Εθνική Ισπανίας: Οι κατακτητές της πνευματικής συνειδητότητας

Η «κυρίαρχη» στο αγωνιστικό γήπεδο της FIBA Ισπανική ομάδα επιστρέφει, φέροντας τον τίτλο του μάστερ σε όρους πνευματικής εμβάθυνσης και διαχείρισης οριακών καταστάσεων. Η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια παραμένει το «σύνολο που όλοι θέλουν να κερδίσουν» στο τουρνουά που έρχεται.

Έχουν νικήσει με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο. Η υπέρβαση της φυσικής συνειδητότητας που οδηγεί στην προνομιακή περιπλάνηση σε ξεχωριστούς πνευματικούς τόπους αποτελεί αυστηρά προσωπική τους κατάκτηση. Οι Ίβηρες είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι σε αυτό που ορίζεται ως FIBA Basketball. Δεν ήταν απλά μια εκπληκτικά ταλαντούχα και προικισμένη γενιά αλλά κάτι πολύ βαθύτερο. Μια ξεχωριστή αθλητική κουλτούρα που οδήγησε στη συνέχεια, πατώντας στις ράγες ενός καλά οργανωμένου προγράμματος. Οι Ισπανοί έχουν ποτιστεί με το μικρόβιο της νίκης. Είναι η ομάδα που όλοι φοβούνται γιατί έχει κατακτήσει νίκες με όχημα την πνευματική της δύναμη και ανθεκτικότητα, στοιχεία τα οποία τη βοηθούν να ισορροπεί με μαεστρία στο τεντωμένο σκοινί της πίεσης.

Όπως είχαμε γράψει παλαιότερα στο Hoopfellas, «η φύση αυτών των διοργανώσεων της μιας ανάσας είναι πολύ ιδιαίτερη καθώς πέραν του τεχνικού κομματιού οι ομάδες καλούνται να ισορροπήσουν ανάμεσα στον λογικό θετικισμό του Βιτγκενστάιν και το ονειρικό ασυνείδητο του Φρόιντ».

Με οδηγό το ίδιο μότο                                             

Never too high, never too low. Όχι στον υπέρμετρο ενθουσιασμό, όχι στις μεγάλες βουτιές που φέρνει η λύπη. Η συναισθηματική ισορροπία είναι ο καλύτερος σύμβουλος για την επιτυχία σε ένα τέτοιο τουρνουά. Είναι επίσης ένα από τα βασικά όπλα των Ισπανών. Οι βετεράνοι τους έφτασαν σε αυτήν την κατάκτηση και κατάφεραν να τη μεταδώσουν στις επόμενες γενιές. Η παραπάνω ατάκα είναι το μότο που κυριαρχεί στα αποδυτήρια των Ισπανών εδώ και χρόνια. Ήταν ο οδηγός για τους άθλους του Παγκοσμίου του 2019 και του Ευρωμπάσκετ του 2022 που συνέβαλλαν στη δημιουργία ενός θρύλου, αναφορικά με την ικανότητα των Ιβήρων να κερδίζουν.

Το περυσινό κατόρθωμα απογείωσε το επίπεδο της αυτοπεποίθησης των Ισπανών. Όλοι θυμούνται μια ομάδα που στα παιχνίδια προετοιμασίας παρουσίασε μια αρκετά μέτρια εικόνα, μπήκε στο τουρνουά με χαμηλές προσδοκίες και αρχικά δεν απέδωσε καλό μπάσκετ όμως όταν ήρθε η ώρα των νοκ-άουτ έσπειρε τον τρόμο. Ήταν ένα σεμινάριο προπονητικής από τον Σέρτζιο Σκαριόλο και εκτέλεσης του πλάνου από τους παίχτες του, πολλοί από τους οποίους κλήθηκαν να αποδώσουν σε έναν μεγαλύτερο ρόλο και ανταποκρίθηκαν άψογα, σαν να έχουν γεννηθεί για τη στιγμή αυτή.

Κατάκτηση του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου από την Ισπανία σε απόδοση 15.00 στη Stoiximan

Η αποχώρηση του Ρίκι Ρούμπιο ήταν ένα συναισθηματικό πλήγμα για όλους. Μια ηγετική φυσιογνωμία, ένας σπουδαίος και πολύ αγαπητός συμπαίχτης. Ο Σέρτζιο Σκαριόλο γνωρίζει το μέγεθος της απώλειας όμως επίσης ξέρει ότι ένα σωστά δομημένο σύνολο με γερά θεμέλια, μπορεί πάντα να συνεχίζει. Οι Ισπανοί δουλεύουν επάνω στο ίδιο αγωνιστικό μοντέλο και η εικόνα που δείχνουν μέχρι τώρα στα ματς της προετοιμασίας είναι αρκετά ενθαρρυντική.

Ο ισπανικός αιφνιδιασμός του τότε, η ταχύτητα ανάπτυξης του τώρα

Το δίδυμο των αδερφών Ερνανγκόμεθ (κουβαλούν τη βαριά κληρονομία ηγεσίας από τους αδερφούς Γκασόλ) αποτελεί το βαρύ σασί της ομάδας. Η παρουσία πολλών δημιουργών σε διαφορετικές θέσεις δίνει ένα εγγενές πλεονέκτημα στους Ισπανούς στο μισό γήπεδο. Αθόρυβα εδώ και χρόνια, ο παραδοσιακός «ισπανικός αιφνιδιασμός» ως το Νο1 όπλο και trademark χαρακτηριστικό στο παιχνίδι των Ιβήρων, έχει αντικατασταθεί από την ταχύτητα ανάπτυξης στο ανοιχτό αλλά κυρίως στο μισό γήπεδο.

Ο βασικός τομέας υπεροχής αυτού του συνόλου, εντοπίζεται στον τρόπο που συνεργάζονται και εκτελούν λεπτομέρειες στο σετ παιχνίδι . Διαβάζουν με ακρίβεια, αναπτύσσονται  ταχύτατα ενώ την ίδια στιγμή το πλεονέκτημα της συναισθηματικής νοημοσύνης (το οποίο με κάποιον μυστικιστικό τρόπο μεταφέρεται στην πλειονότητα των νέων μελών αυτού του γκρουπ κάθε φορά) τους βοηθάει να μένουν όρθιοι σε κλειστά ματς.

Να φτάσει η Ισπανία στον Τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023 σε απόδοση 7.00 στη Stoiximan

Ο Σκαριόλο παίζει τον «νέο μάγο» της πάσας Χουάν Νιούνεθ στον άσσο ενώ έχει ως σταθερά τον Αμπρίνες και τον 3&D-χαρακτήρα του στα «φτερά» συνδυάζοντας τον με το δυναμικό πακέτο του Αμπάλντε. Τα νέα αποκτήματα της Μπαρτσελόνα, Πάρα και Μπριζουέλα, θα έχουν σημαντικό ρόλο όπως και ο facilitator Αλμπέρτο Ντίαθ της Ουνικάχα ενώ το νέο μεγάλο όπλο των Ιβήρων έρχεται από τον πάγκο και είναι ο ψηλός των Γκρίζλις, Σάντι Αλντάμα, που κάνει εξαιρετικές εμφανίσεις στην προετοιμασία, παίζοντας ως δίδυμο με τον Πραντίγια στη frontcourt.

Οι Ισπανοί στηρίζουν την επίθεση τους στη βάση της συνεργασίας (το Pick & Roll μεταξύ Νούνιεθ-Ουίλι μοιάζει αρκετά αποτελεσματικό μέχρι τώρα) και είναι έτοιμοι να ενεργοποιήσουν press-άμυνες που καταλήγουν σε ζώνη αλλά και μεικτές άμυνες (εναλλαγή ζώνης και προσωπικής άμυνας στην ίδια κατοχή) ώστε να αλλάξουν το μομέντουμ και να πάρουν το τιμόνι του ρυθμού στα χέρια τους. Η βαθιά γνώση των δυνατοτήτων του συγκεκριμένου ρόστερ και η τεχνική οξυδέρκεια του Σέρτζιο Σκαριόλο συνιστούν τα μεγάλα όπλα των Ισπανών σε αυτήν την κατεύθυνση. Ο Ιταλός κόουτς δήλωσε μάλιστα ότι σύντομα οι Γιούλ-Γκαρούμπα θα είναι έτοιμοι να ενισχύσουν την προσπάθεια της ομάδας αυξάνοντας το βάθος αναφορικά με τη διαθέσιμη γκάμα επιλογών.

Ποιος μπορεί λοιπόν να ξεγράψει τους Ισπανούς; Η απάντηση είναι απλή. Κανένας. Παρά την παρουσία συνόλων στο τουρνουά με αρκετό ταλέντο και star quality όπως ο Καναδάς, η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Γερμανία και η Σερβία, οι πρωταθλητές μπαίνουν στο γήπεδο γνωρίζοντας ότι έχουν αυτό το σημαντικό πλεονέκτημα της πνευματικής ανθεκτικότητας και διαχείρισης που τους χαρακτηρίζει εδώ και χρόνια. Το έργο τους θα είναι δύσκολο όμως αυτή η ομάδα, μετά από μια τέτοια διαδρομή στη νεότερη εποχή, μπορεί να βλέπει κάθε πρόκληση με μάτια καθαρά από κάθε ίχνος φόβου.

 

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

*Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Hoopfellas.gr για το Stoiximan