Euroleague: Μνήμες από το παρελθόν

Μνήμες από το πρόσφατο αλλά και από το μακρινό παρελθόν ξυπνάει αυτή η αγωνιστική της Ευρωλίγκας για τους δύο «αιωνίους». Μετά την περυσινή, γεμάτη ένταση μάχη των playoffs, ο Ολυμπιακός συναντιέται ξανά με τη Μονακό στο Φάληρο την ώρα που ο Παναθηναϊκός θα βρίσκεται στο Τελ Αβίβ για να αντιμετωπίσει τη Μακάμπι σε ένα από τα μεγαλύτερα rivalries στην ιστορία της διοργάνωσης.

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΜΟΝΑΚΟ

Μνήμες περυσινών playoffs ξυπνά ο ερχομός της Μονακό στο Φάληρο για την Πέμπτη αγωνιστική της Ευρωλίγκας. Άλλωστε οι δύο ομάδες μας πρόσφεραν πέρυσι μια σπουδαία σειρά, γεμάτη ένταση και ανατροπές, η οποία κρίθηκε στα πέντε παιχνίδια.

Φέτος ο Ολυμπιακός και η Μονακό δείχνουν έτοιμοι να επαναλάβουν την περυσινή τους σπουδαία σεζόν. Γιατί όχι, να φτάσουν και ένα βήμα παραπέρα. Και οι δύο ομάδες έχουν αναβαθμίσει τα σύνολα τους, διαθέτοντας σπουδαίο ποιοτικό βάθος, ταλέντο και προσωπικότητες ώστε να μπουν στην οχτάδα και να διεκδικήσουν την είσοδο στο F4.

Μετά την παρέλαση στη Μπολόνια, η Mονακό πέρασε την προηγούμενη εβδομάδα δύσκολα από το ΟΑΚΑ κερδίζοντας μια κλειστή μάχη με τον Παναθηναϊκό. Είχαν μεσολαβήσει η μεγάλη νίκη επί της Εφές στο Πριγκιπάτο και μια άσχημη βραδιά (οι Μονεγάσκοι απώλεσαν διαφορά 19 πόντων) στο Τελ Αβίβ όπου το σύνολο του Ομπράντοβιτς γνώρισε τη μοναδική του ήττα έως τώρα.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας γνωρίζει πολύ καλά το πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι μια ομάδα γεμάτη σκόρερ και γρήγορα πόδια. Η Μονακό έχει σπουδαίο φυσικό/αθλητικό υλικό με την τριάδα των forwards, Diallo-Brown-Blossomgame, να αποτελεί την «πανοπλία» του Ομπράντοβιτς και το μέσο με το οποίο η ομάδα του κερδίζει χώρους στο παρκέ μέσω της επικράτησης σε επίπεδο προσωπικών μονομαχιών, επάνω στη μπάλα και μακριά από αυτή.

Η ερυθρόλευκη άμυνα φυσικά θα έχει πολύ δουλειά απέναντι στους σολίστ των Μονεγάσκων και δη στην τριάδα Τζέιμς-Οκόμπο-Λόιντ. Πρόκειται για τρεις σπουδαίους 1on1 περιφερειακούς, οι οποίοι –προεξέχοντος του Τζέιμς- αναμειγνύουν και τους συμπαίχτες τους με αποτελεσματικότητα στο παιχνίδι. Η ελληνική άμυνα θα στοχεύσει να κόψει τις γραμμές επικοινωνίας των γκαρντ της Μονακό με τους υπόλοιπους συμπαίχτες τους, ελαχιστοποιώντας καταστάσεις οι οποίες θα φέρουν τον Hall φάτσα με το καλάθι μετά από PnR ή τον Μόερμαν ελεύθερο για περιφερειακό σουτ.

Η Μονακό είναι ιδιαίτερα ικανή στο επιθετικό ριμπάουντ και αυτό είναι ένα στοιχείο που οφείλει να δώσει έμφαση η ελληνική άμυνα, κρατώντας (κυρίως) τους Brown, Hall, Moerman μακριά από το καλάθι. Οι Μονεγάσκοι  επίσης διαθέτουν την  καλύτερη transition επίθεση της διοργάνωσης, μοιάζοντας ασυναγώνιστοι στο ανοιχτό γήπεδο όπου λειτουργούν άψογα σε αντίθεση με τις σετ καταστάσεις, όπου η ύπαρξη non shooting-forwards στις πεντάδες τους για «χοντρά» λεπτά λειτουργεί ανασταλτικά σε όρους spacing.

Είναι δεδομένο ότι ο Ολυμπιακός θα προσπαθήσει να χτυπήσει την αρκετά αδύναμη transition άμυνα των φιλοξενούμενων, δημιουργώντας ευκαιρίες μέσα από την άμυνα του. Εάν η ελληνική ομάδα καταφέρει να δημιουργήσει από τα μετόπισθεν αρκετές τέτοιες καταστάσεις, θα έχει το επάνω χέρι για την νίκη. Η Μονακό θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Είναι πιο ποιοτική από πέρυσι και διαθέτει το ταλέντο να πάει μακριά στη διοργάνωση.

Bet Builder με Moustapha Fall Πόντοι 7+ και Πόντοι Over 152.5 σε απόδοση 2.13 στη Stoiximan

 

ΜΑΚΑΜΠΙ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

O Παναθηναϊκός ταξιδεύει στο Τελ Αβίβ για ένα πολύ δυνατό τεστ απέναντι στη Μακάμπι, σε μια περίοδο όπου το «τριφύλλι» προσπαθεί να βρει αγωνιστικό ρυθμό, αναμένοντας παράλληλα και την προσθήκη του Ντουέιν Μπέικον στο ρόστερ. Σίγουρα η συνθήκη δεν είναι η καλύτερη δυνατή για την ελληνική ομάδα που έχει χάσει δύο κλειστές μάχες μέσα στο ΟΑΚΑ, έχοντας παράλληλα να διαχειριστεί προβλήματα τραυματισμών με την ζωτικής σημασίας απουσία του Ουόλτερς (επέστρεψε την Κυριακή αγωνιζόμενος στο ματς με τον Ιωνικό).

Η Μακάμπι έχει ξεκινήσει καλά τη σεζόν. Καρδιοχτύπησε στην πρεμιέρα όταν έχασε μεγάλη διαφορά στο τρίλεπτο απέναντι στη Ζάλγκιρις στο Τελ Αβίβ, ηττήθηκε εύκολα στην Τουρκία από τη Φενέρ, έκανε μια μεγάλη νίκη με ανατροπή εντός έδρας με τη Μονακό και επιβλήθηκε άνετα (πάλι στο Τελ Αβίβ) της ASVEL την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτή θα είναι η τρίτη σερί αναμέτρηση των Ισραηλινών στο γήπεδο τους και ο Όντεντ Κάτας θέλει το 3/3 που θα δώσει άλλον αέρα στους παίχτες του. Είναι πολύ σημαντικό να ξεκινάς καλά, κάνοντας νίκες (έστω και δύσκολες) που σε βοηθούν να χτίσεις ένα μομέντουμ και ένα πιο ισχυρό πνευματικό προφίλ.

Η «ομάδα του λαού» κινήθηκε πολύ επιθετικά στη φετινή αγορά κάνοντας πληθώρα εντυπωσιακών κινήσεων. Ο κόουτς Κάτας, γνωστός άλλωστε για την ικανότητα να ξεχωρίζει το ταλέντο, επένδυσε στα σίγουρα αυτή τη φορά και σε αθλητές εγνωσμένης αξίας. Η Μακάμπι αναμφίβολα αναβάθμισε την ποιότητα της σε όρους αθλητικότητας και ατομικών δεξιοτήτων. Όμως στο παρκέ η επίλυση της εξίσωσης αποδεικνύεται πιο δύσκολη και ας μην έχει απεικονιστεί η κατάσταση αυτή στο ρεκόρ της ομάδας μέχρι τώρα.

Οι Ισραηλινοί διαθέτουν ποιότητα, αθλητικά και φυσικά προσόντα αλλά και πληθώρα ατομικών δεξιοτήτων. Όμως ακόμα δεν έχουν βρει την επιθυμητή  λειτουργικότητα. Ο Κάτας παίζει μαζί στην αρχική πεντάδα δύο PGs που χρειάζονται τη μπάλα στα χέρια (Μπράουν και Μπάλντγουιν) και δύο PnR ψηλούς,  εκ των οποίων κανένας δεν έχει Stretch ικανότητα. Ο τραυματισμός του Χίλιαρντ (wing που μπορεί να σουτάρει από την περίμετρο) επιδείνωσε τα πράγματα. Αυτή η κατάσταση και η αδυναμία στο spacing έχει πλήξει την επίθεση μισού γηπέδου των Ισραηλινών.

Η Μακάμπι παράγει ικανοποιητικά αποτελέσματα στην άμυνα και παίζει σε χαμηλό αριθμό λαθών όμως παρά τα ψηλά της σχήματα (Μάρτιν η Κόλσον στο «3») τα οποία λατρεύει ο Κάτας αλλά και την ύπαρξη ικανών rebounding guards υστερεί πολύ στο αμυντικό ριμπάουντ. Αυτό είναι ένα στοιχείο στο οποίο μπορεί να χτυπήσει ο Παναθηναϊκός κερδίζοντας δεύτερες ευκαιρίες για την επίθεση του. Παίχτες όπως ο Γκουντάιτις ή ο Πόνιτκα έχουν τέτοια ικανότητα.

Ο Παναθηναϊκός μπορεί επίσης να πληγώσει τον αντίπαλο του στο επιθετικό τρανζίσιον. Οι πράσινοι παίζουν σε υψηλό τέμπο και ελπίζουν ότι σταδιακά, με την προσθήκη του Μπέικον, θα βελτιωθούν στο κομμάτι των τελειωμάτων. Οι γηπεδούχοι δέχονται 1.2 πόντους ανά τρανζίσιον κατοχή και είναι ευάλωτοι στα μετόπισθεν όσον αφορά αυτήν τη συνθήκη. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι πράσινοι με τη σειρά τους οφείλουν να επιδείξουν ετοιμότητα και συγκέντρωση στη δική του transition άμυνα καθώς οι Ισραηλινοί είναι πολύ καλά «εξοπλισμένοι» για να επιτεθούν στο ανοιχτό γήπεδο με τα γκαρντ αλλά κυρίως με τους γρήγορους ψηλούς τους. Ο Παναθηναϊκός δέχεται 1.55 πόντους ανά κατοχή, επίδοση που τον τοποθετεί στην τελευταία θέση της διοργάνωσης.

Το παιχνίδι χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλό βαθμό δυσκολίας για τον Παναθηναϊκό σε μια έδρα όπου παραδοσιακά η ελληνική ομάδα συναντάει δυσκολίες. Ο Ντέγιαν Ράντονιτς θα χρειαστεί σπουδαίο performance από τη θέση «1» και τους PGs του για να φέρει το ματς εκεί που θέλει τακτικά αλλά και έλεγχο των ριμπάουντ και της PnR δραστηριότητας των Nebo-Poythress στις συνεργασίες τους με τον Μπράουν. Ένα καλό αμυντικό παιχνίδι είναι προαπαιτούμενο για κάτι καλό στο Τελ Αβίβ καθώς είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν αυτός ο –άνευ Μπέικον- Παναθηναϊκός μπορεί να επιβιώσει σε ένα shootout με τη Μακάμπι.

Bet Builder με Πόντοι Over 147.5 και Χάντικαπ Παναθηναϊκός +11.5 σε απόδοση 2.16 στη Stoiximan

 

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

Hoopfellas.gr