monaco

Euroleague: Στο μάτι του κυκλώνα

Το κύμα της πανδημίας χτυπάει με ορμή τις ακτές του ευρωπαϊκού μπάσκετ και της Ευρωλίγκας, με τις ομάδες αλλά και την ίδια τη διοργάνωση να προσπαθούν να διαχειριστούν αυτήν την ειδική συνθήκη. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ξεκινάει ο δεύτερος γύρος της κανονικής περιόδου με μερικά πολύ σημαντικά παιχνίδια.

Δυστυχώς αυτό που όλοι είχαμε στην άκρη του μυαλού μας από τον Σεπτέμβρη, συμβαίνει. Λίγες εβδομάδες μετά την είσοδο του χειμώνα, το ευρωπαϊκό μπάσκετ γνωρίζει τη σκληρή πραγματικότητα της πανδημίας, η οποία εισχωρεί (και) στις τάξεις του. Είναι λυπηρό, πρωτίστως για θέματα υγείας. Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν νοείται καμία άλλη προσέγγιση εκτός από την καθαρά ανθρωπιστική. Προσωπικά είδα πέρυσι πολλούς αθλητές να βιώνουν πολύ δύσκολα την περίοδο νόσησης  τους και να δυσκολεύονται πολύ στο κομμάτι της αποκατάστασης. Για κάποιους, πέρασαν μήνες ώστε να επανέλθουν στις πρότερες μετρήσεις τους. Και μιλάμε για αθλητές ηλικίας 24-25 ετών… 

Κάπως έτσι  ξεκινάει το δεύτερο μισό της κανονικής περιόδου, με την 18η αγωνιστική να φιλοξενεί αρκετές αμφίρροπες αναμετρήσεις.

Μονακό-Μακάμπι Τελ Αβίβ

Τα μαύρα σύννεφα έγιναν πολύ πυκνά επάνω από το Τελ Αβίβ μετά την ήττα της Κυριακής από τη συμπολίτισσα Χαποέλ. Στη Μακάμπι συγκλήθηκε έκτακτο συμβούλιο για το μέλλον της ομάδας η οποία παραπαίει. Κρατείστε ότι η τελευταία νίκη της στη διοργάνωση έγινε επί της Μονακό στις 17 του Νοέμβρη. Ακολούθησαν επτά ήττες και πλέον η θέση του Γιάννη Σφαιρόπουλου μοιάζει επισφαλής. 

Οι πληροφορίες λένε ότι στο Πριγκιπάτο θα κριθούν πολλά αναφορικά με το μέλλον του κόουτς στην ομάδα ενώ ουκ ολίγοι αθλητές, προεξέχοντος του Ουίλμπεκιν, δέχονται πολύ σκληρή κριτική.

Η Μονακό μετράει 3 ήττες στα τελευταία 4 ματς στη διοργάνωση σε μια περίοδο όπου ο Σάσα Ομπράντοβιτς προσπαθεί να βρει τη χρυσή τομή στο rotation η οποία θα δώσει την προσδοκώμενη αγωνιστική ώθηση στην ομάδα του. Οι Μονεγάσκοι έχουν σημαντικό πρόβλημα στα μετόπισθεν όπου αδυνατούν να εκτελέσουν συνεργασίες επάνω στη μπάλα αλλά και μακριά από αυτήν. Παρ’όλα αυτά διαθέτουν ένα σύνολο με αρκετές παραγωγικές δυνατότητες και βάθος.

Η Μακάμπι βρίσκεται σε αγωνιστικό κατήφορο όμως στο παρελθόν και δη στα χρόνια του Γιάννη Σφαιρόπουλου, έχει δείξει ότι ξέρει να αντιδρά σε οριακές καταστάσεις. Η απόφαση για την αποπομπή του Νάναλι δείχνει ξεκάθαρα ότι η «ομάδα του λαού» πάει για μάχη μέχρις εσχάτων στο Μονακό. Ο Ουίλμπεκιν (σκόραρε 37 πόντους στο πρώτο ματς) θα είναι ο ηγέτης της σε αυτήν την προσπάθεια. Παρά το άσχημο πρόσωπο του τελευταίου καιρού, οι Ισραηλινοί αναμένεται να πουλήσουν ακριβά το τομάρι τους.

🏀 MatchCombo με Χάντικαπ Μακάμπι +8.5 και Scottie Wilbekin Πόντοι 13+ σε απόδοση 2.21 στη Stoiximan

Ερυθρός Αστέρας-Ζενίτ

Παιχνίδι με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στο Βελιγράδι όπου συγκρούονται δύο αντίπαλοι με κοινή βάση αρχών στο παιχνίδι τους. Ερυθρός Αστέρας και Ζενίτ αποτελούν τις δύο πιο low pace-ομάδες της διοργάνωσης και παράλληλα δύο από τα πιο αποτελεσματικά σύνολα στο αμυντικό κομμάτι. 

O Mπίλι Μπάρον έσωσε τη Ζενίτ από μεγάλο στραπάτσο την προηγούμενη εβδομάδα βάζοντας το σουτ της νίκης απέναντι στη Μακάμπι, μετά τη σπουδαία επιστροφή των Ισραηλινών. Την Κυριακή ο ίδιος παίχτης σκόραρε 27 πόντους (8/14 σουτ) οδηγώντας την ομάδα της Αγίας Πετρούπολης στο εντυπωσιακό 97-81 επί της φορμαρισμένης Ούνικς.  Ο Μπάρον, όπως και ο συμπαίχτης του Τζόρνταν Λόιντ, υπήρξε σταρ του Ερυθρού Αστέρα μέχρι να μετακινηθεί στη Ζενίτ ενώ την αντίθετη διαδρομή έκανε φέτος το καλοκαίρι ο Όστιν Χόλινς.

Αναμένεται μια δυνατή μάχη και ένα κλειστό ματς. Οι Σέρβοι ξέρουν να «επιτίθενται» μέσω της άμυνας τους όντας αρκετά physical σε τέτοιες, εντός έδρας αναμετρήσεις. Η Ζενίτ θα χρειαστεί την καλή νεράιδα του τριπόντου για να αποδράσει από το Βελιγράδι. Στο περυσινό ματς το είχε κάνει με τα μαγικά του Πάνγκος ενώ ο Λόιντ έχασε το lay up που θα έδινε τη νίκη στους γηπεδούχους λίγα δευτερόλεπτα πριν το τέλος.

🏀 MatchCombo με Χάντικαπ Ερυθρός Αστέρας +8.5 και συνολικοί πόντοι Over 137.5 σε απόδοση 1.78 στη Stoiximan.

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές. Ηοοpfellas για το Stoiximan Blog