Η ώρα της αλήθειας

Να λοιπόν που μετά από μια εκπληκτική πορεία, έφτασε η μέρα που το όραμα της κατάκτησης ενός ευρωπαϊκού τροπαίου από την Ένωση, είναι έτοιμο να πάρει σάρκα και οστά. Ο αποψινός πρώτος τελικός του EHF European Cup εναντίον της Σουηδικής Ίσταντς στη Χαλκίδα, μπορεί να μην είναι απλή υπόθεση (καθώς οι Σουηδία είναι μια χώρα με τεράστια παράδοση στο Χάντμπολ), αλλά σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται για αντίπαλο που τρομάζει την Ένωση, ειδικά μετά την επική ανατροπή που πέτυχε στον ημιτελικό της Σλοβενίας.

Το Χάντμπολ παρότι θεωρητικά είναι ένα θεαματικό σκορ με πολλές εναλλαγές στο σκορ που εξασφαλίζουν το σασπένς και καθόλου δύσκολο στην πράξη (δεν απαιτεί ιδιαίτερο-ακριβό εξοπλισμό ή εγκαταστάσεις) δεν χαίρει της δημοτικότητας που θα περίμενε κανείς και δεν απέκτησε ποτέ οικουμενικό χαρακτήρα. Το ενδιαφέρον για το άθλημα παραμένει περιορισμένο (κυρίως στη Γερμανία και τις Σκανδιναβικές χώρες), ενώ στη χώρα μας βρίσκεται στην αφάνεια, παρότι θεωρητικά ταιριάζει στην ψυχολογία του Έλληνα και παραμένει για δεκαετίες στη σκιά του Μπάσκετ και του Βόλεϊ.

Κάποιες σποραδικές επιτυχίες ελληνικών ομάδων (Φίλιππος Βέροιας το 2003 και Διομήδης Άργους το 2012) με συμμετοχή σε τελικούς ευρωπαϊκών κυπέλλων δεν στάθηκαν ικανές να αλλάξουν κάτι (καθώς μιλάμε για ομάδες της περιφέρειας με αυστηρά τοπικό λαϊκό έρεισμα), αλλά τα τελευταία χρόνια έχει προκύψει η περίπτωση της ΑΕΚ που προσπαθεί να αλλάξει άρδην τα δεδομένα με το όραμα της δημιουργίας της καλύτερης ελληνικής ομάδας όλων των εποχών. Το 2018 έφτασε στον τελικό του Challenge Cup, πέρυσι πήγαινε φουλ για τελικό πριν διακοπούν οι διοργανώσεις λόγω Covid-19 και φέτος ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο με παίκτες παγκοσμίου κλάσεως και απόλυτο στόχο την κατάκτηση του European Cup.

Από στοιχηματικής άποψης, το Χάντμπολ είναι ένα εξίσου ιδιαίτερο άθλημα, καθώς η μεγάλη ταχύτητα, μαζί με τις πολλές εναλλαγές και τα υψηλά σκορ που το χαρακτηρίζουν, δυσκολεύουν ιδιαίτερα την αλγοριθμική παραγωγή αποδόσεων, με συνέπεια οι μπουκ να το φοβούνται σε μεγάλο βαθμό και ορισμένοι δε, να φτάνουν στο σημείο ακόμη και να το κρύβουν στα μενού τους – ώστε να χρειάζονται πολλαπλά κλικ για να το “ανακαλύψει” (κυριολεκτικά) ο παίκτης.

Το εύρος της προσφοράς βέβαια του Stoiximan, με 25 αγορές και 0% γκανιότα, ξεπερνάει κάθε προσδοκία καθώς προσφέρει μια μεγάλη γκάμα αγορών για το εύρος της νίκης και των δύο ομάδων, τον αριθμό των γκολ που θα επιτευχθούν συνολικά στο παιχνίδι, αλλά και πιο εξειδικευμένα για τους παίκτες των δύο ομάδων, με τα συνολικά γκολ που θα πετύχει ο καθένας.

Η Σουηδική Ίνσταντς έρχεται από πολύ καλή σεζόν, αλλά και απρόσμενο πρόωρο αποκλεισμό στα πλέι οφ του Σουηδικού πρωταθλήματος – παραμένει πάντως μια τυπική εκπρόσωπος της Σκανδιναβικής σχολής, που της αρέσει η ταχύτητα και οι παίκτες της δεν φοβούνται να σουτάρουν. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι σκόραρε, κατά μέσο, σχεδόν όρο 30 γκολ ανά αγώνα, ενώ ο συνολικός αριθμός τερμάτων που σημειώθηκαν στα παιχνίδια της ξεπερνά τα 57 (!)

Ο ίδιος ο προπονητής της ΑΕΚ εξάλλου, είναι θιασώτης της ταχύτητας και επιδιώκει τα παιχνίδια της ομάδας του να έχουν ρυθμό και να πηγαίνουν σε μεγάλο αριθμό κατοχών: “στο τελικό κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ (24-22) μετρήσαμε 48 επιθέσεις, τώρα περιμένω παραπάνω από 60, οπότε λογικά  θα δούμε ψηλά σκορ”. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στους δύο ημιτελικούς της ΑΕΚ με την Γκορένιε σημειώθηκαν 60 και 62 τέρματα αντίστοιχα. Και ρίχνοντας μια πρόχειρη ματιά στις αποδόσεις, ανακαλύπτεις με έκπληξη ότι το line του Over/Under για τα γκολ της αποψινής αναμέτρησης, είναι καρφωμένο μόλις στα 54,5 γκολ…

Maestro