Αποκάλυψη τώρα..

Oλυμπιακός και Παναθηναϊκός θα μονομαχήσουν σήμερα το απόγευμα στο Φάληρο σε μια περίοδο όπου οι συγκυρίες και η κατάσταση που βιώνουν οι δύο ομάδες ανεβάζει το ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο ματς στα ύψη. Το Stoiximan.blog σας δίνει τη δυνατότητα για μια βαθιά βουτιά στα άδυτα του αγωνιστικού πλάνου των δύο προπονητών..

Ο γηπεδούχος βρισκόταν “καβάλα στ’άλογο” πριν 15 ημέρες όταν ξαφνικά ξεκίνησε η ..καταιγίδα. Η ομάδα που επέστρεψε από το Κάουνας μοιάζει άλλο σύνολο, ειδικά σε κομμάτι “ψυχοσύνθεσης” θυμίζοντας βετεράνο του πολέμου που επιστρέφει σπίτι αλλά δε μπορεί να ξεριζώσει από τη μνήμη του τα “τραύματα” του πεδίου μάχης. Ο φιλοξενούμενος βρίσκεται σε μια διαρκή αναζήτηση. Και για αυτόν τον τελευταίο δεκαπενθήμερο ήταν αρκετά άσχημο. Στη διάρκεια του οποίου δημιουργήθηκαν πληγές και δέχθηκε μια ισχυρή ένεση αυτογνωσίας. Και για τους δύο, το ντέρμπι του Φαλήρου μπορεί να λειτουργήσει ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ. Ποιος θα καταφέρει να εξαγνιστεί..; Θα παίξει ρόλο το πράσινο +4 του πρώτου γύρου; Πάμε να δούμε τα πιο κομβικά σημεία σε επίπεδο τακτικής τα οποία θα κρίνουν τον νικητή στο μεγάλο αυτό ματς..

Ο δαίμονας του τριπόντου για τον Ολυμπιακό..

Μια πολύ σημαντική μεταβλητή για την εξέλιξη του παιχνιδιού. Ο Ολυμπιακός δε βρίσκεται σε καλό ..περιφερειακά φεγγάρι και ο Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς θα στήσει την άμυνα του αναλόγως. Σίγουρα δε θα είναι εύκολο να παρουσιάσει ο Ολυμπιακός ποσοστά αλά Κάουνας (ειδικά από τη στιγμή που αγωνίζεται στην έδρα του) όμως το παρελθόν των ντέρμπι έχει να επιδείξει πολλές μαύρες βραδιές πίσω από τη γραμμή “της ζωής και του θανάτου” για τους ερυθρόλευκους. Ο Παναθηναϊκός υστερεί σε επίπεδο ποδιών/ταχύτητας/αμυντικών αντιδράσεων όμως πιστέψτε με είναι πιο γρήγορη ομάδα από τη Ζαλγκίρις. Οι πράσινοι θα φορτώσουν το ζωγραφιστό και θα κατευθύνουν τη μπάλα με τις περιστροφές τους στους παίχτες που έχουν επιλέξει για το περιφερειακό σουτ. Μια καλή αρχή μπορεί να είναι το παν εδώ για τον Ολυμπιακό δίνοντας στην ομάδα την ευχέρεια να διατηρήσει καλό spacing στην επίθεση της.

Το “βαμμένο”..

Με αίμα.. Έτσι αναμένεται. Το μέγεθος και τα κιλά του Παναθηναϊκού απέναντι στα γρήγορα πόδια των ερυθρολεύκων. Η απουσία του Τζέημς μειώνει τις επιλογές του Σφαιρόπουλου ο οποίος θα στηριχτεί πολύ στον Χάντερ. Περιμένει με ανυπομονησία τη τακτική του κόουτς Τζόρτζεβιτς απέναντι στη Pick & Roll επίθεση του αντιπάλου. Θα βγει να παίξει επιθετικά και να σταματήσει τη ντρίμπλα βγάζοντας τη μπάλα από τα χέρια των ικανότερων δημιουργικά γκαρντς ή θα διατηρήσει τους ψηλούς του πίσω και “άμα είσαι μάγκας βάλε τα..”; Ο Ολυμπιακός θα σημαδέψει τον Ραντούλιτσα είναι δεδομένο ενώ μια σκέψη είναι η χρήση του Σπανούλη ως άλλου Ντιλέηνι (κερδίζοντας “αλλαγή” ψηλά) και μετακίνηση της μπάλας άμεσα ώστε οι γηπεδούχοι να επιτεθούν σε ένα άτυπο 4 εναντίον 4 μακριά από τον καλύτερο αμυντικό του αντιπάλου. Ο Παναθηναϊκός με τη σειρά του θα ψάξει τον Σέρβο γίγαντα χαμηλά στο μισό γήπεδο. Ο Μιλουτίνοβ αποδεδειγμένα έχει πρόβλημα μαζί του και μια ενδεχόμενη φθορά του Χάντερ μπορεί να αλλάξει όλα τα δεδομένα.

Αμυντικό ριμπάουντ Παναθηναϊκού

Η μισή δουλειά έχω την εντύπωση θα γίνει εδώ.. Ο Ολυμπιακός είναι επιθετικός στο αντίπαλο καλάθι, κυνηγάει μπάλες και υποστηρίζει την επίθεση του με επιθετικό ριμπάουντ, προσόν το οποίο μπορεί να αποβεί καθοριστικό σε μια κακή βραδιά περιφερειακής εκτέλεσης. Για τον Παναθηναϊκό είναι σημαντικό να είναι συνεπής στο αμυντικό ριμπάουντ αποκλείοντας τις δεύτερες ευκαιρίες στην ερυθρόλευκη επίθεση ενώ δίνοντας στον εαυτό του τη δική του ευκαιρία να ελέγξει το τέμπο του παιχνιδιού. Μη ξεχνάμε ότι ο αντίπαλος παρουσίασε μεγάλο πρόβλημα απέναντι σε δύο ομάδες που έπαιξαν καθαρά παιχνίδι μισού γηπέδου (Brose Baskets, Zalgiris).

Σε ατομικό επίπεδο

Για κάποιο λόγο πιστεύω ότι οι πρωταγωνιστές μπορούν να έρθουν μέσα από τη γραμμή των φόργουορντς στις δύο ομάδες. Ο Γιώργος Πρίντεζης είναι πάντα μια σταθερά για τον Ολυμπιακό σε τέτοια ματς ενώ από την άλλη ο Σάσα Πάβλοβιτς που βρίσκεται εκτός φόρμας εδώ και καιρό μπορεί να δώσει έξτρα σκορ για τους πράσινους με την ικανότητα του να κινείται μακριά από τη μπάλα και να βάζει σωστά το κορμί του επιτιθέμενος στο αντίπαλο καλάθι. Ο Ολυμπιακός βέβαια έχει πληθώρα Small Forwards (συν τον Παπανικολάου που δύσκολα θα αποτελέσει παράγοντα αν και το γήπεδο θα τον υποδεχτεί με τεράστιο ενθουσιασμό και αυτό από μόνο του είναι σημαντικό για την ατμόσφαιρα) Καλάθης-Σπανούλης, Ραντούλιτσα και Χάντερ σημαντικά πρόσωπα σε κάθε περίπτωση που σίγουρα μπορούν να κάνουν τη διαφορά στο παιχνίδι.

Αποκάλυψη τώρα λοιπόν.. Για να δούμε ποιος από τους δύο αντιπάλους είναι αρκετά δυνατός ώστε να δημιουργήσει τον δρόμο προς την ανάκαμψη σε μια περίοδο που και οι δύο αιώνιοι δυσκολεύονται χαρακτηριστικά να τον βρουν.. Η νίκη σε αυτό το ματς μπορεί να είναι το μέσο για την αλλαγή κατεύθυνσης. Ας περιμένουμε μέχρι το βράδυ για την ομάδα που θα κάνει το βήμα. May the best man win..