Φενέρ: Ανοικοδόμηση με Κοκόσκοφ

H περίοδος-Ομπράντοβιτς τελείωσε για τη Φενέρ. Ο Μαουρίτσιο Τζεραρντίνι όμως παραμένει στην Πόλη και θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να κρατήσει τους Τούρκους στην «ελίτ». Η πρώτη μεγάλη του κίνηση αφορά το νέο «πρόσωπο του οργανισμού». Ο Ιγκόρ Κοκόσκοφ είναι ο νέος τιμονιέρης των Τούρκων…

Η ιστορία έχει δείξει ότι η ζωή των ομάδων μετά τον Ζοτς, είναι πραγματικά δύσκολη. Μιλάμε για τον καλύτερο προπονητή στην Ευρώπη άλλωστε, τον αδιαμφισβήτητο κυρίαρχο του υψηλότερου επιπέδου για το άθλημα στα μέρη μας. Μια πρόσφατη ανάρτηση του Ισραηλινού δημοσιογράφου Αράλε Βάισμπεργκ στο τουίτερ, εξηγούσε τη συνθήκη που δημιουργούσε η αποχώρηση του Ζοτς για το μέλλον της εκάστοτε ομάδας του, απλά και κατανοητά.

«Μετά τον Ζοτς…

Η Παρτίζαν περίμενε 17 χρόνια για να φτάσει στο επόμενο και μοναδικό της F4.

H Mπανταλόνα δεν αγωνίστηκε ξανά σε F4.

H Ρεάλ περίμενε 14 χρόνια για να φτάσει πάλι σε F4 και 18 χρόνια για να στεφθεί πάλι πρωταθλήτρια.

Η Μπένετον περίμενε τρία χρόνια για το επόμενο F4 και μετά εξαφανίστηκε από το υψηλό επίπεδο. 

Ο Παναθηναϊκός δεν έφτασε ποτέ ξανά σε F4”.

Σκληρό αλλά αληθινό. Αυτά είναι τα γεγονότα κύριοι…

Παρ’όλα αυτά στην περίπτωση της Φενέρ υπάρχει ένα μικρό πλεονέκτημα. Στις τάξεις του οι Τούρκοι διαθέτουν τον «Ζοτς των GM» στην Ευρώπη, Μαουρίτσιο Τζεραρντίνι. Η απογοήτευση που πλημμύρισε τους οπαδούς μετά το αντίο του Ζοτς και το «χτύπημα» των Βάσκων στον τελικό της ACB που άφησε κενό στον πάγκο της Μπαρτσελόνα με συνέπεια να χαθεί ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους (βασικός στόχος της Φενέρ), ανάγκασαν τον Ιταλό διοικητικό να απαντήσει εμφατικά.

Ο Ιγκόρ Κοκόσκοφ αποτέλεσε το μεγάλο «μπαμ» των Τούρκων στη φετινή Offseason. Ο Σέρβος κόουτς που καθήλωσε το ευρωπαϊκό κοινό με την καταπληκτική Εθνική Σλοβενίας στο Ευρωμπάσκετ του 2017 (η Τουρκία ήταν συνδιοργανώτρια, φιλοξενώντας τη τελική φάση), πήρε τη μεγάλη απόφαση να αφήσει το ΝΒΑ και να έρθει στην Ευρώπη για να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στη «λίγκα των προπονητών». Ως γνωστόν, η επίδραση των προπονητών στο ευρωπαϊκό στυλ παιχνιδιού (ο τρόπος ανάπτυξης των ομάδων, οι κανονισμοί και η επιλογή των plays δίνουν την ευκαιρία στον προπονητή να καθορίσει σε σημαντικό βαθμό τον όγκο των εκτελέσεων ανάλογα με τις επιθυμίες του) είναι σημαντική.

Η κατεύθυνση που θα επιλέξει να εμφυσήσει στο νέο του σύνολο ο  49χρονος κόουτς έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Πρόκειται για έναν προπονητή που γνωρίζει την κουλτούρα και τα ιδεώδη του ευρωπαϊκού μπάσκετ όμως ουσιαστικά αναπτύχθηκε στην Αμερική όπου άνοιξε την πόρτα του ΝΒΑ πριν τα 30 του χρόνια (είχε ήδη δουλέψει για μια σεζόν ως ασσίσταντ στο Μιζούρι). Κατέκτησε μάλιστα το πρωτάθλημα του 2004 με τους Πίστονς όντας μέλος του επιτελείου του Λάρι Μπράουν.

Η προσέγγιση που θα επιλέξει στη νέα του δουλειά λοιπόν θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Ο Κοκόσκοφ αρέσκεται στο γρήγορο μπάσκετ των Δυτικών πολιτειών της Αμερικής. Του αρέσει το σύνολο του να αναπτύσσεται και να εκτελεί σε υψηλό τέμπο, βασιζόμενο στη ταχυδύναμη. Οι πρώτες του επιλογές στην αγορά φαίνεται ότι γίνονται σε αυτή την κατεύθυνση και με στόχο να βελτιωθεί η αθλητική ικανότητα της Φενέρ και  η δυναμική της στο physicality, κομμάτι (κυρίως η αθλητικότητα) στο οποίο η ομάδα υστερούσε πέρυσι. Ουλανόβας, Τζόνι Χάμιλτον, Πιέρ  συν τον Ντανίλο  Μπαρτέλ της Μπάγερν. Είναι προφανές ότι ο Κοκόσκοφ επιχειρεί μια ένεση δυναμισμού και αθλητικότητας στο νέο του οικοδόμημα, ακολουθώντας τις επιταγές του σύγχρονου μπάσκετ, επενδύοντας σε παίχτες με κίνητρο και φιλοδοξία.

Παράλληλα, μέχρι αυτή την ώρα, τα μηνύματα σχετικά με την παραμονή των Βέσελι (φημολογήθηκε έντονο ενδιαφέρον της Μπαρτσελόνα), Ντε Κολό και Βέστερμαν μοιάζουν θετικά. Η στελέχωση της περιφερειακής γραμμής πάντως θα έχει τεράστια σημασία και είναι δεδομένο ότι η Φενέρ εκεί θα χρειαστεί επίσης να προσθέσει φρέσκα πόδια και αθλητικότητα.

Η αύρα της ανοικοδόμησης και η αισιοδοξία επέστρεψαν στις τάξεις της Φενέρ όμως το ίδιο θα πρέπει να γίνει και με το ρεαλισμό. Ο Κοκόσκοφ είναι ένας σπουδαίος προπονητής, όχι μάγος. Δεν θα μπορέσει να κάνει θαύματα με το «καλημέρα». Ο βασικός στόχος για τη σεζόν που έρχεται αφορά το να μπουν οι βάσεις για την καινούργια ομάδα που χτίζεται, να υπάρχει αργή αλλά σταθερή βελτίωση ώστε να παρουσιαστεί η Φενέρ όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστική γίνεται. Το μπάσκετ έχει τους δικούς του άγραφους νόμους. Η πρώτη χρονιά θα είναι δύσκολη. Θυμηθείτε την αντίστοιχη του Ζοτς στην Πόλη άλλωστε…