God Save The King!

Ο “αυτοκράτορας” Παναθηναϊκός περιμένει στο καυτό ΟΑΚΑ της “βασίλισσα” Ρεάλ Μαδρίτης σε ένα από τα κλασσικότερα ευρωπαϊκά ντέρμπι με τους προβολείς ολόκληρης της μπασκετικής Ευρώπης να στρέφονται σήμερα το βράδυ στην Αθήνα.

 

 

Είναι ικανή η ορμή της ομάδας του Τσάβι Πασκουάλ και η δύναμη του ΟΑΚΑ για να λυγίσει μια Ρεάλ η οποία με όλες της τις δυνάμεις προσπαθεί να συνέλθει από τα συνεχόμενα χτυπήματα της μοίρας; Η φιλική σχέση των δύο διαχρονικών αντιπάλων, Πασκουάλ και Λάσο, μπαίνει για 40′ στον “πάγο”. Ποιος θα επικρατήσει στη μάχη των πάγκων..; Mπορεί ο Νικ Καλάθης να αποτελέσει το “αφεντικό” στη μάχη της περιφέρειας απέναντι στον Λούκα Ντόνσιτς; Ερωτήματα που αναμένεται να απαντηθούν σήμερα το βράδυ.

Ποίηση εναντίον ρομποτικής

 

 

Η μάχη των δύο PG που αποτελούν τα “κέντρα πληροφοριών” των δύο ομάδων κλέβει τη παράσταση. Είναι η στιγμή όπου ο 19χρονος αρτίστας Λούκα Ντόνσιτς, αυτό το σπάνιο ταλέντο με τον μοναδικό συνδυασμό δεξιοτήτων και αποκωδικοποίησης των δεδομένων στο παρκέ, θα συναντήσει τη “μηχανή” που λέγεται Νικ Καλάθης. Ο Έλληνας γκαρντ είναι ο καλύτερος αμυντικός παίχτης της κορυφαίος ευρωπαϊκής συλλογικής λίγκας. Ο τρόπος που βγάζει “εκτός”, έναν-έναν τους κορυφαίους σκόρερ και δημιουργούς ανά την Ευρώπη είναι μοναδικός. Ο Καλάθης και το υψηλής αντοχής και ταχύτητας παιχνίδι του στις δύο πλευρές του γηπέδου αντικατοπτρίζουν την υπεροχή των… μηχανών απέναντι στο ανθρώπινο είδος. Η πρόκληση του Ντόνσιτς όμως είναι ξεχωριστή. Και η ιστορία θα κρατήσει αυτό το μεταξύ τους head to head.

 

Nικ Καλάθης                      Λούκα Ντόνσιτς

14.5                  Πόντοι                19.8
3.6                 Ριμπάουντ               6.5

7.4                   Ασσίστ                  4.2

1.4                Κλεψίματα             1.0

26.6     Λεπτά συμμετοχής     26.8

51.1               FG%                48.4

26.1 3               PT%                  35.6
115.7      Offensive Rating     134.6

109.2     Defensive Rating    106.0

23.0    Efficiency        31.1

 

O Καλάθης είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Τράβηξε τα φώτα της μπασκετικής Ευρώπης επάνω του τη προηγούμενη εβδομάδα με την εμφάνιση του στη Πόλη απέναντι στην Αναντολού. Εάν άλλωστε κάποιος μπορεί να “κλειδώσει” τον Σλοβένο μάγο, είναι αυτός.

 

 

Στο ίδιο γήπεδο βέβαια, αυτό της Αναντολού, ο Ντόνσιτς τον Οκτώβρη έδωσε ανάλογη παράσταση.

 

 

Για τον Ντόνσιτς φυσικά θα είναι έτοιμος και ο Αντετοκούνμπο ο οποίος έχει τη δυνατότητα να ανέβει στη πρώτη γραμμή άμυνας και να ακολουθήσει οποιονδήποτε περιφερειακό τη στιγμή που το motor του μπορεί να κάνει τη διαφορά δίνοντας το τιμόνι στο τριφύλλι στο ξεκίνημα τέτοιων εντός έδρας παιχνιδιών. Ο Παναθηναϊκός θα στοχεύσει το κέντρο της ρακέτας των Μαδριλένων και τη παραγωγή μέσα από transition επίθεση δεδομένου ότι η ομάδα του Λάσο έχει επιδείξει αδυναμίες σε αυτό το κομμάτι. Εκτιμώ ότι η ελληνική ομάδα πατώντας στην ικανότητα της να πιέσει στο μισό γήπεδο και να εξασφαλίσει το ριμπάουντ πρέπει να ανοίξει τον ρυθμό πατώντας το γκάζι μέχρι τέρμα σε κάθε ευκαιρία. Η πιθανή απουσία του Τέηλορ προβληματίζει τον προπονητή των φιλοξενούμενων μιας και ήταν ο παίχτης ο οποίος υπολογιζόταν για να αμυνθεί στον Καλάθη. Σημαντικός παράγοντας στην αναμέτρηση θα είναι το κατά πόσο η Ρεάλ θα καταφέρει να ματσάρει τον Κρις Σίνγκλετον. Νομίζω πως ο F/C των πρασίνων είναι ικανός σήμερα να κάνει μεγάλη ζημιά στην άμυνα του Λάσο.

 

Πληγωμένο θηρίο

Η Ρεάλ σε αυτή τη συγκεκριμένη φάση μοιάζει με “πληγωμένο θηρίο”. Τα απανωτά χτυπήματα τραυματισμών τη σόκαραν σε σημείο που ψυχολογικά φάνηκε ότι, προσωρινά τουλάχιστον, πέφτει στο καναβάτσο. Παράλληλα χρειάστηκε ένα διάστημα αυτορύθμισμης και προσαρμογής στα νέα δεδομένα καθώς όχι μόνο έχασε αθλητές οι οποίοι αποτελούσαν βασικούς πυλώνες του παιχνιδιού της αλλά αναγκάστηκε σε πρώτη φάση να αλλάξει τη φύση των σχημάτων της, κατάσταση που τη πόνεσε πολύ αγωνιστικά. Οι Μαδριλένοι έκαναν 3 σερί ήττες στην Ευρωλίγκα με παθητικό 93.7 πόντων.. Έχασαν το classico απότη Μπαρτσελόνα εντός έδρας.. Ακόμα μεγαλύτερο σοκ όμως από τα αποτελέσματα συνιστούσε η εικόνα της ομάδας.

Το βασικό αγωνιστικό πρόβλημα της Ρεάλ τον τελευταίο καιρό πέραν της προσπάθειας της να βρει καινούργιες σταθερές στο επιθετικό κομμάτι χωρίς να αλλάξει δραματικά τη φύση των εκτελέσεων της, είναι το ριμπάουντ. Η “Βασίλισσα” αιμοραγεί εκεί επικίνδυνα.. Χωρίς αμυντικό ριμπάουντ αδυνατεί να βρει ρυθμό στην επίθεση και το μυαλό της γίνεται ευάλωτο καθώς η αδυναμία αυτή προσθέτει σταδιακά εκνευρισμό. Ο Πάμπλο Λάσο έφερε στη Μαδρίτη τον Έντι Ταβάρες και προσπαθεί να τον εντάξει στο αγωνιστικό περιβάλλον της ομάδας (απέναντι στη Μπέτις του έδωσε 32 λεπτά συμμετοχής σε ένα ματς όπου η Ρεάλ κέρδισε εύκολα με τον 25χρονο γίγαντα να μαζεύει 15 ριμπάουντ και να κάνει 4 τάπες) δυναμόνωντας τη “Bασίλισσα” στα μετόπισθεν δεδομένου ότι αποχτήθηκε για αυτόν τον ρόλο μιας και δεν είναι ο σέντερ που μπορεί να πάρει τα σουτ του Αγιόν. Η Ρεάλ έπαιξε καλύτερα με την Ουνικάχα και τη Ρεάλ Μπέτις στα δύο τελευταία ματς και δείχνει σταδιακά να συνέρχεται. Εξακολουθεί να είναι ένα σύνολο με μεγάλη ποιότητα και κουλτούρα νικητή.

Αυτός ο χαρακτήρας του “πληγωμένου θηρίου” του οποίου η αξιοπρέπεια έχει θιχτεί μετά τις τελευταίες κακές εμφανίσεις στη διοργάνωση, είναι νομίζω και το μεγάλο κρυφό όπλο της σήμερα στο ΟΑΚΑ. Ο Παναθηναϊκός καλείται να μπει και να “πιάσει τον αντίπαλο από τον λαιμό” σφυροκοπώντας τον από το πρώτο δευτερόλεπτο. Κανένα περιθώριο, κανένας οίκτος.