stoiximangr-spanoulis

Η “ύπουλη” φωνή στο μυαλό του…

Με το ντέρμπι μεταξύ της Φενέρ και της ΤΣΣΚΑ να παίρνει μέρος αυτή την αγωνιστική, ο Ολυμπιακός γνωρίζει ότι υπάρχει η πιθανότητα να βρεθεί μπροστά στην ευκαιρία του να διεκδικήσει τη πρωτιά στο finish της κανονικής περιόδου. Πρωτίστως όμως πρέπει να ελέγξει την ύπουλη φωνή του εφησυχασμού στο μυαλό του και να κερδίσει τη Μπαρτσελόνα σήμερα στο ΣΕΦ…

Ματς το οποίο υπό προϋποθέσεις μπορεί να δημιουργήσει μια σπουδαία ευκαίρια στο οπτικό πεδίο του Ολυμπιακού το σημερινό. Με τη Φενέρ να περιμένει αύριο στη Πόλη τη ΤΣΣΚΑ, η ελληνική ομάδα μόνο να επωφεληθεί (από τη συγκηρία) μπορεί. Αρκεί να σιγάσει τη φωνή του εφησυχασμού που ασυναίσθητα ψιθυρίζει στο μυαλό ομάδων που βρίσκονται σε ανάλογα πλεονεκτική θέση στο τέλος της κανονικής περιόδου..

“Ζαριά”

Η Μπαρτσελόνα είναι “ζαριά”. Κανείς δε ξέρει τι πρόσωπο θα εμφανίσει κάθε βράδυ στο παρκέ αν και η αλήθεια είναι ότι η επίδοση της μακριά από το Παλάου Μπλαουγκράνα είναι απογοητευτική μιας και μετράει μόλις μια νίκη (στη Μόχα επί τη Κίμκι) μακριά από αυτό. Οι τελευταίες τις συνεχόμενες αναμετρήσεις με τη Ρεάλ Μαδρίτης απεικονίζουν αυτό που συμβαίνει εντός του ψυχικού κόσμου της Καταλανικής ομάδας. Η Μπαρτσελόνα θριάμβευσε στο Copa del Rey, έχασε με εμφατικό τρόπο εντός έδρας για την Ευρωλίγκα (η Ρεάλ σκόραρε 101 πόντους) όμως πήρε το αίμα της πίσω τη Κυριακή στο ίδιο γήπεδο για την ισπανική λίγκα κερδίζοντας εύκολα τους Μαδριλένους (94-72).

Ο Πέσιτς προσπαθεί να βελτιώσει την άμυνα της ομάδας του και να αλλάξει τους χρόνους με τους οποίους αναπτύσσεται αυτή στην επίθεση της. Ο Ερτέλ όλο και σε μεγαλύτερο ποσοστό βγάζει τη μπάλα από επάνω του έναν χρόνο νωρίτερα στις PnR καταστάσεις (βοηθάει και η μεγαλύτερη χρονικά παρουσία του Οριόλα στο να κατευθυνθεί η Μπαρτσελόνα σε αυτά τα short rolls) ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας να κυκλοφορήσει πιο γρήγορα τη μπάλα η καταλανική ομάδα που χωρίς τον Σεραφέν δε στοχεύει πλέον να βάλει κατευθείαν τη μπάλα στη καρδιά του ζωγραφιστού αλλά προτιμάει να χρησιοποιεί “σκαλοπάτια”.

Στο αμυντικό κομμάτι έχει μεγάλο ενδιαφέρον να σημειώσουμε τη σπουδαία επίδοση των Καταλανών αναφορικά με τη περιφερειακή τους άμυνα. Η Ρεάλ τη Κυριακή σούταρε 2/20 τρίποντα στη Βαρκελώνη. Η Μούρθια (εντός έδρας) είχε 3/21, η Μπιλμπάο και ο Ερυθρός Αστέρας στη Βαρκελώνη 6/22 και 6/25 αντίστοιχα. Ο Ολυμπιακός (είναι πολύ θετικό ότι παίζει αυτό το ματς στο Φάληρο τη συγκεκριμένη στιγμή) είναι η πιο αδύναμη ομάδα σε επίπεδο περιφερειακής εκτέλεσης στη διοργάνωση. Όμως είναι και αυτή που αμύνεται καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη στο τρίποντο. Νο2 στη φετινή Ευρωλίγκα σε αυτό το κομμάτι είναι η Μπαρτσελόνα.. Μια πολύ σημαντική παράμετρος λοιπόν ενόψει της σημερινής μάχης είναι τα ποσοστά των δύο αντιπάλων απέναντι σε αυτές τις δύο εξαιρετικές περιφερειακές άμυνες.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος δε θα έχει στη διάθεση του τον Κώστα Παπανικολάου (ουσιαστικά ματσάρεται η απουσία του Χάνγκα από την άλλη πλευρά) όμως λαμβάνοντας υπόψιν το timing της αναμέτρησης αυτή ακριβώς η απουσία είναι ένα στοιχείο που μπορεί να χρησιμοποιήσει στη προσπάθεια του να παρουσιάσει την ομάδα του όσο δυνατόν ισχυρότερη λίγο πριν τα playoffs. Ο Παπαπέτρου θα έχει την ευκαιρία να βγει μπροστά, σε πρώτο ρόλο, τη στιγμή που ο Τόμπσον μπορεί να δει λεπτά στο ερυθρόλευκο rotation. Πιθανόν θα δούμε και σχήματα με τρία γκαρντ για κάποιο διάστημα. Ο Πέσιτς ακολουθεί συχνά αυτή τη τακτική χρησιμοποιώντας 3-guard lineups, κατεβάζοντας τον Κοπόνεν, τον Ναβάρο ή τον Τζάκσον στο “3”.

Βασικός στόχος σε τακτικό επίπεδο για την άμυνα του Ολυμπιακού θα είναι να “κλειδώσει” τη μπάλα σε συγκεκριμένα σημεία του παρκέ (και σε συγκεκριμένα χρονικά σημεία παράλληλα) ώστε να οδηγήσει τους Καταλανούς σε παιχνίδι προσωπικής φάσης. Είναι ένα κομμάτι στο οποίο υστερούν και όπως έχουμε πει παλαιότερα και στο Hoopfellas, έχει επηρεάσει τη Μπαρτελόνα και την αποτελεσματικότητα της σε κλειστά ματς. Το 68.4% των πόντων των Καταλανών έρχονται  μέσα από συνεργασίες. Μεγάλο ενδιαφέρον επίσης θα έχει και η μάχη των ανεβασμένων Μιλουτίνοφ και Τόμιτς. Δε ξέρω εάν έχετε μάθει τα τελευταία νέα του Κροάτη..

Ναι. Και όμως… Euroleague, Where amazing happens..

O Tόμιτς μετράει 13.8 πόντους, 5.3 ριμπάουντ και 5.7 εκτελέσεις από τη γραμμή των προσωπικών στα τελευταία 7 ματς της Μπαρτσελόνα στην Ευρωλίγκα. Ευνόητο πως ο Μιλουτίνοφ πρέπει (και μπορεί) να είναι πραγματικά physical απόψε..

Με το ντέρμπι μεταξύ της Φενέρ και της ΤΣΣΚΑ να παίρνει μέρος αυτή την αγωνιστική, ο Ολυμπιακός έχει έναν ακόμα λόγο να φουλάρει τις μηχανές του για τη νίκη. Η “αρκούδα” βρίσκεται δύο νίκες μπροστά του (έχουν παιχνίδι άλλωστε οι δύο τους στη Μόσχα το οποίο μπορεί να κρίνει τη πρώτη θέση) ενώ η Φενέρ έχει ακριβώς το ίδιο ρεκόρ με την ελληνική ομάδα. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος είναι δεδομένο ότι θα χρησιμοποιήσει το παιχνίδι του πρώτου γύρου (ο Ολυμπιακός ηττήθηκε εύκολα στη Βαρκελώνη) για να τονώσει το επίπεδο συγκέντρωσης και αποφασιστικότητας των παιχτών του. Μένει να δούμε κατά πόσο θα τα καταφέρει..