Στους ημιτελικούς δεν χωράει ταπεινότητα

Μετά τα όσα ζήσαμε στους περσινούς τελικούς του Κόπα Λιμπερταδόρες, μεταξύ των Μπόκα και Ρίβερ, με επεισόδια, ανοργανωσιά, τη μετακόμιση σε άλλη… ήπειρο και δύο αρκετά καλά ματς, το πιο πιθανό ήταν ότι το φετινό κύπελλο δεν θα είχε το ίδιο ενδιαφέρον. Η πορεία και οι διασταυρώσεις όμως, έφεραν το ίδιο ζευγάρι στα ημιτελικά και την Αργεντινή να ζει στον πυρετό των νέων superclasicos. Κι όμως. Τη μεγαλύτερη φασαρία μέχρι στιγμής στα ημιτελικά του φετινού Κόπα Λιμπερταδόρες, δεν την κάνει το Μπόκα-Ρίβερ, αλλά ο άλλος εμφύλιος μεταξύ Γκρέμιο και Φλαμένγκο στη Βραζιλία. Μεταξύ δύο ομάδων που δεν έχουν κάποια παραδοσιακή κόντρα, αλλά δύο προπονητών που θέλουν να μονοπωλούν το ενδιαφέρον και να γνωρίζουν την αποθέωση για το ποδόσφαιρο που παίζουν οι ομάδες τους, ερωτευμένοι σφόδρα με τη δημοσιότητα.

Από τη μία, έχουμε τον γνώριμό μας Ζόρζε Ζεζούς. Ο Πορτογάλος, μετά από μία μακρά πορεία στην Μπενφίκα και τη μετακόμισή του στη Σπόρτινγκ που δίχασε τον ποδοσφαιρικό κόσμο της Λισαβώνας, βρίσκεται πλέον στο Ρίο ντε Τζανέιρο όπου και προπονεί την πιο πλούσια και πιο δημοφιλή ομάδα της χώρας, τη Φλαμένγκο. Ανέλαβε στις αρχές Ιουνίου την “Πιο Αγαπημένη” (όπως είναι το παρατσούκλι της ομάδας), με τη Φλαμένγκο να βρίσκεται στην 6η θέση του πρωταθλήματος. Πλέον, η Φλαμένγκο εδώ και αρκετές αγωνιστικές βρίσκεται στην κορυφή της Βραζιλίας (με την Παλμέιρας να ακολουθεί από κοντά) κι ο Ζόρζε Ζεζούς είναι καβάλα στ’ άλογο.

Ο Πορτογάλος απολαμβάνει τη δόξα του με ελαφρώς λιγότερη αυτοπεποίθηση από αυτή του Κάνιε Γουέστ. “Αυτή τη στιγμή μιλάνε στην Πορτογαλία περισσότερο για τη Φλαμένγκο, παρά για Πόρτο, Μπενφίκα και Σπόρτινγκ” είχε πει σχετικά με το ενδιαφέρον των Πορτογάλων για την πορεία του. “Αν είχα εμένα ως προπονητή όταν ήμουν παίκτης, θα είχα γίνει δέκα φορές καλύτερος ποδοσφαιριστής“, δήλωσε με ταπεινότητα προ 20 ημερών, ενώ ο κόσμος της Φλαμένγκο τον αποθεώνει σε κάθε ευκαιρία. Δεν είναι μόνο οι νίκες, είναι και το ποδόσφαιρο που παίζει η ομάδα που ας μην ξεχνάμε έχασε πέρσι Βινίσιους Τζούνιορ και Λούκας Πακετά από Ρεάλ και Μίλαν αντίστοιχα. Βέβαια, με τα περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ που πήρε, έκανε σπουδαίες μεταγραφές. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια δείχνει σε τόσο καλή κατάσταση. Η Φλαμένγκο πήρε τελευταία φορά πρωτάθλημα το 2009 και πριν από αυτό το 1992. Συνεπώς, ο Ζεζούς δεν πάει να κάνει κάτι συνηθισμένο. Ήδη η Φλαμένγκο προσπαθεί να τον πείσει να μείνει (καθώς έχει υπογράψει μονοετές συμβόλαιο, με τις κακές γλώσσες να λένε ότι το τεράστιο “εγώ” του περιμένει την ευκαιρία να αναλάβει την Πόρτο κι ότι για φορολογικούς λόγους παραμένει εκτός Πορτογαλίας προς το παρόν). Σε σημείο που ο κυβερνήτης του Ρίο ντε Τζανέιρο και οπαδός της Φλαμένγκο να υπόσχεται συνάντηση με τον κόουτς για να δεσμευτεί για τη μείωση της εγκληματικότητας στο Ρίο. Ο λόγος; Ακούστηκε πως ο Ζεζούς δεν θέλει να μείνει στο Ρίο επειδή φοβάται εξαιτίας της βίας που υπάρχει.

Ο Ζεζούς μπορεί να νιώθει ότι είναι το “νέο αφεντικό στην πόλη”, αλλά για να είναι και στη χώρα πρέπει να ξεπεράσει τον αντίπαλό του. Βλέπετε, στο Πόρτο Αλέγκρε και την Γκρέμιο υπάρχει το αντίπαλο δέος, ο άνθρωπος που έχει για ψωμοτύρι τα ΜΜΕ, ο μπον βιβέρ Ρενάτο Πορταλούπι, γνωστός ως Ρενάτο Γκαούτσο. Ο Ρενάτο υπήρξε σπουδαίος ποδοσφαιριστής (σε αντίθεση με τη μέτρια καριέρα του Ζεζούς), παίζοντας κυρίως ως δεξί εξτρέμ σε Γκρέμιο, Φλαμένγκο, Φλουμινένσε, Μποταφόγκο και Κρουζέιρο μεταξύ άλλων. Κέρδισε τίτλους και ανάμεσά τους το Λιμπερταδόρες, αλλά και το Διηπειρωτικό με την Γκρέμιο, όταν ο ίδιος σκόραρε δύο γκολ επί του Αμβούργου. Με τη Σελεσάο κέρδισε ένα Κόπα Αμέρικα, αλλά έμεινε εκτός του Μουντιάλ του 1986, όταν ο κόουτς Τέλε Σαντάνα τον έπιασε να γυρίζει στο ξενοδοχείο χαράματα μαζί με τον Λεάντρο. Ο κόουτς έδιωξε τον Ρενάτο από την ομάδα και ο Λεάντρο ως συμπαράσταση στον φίλο του αποχώρησε κι αυτός. Για πολλούς, οι απουσίες αυτές έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην μετέπειτα πορεία της Βραζιλίας στα γήπεδα του Μεξικού. Ο Ρενάτο Γκαούτσο θεωρεί αυτή την πιο άσχημη στιγμή στη ζωή του και θεωρεί ότι αδικήθηκε.

Μετά την ποδοσφαιρική του καριέρα, ο Ρενάτο έγινε προπονητής χωρίς μεγάλες επιτυχίες για πολλά χρόνια, πηγαίνοντας στη Φλουμινένσε πέντε (!!) διαφορετικές φορές. Μέχρι που το 2016 ανέλαβε την Γκρέμιο και την οδήγησε σε αρκετούς τίτλους, με σημαντικότερο αυτόν του Λιμπερταδόρες το 2017, παίζοντας εξαιρετικό ποδόσφαιρο. Ο Γκαούτσο για χρόνια είχε πολλούς επικριτές. Όταν άλλοι Βραζιλιάνοι περνούσαν τον Ατλαντικό για να δουν από κοντά τις προπονήσεις σπουδαίων Ευρωπαίων προπονητών, αυτός έμενε Ρίο και έπαιζε ποδόσφαιρο στην παραλία με τα φιλαράκια του Ρομάριο, Εντμούντο και Τζαλμίνια (όλοι ένας κι ένας σε αυτό το παρεάκι). “Αυτοί που ξέρουν μπαλίτσα μένουν δίπλα στη θάλασσα και παίζουν φουτβόλεϊ, αυτοί που δεν ξέρουν πηγαίνουν στην Ευρώπη μπας και μάθουν τίποτα“, είχε απαντήσει στους επικριτές του.

Η Γκρέμιο έκανε και πέρσι καλή πορεία στο Λιμπερταδόρες, με τον Ρενάτο να δηλώνει σε μια σπάνια στιγμή ταπεινότητας: “Πόσους τίτλους πρέπει να κερδίσω ακόμα γι’ αυτό το σύλλογο πριν μου φτιάξουν άγαλμα; Εκτός αν περιμένουν πρώτα να πεθάνω“, ενώ συνεχίζει να θεωρεί ότι ήταν καλύτερος παίκτης από τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Στην ιστορία έχουν μείνει και οι δηλώσεις του για τα 1000 γκολ του Πελέ, λέγοντας “ένα για κάθε γυναίκα που πήγα μαζί της“. Όπως αντιλαμβάνεστε, ο Ρενάτο δεν είδε με καλό μάτι τον Ζεζούς να παίρνει αυτός τα φώτα της δημοσιότητας. Έτσι, έκανε αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα, να προκαλεί με τις δηλώσεις του. Μιλάμε για έναν τύπο που έστειλε drone πάνω από προπόνηση αντιπάλου και απάντησε λέγοντας “ο κόσμος είναι για τους πονηρούς”.

Γι’ αυτό λοιπόν, το γύρισε στα mind games. “Συμφωνώ ότι η Φλαμένγκο μαζί με την Γκρέμιο παίζουν το καλύτερο ποδόσφαιρο στη Βραζιλία. Αλλά ο Ζόρζε Ζεζούς έχει κερδίσει 2-3 τίτλους στην Πορτογαλία μόνο. Έφυγε από κει και πήγε στη Σ. Αραβία. Δεν έχει προπονήσει ξανά μεγάλη ομάδα εκτός Ευρώπης, είναι 65 χρονών και δεν έχει κατακτήσει τίποτα“, είπε πριν μερικές ημέρες. Η δήλωση μεταφέρθηκε και στην Πορτογαλία και άναψε φωτιά λίγο πριν τα ματς. Η Γκρέμιο πάει ως το αουτσάιντερ στα παιχνίδια, απέναντι σε μια Φλαμένγκο που έκανε σπουδαίες μεταγραφές και “πρέπει” να φτάσει στον τελικό. Ο Ρενάτο Γκαούτσο μεταφέρει όλη την πίεση του φαβορί στον αντίπαλό του. Στην Πορτογαλία, οι επικριτές του Ζεζούς λένε ότι στα μεγάλα παιχνίδια έχει τη συνήθεια να κάνει πάντα κάποια εντυπωσιακή αλλαγή, να ανακατεύει υπερβολικά τα πράγματα. Ίσως αυτό προσπαθεί να πετύχει κι ο Βραζιλιάνος προπονητής. Κάποιοι τον κατηγόρησαν για ξενοφοβικά σχόλια, η αλήθεια είναι ότι απλά ήθελε να διώξει το άγχος από τους παίκτες του. Στη μοναδική μέχρι τώρα μάχη τους μέχρι τώρα, η Φλαμένγκο επικράτησε με 3-1 στο Μαρακανά. Αλλά τα διπλά παιχνίδια των ημιτελικών είναι μια διαφορετική ιστορία.