God Save the Queen..

To χέρι του Θεού έχει σώσει ουκ ολίγες φορές φέτος τη παραπαίουσα Ρεάλ Μαδρίτης από τα χειρότερα. Ήρθε η ώρα για τον Ολυμπιακό να βάλει ένα τέλος στην επονομαζόμενη (και ως) τύχη των Μαδριλένων όμως η πραγματικότητα λέει ότι πρώτα οι ερυθρόλευκοι πρέπει να νικήσουν τους δικούς τους προσωπικούς δαίμονες. Το Stoiximan.blog για ένα σπουδαίο ευρωπαϊκό rivalry..

Τι καλύτερο για το βράδυ της Πέμπτης από μια μονομαχία της Ρεάλ με τον Ολυμπιακό..; Aσυζητητί ένα από τα καλύτερα προϊόντα που έχει να προσφέρει η διοργάνωση διαχρονικά, με τη δημοτικότητα της συγκεκριμένης “κόντρας” να έχει εκτοξευθεί (για ευνόητους λόγους) τα τελευταία χρόνια. Το παιχνίδι βρίσκει τις δύο ομάδες σε δύσκολη φάση, με το “θέλω” της νίκης να χτυπάει κόκκινο. Ρεκόρ εκατέρωθεν 2-2 σε ένα γκρούπ-ναρκοπέδιο. Όσο για το κομμάτι της τακτικής; Απλά ανυπομονώ.. Δύο διαφορετικές σχολές και φιλοσοφίες; μπάσκετ διασταυρώνουν τα ξίφη τους. Πάμε να ρίξουμε μια ματιά στα σημεία-κλειδιά της αναμέτρησης. Κομμάτια που αξίζει να προσέξετε και θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του ματς..

Catch me if you can.. Άμυνα στον Σέρχιο Ροντρίγκεθ.

Ο τύπος πραγματικά παίζει για όλους. Φέτος ειδικά είναι ένας από τους καλύτερους παίχτες της Ηπείρου στα δύο τελευταία λεπτά κλειστών ματς. Η clutch ικανότητα του Ροντρίγκεθ έχει κρατήσει όρθια της Ρεάλ φέτος με τελευταίο παράδειγμα το ματς με τη Brose Baskets στη Μαδρίτη. Ο διεθνής Ισπανός PG παραμένει ίσως ο πιο ικανός Fast break-δημιουργός στην Ευρώπη και το πλάνο του Γιάννη Σφαιρόπουλου πρέπει να διέπεται από αρχές και απαράβατους κανόνες σχετικά με την αντιμετώπιση του. Οι ερυθρόλευκοι πρέπει να τον κάνουν να νιώσει άβολα από την αρχή, να μη του επιτρέψουν να πάει όπου θέλει με τη μπάλα και να χρησιμοποιήσουν τα φάουλ σωστά ώστε να μη τον αφήσουν να ζεσταθεί.

Ρυθμός

Η Ρεάλ μπορεί φέτος να χάνει σε συνοχή και λειτουργικότητα γιατί πολύ απλά της λείπουν οι παίχτες-ρόλων που θα δημιουργήσουν το περιβάλλον για να αναδειχθούν οι ταλαντούχοι συμπαίχτες τους, όμως παραμένει μια ομάδα με δηλητήριο στην επίθεση της. Ο Ολυμπιακός γνωρίζει ότι οι Ισπανοί είναι πολύ δυνατοί στο ανοιχτό γήπεδο όπου εκτός των άλλων μπορούν και βρίσκουν καλά περιφερειακά σουτ με παίχτες σπεσιαλίστες (Κάρολ). Η ελληνική ομάδα έχει τα γκαρντς να ελέγξει τη μπάλα και να χαμηλώσει το τέμπο. Κλειδί το κομμάτι του ριμπάουντ. Οι γηπεδούχοι είναι μια από τις καλύτερες rebounding teams στη διοργάνωση με ιδιαίτερη έφεση στο επιθετικό (βλ. Ρέγιες ο οποίος πρέπει με κάθε κόστος να μείνει μακριά από το καλάθι).

Η Αχίλλειος πτέρνα..

Η ομάδα του Λάσο παρουσιάζει σημαντικό αμυντικό πρόβλημα από την αρχή της σεζόν. Βασικά, επειδή συνηθίζω να είμαι ευθύς, θα χαρακτηρίσω ντροπή το φετινό αμυντικό performance των Μαδριλένων από μια ομάδα η οποία πέρυσι πάτησε στη κορυφή της Ευρώπης ακριβώς επειδή έκανε εντυπωσιακή δουλειά στο συγκεκριμένο κομμάτι. Σοβαρά προβλήματα αυτοματισμών σε μισό και ανοιχτό γήπεδο και μια soft ιδιοσυγκρασία που έχει φέρει τη Ρεάλ σε αυτό το σημείο. Είναι ευκαιρία για τους ψηλούς του Ολυμπιακού (ειδικά για τον Πρίντεζη, που δεν είναι καλά σωματικά όμως, και τον Χάντερ) και τον Σπανούλη (ετοιμάζει τον Ρίβερς και πιθανόν ζώνη 3-2 για να απενεργοποιήσει το κεντρικό Pick&Roll η οποία όμως είναι αδύναμη στη πίσω γραμμή) να συνδεθούν με το καλάθι. Ειδικά με ένα αξιοπρεπές ποσοστό από το τρίποντο (η Ρεάλ δίνει καλά σουτ στον αντίπαλο) ο Ολυμπιακός έχει καλή τύχη στη Μαδρίτη. Μαζί με τις Pick&Roll συνεργασίες απέναντι στα βαριά κορμιά του Λάσο μπορούν να αποτελέσουν ισχυρά όπλα στην ελληνική φαρέτρα. Συνολικά (σημειώστε το αυτό) η άμυνα της Ρεάλ δίνει καλές ευκαιρίες στην αντίπαλη επίθεση. Για αυτό και ο Ολυμπιακός πρέπει να είναι υπομονετικός ώστε να τις διαβάσει.

Αγιόν..

Μια καλή ευκαιρία για τους ψηλούς του Ολυμπιακού να τεστάρουν τις δυνάμεις τους στο αμυντικό κομμάτι.. Ο Αγιόν αποτελεί βασικό πυλώνα της επίθεσης της Ρεάλ και σημείο αναφοράς. Τελειώνει εξαιρετικά και έχει πρόσωπο-πλάτη παιχνίδι. Όσο περισσότερο αποκόψει τη γραμμή συνεργασίας του με τα γκαρντς ο Ολυμπιακός και κατευθύνει τη Ρεάλ στο να παίξει περιφερειακά τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες για κάτι καλό έχει. Στη δύσκολη νίκη απέναντι στην Ουνικάχα πριν λίγες ημέρες πάντως έπαιξε πολύ καλά και ο Ερνανγκόμεθ (15 πόντοι-7/8 διπ.) ο οποίος πιστεύω ότι μπορεί να πάρει περισσότερα λεπτά.

Ποιο πρόσωπο των ερυθρολεύκων θα δούμε στη Μαδρίτη..; Τον τελευταίο καιρό ο Ολυμπιακός παρουσιάζει συμπτώματα μπασκετικής διπολικής διαταραχής καθώς τη μία μπορεί να κυνηγάει μανιασμένα τον αντίπαλο και την άλλη να παρουσιάζει ανεξήγητα ένα καταθλιπτικό πρόσωπο. Πιστεύω πως έχει τα όπλα ακόμα και στη μέτρια επιθετικά βραδιά του να μείνει κοντά στο σκορ στη Μαδρίτη και να μην επιτρέψει τη συνηθισμένη παραγωγικότητα (στα όρια των 90) στη Ρεάλ. Όπως και να έχει, το συγκεκριμένο ματς είναι το καλύτερο δυνατό τεστ για μια άμυνα η οποία μερί πριν δύο εβδομάδες χαρακτηριζόταν απροσπέλαστη και ξαφνικά παρουσιάζει προβλήματα συνοχής απέναντι σε ομάδες με υπομονή..