Τελικά έπραξε σωστά ο Ολυμπιακός το καλοκαίρι με τον Έρικ Γκριν;

Ο Ερικ Γκριν διαπρέπει ως «νυχτερίδα» φέτος όντας ένας από τους πιο αποτελεσματικούς σκόρερ σε ACB και Ευρωλίγκα. Το καλοκαίρι που μας πέρασε, ο Ολυμπιακός αποφάσισε να μην ανανεώσει τον αμερικανό γκαρντ από τη Καλιφόρνια. Έπραξε σωστά ή όχι;

O Oλυμπιακός ταξιδεύει στη Βαλένθια σε μια βραδιά η οποία θα σημαδευτεί από την επιστροφή του Βασίλη Σπανούλη και το ντεμπούτο του αρχηγού στη φετινή χρονιά με τους ερυθρόλευκους. Το συναπάντημα όμως με έναν πρώην ερυθρόλευκο, τον περυσινό σούτινγκ-γκαρντ της ομάδας Έρικ Γκριν, αναμένεται να δώσει μερικές από τις πιο ζουμερές εικόνες της αναμέτρησης.

Τη προηγούμενη εβδομάδα στο Hoopfellas μιλήσαμε για την «εκδίκηση της σιωπής». Δύο αμερικανοί παίχτες των ελληνικών ομάδων, ο Τζαμέλ Μακλίν και ο Κέη Σι Ρίβερς αποτέλεσαν «σιωπηλούς δολοφόνους» για τις πρώην ομάδες του με τους «αιώνιους» να καταβάλλουν την αντίσταση των Αρμάνι Μιλάνο και Ρεάλ Μαδρίτης σε παιχνίδια που κρίθηκαν στο σουτ. Ελπίζουμε αυτή την εβδομάδα ο «πρώην» της αγωνιστικής εξίσωσης στο Fuente San Luis να μείνει απλά «σιωπηλός».

Ο Γκριν τελείωσε το καλοκαίρι μια χρονιά στον Ολυμπιακό έχοντας θετική παρουσία. Έκανε αυτό για το οποίο αποχτήθηκε και το έκανε σε γενικές γραμμές καλά. Όσοι περίμεναν από αυτόν κάτι διαφορετικό ήταν μάλλον εκτός πραγματικότητας. Ο Καλιφορνέζος απόφοιτος του Virginia Tech είχε ήδη μια σεζόν στο υψηλό ευρωπαϊκό επίπεδο με τη Μοντεπάσκι. Έκανε τη μεγάλη προσπάθεια να βρει μόνιμη θέση στο ΝΒΑ αλλά δε τα κατάφερε. Το σωματότυπο σε συνδυασμό με το φυσικό/αθλητικό του πακέτο του υπαγόρευαν να αγωνιστεί στη θέση «1» όπου δυστυχώς για αυτόν δεν είναι εντός του ρεπερτορίου του.

Ο Γκριν βοήθησε τον Ολυμπιακό στη περυσινή σεζόν παρότι είχε πολλές διακυμάνσεις στην απόδοση του. Τελείωσε τη σεζόν με 9.9 πόντους και 40% στο τρίποντο από την Ευρωλίγκα. Έβαλε το μεγάλο σουτ στον ημιτελικό με την ΤΣΣΚΑ. Αποτέλεσε τον πιο επικίνδυνο ίσως παίχτη των ερυθρολεύκων απέναντι στην άμυνα του Παναθηναϊκού στους τελικούς της Stoiximan.gr Basket League.

 

 

Φέτος, σε μια ομάδα η οποία έρχεται από τη κατάκτηση του τίτλου στην ACB (οπότε αυτόματα οι απαιτήσεις έχουν μεγαλώσει όπως και οι προσδοκίες για κάτι καλύτερη από την απλή συμμετοχή στην Ευρωλίγκα), ο Γκριν έχει ξεκινήσει αρκετά καλά. Έχει 18.9 πόντους με 42.9% στο τρίποντο στην ACB και 15.7 πόντους με 33.3% πίσω από τη γραμμή στην Ευρωλίγκα. Έκανε μερικά σπουδαία παιχνίδια όπως αυτό με την Αναντολού.

 

Μήπως τελικά ο Ολυμπιακός έκανε λάθος το καλοκαίρι; Η απάντηση είναι όχι. Ο Ολυμπιακός δεν έκανε λάθος το καλοκαίρι με τον Γκριν. Ίσως έκανε άλλα λάθη αναφορικά με τη στελέχωση της περιφερειακής του γραμμής αλλά με τον Γκριν έπραξε σωστά. Ο 26χρονος Αμερικανός θα εισέπραττε σχεδόν 1 εκατομμύριο δολάρια τη τρέχουσα σεζόν από τους Πειραιώτες όμως το πακέτο του σε συνάρτηση με τα αγωνιστικά «θέλω» της ομάδας του Πειραιά δε δικαιολογούσε μια τέτοια επένδυση. Ήταν ουσιαστικά one dimensional περιφερειακός από τον οποίο έλειπε σημαντικά η δημιουργική ικανότητα στο απαιτούμενο βαθμό που χρειαζόταν η ομάδα (να τρέξει κάποιες Pick & Roll δράσεις, να δείξει συνέπεια σε drive & kick καταστάσεις δημιουργώντας ρήγμα πριν τη πάσα). Δεν είχε το πρώτο βήμα και την ικανότητα να τελειώσει μετά από επαφή στο ζωγραφιστό άρα η αποτελεσματικότητα του σε επίπεδο προσωπικής φάσης ήταν περιορισμένη. Ο Γκριν είχε χαμηλά –μεταξύ των SG της περυσινής διοργάνωσης- νούμερα σε τομείς όπως το effective FG% και οι πόντοι ανά κατοχή. Ήταν εξαιρετικός στο να υποστηρίζει τις αποστάσεις στην επίθεση των ερυθρολεύκων παίζοντας δίπλα από το κύριο δημιουργό όμως ο ίδιος έμοιαζε να θέλει τη μπάλα και έναν μεγαλύτερο ρόλο στην ομάδα. Είχε αποτελεσματικό σουτ μετά από ντρίμπλα και αυτή ήταν η κατεύθυνση των περισσότερων ένας εναντίον ενός ευκαιριών που παρήγαγε για αυτόν η ερυθρόλευκη επίθεση. Προσθέστε ότι (παρά τη προσπάθεια που κατέβαλλε) μιλάμε για έναν average αμυντικό παίχτη. Το περιφερειακό δηλητήριο λοιπόν δεν ήταν από μόνο του αρκετό για να πείσει τον Ολυμπιακό να επενδύσει ένα τόσο μεγάλο συμβόλαιο στον Γκριν. Ειδικά μετά από μια σεζόν όπου η ομάδα «δε νίκησε» (τίτλοι).

Το τι έγινε βέβαια στη στελέχωση της ερυθρόλευκης περιφερειακής γραμμής μετά την απόφαση να μην ανανεωθεί (δεν αποχτήθηκε παίχτης που έχει playmaking ή προσωπική φάση) ο Αμερικανός είναι μια άλλη κουβέντα. Ο Γκριν είναι ένας εξαιρετικός σουτέρ ο οποίος είναι σε θέση να κάνει καλά νούμερα σε υψηλό ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο Ολυμπιακός σωστά δε τον ανανέωσε…