H φιλοσοφία του Γκρεγκ Πόποβιτς μέσα από μερικά αποφθέγματα του

Φανατικός του καλού φαγητού, πρώην κατάσκοπος (πιθανόν), λάτρης της ρωσικής λογοτεχνίας και των γαλλικών ταινιών του νέου κύματος, ο γκουρού της άμυνας που μετατράπηκε σε mastermind της επίθεσης. Ο κόουτς των κόουτς. Ο προπονητής του πιο επιτυχημένου αθλητικού οργανισμού στην Αμερική. Ο Γκρεγκ Πόποβιτς και η οπτική του, η οποία αποτέλεσε τη βάση για να δημιουργηθεί ο θρύλος των Σπερς, μέσα από μερικά αποφθέγματα του. Απολαύστε τον…

Το μέτρο για το ποιοι πραγματικά είμαστε είναι ο τρόπος που αντιδράμε όταν τα πράγματα δε πάνε όπως θέλουμε.

Δεν είχα ποτέ ως στόχο να γίνω ο βασιλιάς του χορού. Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να κάνω το σωστό και να φέρνω τη δουλειά μου σε πέρας.

Κανείς δεν είναι πάνω από την ομάδα. Εάν δε μπορείς να κάνεις πράγματα με τον δικό μας τρόπο απλά δε παίρνεις χρόνο εδώ (Σαν Αντόνιο) και δε μας νοιάζει καθόλου ποιος είσαι..

«Παίζω το άθλημα στη σωστή του βάση» σημαίνει παίζω με αλτρουισμό, σέβομαι τα επιτεύγματα των άλλων, παίζω σκληρά, εκπληρώνω τις απαιτήσεις του ρόλου μου.

Νομίζω ότι το σύστημα έχει να κάνει κυρίως με τη συνέπεια. Συγκεκριμένα το δικό μας σύστημα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο βασίζεται στην επιμονή και τη συνέπεια δείχνοντας επίσης μια έμφαση στην άμυνα.

Το μπάσκετ είναι ένα παιχνίδι λαθών.

Το θέμα μας δεν είναι πόσα παιχνίδια πρόκειται να κερδίσουμε, εάν θα κατακτήσουμε τον τίτλο της περιφέρειας ή της λίγκας. Δε μιλάμε για τέτοια πράγματα εδώ. Ούτε (αγωνιστικοί) στόχοι, τίποτα τέτοιο.. Ο στόχος μας είναι να βελτιωνόμαστε κάθε ημέρα, να προπονούμαστε κάθε ημέρα και να συμπεριφερόμαστε στο ίδιο το άθλημα με σεβασμό.

Πιστεύουμε σε άτομα που  εκτελούν σωστά τον ρόλο τους και νοιάζονται για την ομάδα περισσότερο από οτιδήποτε σε προσωπικό επίπεδο.

Έχω ήδη αποφασίσει ότι δε μπορούν όλοι οι παίχτες να παίρνουν τα λεπτά συμμετοχής που επιθυμούν. Το δεύτερο πράγμα που αποφάσισα είναι ότι δεν με νοιάζει..

Δε παίρνω κανέναν τηλέφωνο τα μεσάνυχτα. Θα είμαι στο κρεβάτι. Και εάν αυτό το γεγονός κάνει τη διαφορά τότε δε θέλω εκ των προτέρων τον αθλητή.

Το μπάσκετ είναι ένα πολύ απλό άθλημα. Αυτό που νικά είναι η συνέπεια και η ανταγωνιστικότητα.

Για εμάς εδώ, αυτό που δουλεύει καλύτερα από οτιδήποτε άλλο είναι η απόλυτη, σκληρή, σε κοιτώ-κατευθείαν στα μάτια-εμπιστοσύνη. Ποτέ δε προσπάθησα να κοροϊδέψω ή να χειραγωγήσω τους παίχτες μου λέγοντας κάτι που θα αλλάξω μετά από μια εβδομάδα.

Όσο πιο πολύ γερνάς, τόσο περισσότερο εκτιμάς αυτά που έχεις καταφέρει..

Το να έχεις την αίσθηση του χιούμορ για εμένα και το επιτελείο μου είναι τεράστια υπόθεση. Πιστεύω ότι τα άτομα που δεν αυτοσαρκάζονται ή δε μπορούν να γελάσουν με μια αστεία κατάσταση, θα δυσκολευτούν πολύ να αφιερωθούν στο σύνολο.

Ο ρατσισμός είναι συστημικός. Εάν έχεις γεννηθεί λευκός έχεις αυτόματα ένα τεράστιο πλεονέκτημα σε επίπεδο εκπαίδευσης, οικονομικής κατάστασης και κουλτούρας.

Το θέμα δεν είναι το πρόσωπο, ο ατομικισμός. Πρέπει να ξεπεράσεις το εγώ σου και να καταλάβεις ότι μόνο μέσα από το σύνολο μπορεί να γίνει σωστά η δουλειά.