Αν το καλοκαίρι του 2023 έλεγε κάποιος ότι η Τότεναμ, μετά το πέρας 8 αγωνιστικών, θα ήταν αήττητη και στην πρώτη θέση, μαζί με την Άρσεναλ, με 20 βαθμούς, λογικά θα τον κοιτούσαμε αρκετά περίεργα. Είχε νέο προπονητή. Όσο εξαιρετικός κι αν είναι ο Ποστέκογλου είναι για αυτόν ένα νέο πρωτάθλημα πολύ πιο δύσκολο από όλα όσα είχε βρεθεί. Δεν είχε τον Χάρι Κέιν και τα γκολ του, που έφυγαν όλοι μαζί για το Μόναχο, μετά από 9 ολόκληρα που ήταν ο βασικός επιθετικός της ομάδας φορτώνοντας τα αντίπαλα δίχτυα. Τα ερωτηματικά πολλά. Σε αυτά έμπαινε και η απουσία του βασικού τερματοφύλακα εδώ και τόσα χρόνια σερί (από το 2012) Ούγκο Γιορίς, που ήταν τραυματίας και υπ’ ατμνόν όταν ξεκινούσε η περίοδος της καλοκαιρινής προετοιμασίας. Όσο ποιοτικό κι αν είναι το ρόστερ των «σπιρουνιών» -που είναι- θα ήταν δύσκολο να προβλέψει κάποιος αυτό το ξεκίνημα και ακόμα δυσκολότερο να πιστέψει σε αυτό αν έριχνε μια ματιά και στις άλλες ομάδες του πρωταθλήματος. Σε αυτή την τρομερή πορεία των τελευταίων δύο μηνών, η μεγαλύτερη «νίκη» του Ποστέκογλου ίσως να είναι ο 27χρόνος τερματοφύλακας Γουλιέλμο Βικάριο. Ο ποδοσφαιριστής που πήγε στο Λονδίνο από την Έμπολι πριν λίγους μήνες, μάλλον άγνωστος στο ποδοσφαιρικό κοινό της Αγγλίας και με μια άκρως δύσβατη επαγγελματική πορεία μέχρι να βρει τον χώρο του, που άρπαξε όμως την μεγάλη ευκαιρία που του δόθηκε στρέφοντας πάνω του -για τους σωστούς λόγους και μόνο- πολλά από τα φώτα της ποδοσφαιρικής Ευρώπης.
Γεννημένος το 1996 στο Ούντινε της Ιταλίας αγωνίστηκε από μικρή ηλικία σε διάφορες άσημες και ερασιτεχνικές ομάδες της περιοχής φτιάχνοντας δειλά-δειλά ένα αρκετά καλό όνομα που τον έφερε σε επαφή με πολλούς από τους σκάουτερ που έψαχναν -ως συνήθως- για το νέο μεγάλο ταλέντο. Ψηλός (στο 1.94) και με μια πλαστικότητα που του επέτρεπε να φτάνει σε θεαματικές επεμβάσεις είδε τα όνειρά του να πραγματοποιούνται γρήγορα μιας και η Ουντινέζε τον έκανε δικό της μόλις στα 17 του χρόνια. Η χαρά ήταν μεγάλη και η δίψα για διάκριση ακόμα μεγαλύτερη μόνο που στην άκρη του μυαλού του είχε ξεχαστεί μέσα στη νεανική του αφέλεια κάτι πολύ σημαντικό. Η σκληρή πραγματικότητα. Με τους Άλεξ Μερέτ και Σιμόν Σούφετ να είναι οι πρώτες επιλογές του «δικού μας» Αντρέα Στραματσόνι, ο νεαρός θα δοθεί δανεικός στην Φονταναφρέντα στην Serie D με σκοπό να πάρει παιχνίδια και εμπειρίες Θα αγωνιστεί σε 30 αναμετρήσεις με πολύ καλή παρουσία και την αμέσως επόμενη χρονιά θα δοθεί εκ νέου δανεικός στη Βενέτσια, στην ίδια και πάλι κατηγορία.
Με την φανέλα της Φονταφρέντα
Το 2016 θα κερδίσει με τη Βενέτσια ως βασικός, την άνοδο για την Serie C και θα υπογράψει κανονικό συμβόλαιο αφού στο Ούντινε δεν έβλεπαν ακόμα κάποιον που θα μπορούσε να εξελιχθεί στον βασικό τερματοφύλακα της ομάδας. Τα πρώτα σύννεφα είχαν κάνει αισθητή την παρουσία τους στο όνειρό του για μια αξιόλογη καριέρα. Την ίδια εποχή η Βενέτσια είχε ως μοναδικό στόχο την άνοδο στην Serie B και ο νεαρός δεν μπορούσε να πείσει τον Φιλίπο Ινζάγκι, τον προπονητή του, πως μπορούσε να κερδίσει φανέλα βασικού, την ίδια ώρα που η πρώτη επιλογή του Ινζάγκι ήταν ο Νταβίντε Φατσίν. Οι δύο τελευταίοι διατηρούσαν άριστες σχέσεις από την εποχή που ανήκαν στη Μίλαν, ασχέτως αν ο Φατσίν δεν κατάφερε ποτέ να αγωνιστεί σε επίσημο παιχνίδι με τους Λομβαρδούς. Η Βενέτσια τελικά ανέβηκε ως πρωταθλήτρια στην Serie B σε μια σεζόν που κατέκτησε και το Κύπελλο στην κατηγορία της, με τον Βικάριο όμως να βλέπει (σχεδόν) όλη την πορεία από τον πάγκο. Κάτι που ήταν ό,τι χειρότερο για ένα ταλαντούχο παιδί που ο πρωταρχικός του στόχος ήταν η εξέλιξη και όχι τα μετάλλια των χαμηλών κατηγοριών.
Όπως ο ίδιος έχει παραδεχτεί εκείνη την εποχή σκέφτηκε ακόμα και να τα παρατήσει όταν έβλεπε ότι δεν μπορούσε να στεριώσει ως πρώτη επιλογή ακόμα και στα απαρχαιωμένα γήπεδα με τα σπασμένα τσιμέντα και τα σκουριασμένα σίδερα των μικρών κατηγοριών της Ιταλίας. Δεν το έκανε και πάλεψε με όλες του τις δυνάμεις έχοντας ως μοναδική «ασπίδα» σε κάθε αντιξοότητα το ταλέντο του και το -ακόμα μεγαλύτερο- πείσμα του. Ένα μάθημα ζωής για όλους όσους τελικά υποκύπτουν και τα παρατούν πριν δώσουν κυριολεκτικά τα πάντα. Τα άθλια γήπεδα και οι τραγικές αγωνιστικές συνθήκες που τον έφεραν στην Έμπολι και την Serie A το 2021, υπό τις οδηγίες του Αουρέλιο Αντρεατσόλι, για πολλούς θα ήταν η εκπλήρωση του ονείρου. Ο στόχος που επετεύχθη μετά από μια γεμάτη από εμπόδια διαδρομή που φαινόταν να οδηγεί συνεχώς σε αδιέξοδο. Ήταν άλλωστε πλέον ο βασικός τερματοφύλακας ομάδας της 1ης Κατηγορίας. Κι όμως, το μυαλό και οι απαιτήσεις του δεν έμειναν εκεί.
«Ξεκίνησα την καριέρα μου από τον πάτο. Όλο αυτό το ταξίδι από τις τελευταίες κατηγορίες της Ιταλίας μέχρι την Πρέμιερ Λιγκ ήταν το δυσκολότερο της ζωής μου. Μια ασταμάτητη πάλη κυρίως με τον εαυτό μου. Απογοητεύσεις, τραυματισμοί, σκληρή κριτική, κακές εμφανίσεις που σε έστελναν στον πάγκο και καλές που -και πάλι- δεν οδηγούσαν στη υπέρβαση. Γι’ αυτό πρέπει πάντα εσύ να πιστεύεις στον εαυτό σου ακόμα και όταν ακούς μόνο αρνητικά σχόλια. Ζω ένα όνειρο ως παίκτης της Τότεναμ και θέλω να συνεχίσω να το ζω. Ξέρω πως δεν είναι εύκολο και πως για να σταθείς σε αυτό το επίπεδο πρέπει εκτός του να βελτιώνεσαι συνεχώς να μην κάνεις λάθη. Ένα λάθος του τερματοφύλακα μπορεί να οδηγήσει σε γκολ 99 στις 100 φορές και όλοι θα το θυμούνται για περισσότερο ακόμα κι απ’ την πιο δύσκολη επέμβαση» λέει ο ίδιος φανερώνοντας το «μέταλλο» που έχει πρώτα ως άνθρωπος και μετά ως επαγγελματίας αθλητής στο υψηλότερο επίπεδο.
Απ’ την άλλη ο προπονητής του στην Τότεναμ τον στηρίζει σε κάθε του βήμα. Αν και ξέρει πως το παιχνίδι με τα πόδια δεν είναι και το πιο δυνατό του στοιχείο τον παροτρύνει συνεχώς να ανεβαίνει στο γήπεδο, να γίνεται πιο επιθετικός, σε ένα ποδόσφαιρο που απαιτεί πλέον και αυτό, και να δοκιμάζει ακόμα και μακρινές μπαλιές υψηλού ρίσκου με την ομάδα να βρίσκεται αρκετά ψηλά στο γήπεδο, ωθώντας τον στο να βελτιώσει το παιχνίδι του και να γίνει ένας ολοκληρωμένος τερματοφύλακας. Οι επεμβάσεις του άλλωστε, ειδικά όταν η μπάλα είναι στον αέρα, είναι κάτι που το κάνει εξαιρετικά και έχουν βοηθήσει την Τότεναμ στο να δεχτεί 8 τέρματα έχοντας και τρία παιχνίδια με 0 στην άμυνα. Την ίδια ώρα το ποσοστό του σε επιτυχημένες επεμβάσεις αγγίζει το 79% και είναι το υψηλότερο αυτές τις πρώτες 8 αγωνιστικές έχοντας 29 επεμβάσεις συνολικά που σημαίνει 3.6 για κάθε 90 λεπτά που αγωνίζεται. Η παρουσία του έχει βοηθήσει την Τότεναμ να έχει δεχθεί -3.61 τέρματα από τα 11.61 που έχει xGA με τον ίδιο να έχει σώσει (σύμφωνα με τα xG on target της Opta) 2.5 γκολ από αυτά.
Η απόδοσή του άλλωστε φανερώνει τους λόγους που ο Ποστέκογλου τον ήθελε σαν τρελός το καλοκαίρι, βγάζοντας από τα ταμεία της ομάδας περίπου 17 εκατομμύρια λίρες, και τους λόγους επίσης που ομάδες όπως η Νιουκάστλ και η Νότιγχαμ Φόρεστ τον είχαν προσεγγίσει από πέρυσι τον Ιανουάριο, με σπουδαίες ομάδες της χώρας του, όπως η πρωταθλήτρια Νάπολι και η φιναλίστ του Τσάμπιονς Λιγκ, Ίντερ, να δείχνουν σοβαρό ενδιαφέρον το καλοκαίρι. Ο ίδιος επέλεξε τελικά το Λονδίνο και την Τότεναμ σε μια κίνηση που ως ώρας δείχνει να τον δικαιώνει πανηγυρικά. Κάπως έτσι δεν πήγαν στράφι και τα μαθήματα αγγλικών που έκανε όλα αυτά τα χρόνια και που -σύμφωνα με τον προπονητή του στα «σπιρούνια» έπαιξαν και αυτά τον ρόλο τους ώστε να κλείσει η μεταγραφή μιας και δείχνουν κάποιον που κυνηγάει το όνειρό του «ζυγίζοντας» ακόμα και την πιο μικρή λεπτομέρεια. Σε αυτές τις πρώτες 8 αγωνιστικές, αν πρέπει να βρούμε μία κακή του εμφάνιση αυτή θα ήταν για την 4η αγωνιστική στο Τερφ Μουρ, μόνο που τα δύο γκολ που δέχτηκε ξεχάστηκαν γρήγορα μιας και η Τότεναμ έφυγε με το εκκωφαντικό 2-5.
Από εκείνη την εξωπραγματική τριπλή επέμβαση που είχε κάνει απέναντι στη Ρόμα, ως παίκτης της Έμπολι, και που δικαίως είχε γίνει viral για αρκετό καιρό, μέχρι τις μέρες μας, με την Τότεναμ δηλαδή να αρνείται να χάσει έχουν περάσει μόνο κάποιοι μήνες κι όμως η αλλαγή στη ζωή και την καριέρα του Βικάριο είναι κυριολεκτικά τεράστια. Πλέον βρίσκεται στις κλήσεις του Λουτσιάνο Σπαλέτι πίσω από τον Ντοναρούμα της Παρί για την Εθνική Ιταλίας και είναι αυτός ο βασικός τερματοφύλακας της ομάδας, χωρίς να έχει καμία πίεση από τον Γιορίς που -όπως φαίνεται- θα αποχωρήσει στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου αφού ο Ποστέκογλου δεν τον έχει στα πλάνα του.
Η επιστροφή μετά τη διακοπή για τις εθνικές βρίσκει την Τότεναμ να υποδέχεται τη Φούλαμ με μοναδικό σκοπό να διευρύνει το αήττητο σερί της και να πάρει ακόμα ένα τρίποντο που θα τη διατηρήσει στην κορυφή για ακόμα μία εβδομάδα. Ο Βικάριο από την άλλη ξέρει πως όσο παίζει καλά και η ομάδα του κερδίζει τόσο θα κερδίζει «πόντους» και ο ίδιος για να συνεχίσει να ζει το όνειρό του σε μια εκ των ποιοτικότερων ομάδων στην Αγγλία χαρίζοντας παράλληλα στο κοινό τις θεαματικές επεμβάσεις που τόσο πολύ λατρεύει να βλέπει.