pitino

Ελλάδα – Καναδάς: Θόρυβος στην πρεμιέρα

Μπορούμε να κάνουμε θόρυβο στην πρεμιέρα του Προολυμπιακού τουρνουά απέναντι στον οικοδεσπότη Καναδά του πλούσιου ταλέντου και των NBAers; Δύσκολο ναι, αρκετά ίσως. Ακατόρθωτο όμως, σε καμία περίπτωση.

Τα πάντα είναι έτοιμα στη Βικτώρια της  Βritish Columbia για την έναρξη των παιχνιδιών του Προολυμπιακού τουρνουά. Οι διοργανωτές έλαβαν την έγκριση ώστε να ανοίξουν οι πόρτες του γηπέδου για το 10% της συνολικής του χωρητικότητας (750 άτομα). Πρόκειται για ένα μέτρο που θα ισχύσει από τη δεύτερη αγωνιστική, όταν οι οικοδεσπότες θα αντιμετωπίσουν την Κίνα. Αυτό σημαίνει ότι το πρώτο τους παιχνίδι απέναντι στην Ελλάδα,  θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών.

Οι πρεμιέρες, όπως έχουμε υπογραμμίσει πολλές φορές στο παρελθόν, σε τέτοια διεθνή τουρνουά κρύβουν εκπλήξεις μιας και οι ομάδες μπαίνουν στον ανταγωνισμό, λειτουργώντας -υποσυνείδητα- αναγνωριστικά. Το ερώτημα λοιπόν είναι ένα:

Mπορεί η Εθνική μας ομάδα να κάνει θόρυβο στο ξεκίνημα του τουρνουά, ρίχνοντας στο καναβάτσο το μεγάλο φαβορί;

Δύσκολο ναι. Ακατόρθωτο όχι. Ο Καναδάς υπερέχει ξεκάθαρα σε ατομικό ταλέντο, ειδικά στη σύγκριση με το σύνολο αυτό που θα παρατάξουμε στη Βικτώρια. Ο Nick Nurse θα έχει στη διάθεση του 8 NBAers, πολλοί από τους οποίους έχουν χαρακτηριστικά συμβατά με το μπάσκετ της FIBA. Ο Corey Joseph, oι Μulder-Powell  και ο ερχόμενος από εξαιρετική σεζόν στην Οκλαχόμα Lu Dort θα πλαισιώσουν το δίδυμο των Wiggins-RJ Barrett. Ο Καναδάς έχει νιάτα, δίψα, αθλητικότητα. Έχει επίσης τις δικές του απουσίες και ουκ ολίγα μειονεκτήματα. 

Αμέτρητα στοιχήματα για τη μάχη της Εθνικής στο προολυμπιακό!

Ο Nurse προσπάθησε στο διάστημα της προετοιμασίας να φέρει όλο αυτό το ταλέντο σε κοινή σελίδα. Να βάλει τους παίχτες του να παίξουν «μαζί». Ξεκίνησε από την άμυνα, η οποία από τη φύση της απαιτεί από όλους να παίξουν ως unit (μονάδα) για να λειτουργήσει, ώστε να εμφυσήσει κουλτούρα θυσίας και ομαδικού πνεύματος στους νεαρούς σταρ του. Ο Καναδάς έχει τη δυνατότητα να πιέσει ψηλά και να τρέξει. Όπως γίνεται κατανοητό, απαγορεύεται το λάθος για την ομάδα μας. Η Επίσημη Αγαπημένη έχει ένα σπουδαίο και πολύ έμπειρο δίδυμο στην περιφέρεια (Καλάθης-Σλούκας) ώστε να αποκρούσει την αρχική ορμή της καναδικής άμυνας, όμως η εύρυθμη λειτουργία και η αποφυγή λαθών είναι συλλογικό θέμα. 

Ο βασικός στόχος σε τακτικό επίπεδο θα είναι να πάμε το παιχνίδι στο μισό γήπεδο, όπου μπορούμε να εκμεταλλευτούμε το μέγεθος μας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην τους δώσουμε επιθετικό ριμπάουντ. Ο Nurse πιθανόν θα δοκιμάσει και small ball-lineups, ώστε να ανεβάσει το τέμπο της αναμέτρησης. Η ομάδα του Πιτίνο έχει μεγαλύτερο μέγεθος κοντά στο καλάθι και θα πρέπει να το εκμεταλλευτεί πολυεπίπεδα. Το αμφισβητήσιμο mentality των παιχτών του Nurse σε αυτό το επίπεδο μπορεί επίσης να μας προσφέρει ένα πλεονέκτημα. Αρκεί να τους βάλουμε πίεση.

Ο κόουτς έχει παρουσιάσει πολλές φορές στο παρελθόν «πεινασμένες» ομάδες  που διέπρεψαν υπό το καθεστώς του outsider σε κομβικές αναμετρήσεις. Κρυφά μέσα μας ελπίζουμε να δούμε μια τέτοια εικόνα τις πρώτες πρωινές ώρες στη Βικτόρια. Ένα σύνολο που θα μπει για να σοκάρει τον αντίπαλο με την ενέργεια, το φυσικό του παιχνίδι και τη θέληση του για νίκη. Είναι κάτι που θα φανεί από την πρώτη στιγμή και (εφόσον γίνει πραγματικότητα) θα καθρεπτιστεί άμεσα στη γλώσσα του σώματος. Είναι η εικόνα που καρφώθηκε  στο μυαλό μας για αυτήν την ομάδα, ανεξάρτητα από τα πρόσωπα που θα ταξίδευαν στη Βικτώρια, όταν ανακοινώθηκε η πρόσληψη του Ρικ Πιτίνο στη θέση του ομοσπονδιακού προπονητή.

Μια από τις δηλώσεις που έκανε το τελευταίο διάστημα, δείχνει τον δρόμο που οφείλουμε να ακολουθήσουμε και το πνεύμα που πρέπει να κυριαρχήσει στο εσωτερικό της ομάδας.

 «Πρέπει να παίξουμε όπως τα κακά παιδιά του Ντιτρόιτ στα 90s. Δεν έχουμε τον Γιάννη και τον Θανάση. Δεν έχουμε τον Ντόρσεϊ. Δεν έχουμε τον Παπαπέτρου και τον Παπανικολάου. Δεν έχουμε τον Πρίντεζη, και τον Σπανούλη. Ξέρω όμως ότι οι παίκτες θα σκίσουν την καρδιά τους για την ομάδα. Θα βρούμε τον τρόπο να ξεπεράσουμε τις απουσίες. Πρέπει να παίξουμε γρήγορα και να στήνουμε τα pick and rolls μετά τα 4″. Επίσης πρέπει να σουτάρουμε. Θα παλέψουμε και θα δώσουμε τα πάντα για την Ελλάδα».

Μακάρι κόουτς. Πάμε να κάνουμε λίγο θόρυβο λοιπόν…