Φενέρ-Παναθηναϊκός: Αφήνοντας πίσω μια δύσκολη σεζόν

Ο Παναθηναϊκός ολοκληρώνει τις υποχρεώσεις του στη φετινή Ευρωλίγκα αντιμετωπίζοντας τη Φενέρμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη. Ήταν μια δύσκολη αλλά άκρως διδακτική σεζόν.

Τελευταίο παιχνίδι λοιπόν. Ο Παναθηναϊκός πηγαίνει σε αυτό με την αύρα που τον συνοδεύει σχεδόν σε ολόκληρο το μέρος της κανονικής περιόδου. Με απουσίες και προβληματισμό. Ο τραυματισμός του Νεμάνια Νέντοβιτς στο Βερολίνο πάγωσε τους πάντες και πλέον σε ολόκληρο τον οργανισμό περιμένουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Η εικόνα των  ανθρώπων στον πράσινο πάγκο όταν ο Σέρβος ήταν πεσμένος στο παρκέ, είναι χαρακτηριστική.

Το τριφύλλι έζησε ένα déjà vu στη Γερμανία. Ήταν μια αναμέτρηση στην οποία είχε δυνατότητες να παρουσιάσει κάτι καλύτερο, όμως προδόθηκε από την κακή του άμυνα. Όπως έχουμε σημειώσει κατ’επανάληψη, σε αυτό το κομμάτι εντοπίζεται το μεγαλύτερο underperformance του φετινού Παναθηναϊκού. Η ομάδα υστερεί πολύ σε συνεργασίες στα μετόπισθεν, δεν τρέχει «μαζί» στο αμυντικό transition, έχει μεγάλους χρόνους όταν ξεδιπλώνει τις περιστροφές της (για αυτό και είναι ευάλωτη απέναντι στην αντίπαλη περιφερειακή εκτέλεση) και δίνει με ευκολία δεύτερες ευκαιρίες στην επίθεση, αδυνατώντας να ολοκληρώσει την άμυνα με ριμπάουντ και κατοχή. Στο Βερολίνο οι παίχτες της Άλμπα σούταραν σε πολλές περιπτώσεις ολομόναχοι έξω από τη γραμμή του τριπόντου ενώ ανανέωσαν 16 επιθέσεις τους κερδίζοντας διεκδικούμενες μπάλες στην ελληνική ρακέτα. 

Αξιολογώντας το performance των πρασίνων μέσα στη σεζόν, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η ομάδα του Πρίφτη θα μπορούσε να έχει μεν 4-5 νίκες παραπάνω στη διοργάνωση αλλά εν τέλει παίρνει αυτό που της αξίζει. Είναι δεδομένο ότι θα είχε καλύτερο πλασάρισμα εάν δεν είχε αυτόν τον καταιγισμό προβλημάτων και απουσιών, όμως η ιστορία γράφεται από τους παρόντες. Η ουσία είναι  ότι το «τριφύλλι» πρέπει να διδαχθεί από τη φετινή αποτυχία και να χρησιμοποιήσει τους προβληματισμούς που παράχθηκαν από αυτήν ώστε να χτίσει την ομάδα της επόμενης σεζόν. Η απογοήτευση σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να σε βοηθήσει να δεις πιο καθαρά.

Η Φενέρ διανύει και αυτή με τη σειρά της ένα δύσκολο μονοπάτι. Απέτυχε στη φετινή σεζόν, παρότι σε ένα σημείο της είχε ανεβάσει ρυθμούς και έδειχνε να πηγαίνει με το γκάζι στο πάτωμα προς τα playoffs. Οι Τούρκοι αντιμετώπισαν επίσης σοβαρά προβλήματα απουσιών σε κομβικά σημεία της χρονιάς. Παρότι το ρόστερ τους είχε ποιότητα και εμπειρία, δεν κατάφεραν να σταθεροποιήσουν την απόδοση τους σε υψηλό επίπεδο. Τους έλειψε σημαντικά η αποτελεσματικότητα στην περιφερειακή εκτέλεση (μόλις 33.2% από τη γραμμή του τριπόντου) και πληγώθηκαν από τη ροπή τους στο λάθος. 

🏀 Okaro White Πόντοι 9+ σε απόδοση 2.00 

Την Τρίτη η Φενέρ έριξε στο καναβάτσο τη Μπάγερν Μονάχου αφού αντέδρασε μετά από μια πολύ άσχημη τρίτη περίοδο, όταν οι Βαυαροί γύρισαν το παιχνίδι και πήραν τα ηνία. Ο Πιερία Χένρι ήταν εξαιρετικός (22 πόντοι-8 τελικές πάσες) ενώ το πάθος του  Βέσελι έβαλε φωτιά στην κερκίδα. O Σάσα Τζόρτζεβιτς είδε τον Γκούντουριτς να αποχωρεί τραυματίας για τα αποδυτήρια και έδωσε χρόνο στον Μαρκέλ Σταρκς. Η Φενέρ είναι πολύ αποτελεσματική στο επιθετικό transition και έχει τη δυνατότητα να πληγώσει την ευάλωτη (ειδικά σε αυτό το κομμάτι) ελληνική άμυνα. Διαθέτει διαφορετικούς πόλους δημιουργίας (Χένρι, Βέσελι, Πιέρ) και δουλεύει πολύ καλά την έξτρα πάσα. Η λογική λέει ότι θα προσπαθήσει να ανεβάσει τη γραμμή πίεσης της στην άμυνα ώστε να παράγει λάθη. Οι πράσινοι οφείλουν να είναι πολλοί προσεκτικοί σε αυτό το κομμάτι. 

🏀 Melih Mahmutoglou Πόντοι 6+ σε απόδοση 1.65 

Ο Παναθηναϊκός με τη σειρά του μπορεί να χτυπήσει στις Pick & Roll δράσεις, όπου η τουρκική άμυνα είναι αδύναμη (παρουσιάζει καλύτερο πρόσωπο όταν βρίσκεται ο Φλόιντ στο παρκέ). Η απουσία του Νέντοβιτς βέβαια είναι σημαντική εδώ όμως ο Δημήτρης Πρίφτης πρέπει να δουλέψει με ότι έχει στα χέρια του. Οι γηπεδούχοι αδυνατούν να ελέγξουν τέτοιες καταστάσεις όλη τη σεζόν και η παρουσία του Παπαγιάννη μπορεί να τους βάλει δύσκολα εφόσον οι γκαρντ των φιλοξενουμένων (ειδικά ο Μέικον) μπορέσουν να δημιουργήσουν παραγωγικές συνθήκες για αυτόν. 

🏀 Jehyve Floyd Πόντοι 2+ σε απόδοση 1.72 

Συνολικά το «τριφύλλι» χρειάζεται ένα πολύ καλό αμυντικό παιχνίδι για να φύγει με το διπλό από την Πόλη. Αυτό είναι προαπαιτούμενο. Χωρίς τον Νέντοβιτς (επέστρεψε στην Αθήνα), η ελληνική επίθεση θα βασιστεί στους Παπαπέτρου, Παπαγιάννη, Ουάιτ και θα περιμένει ένα καλό ματς (σε όρους απόφασης) από τον Μέικον. Πρωτίστως όμως ευελπιστεί ότι τα αμυντικά σχήματα που θα παρατάξει (περισσότερα λεπτά για πεντάδες αμυντικού προσανατολισμού) θα αποδώσουν, κρατώντας τον αντίπαλο χαμηλά.  

O Παναθηναϊκός κλείνει στην Κωνσταντινούπολη μια δύσκολη σεζόν. Ο κόσμος του ίσως θέλει να τη ξεχάσει γρήγορα αντίθετα με τους  ιθύνοντες που οφείλουν να τη θυμούνται και να τη χρησιμοποιήσουν ώστε να βελτιώσουν την ομάδα στο μέλλον. Μοιάζει περίεργο, όμως αυτή η πολύ άσχημη χρονιά μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία της «επιστροφής» των πρασίνων στα υψηλότερα στρώματα ανταγωνισμού της Ευρωλίγκας.

🏀 MatchCombo με Χάντικαπ Φενέρ -3.5 και Λεωνίδας Κασελάκης Πόντοι 3+ σε απόδοση 2.17 

*Iσχύουν όροι & προϋποθέσεις. Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές. Hoopfellas.gr για το Stoiximan Blog | 21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα