JERRELLS

Ο ταλαντούχος κύριος Τζέρελς..

Ο Ολυμπιακός επισκέπτεται το Μιλάνο σε μια περίοδο όπου το μπασκετικό κομμάτι της πόλης βιώνει ένα déjà vu και πάλι στους ρυθμούς του Κέρτις Τζέρελς..

curtis1

Οκ, ο Τζέρελς είναι Bon viveur. Είναι τύπος “Milan-lifestyle”. Κουμπώνει άριστα στο κοσμικό κομμάτι της πόλης. Μια πόλης που έχει μάθει να τον αγαπάει για αυτό που είναι όπως και ο ίδιος έμαθε να την αγαπά. Ο Τζέρελς πέτυχε ένα από τα πιο iconic shots στη σύγχρονη ιστορία του συλλόγου όταν στον έκτο τελικό του 2014 (η Αρμάνι ήταν πίσω 2-3) πάγωσε τη Παλαέστρα της Σιένα με έναν τρόπο που δεν το έχει κάνει κανείς..

CURTIS3

 

Ο ανταγωνιστικός χαρακτήρας και η “δε κάνω πίσω πουθενά και για κανέναν λόγο”-ιδιοσυγκρασία του Τζέρελς είναι το μεγαλύτερο καλούδι στο πακέτο ενός ταλαντούχου αθλητή. Πίσω στο 2005, ο Τεξανός πιτσιρικάς σούπερ-σταρ του τοπικού Del Valle προς γενική έκπληξη αποφάσιζε όχι μόνο να αξιολογήσει σε σοβαρή βάση αλλά τελικά να δεχτεί τη πρόταση του Baylor όταν το φημισμένο πλέον κολεγιακό πρόγραμμα περνούσε τα πιο σκοτεινά χρόνια της ιστορίας του. Ήταν τότε που ένας παίχτης της ομάδας, ο Patrick Dennehy βρέθηκε νεκρός. Λίγο αργότερα ο συμπαίχτης του Carlton Dotson ομολογούσε πως τον πυροβόλησε ενώ ο κόουτς David Bliss αδίκως -όπως αποδείχθηκε- προσπάθησε μετά τον θάνατο του παίχτη του να του φορτώσει τη ταμπέλα του εμπόρου ναρκωτικών. Όταν η αλήθεια έλαμψε ο Bliss ντροπιασμένος έφαγε ένα μεγάλο Χ από τον κόσμο του κολεγιακού μπάσκετ με το πρόγραμμα του Baylor να βρίσκεται ήδη σε αχαρτογράφητα νερά. Η απόφαση του τοπικού σταρ Κέρτις Τζέρελς να εμπιστευθεί το Baylor ήταν γεγονός-σταθμός για τον αναμορφωτή των Bears, κόουτς Σκοτ Ντριού ο οποίος 14 χρόνια μετά όχι απλά αναστήλωσε το πρόγραμμα αλλά εκτόξευσε τη φήμη του ως ένα από τα καλύτερα στις ΗΠΑ. Ο ερχομός του Τζέρελς, ο οποίος δε φοβήθηκε τίποτα και απλά «είχαν χώρο στη θέση μου και εγώ ήθελα να παίζω», αποτέλεσε την αφετηρία για τα όσα ακολούθησαν.. Ο 30χρονος γκαρντ της Αρμάνι είναι πολύ δεμένος με το Baylor και το παρακολουθεί στενά μέχρι σήμερα. Ποιος θα ξεχάσει την αντίδραση του μετά τη νίκη στο Austin επί του φαβορί τότε Texas όταν και πήδηξε από τις κερκίδες στον αγωνιστικό χώρο για πανηγυρίσει και αργότερα ήταν το πρώτο πρόσωπο που οδηγούσε τη γραμμή των Bears για τον παραδοσιακό χαιρετισμό με τους αντιπάλους λες και συμμετείχε κανονικά στο ματς. Και όμως για τον συγκεκριμένο αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό..

Ο Τζέρελς είναι ιδιαίτερο παιδί αλλά και νικητής. Στο Βελιγράδι και στις τάξεις των οπαδών της Παρτίζαν οι συγκρίσεις με τον έτερο Τεξανό PG Acie Law δίνουν και παίρνουν (είναι πραγματικά απολαυστικό να παρακολουθήσετε μια τέτοια συζήτηση μεταξύ φίλων της ομάδας που πραγματικά γνωρίζουν το αντικείμενο)..Μετά τη κατάκτηση του τίτλου της Αδριατικής, ο Τζέρελς μετακόμισε στη Φενέρ (έπαιξε ελάχιστα και στη Μούρθια) ενώ την επόμενη σεζόν ηγήθηκε της Μπεσίκτας στην Ευρωλίγκα. Επιστρέφοντας από την Αμερική (Main Red Claws) το 2013 αποτέλεσε τον τιμονιέρη της εξαιρετικής EA7 του Λούκα Μπάνκι σε μια σεζόν όπου τα «κόκκινα παπούτσια» εντυπωσίασαν κερδίζοντας τον τίτλο στην Ιταλία και φτάνοντας μια ανάσα από το F4 της Ευρωλίγκας. Σε εκείνη τη σπουδαία ομάδα όπου ο Κιθ Λάνγκφορντ αποτελούσε τον πρώτο σκόρερ και βασικό πυλώνα της επίθεσης, ο Τζέρελς ήταν το «turbo nitro boost» των Λομβαρδών το οποίο έκανε τη διαφορά.

Ο τραυματισμός του την επόμενη σεζόν στο Καζάν (μετακόμισε μαζί με τον Λάνγκφορντ) ήταν ένας από τους κύριους λόγους που η Ούνιξ δεν έπαιξε το προσδοκούμενο μπάσκετ σύμφωνα με τον Αργύρη Πεδουλάκη. Τη σεζόν 2015-16 ο Τζέρελς προσθέτει τον τίτλο του Eurocup στη συλλογή του με τη Γαλατά ενώ πέρυσι υπό τον Πιανιτζιάνι κάνει το νταμπλ στο Ισραήλ με τα χρώματα της Χαποέλ Ιερουσαλήμ όντας MVP της λίγκας. Το γεγονός ότι εξέφρασε φέτος όμως ανοιχτά την αντίθεση του στη τακτική κατεύθυνση του Φώτη Κατσικάρη τον έθεσε εκτός ομάδας..

Η επιστροφή του στο Μιλάνο συνέπεσε με τον τραυματισμό του Γκάουντλοκ και ο μικρός ήρωας των Λομβαρδών άδραξε την ευκαιρία να ηγηθεί. Το πρόσφατο σόου του στη Βαλένθια ήταν πραγματικά εντυπωσιακό όταν και με 30 πόντους (6/11 τρίποντα-5/7 δίποντα) έδωσε σπουδαία νίκη στη νέα του ομάδα παίζοντας εκπληκτική άμυνα στο τέλος του ματς στον Γκριν.

CURTIS2

Ο Πιανιτζιάνι ξέρει πολύ καλά τα ψυχικά χαρίσματα και τις ικανότητες του Τζέρελς δίνοντας του άμεσα τα κλειδιά της ομάδας, τοποθετώντας τον μάλιστα αρκετά σε θέση off guard δίπλα στον Θίοντορ. Ο χαρισματικός γκαρντ από το Τέξας θα είναι το κλειδί στη φετινή πορεία της Αρμάνι..

Ο Ολυμπιακός γνωρίζει πολύ καλά τι τον περιμένει στο Μιλάνο. Έχει βιώσει άσχημες βραδιές στο Mediolanum τα τελευταία χρόνια και αυτή ακριβώς η «γνώση» αποτελεί το μεγαλύτερο όπλο του στη σημερινή μάχη. Η ΕΑ7 έχει αρκετά κενά στην άμυνα τα οποία μας προετοιμάζουν για την ισχυρή πιθανότητα να βρει η ελληνική ομάδα διαδρόμους προς το ιταλικό καλάθι. Όμως είναι απαραίτητο για τους ερυθρόλευκους να ελέγξουν τον ρυθμό μέσα από την άμυνα τους. Παρ’ότι οι Ιταλοί παίζουν φέτος σε χαμηλό τέμπο, πλέον με τον Τζέρελς έχουν την ικανότητα να παράγουν στο ανοιχτό γήπεδο. Η προστασία του άξονα (ειδικά από τις εφορμήσεις των Τζέρελς-Θίοντορ) θα είναι πολύ σημαντική για τον Ολυμπιακό. Είναι ένα ματς-σκόπελος απέναντι σε ένα πολύ επικίνδυνο σύνολο και ένα πραγματικό mind game. Ενδεχόμενο διπλό στην Ιταλία θα αποτελέσει σημαντική επιτυχία για τους ερυθρόλευκους..