Ελλάδα-ΗΠΑ: Περπατώντας στην Ιστορία

Το εκπρόθεσμο καλάθι του Νάσου, ο  θρύλος της Σαϊτάμα, η «εκδίκηση» του Πεκίνου. Η ελληνική Εθνική ομάδα μπάσκετ είναι διαχρονικά ένας ξεχωριστός αντίπαλος για την TEAM USA. Αυτές είναι οι κόντρες τους από το 1990 μέχρι σήμερα…

Η Επίσημη Αγαπημένη ταξιδεύει στο Άμπου Ντάμπι για να δώσει δύο πολύ δυνατά φιλικά παιχνίδια, μια εβδομάδα πριν την έναρξη του Παγκοσμίου πρωταθλήματος. Οι ΗΠΑ και η Γερμανία έχουν σημαντικές  βλέψεις στη διοργάνωση της Ασίας και το επίπεδο ανταγωνισμού στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θα είναι  αρκετά υψηλό.

ΗΠΑ-Ελλάδα Πόντοι Under 174.5 σε απόδοση 1.90 στη Stoiximan

Φυσικά η κόντρα με την TEAM USA του Στιβ Κερ είναι κάτι το «ξεχωριστό». Πάντα ήταν. Από το δέος της τριβής με τους μεγάλους αστέρες του ΝΒΑ στα 90s, στο ιστορικό εκείνο μεσημέρι της Σαϊτάμα. H Eλλάδα πάντα αποτελούσε αξιοσέβαστο αντίπαλο για τις ΗΠΑ, ωθώντας την TEAM USA στο να βγάλει τον καλύτερο της εαυτό σε ουκ ολίγες περιπτώσεις.

Αυτές είναι οι επίσημες κόντρες μας με τους Αμερικανούς από το 1990 και έπειτα.

 

8/8/1990

Μουντομπάσκετ Αργεντινής. Η Εθνική μας ακουμπάει τη νίκη σε ένα μεγάλο ματς στο οποίο έδειξε τη δυναμική της. Οι Αμερικανοί του Σιζέφσκι και των μετέπειτα αστεριών του ΝΒΑ, Αλόνζο Μούρνινγκ, Κένι Άντερσον, Μπίλι Όουενς, τα βρίσκουν σκούρα απέναντι στο σύνολο του Ευθύμη Κιουρμουτζόγλου. Καμπούρης στο «5», Φάνης στο «4», ο Παταβούκας δίπλα στον Γιαννάκη, μεικτές άμυνες και άμυνες ζώνης (1-3-1, 1-2-2) για την αναχαίτιση του «Ζο» (με τον Φασούλα εκτός).

Με το σκορ ισόπαλο 5 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη, ο Παταβούκας παίρνει λάθος απόφαση και δεν πασάρει στον ολομόναχο Γαλακτερό (μόνος κάτω από το αμερικανικό καλάθι), σουτάροντας από τα 20 μέτρα. Η μπάλα βολτάρει σαδιστικά γύρω από τη στεφάνη, ο Νάσος παίρνει το ριμπάουντ και ευστοχεί όμως το καλάθι ήταν οριακά εκπρόθεσμο. Στην παράταση οι Αμερικανοί επικράτησαν με 103-95.

13/8/1994

Toρόντο, ημιτελικός Μουντομπάσκετ. Η Εθνική μας έρχεται από τον θρίαμβο απέναντι στον οικοδεσπότη Καναδά και πετυχαίνει τον μεγάλο στόχο σε μια διοργάνωση που είχε ξεκινήσει με τους χειρότερους οιωνούς αναφορικά με το κλίμα στο εσωτερικό της, μετά το επεισόδιο μεταξύ του Παναγιώτη Φασούλα με τον Ευθύμη Κιουρμουτζόγλου (δεν του είχε δώσει άδεια να μεταβεί από την Ουάσινγκτον στη Νέα Υόρκη για προσωπική υπόθεση) και την παραίτηση του κόουτς.

Η ομογένεια στηρίζει δυνατά την Επίσημη Αγαπημένη (είδαμε επικά πανό μεταξύ των οποίων και το «Φασόλια, φακές, Fasoulas is the best») και κατακλύζει την Danforth Street μετά τον νικηφόρο προημιτελικό με τον Καναδά. Τα φλας αστράφτουν στον μεγάλο ημιτελικό για να αποθανατίσουν το 17-14 υπέρ μας στο ξεκίνημα του ματς, απέναντι στην TEAM USA των Ρέτζι Μίλερ, Λάρι και Κέβιν Τζόνσον, Σόουν Κεμπ, Σακιλ Ο’Νιλ, Τζο Ντούμαρς και Μαρκ Πράις, Ο Ευθύμης Μπακατσιάς κλέβει την παράσταση από πλευράς ελληνικής ομάδας με την ικανότητα του να τρέξει το γήπεδο και να τελειώσει στο transition (12 πόντοι, 4 ασσίστ, 3 κλεψίματα). Η Ελλάδα χάνει εύκολα με 97-58 όμως γίνεται η πρώτη ομάδα που κρατάει τους Αμερικανούς κάτω από τους 100 πόντους και αφήνει το τουρνουά ξεχειλίζοντας από υπερηφάνεια.

9/8/1998

Μικρός Tελικός στο δικό μας Μουντομπάσκετ. Το σύνολο του Παναγιώτη Γιαννάκη βιώνει το σύνδρομο της μεγάλης χαμένης ευκαιρίας, ερχόμενο στη μάχη για το μετάλλιο από έναν γεμάτο ένταση και διακυμάνσεις ημιτελικό με τους Σέρβους (Σερβία και Μαυροβούνιο, FR Yugoslavia).

Οι παίχτες μας μπαίνουν «άδειοι» συναισθηματικά και καταρρέουν απέναντι στην «ευρωπαϊκή» ομάδα του Ρούντι Τομζάνοβιτς και των Ουέντελ Αλέξις, Μάικλ Χόκινς, Τζίμι Όλιβερ, Μπιλ Έντουαρντς και Τράγιαν Λάνγκτον. Τα βασικά μας όπλα (Κορωνιός, Σιγάλας, Αλβέρτης, Οικονόμου, Φασούλας) δεν μπόρεσαν να πιάσουν υψηλά standards απόδοσης απέναντι σε ένα σύνολο με λογική «καμικάζι» για το μετάλλιο μετά την οριακή ήττα στον ημιτελικό από τους Ρώσους. Ο Δημήτρης Παπανικολάου (18 πόντοι) και ο Γιώργος Καλαϊτζής (15 πόντοι) ήταν οι μόνοι που ξεχώρισαν. Η ήττα (61-84) ήρθε φυσιολογικά.

17/8/2004

Ολυμπιακοί Αγώνες, Αθήνα. Η Team USA του Λάρι Μπράουν έχει κάνει αποκαρδιωτική πρεμιέρα απέναντι στο Πουέρτο Ρίκο όμως καταφέρνει να μείνει όρθια στη δεύτερη αγωνιστική του τουρνουά απέναντι στην οικοδέσποινα Ελλάδα, η οποία παρατάχθηκε χωρίς τον τραυματία Δημήτρη Διαμαντίδη.

Ήταν ένα αμφίρροπο –γεμάτο διακυμάνσεις- ματς με τους Αμερικανούς  (Ουέιντ, Άντονι, ΛεΜπρόν, Ντάνκαν, Άιβερσον, Μάρμπερι) να έχουν το επάνω χέρι στη μεγαλύτερη του διάρκεια. Η απόφαση του Παναγιώτη Γιαννάκη να αλλάξει την άμυνα της Ελλάδας σε ζώνη, βάζει σημαντικά προβλήματα στους σταρ του ΝΒΑ και κρατάει την Επίσημη Αγαπημένη κοντά στο σκορ μετά το πρώτο εικοσάλεπτο (31-37).

Το ξύπνημα των Ντάνκαν (14 πόντοι συνολικά) και Μάριον στο δεύτερο ημίχρονο βοηθάει την TEAM USA να χτίσει ένα σημαντικό προβάδισμα. Η ομάδα μας με κορυφαίους τους Φώτση (22 πόντοι συνολικά)-Λάζαρο Παπαδόπουλο(14 πόντοι)  επιχειρεί τη μεγάλη επιστροφή από το -23, φτάνοντας τη διαφορά στους 4 πόντους δύο φορές στην τελική ευθεία του αγώνα, χωρίς όμως να καταφέρει κάτι παραπάνω. Οι Αμερικανοί επικράτησαν με 71-77 αλλά σε αυτό το ματς μοιάζει να στρώθηκε το χαλί για τη μεγάλη επιτυχία της Σαϊτάμα που θα ακολουθούσε.

1/9/2006

“Στο ζέσταμα ενώ οι Αμερικανοί κάρφωναν εντυπωσιακά, οι Έλληνες ήταν παρατεταγμένοι σε μια γραμμή και εκτελούσαν συγκεντρωμένοι ελεύθερες βολές. Ο προάγγελος αυτού που θα ακολουθούσε. Η Αμερική είχε εκθαμβωτικά ατομικά προσόντα. Όμως η Ελλάδα είχε εκθαμβωτική ομάδα..” (ESPN)

Το όνειρο. Το σύνολο που αναπτύχθηκε σταθερά μέσα στον χρόνο στα χέρια του Παναγιώτη Γιαννάκη φτάνει στο πικ του, συνθέτοντας την πιο ποιοτική και βαθιά ελληνική Εθνική ομάδα που είδαμε ιστορικά. Εκείνο το μεσημέρι της εισαγωγής στο Φθινόπωρο, οι δρόμοι της χώρας γέμισαν από κόσμο ο οποίος παράτησε δουλειές και υποχρεώσεις για να πανηγυρίσει και να νιώσει μέρος του μύθου.

«Σιγά ρε, γιατί να μην κερδίσουμε;» έλεγε ο «Δράκος» πριν το μεγάλο ματς.

H τάπα του Διαμαντίδη στον Κρις Πολ αλλάζει το μομέντουμ, τα γκαρντ της εθνικής κυριαρχούν και ο συνδυασμός Παπαλουκά-Σχορτσιανίτη αποτελεί άλυτο γρίφο για την αμερικανική άμυνα η οποία αποδείχθηκε πως πρακτικά δεν είχε ιδέα για το πώς θα αναχαιτίσει μια τέτοια Pick & Roll συνεργασία. Ο Σπανούλης είναι ασταμάτητος στο ένας με ένας και ο Κακιούζης βάζει κρίσιμους πόντους. Η ομάδα μας αντέχει στην αντεπίθεση των Αμερικανών παίζοντας με χαμηλούς παλμούς και χαρακτηριστική ηρεμία, όταν αυτοί επιχείρησαν να ανεβάσουν στο όριο τη γραμμή πίεσης της άμυνας τους.

Η Ελλάδα ταπεινώνει τους σούπερ-σταρ του ΝΒΑ. Εκείνο το ματς αποτέλεσε την αφετηρία για τη μετέπειτα κυριαρχία τους καθώς οδήγησε τον Σιζέφσκι στο να εστιάσει σε λεπτομέρειες (επιλογή παιχτών με γνώμονα τη συμβατότητα τους στο FIBA Basketball, εμβάθυνση στην PnR  άμυνα και συνολικά στην ευρωπαϊκή Ball Screen-επίθεση) που μέχρι τότε είχαν μείνει στο συρτάρι. Το 101-95 και η πρόκριση στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού ενώ η στιγμή που ο απογοητευμένος Καρμέλο Άντονι με τα χέρια στη μέση παρακολουθεί τον χορό και τους πανηγυρισμούς των Ελλήνων παιχτών μετά τη λήξη, είναι μια από τις εικόνες-σύμβολο της διοργάνωσης.

 

14/8/2008

Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου. Οι  δύο ομάδες αναμετρώνται στη φάση των ομίλων, με τους Αμερικανούς να έχουν σημαδέψει αυτό το παιχνίδι, αγωνιζόμενοι με τεράστιο κίνητρο το οποίο απεικονίστηκε ξεκάθαρα στη γλώσσα του σώματος και στις αντιδράσεις τους κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης.

Ο Μάικ Σιζέφσκι χαμήλωσε τις πεντάδες του για να βρει την απαιτούμενη ταχύτητα και ισορροπία ώστε να αναχαιτίσει την ελληνική Pick & Roll επίθεση. Τζέιμς (13 πόντοι συνολικά) στο «5», Καρμέλο στο «4», Κόμπι (18 πόντοι) και Ουέιντ (17 πόντοι) στα «φτερά», πίεση στο όριο επάνω στη μπάλα και μακριά από αυτήν, ειδικά σε απόσταση μιας πάσας.

Η ελληνική ομάδα ουσιαστικά «έπεσε» από τα λάθη της (25) τα οποία βοήθησαν τους σούπερ αθλητές του «Coach K»  να βρουν εύκολους  πόντους στο ανοιχτό γήπεδο. Το δίδυμο των Σπανούλη (14 πόντοι-4 ριμπάουντ) και Παπαλουκά (15 πόντοι, 8 ριμπάουντ, 5 λάθη όμως για μόλις 2 τελικές πάσες) αλλά και ο Αντώνης Φώτσης (9 πόντοι-8 ριμπάουντ) ξεχώρισαν για την ομάδα μας που ηττήθηκε καθαρά με 69-92 από τους μετέπειτα νικητές του τουρνουά.

7/9/2019

Παγκόσμιο του 2019, Σεντζέν (Κίνα). Το hype γύρω από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο είναι τεράστιο και η TEAM USA του Γκρεγκ Πόποβιτς έχει να αντιμετωπίσει έναν σούπερ-σταρ του ΝΒΑ με σαφώς μεγαλύτερο ειδικό βάρος από το αντίστοιχο των αστεριών που έχει στις τάξεις της η ίδια.

Οι Αμερικανοί είναι καλά προετοιμασμένοι για τον Γιάννη και αυτό φάνηκε όσο κυλούσε το παιχνίδι. Μάιλς Τέρνερ, Χάρισον Μπαρνς, Μάρκους Σμαρτ, πολύ καλή προστασία του «ζωγραφιστού», ελάχιστοι χώροι για κάθετο παιχνίδι από την πλευρά του Αντετοκούνμπο. Η TEAM USA κυριάρχησε στο κομμάτι του ριμπάουντ με υποδειγματικά box outs και ο Κέμπα Ουόκερ (15 πόντοι-6 τελικές πάσες) ήταν ο ηγέτης στην επίθεση της σε ένα ματς με πολύ χαμηλό σκορ όπου οι άμυνες καθόρισαν το τέμπο και γενικότερα τις ισορροπίες στο παρκέ. Το 69-53 υπέρ των Αμερικανών μιλάει από μόνο του. H ομάδα μας εν τέλει έμεινε εκτός οχτάδας ενώ η TEAM USA αποκλείστηκε στα προημιτελικά από τη Γαλλία, περιοριζόμενη στην έβδομη θέση της τελικής κατάταξης.

 

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

*Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Hoopfellas.gr για το Stoiximan