και είναι ένα όνομα που λατρεύουν οι μεσημεριανές εκπομπές της χώρας. Αλλά και στο Μιλάνο τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Παρ’ ότι έχει σταθεροποιηθεί σε διψήφιους αριθμούς γκολ και είναι ένας από τους λίγους ποδοσφαιριστές που διασώζονται από το ναυάγιο των τελευταίων ετών που ακούει στο όνομα Ίντερ, η σχέση του με τους οπαδούς έφτασε στο χειρότερο σημείο πριν μερικούς μήνες όταν κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία του. Ναι, στα 23 του περίπου είπε να βγάλει ένα βιβλίο με την τεράστια ζωή του.
Και μέσα σε όλα αυτά το βρήκε έξυπνο να αναφέρει ένα γεγονός μετά από μία εκτός έδρας ήττα από τη Σασουόλο. Τότε που πήγε να μιλήσει στους εκδρομείς, αλλά εκείνοι δεν ήθελαν να ακούσουν κι άλλες δικαιολογίες. Ο Ικάρντι υποστηρίζει ότι έδωσε τη φανέλα του σε ένα παιδί και ένας οργανωμένος την πήρε και του την πέταξε πίσω. Ο Μάουρο αντέδρασε, την πήρε και την πέταξε στα μούτρα του “ούλτρα”, ενώ άρχισε να τον βρίζει. “Στα αποδυτήρια με αποθέωσαν όλοι, αν και οι άνθρωποι της διοίκησης μου είπαν ότι φοβούνται για αντίποινα. Εγώ τους είπα ότι δεν φοβάμαι. Θα τους αντιμετωπίσω έναν έναν. Δεν ξέρουν ότι μεγάλωσα στις γειτονιές της Ν. Αμερικής με την μεγαλύτερη εγκληματικότητα. Πόσοι είναι; Πενήντα; Εκατό; Διακόσιοι; Θα φέρω 100 εγκληματίες από την Αργεντινή και θα τους σκοτώσουν“.
Ο Μάουρο “Thug Life” Ικάρντι
Όπως είναι φυσικό η Κούρβα Νορντ δεν γέλασε με τον εγκληματία με τη χωρίστρα (να πούμε εδώ ότι ο Ικάρντι έφυγε από την Αργεντινή μόλις 9 ετών και μεγάλωσε στα… γκέτο των Κανάριων Νήσων της Ισπανίας). Διέψευσε το γεγονός και στο επόμενο ματς τα πανό που τον αποκαλούσαν ψεύτη, μισθοφόρο και ότι χρησιμοποιεί παιδιά για να πετάξει λάσπη και να πουλήσει βιβλία ήταν από τα πιο ευγενικά. Πολλοί ζητούσαν από τον “δειλό” Ικάρντι να σταματήσει να είναι αρχηγός της ομάδας. Και όταν η Ίντερ κέρδισε πέναλτι και ο Ικάρντι το έχασε, αρκετοί ήταν αυτοί που τον χλεύασαν. Η διοίκηση το πάλεψε, το κεφάλαιο αποσύρθηκε και οι σχέσεις βελτιώθηκαν κάπως, αλλά μέχρι κι ο Φελίπε Μέλο δήλωσε πρόσφατα ότι ο Ικάρντι δεν κάνει για αρχηγός της Ίντερ.
Ένα από τα πανό στο Σαν Σίρο
Όμως πέρα από τα κίτρινα νέα και τις ανοησίες του Ικάρντι εκτός γηπέδου, υπάρχει και το ποδόσφαιρο. Ο Μπάουσα έφυγε μετά τα αποτυχημένα αποτελέσματα, ο Σαμπάολι ανέλαβε και είναι ένας προπονητής που ανεξάρτητα από το πόσο καλός είναι, έχει πολύ ισχυρή προσωπικότητα. Στις πρώτες κλήσεις του για το φιλικό ντέρμπι της Αργεντινής με τη Βραζιλία που θα γίνει επί αυστραλιανού εδάφους, φιγουράρει το όνομα του Μάουρο Ικάρντι. Γιατί πείτε ό,τι θέλετε για τον άνθρωπο Ικάρντι, αλλά ο ποδοσφαιριστής είναι αρκετά αξιόλογος. Η ιστορία του έχει πολλά κοινά με του Μέσσι. Γεννημένος στο Ροσάριο, οπαδός της Νιούελ΄ς βρέθηκε από πολύ μικρός στην Ισπανία όπου και ουσιαστικά έμαθε την μπάλα, όταν οι γονείς του εξαιτίας της οικονομικής κρίσης μετανάστευσαν. Το ταλέντο του μεγάλο, αλλά όπως είπε σε συνέντευξή του ο Τσάρλι Ρέσακ, η Μπαρσελόνα τον άφησε να φύγει στα 16 του γιατί ήταν πολύ… “ανήσυχος“. Η Σαμπντόρια τον πήρε δανεικό και έναν χρόνο αργότερα έδωσε τη χαμηλή ρήτρα των 400 χιλιάδων Ευρώ για να τον κάνει δικό της. Τρία χρονιά μετά είχε εισπράξει περίπου 13 εκατομμύρια από την Ίντερ (σε δύο δόσεις, αφού αρχικά βρισκόταν σε μορφή συνιδιοκτησίας).
Η Ίντερ πέρα από το εξωαγωνιστικό πακέτο αγόρασε έναν αρκετά τεχνίτη και δυνατό παίκτη που σκοράρει τόσο με το κεφάλι, όσο και με τα δύο πόδια. Κυρίως παίκτης περιοχής με αίσθηση του γκολ, ο Ικάρντι φαίνεται να ευνοείται από την έλευση Σαμπάολι. Είναι ο παίκτης που θα κάνει τη διαφορά; Σίγουρα δεν είναι Μέσσι, ούτε καν Ιγκουαΐν (εκτός των τελικών) και δεν έχει το ταλέντο του Ντιμπάλα. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι είναι ακόμα 24 ετών, ότι μπορεί να βελτιωθεί και ότι φορ περιοχής σε αυτό το στιλ η Αργεντινή δεν διαθέτει πολλά. Αν ο Σαμπάολι θα βασιστεί πάνω του στο μέλλον και αν ο Ικάρντι θα καταφέρει να ενταχθεί σε ένα σύνολο ανθρώπων που δεν έχει καλή άποψη γι’ αυτόν, μένει να το δούμε. Το ταλέντο υπάρχει, το μυαλό μάλλον δεν υπάρχει. Η… κατάρα του Μάξι μάλλον υφίσταται ακόμα πάντως, καθώς ο Μάουρο κουβαλάει έναν τραυματισμό που μπορεί να ακυρώσει τη συμμετοχή του στο ντέρμπι.