2022-23 LigaEndesa: 10 πράγματα για να προσέξετε

Σε μια περίοδο όπου η συζήτηση για την ολοκληρωτική κυριαρχία των Ισπανών στο μπασκετικό στερέωμα έχει φουντώσει για τα καλά, η Liga Endesa ανοίγει τις πύλες της. Εκεί βρίσκονται  όλες οι απαντήσεις που χρειάζεστε…

Τα επιφωνήματα θαυμασμού και οι υποκλίσεις στην παραγωγική διαδικασία των Ιβήρων δεν έχουν ακόμα κοπάσει. Η εκτυφλωτική λάμψη τους σε ένα Ευρωμπάσκετ όπου οι πάντες έβλεπαν την οχτάδα ως ταβάνι για την ισπανική ομάδα, έχει τροφοδοτήσει αρκετές συζητήσεις γύρω από τον τρόπο δουλειάς και τη φιλοσοφία τους. Οι Ισπανοί πάτησαν στην κορυφή της Ευρώπης χωρίς ιδιαίτερο «σταριλίκι», βασιζόμενοι σε παιδιά ομάδων όπως η  Ουνικάχα και η Βαλένθια. Και όμως τελικά, όλα τα μυστικά βρίσκονται –όχι τόσο καλά είναι αλήθεια- κρυμμένα στην καλύτερη εθνική λίγκα της Ευρώπης, τη Liga Endesa, η οποία ξεκινάει σήμερα.

Αυτά είναι μερικά πράγματα και πρόσωπα  που αξίζει να προσέξετε. 

-Την προσπάθεια της πρωταθλήτριας Ρεάλ Μαδρίτης να περάσει ομαλά σε μια νέα εποχή, οικοδομώντας νέες σταθερές εντός και εκτός των τεσσάρων γραμμών. Ο Τσους Ματέο είναι η καινούργια φωνή των αποδυτηρίων και αυτός που θα αναλάβει να σηκώσει το τεράστιο βάρος της κληρονομιάς που αφήνει πίσω ο Πάμπλο Λάσο. Στα πρόσωπα των Μούσα και Χεζόνια, η «Βασίλισσα» ψάχνει τους επόμενους σπουδαίους Ευρωπαίους παίχτες που θα δυναμώσουν τον βασικό κορμό της τα επόμενα χρόνια. Το ταλέντο και οι δεξιότητες υπάρχουν. Όμως το να πετύχεις στη Ρεάλ Μαδρίτης είναι μια τελείως διαφορετική, πολύ πιο σύνθετη και βαθιά πνευματική διαδικασία.

-Τον Νίκολας Λαπροβίτολα ως «νέο ηγέτη» της Μπαρτσελόνα σε μια κρίσιμη περίοδο όπου οι Καταλανοί (και ο ίδιος ο Σάρας)  παλεύουν με τους εσωτερικούς τους δαίμονες, μετά την περυσινή τους αποτυχία. Με τον Μίροτιτς εκτός λόγω τραυματισμού, ο Αργεντίνος γκαρντ είναι αυτός που καλείται να βγει μπροστά κουβαλώντας την ομάδα στα δύσκολα. Το έκανε πολλές φορές και πέρυσι άλλωστε. Ο «Λάπρο» είναι απολαυστικός τόσο στο εκτελεστικό όσο και στο δημιουργικό κομμάτι ενώ πλέον παίζει με τεράστια αυτοπεποίθηση.

-Tην καινούργια Μπασκόνια του Πενιαρόγια. Οι Βάσκοι έφεραν στη Βιτόρια έναν από τους καλύτερους Ισπανούς προπονητές και το ερώτημα είναι εάν τα χνώτα του δυναμικού Kαταλανού θα ταιριάξουν με τα αντίστοιχα του οργανισμού. Daulton Hommes, Malik Kotsar, Markus Howard (σε ηγετικό ρόλο) και Darius Thompson αποτελούν πολύ ενδιαφέρουσες κινήσεις με το σχετικό πάντα ρίσκο.

-Το μεγάλο εργοστάσιο παραγωγής παιχτών της Δυτικής Ευρώπης που λέγεται Χουβεντούτ. Το ρόστερ της «Πένια» έχει τρομερό ενδιαφέρον και η ομάδα είναι απλά must watch. Στο Palau Municipal θα δούμε φέτος το άλλοτε «φονιά» του Βιρτζίνια Κάιλ Γκάι και μια πολύ υψηλού επιπέδου γραμμή forwards η οποία θα απαρτίζεται από τους Χένρι Έλενσον, Ουίλιαμ Χάουαρντ και Τζοέλ Πάρα. Ο τελευταίος (22 ετών, πρωταθλητής Ευρώπης στο πρόσφατο Ευρωμπάσκετ) αποτελεί το νέο μεγάλο αστέρι της «Πένια». Σκληροτράχηλος, μαχητικός, εξαιρετικός ριμπάουντερ. Κρατήστε τα μάτια σας επάνω του.

Liga Endesa με αμέτρητα μακροχρόνια στοιχήματα

-Τον εμβληματικό ηγέτη της Μπιλμπάο, Άλεξ Μουμπρού, να μετακομίζει στη Βαλένθια και να αναλαμβάνει το τιμόνι της ομάδας φέρνοντας έναν άνεμο αλλαγής. Ο Μουμπρού προσπάθησε να αποκλίνει λίγο από την αυστηρά ευρωπαϊκή και fundamental φιλοσοφία των «νυχτερίδων» στο κομμάτι της στελέχωσης, κοιτώντας περισσότερο την αμερικανική αγορά με προφανή στόχο τη βελτίωση στο αθλητικό κομμάτι. Το δίδυμο Τζάρεντ Χάρπερ-Ράντεμπο έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

-Την Ουνικάχα Μάλαγα να ζει ακόμα το hype του Ευρωμπάσκετ. Η ομάδα της Ανδαλουσίας αποτελεί καυτό όνομα στην μπασκετική πιάτσα αυτό το καλοκαίρι με τους Ντιάθ-Μπριθουέλα (και τον Χάιμε Φερνάντεθ που φέτος υπέγραψε στην Τενερίφη) να πατούν στην κορυφή της Ευρώπης και  τον Κέντρικ Πέρι να κάνει ένα καταπληκτικό τουρνουά. Κρατάμε την προσοχή μας στραμμένη στον «δικό μας» Τάισον Κάρτερ ο οποίος έχει τις προδιαγραφές να παίξει πολύ καλό μπάσκετ στην Ισπανία.

-Τον Γιούστους Χόλατζ της Μπρέογκαν. Ο Γερμανός γκαρντ εντυπωσίασε πέρυσι με τη φανέλα του Αμβούργου στο Eurocup και φέτος μετακινήθηκε στην ACB. Γκαρντ με μέγεθος, δυνατό κορμί, αθλητικότητα, εξαιρετικό court vision και δημιουργική ικανότητα αλλά κυρίως με έλλειψη φόβου. Ο Χόλατζ φιλοδοξεί ότι μια καλή παρουσία στην ισπανική λίγκα θα του ανοίξει άμεσα την πόρτα του ΝΒΑ. 

-Το fundamental παιχνίδι-επίκληση στα βασικά της Τενερίφη. Το αγωνιστικό μοντέλο του Τσους Βιντορέτα είναι άκρως ελκυστικό και στο νησί έχουν δημιουργήσει έναν «γίγαντα» στη δεύτερη βαθμίδα ανταγωνισμού του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Το λεπτομερειακό spacing, οι εμπνεύσεις των Χουέρτας και Φιτιπάλντο, το δολοφονικό ένστικτο του Σάσου Σάλιν και  η ικανότητα του Σερμαντίνι να παράγει στο «ζωγραφιστό» συνθέτουν ένα από τα ωραιότερα και πιο άρτια δομημένα επιθετικά παζλ της σύγχρονης εποχής. 

-Την νέα προσπάθεια του Μάρτιν Σίλερ στην Αραγονία. Ο Αυστριακός πρώην κόουτς της Ζάλγκιρις προσπαθεί να χτίσει ξανά την καριέρα του με στόχο την επιστροφή στην Ευρωλίγκα. Η Σαραγόσα φημίζεται για την ικανότητα της να εντοπίζει και να αναπτύσσει νέους αθλητές (ποιος ξεχνάει τη συμφωνία με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο). Ο Αμερικανός shooting wing και draftee των Ουόριορς Justinian Jessup εντάσσεται στη «λίγκα των σουτέρ» για να δοκιμάσει τις δυνάμεις του. Μαζί με τον γνώριμο μας Χάουαρντ Σαντ-Ρος θα δημιουργήσουν ένα πολύ καλό δίδυμο πλαγίων στα χέρια του Σίλερ.

-Τη μεγάλη επιστροφή του «δασκάλου» Aito Reneses στην ενεργό δράση, αυτή τη φορά για λογαριασμό της Τζιρόνα του Μαρκ Γκασόλ. Αναμένεται να παρακολουθήσουμε τη γνωστή ταχύτητα σε ανάπτυξη και εκτέλεση, εξαιρετική κυκλοφορία της μπάλας και αρκετή εμπιστοσύνη στα νέα παιδιά (ποιος δεν θα ήθελε να βρισκόταν τώρα στη θέση του Ρόκο Πρκάτσιν;). Η Τζιρόνα μάλιστα κατάφερε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του προέδρου Μαρκ στο πρωτάθλημα, πετυχαίνοντας τροποποίηση του μέχρι πρότινος ισχύοντος κανονισμού. Καλύτερα δεν γίνεται…