david-blatt

Ευρωλίγκα 2019-20, Ολυμπιακός: Αλλαγή πλεύσης

Με οδηγό το άσχημο δεύτερο μισό της περυσινής σεζόν, ο Ολυμπιακός προσπάθησε να προσθέσει στο ρόστερ του χαρακτηριστικά που του έλειπαν. Οι ανορθογραφίες όμως είναι ακόμα εκεί…

Σε ένα καλοκαίρι όπου πολλά δεδομένα – εντός και εκτός των τεσσάρων γραμμών- άλλαξαν, οι ερυθρόλευκοι προσανατολίστηκαν στη βελτίωση συγκεκριμένων κομματιών του παιχνιδιού  που έπληξαν την εικόνα τους τη περασμένη χρονιά. Στη δεύτερη του χρονιά στον Πειραιά, ο Ντέιβιντ Μπλατ αποφάσισε να αλλάξει πλεύση, απορρίπτοντας το χτίσιμο επάνω στην περυσινή βάση μιας και μερικά σημαντικά κομμάτια του παζλ αποχώρησαν από την ομάδα, παρότι είχαν συμβόλαια που «έτρεχαν». 

Είναι αλήθεια ότι ο Ολυμπιακός φαίνεται ότι φέτος θέλησε να δημιουργήσει ένα ρόστερ πιο συμβατό με τη διαχρονική φιλοσοφία του κόουτς Μπλατ. Το αμερικανικό στοιχείο είναι έντονο όπως και η προσπάθεια αναβάθμισης του αθλητικού επιπέδου των ερυθρολεύκων αλλά και η μετάγγιση χαρακτηριστικών που αποτέλεσαν την «αχίλλειο πτέρνα» τους όπως η προσωπική φάση (παιχνίδι ένας εναντίον ενός) και η πίεση επάνω στη μπάλα στα μετόπισθεν. Μπορεί όμως ο Ολυμπιακός να είναι καλύτερη ομάδα φέτος;

Η πρόγνωση στην αφετηρία της σεζόν και σε συνάρτηση πάντα με το αυξημένο επίπεδο ανταγωνισμού, δεν είναι ιδιαίτερα θετική. Οι ερυθρόλευκοι προσέθεσαν διαφορετικά στοιχεία στη γραμμή των φόργουορντ και διατήρησαν το βάθος τους στη frontcourt όμως αρνήθηκαν να επενδύσουν πραγματικά στη θέση που θα άλλαζε το status τους ως ομάδα. Αυτή του βασικού πόιντ γκαρντ. Εκεί όπου ο Ολυμπιακός χρειαζόταν έναν παίχτη που θα τηρούσε συγκεκριμένα, υψηλά standards αναλαβάνοντας τον ρόλο του ηγέτη με την έννοια ότι θα αποτελούσε τον παίχτη ο οποίος θα διαχειριζόταν τον κυρίως όγκο των αποφάσεων στην επίθεση. Με τον Σπανούλη στα 37 του χρόνια, αυτή η ανάγκη ήταν μεγαλύτερη από ποτέ. Η τραγική ειρωνεία δε, είναι ότι στα χρυσά χρόνια της ομάδας και με τον αρχηγό στα prime του, ο Ολυμπιακός πάντα διέθετε ποιότητα σε αυτή τη γραμμή με παίχτες όπως ο Σλούκας ή ο Λο, βοηθώντας με τη στελέχωση σε μεγάλο βαθμό τον ηγέτη του. Τώρα που ο ίδιος χρειάζεται ανάσες και συγκεκριμένη βοήθεια για να παραμείνει παραγωγικός, δυστυχώς φαίνεται πως δεν την έχει…

Ο Will Cherry μπορεί να αποτελέσει σίγουρα ένα βοηθητικό «εργαλείο» με το φυσικό του προφίλ αλλά σίγουρα όχι τον ηγέτη της ομάδας. Ο Wade Baldwin φέρνει ένα αρκετά ενδιαφέρον πακέτο (σαφώς μεγαλύτερο ταβάνι από τον Cherry αλλά άγουρος ακόμα, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με την απορρόφηση του στο δικό μας παιχνίδι) όμως η περίπτωση του  χρειάζεται υπομονή και σωστή οπτική καθώς δεν είναι ο περιφερειακός που θα ανέβει σήμερα στο «1» και θα τρέξει την επίθεση ενός συνόλου με βλέψεις στην Ευρωλίγκα. 

Το δίδυμο Πολ-Πάντερ έχει κοινά χαρακτηριστικά και εκ πρώτης όψεως δείχνει να «τρακάρει» όμως φέρνει στοιχεία που έλειπαν. Και οι δύο αμερικανοί «πλάγιοι» θα παίξουν με τη μπάλα και χωρίς αυτήν, αναλαμβάνοντας  ένα σημαντικό κομμάτι των εκτελέσεων στην ερυθρόλευκη επίθεση. Να σημειώσουμε ότι ο κόουτς Μπλατ έχει δουλέψει βελτιώσει παιδιά με αντίστοιχο υπόβαθρο αρκετές φορές στο παρελθόν. 

Στη στελέχωση της γραμμής ψηλών υπάρχουν επίσης αστερίσκοι (φυγή LeDay, υπογραφή Rubit) όμως η αλήθεια είναι ότι εδώ ο Ολυμπιακός έχει διατηρηθεί σε ένα τουλάχιστον επαρκές επίπεδο. Η παρουσία του Μιλουτίνοφ και η προσθήκη του Κουζμίνσκας είναι δύο σημεία αναφορά. Ο Σέρβος ψηλός θα αποτελέσει την κολώνα και συνολικά την μεγαλύτερη αξία στο ρόστερ του κόουτς Μπλατ, ειδικά τώρα που ο χρόνος γράφει πιο έντονα στο παιχνίδι του Γιώργου Πρίντεζη. Ο Λιθουανός με τη σειρά του μπορεί να φέρει αθλητικότητα στις δύο θέσεις των φόργουορντ και παραγωγική ικανότητα  με πρόσωπο και πλάτη στο καλάθι, ανοίγοντας τη γκάμα των διαθέσιμων σχημάτων στα χέρια του κόουτς Μπλατ. 

Για τον Ολυμπιακό ξεκινάει  μια αντικειμενικά δύσκολη χρονιά. Η ομάδα αυτή τη στιγμή δείχνει μεν να κουβαλάει κάποιες ανορθογραφίες αναφορικά με τη στελέχωση της όμως ,κυρίως, μοιάζει να υπολείπεται σημαντικά σε επίπεδο φρεσκάδας σε σχέση με τον ανταγωνισμό.  Ίσως μια παρέμβαση στη γραμμή των γκαρντ να αλλάξει τη δυναμική του συνόλου, αναδεικνύοντας μερικά από τα καλά στοιχεία αυτού του ρόστερ. Ο χρόνος θα δείξει…