Αλμπα-Παναθηναϊκός: Ανόδου συνέχεια

Ο Παναθηναϊκός θέλει να συνεχίσει την ανοδική πορεία των τελευταίων εβδομάδων περνώντας από το Βερολίνο. Η φορμαρισμένη Άλμπα αποτελεί ένα διόλου ευκαταφρόνητο εμπόδιο.

Ο Δημήτρης Πρίφτης είδε επιτέλους τους περισσότερους αθλητές του (όλους εκτός του Γιόβιτς) να επιστρέφουν στο παρκέ και οι πράσινοι επιτέλους αρχίζουν να δουλεύουν υπό κανονικές συνθήκες. Προπονούνται κανονικά, αγωνίζονται ξεδιπλώνοντας μεγαλύτερο rotation ενώ οι παίχτες έχουν πλέον το «προνόμιο» (γιατί περί τέτοιου πρόκειται εάν αναλογιστούμε τα προβλήματα με τις συνεχείς απουσίες στον φετινό Παναθηναϊκό) να παίζουν επάνω στα δυνατά τους σημεία και να μην αναγκάζονται να εκτελούν αποστολές «ξένες» προς αυτούς και τις δεξιότητες τους. 

Μετά την πολύ άσχημη βραδιά του Φαλήρου, το «τριφύλλι» μετράει ρεκόρ 5-1 σε Ευρωλίγκα και Stoiximan Basket League, έχοντας ηττηθεί μόνο από τη Μακάμπι. Οι παίχτες του Παναθηναϊκού κατέβαλλαν την αντίσταση της Ρεάλ αποδίδοντας αρκετά καλό μπάσκετ ενώ πέρασαν από τα Λιόσια χωρίς να απειληθούν από την πάντα μαχητική ΑΕΚ. Ο Σαντ Ρος αποδίδει καλύτερα στη θέση «1», ο Ουάιτ συνιστά πλέον «σταθερά», η παρουσία του Παπαπέτρου έχει αλλάξει την εικόνα της ομάδας σε όρους επιθετικής ανάπτυξης ενώ ο Παπαγιάννης (απολύτως δίκαια) έχει στρέψει επάνω του όλους τους προβολείς, δείχνοντας ικανός να περάσει επάνω από οποιονδήποτε ψηλό στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή.

Κάπως έτσι οι πράσινοι ταξιδεύουν στο Βερολίνο για να αντιμετωπίσουν την επίσης ανεβασμένη Άλμπα. Οι Γερμανοί έχουν βελτιώσει σημαντικά την εικόνα τους το τελευταίο δίμηνο, φτάνοντας στο σημείο να δημιουργήσουν (με σύμμαχο τη νέα πραγματικότητα στη διοργάνωση, μετά την αποπομπή των ρωσικών ομάδων) ελπίδες ακόμα και για πρόκριση στα playoffs. Στα οχτώ πιο πρόσφατα παιχνίδια τους στη διοργάνωση μάλιστα, μετρούν ρεκόρ 5-3. 

Προτάσεις by Hoopfellas

🏀 Maodo Lo άθροισμα πόντων, Ριμπ, ασίστ 18+ στο 1.60

🏀 Οκαρο Ουάιτ ριμπάουντ 4+ στο 1.65

🏀 Παπαπέτρου ασσίστ 3+ στο 1.88 

Η Άλμπα ακολουθεί το «δόγμα Ρενέσες» με τον κόουτς Gonzalez (προϊόν της ίδιας προπονητικής «μήτρας»)  να έχει βάλει τη δική του πινελιά σε κάποια κομμάτια. Η φετινή version των Βερολινέζων βασίζεται επίσης (όπως και οι ομάδες του Ρενέσες) στην ταχύτητα ανάπτυξης και εκτέλεσης αλλά και στις συνεργασίες στο επιθετικό κομμάτι. Έχει πληθώρα δημιουργικών πόλων  σε διαφορετικές θέσεις του ρόστερ και αυτό την κάνει λιγότερο ευανάγνωστη για τις άμυνες. Δεν είναι τόσο αποτελεσματική στις Off screen-δράσεις και δεν βάζει την ίδια πίεση με την κίνηση της μακριά από τη μπάλα φέτος. Αντίθετα έχει αποκτήσει μια πιο σκληρή υφή σαν ομάδα. Αθλητές όπως ο Jaleen Smith (αισθητά βελτιωμένος στο δεύτερο μισό της σεζόν), ο Olinde και ο Delow φέρνουν ένταση, πλουραλισμό  και stops στα μετόπισθεν ενώ η Άλμπα είναι πολύ δυνατή στο ριμπάουντ και ειδικά στο επιθετικό, στοιχείο που οφείλει να προσέξει η ελληνική  άμυνα.

Το δίδυμο Μάοντο Λο-Λουκ Σίκμα αποτελεί το βαρύ σασί στο παιχνίδι των Βερολινέζων. Είναι οι ηγέτες της ομάδας, οι κυρίως δημιουργοί της και αυτοί που αναλαμβάνουν την ευθύνη στο τέλος κλειστών παιχνιδιών. Ο Γερμανός γκαρντ κάνει μια πολύ δυνατή σεζόν, «γράφοντας» 13.5 πόντους, 3.2 τελικές πάσες (για 2.2 λάθη) και 45.0% στα τρίποντα σε 4.5 εκτελέσεις ανά παιχνίδι. Ο Παναθηναϊκός θα έχει πολύ δουλειά απέναντι του. 

Προσοχή χρειάζονται και οι παίχτες-ρόλων του Gonzalez. Η Άλμπα παίζει με όλο το ρόστερ της και αυτό την βοηθάει να καλύπτει συνεχώς (και εκ των έσω) σημαντικές απουσίες. Ήταν ένα στοιχείο που την χαρακτήριζε και στις σεζόν του Ρενέσες. Οι παίχτες υπηρετούν το σύστημα και αγωνίζονται στο ίδιο τέμπο, ανεξάρτητα από τον αντίπαλο και την ευρύτερη αγωνιστική συνθήκη. Κάπως έτσι οι Γερμανοί κέρδισαν -χωρίς να δυσκολευτούν-  ομάδες όπως η Ούνικς, η Μονακό και προσφάτως ο Ολυμπιακός. Αθλητές όπως ο Τίμαν υπηρετούν το ομαδικό πνεύμα  και συνεισφέρουν σημαντικά στο ενεργειακό κομμάτι για να βγει στον αφρό το ταλέντο των εκτελεστών. 

Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να χτυπήσει τους γηπεδούχους στο transition. Είναι το μελανό τους σημείο αμυντικά ενώ οι πράσινοι αποδεδειγμένα είναι αποτελεσματικοί σε αυτές τις καταστάσεις. Η παρουσία του Παπαγιάννη στο κέντρο της ρακέτας και του Σαντ-Ρος στο «κεφάλι» της άμυνας (απέναντι στον Λο) μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες ανοιχτού γηπέδου για τους φιλοξενούμενους. Επίσης, οι ένας εναντίον ενός καταστάσεις και ο τρόπος που θα τελειώσουν οι παίχτες του Δημήτρη Πρίφτη τα mismatches στο ζωγραφιστό  θα αποτελέσουν βαρόμετρο για την παραγωγική δυναμική της ελληνικής ομάδας στο Βερολίνο.

Εν κατακλείδι, πρόκειται για μια αναμέτρηση με υψηλό βαθμό δυσκολίας για τον Παναθηναϊκό. Οι πράσινοι πηγαίνουν στην έδρα μιας φορμαρισμένης ομάδας και είναι σαφές ότι δεν μπαίνουν στο γήπεδο ως φαβορί. Παρ’όλα αυτά, η βελτιωμένη εικόνα της ομάδας του κόουτς Πρίφτη το τελευταίο διάστημα  αφήνει αρκετά περιθώρια αισιοδοξίας. Εάν το «τριφύλλι»  αμυνθεί σωστά στη γραμμή του τριπόντου και δεν δώσει δεύτερες ευκαιρίες στους Γερμανούς, θα έχει αρκετή τύχη για να πάρει το διπλό.

🏀 MatchCombo με Πόντοι Over 149.5 και Χάντικαπ ΠΑΟ +9.5 σε απόδοση 1.83 

*Iσχύουν όροι & προϋποθέσεις. Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές. Hoopfellas.gr για το Stoiximan Blog | 21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα