Μπορεί να ακούγεται σαν τίτλος από κάποιο βουκολικό ανέκδοτο, αλλά η περίφημη φράση “το χορτάρι είναι για τα γελάδια”, έχει ειπωθεί από τα πιο επίσημα χείλη του “τενιστικού” στερεώματος. Την δεκαετία του ’80 μεσουρανούσε ο Τσέχος Ιβάν Λεντλ με 8 κατακτήσεις “Γκραν Σλαμ” και αμέτρητες εβδομάδες στο νο1 της παγκόσμιας κατάταξης, πλην όμως, δεν τα κατάφερε ποτέ του να κερδίσει το Γουίμπλεντον, εξ΄ ου και η περίφημη φράση, όταν κάποιο καλοκαίρι είχε προτιμήσει να πάει διακοπές αντί να αγωνιστεί στο Λονδίνο.
Η σεζόν στο γρασίδι, πέρα από το ότι είναι πολύ μικρή και με δύσκολη προσαρμογή, έχει τις δικές της νόρμες που συνήθως οδηγούν σε μεγάλες εκπλήξεις και ανατροπές – τα τερέν είναι πολύ “γρήγορα”, οι μπάλες έχουν μικρότερη αναπήδηση, οπότε και οι αθλητές λιγότερο χρόνο αντίδρασης, ουσιαστικά δεν υπάρχει spin και ακόμη και αν είσαι μέτριος baseliner, αλλά μεγάλος σέρβερ με καλά τρεξίματα, μπορείς να προχωρήσεις αρκετά.
Αυτό που δεν μπορείς να κάνεις, είναι να υποτιμήσεις το γρασίδι και τη δυσκολία προσαρμογής του σε αυτό μετά τη χωμάτινη σεζόν, ακόμη κα αν είσαι το μεγαλύτερο ταλέντο του κόσμου. Κάπως έτσι την πάτησε μάλλον ο Στέφανος Τσιτσιπάς, ο οποίος προτίμησε να μη συμμετάσχει σε κανένα τουρνουά της χορτάρινης σεζόν πριν το Γουίμπλεντον, με συνέπεια να βρεθεί προ αδυσώπητης εκπλήξεως και να αποκλειστεί από τον πρώτο κιόλας γύρο, δείχνοντας εντελώς ανέτοιμος και με χαμηλό δείκτη συγκέντρωσης.
“Αν πας μα λάθος σκεπτικό στο γρασίδι, τότε δεν έχει καθόλου σημασία το footwork. Αν είσαι θετικός και καλά προετοιμασμένος για το χόρτο, τότε τα πόδια σου θα είναι πιο σταθερά και αξιόπιστα, απ’ ότι όταν γλιστράς στο χώμα”, είχε πει παλιότερα ο σπεσιαλίστας της επιφάνειας και από τους αγαπημένους του βρετανικού κοινού Λέιτον Χιούιτ.
Το Γουίμπλεντον λοιπόν, παραμένει το πιο ιδιόμορφο τουρνουά και ειδικά την πρώτη εβδομάδα που το γρασίδι είναι απάτητο και σε άψογη κατάσταση, τα γήπεδα είναι ακόμη πιο “γρήγορα” και οι τούμπες είναι στην ημερησία διάταξη, καθώς οι τενίστες δυσκολεύονται να κινηθούν με άνεση και χάνουν εύκολα την ισορροπία τους, ενώ οι πόντοι τελειώνουν γρήγορα και απαιτούν υψηλού επιπέδου τεχνική, δύναμη και ακρίβεια, για να πετύχεις κάτι καλό.
Σήμερα θα κάνει πρεμιέρα και η Μαρία Σάκκαρη κόντρα στην Ολλανδή Ρους που θεωρείται παραπάνω από βατός αντίπαλος. Η Μαρία επέλεξε επίσης να μην αγωνιστεί σε κανένα τουρνουά πριν το Γουίμπλεντον και συνδύασε ολιγοήμερες διακοπές και προπόνηση, στις νέες εγκαταστάσεις της ακαδημίας Μουράτογλου, στο Costa Navarino στη Μεσσηνία.
Τουλάχιστον η Μαρία, δεν έχει την υπερφίαλη προσέγγιση του Στέφανου (ο οποίος προχθές διατυμπάνιζε ότι “είμαι εδώ για να σταματήσω τον Τζόκοβιτς”, πριν αποκλειστεί για 3η φορά στα τελευταία 4 Γουίμπλεντον στον πρώτο) και παρότι το ταμπλό της δεν είναι εύκολο, μπορεί να χτίσει παιχνίδι με παιχνίδι και να φτάσει τουλάχιστον στον 3ο γύρο της διοργάνωσης.
Με τον Ναδάλ μεγάλο απόντα και τον 40χρονο πια Ρότζερ Φέντερερ να ψάχνει τα πατήματα του μετά από δύο εγχειρήσεις, ο Νόβακ Τζόκοβιτς φαντάζει σαν το αδιαφιλονίκητο φαβορί για να κατακτήσει τον 20ό Γκραν Σλαμ τίτλο του και να ισοφαρίσει το ιστορικό ρεκόρ που μοιράζονται Φέντερερ και Ναδάλ!
Βέβαια και ο ίδιος ο Τζόκοβιτς προτίμησε στο μεσοδιάστημα από τον επικό τελικό του Ρολάν Γκαρός να κάνει διακοπές αντί να παίξει σε κάποιο τουρνουά προετοιμασίας στο χόρτο, με συνέπεια να παραχωρήσει σετ στο νο 253 της κατάταξης χθες. Με άλλα λόγια, έχουμε μπροστά μας ένα εξαιρετικό τουρνουά, με περισσότερες εκπλήξεις από όσες θα φανταζόταν κανείς…
Maestro