NBA 6ος τελικός: Στο σύνορο της ιστορίας

Οι Ουόριορς έμειναν ζωντανοί από την αντεπίθεση των Ράπτορς και το σοκ του τραυματισμού του Κέβιν Ντουράντ στον πέμπτο τελικό και επιστρέφουν στο Όκλαντ για να αποχαιρετήσουν την ιστορική Oracle Arena, με τον τρόπο που πρέπει. Μπορούν όμως να αντέξουν απέναντι στον δυναμισμό αυτής της ομάδας του Τορόντο;

H Oracle Arena μπαίνει στον χρονοντούλαπο της ιστορίας. Πρόκειται για το γήπεδο που αποτέλεσε την έδρα των Ουόριορς για 47 σεζόν, γνωρίζοντας μεγάλες στιγμές και απίστευτα ντεσιμπέλ όντας ένα από πιο θορυβώδη που γνώρισε το ΝΒΑ. Το Όκλαντ θα δώσει τη θέση του στο «χρυσοποίκιλτο» Σαν Φρανσίσκο το οποίο θα φιλοξενεί από του χρόνου τη σπουδαία ομάδα των «Πολεμιστών». Η αυλαία για την Oracle Arena πέφτει με ένα από τα σημαντικότερα ματς της σύγχρονης ιστορίας των Ουόριορς. Και κυρίως, με ήδη δημιουργημένη μια συνθήκη η οποία παράγει έντονη συναισθηματική φόρτιση.

Δεν είναι μόνο η κρισιμότητα της κατάστασης που απορρέει από το έκτο ματς μιας σειράς τελικών. Είναι η προσπάθεια των «πρωταθλητών» να κρατηθούν ζωντανοί απέναντι σε έναν αποφασισμένο αντίπαλο ο οποίος μοιάζει να υπερέχει σε φυσικές δυνάμεις τώρα, τη στιγμή που μετράει περισσότερο. Είναι  ο κυκεώνας συναισθημάτων που χτύπησε τον οργανισμό μετά από μια οριακή νίκη-επιβίωσης, τον συγκλονιστικό τραυματισμό του Κέβιντ Ντουράντ και το ξέσπασμα σε λυγμούς του GM Μπομπ Μάιερς (παιδί της ευρύτερης περιοχής του Σαν Φρανσίσκο).

Αυτή τη ψυχολογική φόρτιση που μετέδωσε στην ομάδα κυρίως ο τραυματισμός του Ντουράντ, καλείται να διαχειριστεί ο Στιβ Κερ. Ίσως πρέπει να ψάξει βαθιά μέσα του και να βρει εκείνο  το κομμάτι του εαυτού του που φέρει τη σφραγίδα του Φιλ Τζάκσον για να το κάνει. Ο Τζάκσον θρυλείται ότι υπήρξε ιδανικός στο να αποσυμπιέζει μια ομάδα εν μέσω μεγάλης συναισθηματικής πίεσης, διαχειριζόμενος με μαεστρία οτιδήποτε ξεχείλιζε από τη δεξαμενή συναισθημάτων μιας σειράς τελικών.

Το Τορόντο είναι πολύ δυνατό. Έχασε ένα μεγάλο ματς στην έδρα του και μαζί μια τεράστια ευκαιρία για να κατακτήσει τον πρώτο του τίτλο όμως γνωρίζει ότι έχει ακόμα δύο. Φαίνεται αυτή τη στιγμή ότι διαθέτει περισσότερες φυσικές δυνάμεις και πιο πολλά όπλα στην επίθεση από έναν αντίπαλο που παίζει «στα κόκκινα» για ν α κρατήσει το κεφάλι του επάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Οι Ράπτορς έχασαν για έναν μόλις πόντο έναν πέμπτο τελικό όπου σούταραν άσχημα (8/32 τρίποντα ήτοι 25%, 2/7 ο Λέοναρντ και 1/14 η τριάδα των Lowry-Green-Siakam) τη στιγμή που ο αντίπαλος έκανε ρεκόρ εύστοχων σουτ τριών πόντων στα φετινά playoffs και οι Κάρι-Τόμπσον «έγραψαν» 57 πόντους με 12/27 τρίποντα. Το Τορόντο κυριάρχησε σε παραγωγικότητα στο ζωγραφιστό, ήταν πιο δυνατό στις μάχες ψηλά. Είναι στοιχεία τα οποία δείχνει ότι με όπλο το πλεονέκτημα της φυσικής υπεροχής μπορεί να τα ξαναφέρει στο τραπέζι του έκτου ματς. Επίσης θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι Ράπτορς έχασαν ένα ματς κόντρα στη ροή του αγώνα. Την ώρα που ο Λέοναρντ έπαιρνε το όπλο του (βάζοντας το χέρι του στο πόμολο της πόρτας που οδηγεί στην αίθουσα των κορυφαίων της ιστορίας σε επίπεδο τελικών) και με συνεχόμενους πόντους ανέτρεπε τη κατάσταση δίνοντας καθοριστικό προβάδισμα στην ομάδα του, όλα φώναζαν υπέρ των Ράπτορς, αναφορικά με την έκβαση της αναμέτρησης. Ήταν πραγματικά εντυπωσιακό το πώς τα βέλη των Κάρι και Τόμπσον βρήκαν στόχο όταν όλοι περίμεναν πως το Γκόλντεν Στέητ θα καταρρεύσει.

Η σειρά πλέον γυρνάει στο Όκλαντ. Εκεί όπου οι Ράπτορς έχουν επικρατήσει και στα δύο ματς των τελικών. Ο Καουάι άλλωστε στο συγκεκριμένο ματσάρισμα μετράει 33.0 πόντους με 51.3% εντός παιδιάς στα εκτός έδρας παιχνίδια και 27.7 πόντους με 37.9% σε αυτά του Καναδά. Το Τορόντο μοιάζει ως η ομάδα που διαθέτει περισσότερες ανάσες και λύσεις αυτή τη στιγμή αλλά θα πρέπει να αποκρούσει τη πίεση και την ορμή ενός συνόλου που θα μπει για να ρίξει κάθε (μα κάθε) σφαίρα που έχει στο όπλο του για να επιβιώσει. Τα ξημερώματα της Παρασκευής οι Ουόριορς θα χρειαστούν κάτι παραπάνω από μια σπουδαία βραδιά των Κάρι και Τόμπσον. Έναν από μηχανής θεό που θα πέσει από το ταβάνι της Oracle Arena για να εμφυσήσει ζωή στο ταλαιπωρημένο αγωνιστικό τους σώμα. Εάν δεν τον βρουν, το πολύ άξιο Τορόντο θα έχει αγκαλιάσει τον πρώτο τίτλο του στην ιστορία του οργανισμού στο ΝΒΑ.