Ελλάδα-ΗΠΑ: Ψηλά το κεφάλι

Η Εθνική μας ομάδα μπαίνει στη μάχη απέναντι στην πολύ ισχυρή TEAM USA με στόχο να δείξει υπερηφάνεια και ανταγωνιστικό χαρακτήρα. Είναι μια καλή ευκαιρία να μετρήσουμε τις δυνάμεις μας σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο, λίγο πριν τον “τελικό” με τη Νέα Ζηλανδία.

Η TEAM USA βρίσκεται και πάλι στον δρόμο μας. Ευτυχώς στην πρώτη φάση και όχι σε ένα νοκ-άουτ παιχνίδι. Σε λίγες ώρες τα παιδιά της Εθνικής μας θα δώσουν μια ξεχωριστή αναμέτρηση. Από αυτές που παράγουν μικρές ιστορίες τις οποίες διηγείσαι σε ολόκληρη τη ζωή σου. Πρόκειται άλλωστε για μια ιδιαίτερη εμπειρία το να αγωνίζεσαι απέναντι στους καλύτερους.

Ρεαλιστικά, οι πιθανότητες μας είναι πολύ συγκεκριμένες. Όπως όμως και ο βασικός μας στόχος σε αυτόν τον αγώνα. Η Εθνική μας πρέπει να μπει στο γήπεδο και να βγει από αυτό, διατηρώντας την υπερηφάνεια και την ψυχική της ισορροπία.  Σε ένα τουρνουά με συνεχόμενα ματς, οφείλεις να χειραγωγείς τα συναισθήματα σου. Είναι λοιπόν εξόχως σημαντικό να μπορέσουμε σήμερα να δείξουμε τις δυνατότητες μας στο παρκέ και να φύγουμε με ψηλά το κεφάλι πριν τον “τελικό” με τη Νέα Ζηλανδία. Νομίζω, παρακολουθώντας την ομάδα του Κάμερον στο ματς με τις ΗΠΑ,  όλοι καταλάβατε τι εννοούσαμε καιρό πριν όταν υπογραμμίζαμε ότι το παιχνίδι με τους Νεοζηλανδούς θα είναι αρκετά δύσκολο για εμάς.

Τρία στοιχεία και την προσευχή μας

Η TEAM USA βρήκε λύσεις στο ματς της πρεμιέρας με τον Banchero στο “5”. Το δίδυμο Edwards-Reaves φέρνει δεξιότητες άκρως συμβατές με το μπάσκετ της FIBA ενώ ο Jackson Jr. είναι φόβητρο στα μετόπισθεν. Το τακτικό μας πλάνο απέναντι τους μας υπαγορεύει να πιάσουμε υψηλή απόδοση σε τρεις συγκεκριμένους τομείς ώστε να είμαστε σε θέση να ανταγωνιστούμε. Και φυσικά να μην παραλείψουμε να κάνουμε και την προσευχή μας.

Πάμε να δούμε μαζί τα τρία στοιχεία-κλειδιά για την ομάδας μας στην εξέλιξη του ματς.

-Το αμυντικό τρανζίσιον. Είναι η λεπτή γραμμή που αποτελεί το σύνορο μεταξύ κολάσεως και παραδείσου. Σαφέστατα το βασικότερο κομμάτι στη χάραξη του τακτικού μας πλάνου. Για να έχεις τύχη απέναντι σε αυτήν την αμερικανική ομάδα, πρέπει να είσαι έτοιμος να τρέξεις μαζί της. Οφείλουμε να σταματήσουμε λοιπόν την επίθεση τους σε πρώτο χρόνο. Αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη φύση των εκτελέσεων στη δική μας επίθεση μιας και ο αντίπαλος είναι υπέρτερος αθλητικά, τρέχει καταπληκτικά το γήπεδο και μπορεί να φτάσει με τη μπάλα σε θέση για τελείωμα μέσα σε ελάχιστο χρόνο.

Παίχτης επάνω στη μπάλα που θα σπρώξει τον χειριστή στις γραμμές, μεγάλη προσοχή στους ταχύτατους ψηλούς τους που τρέχουν τον κεντρικό διάδρομο, ετοιμότητα για τους snipers στα «φτερά». Εάν «παγώσουμε» την επιθετικότητα τους στα πρώτα 8-9 δευτερόλεπτα καταφέρνοντας να τους στείλουμε να παίξουν στο δεύτερο ή (ακόμα καλύτερα) τρίτο κομμάτι των 24’’, θα έχουμε πετύχει μια πρώτη νίκη. Σημειώστε ότι οι οιωνοί δεν είναι ιδιαιτέρως καλοί μιας και η ομάδα μας στα παιχνίδια προετοιμασίας εμφάνισε σημαντικές παθογένειες στην transition άμυνα (1.218 πόντοι/κατοχή).

-Η τρανζίσιον επίθεση. Ξεχάστε το «πάμε αργά με κάθε κόστος μήπως και τους εγκλωβίσουμε στο μισό γήπεδο και σε κλειστό ματς» και άλλα τέτοια αποφθέγματα μεμψιμοιρίας και κατεβείτε στη γη του μοντέρνου μπάσκετ και του ρεαλισμού. Η Εθνική μας οφείλει σε κάθε (μα κάθε) περίπτωση να ψάξει το γρήγορο καλάθι αναπτυσσόμενη με ταχύτητα και αφού εξαντλήσει τις πιθανότητες εκτέλεσης σε πρώτο χρόνο, να πάει (τότε ναι) σε μεγάλη επίθεση.

Η άμυνα της TEAM USA έχει ουκ ολίγα κενά σε επίπεδο συνεργασιών. Το έμπειρο μάτι μπορεί να διαγνώσει τις αδυναμίες της στην PnR άμυνα (τόσο όσον αφορά τον χειριστή αλλά και την αναχαίτιση του Roll Man) αλλά και στις φορές όπου μια επίθεση η οποία ξέρει να χρησιμοποιεί την κίνηση μακριά από τη μπάλα και τα passing skills για να παράγει εκτέλεση, αναγκάζοντας την άμυνα του Κερ να πάει βαθιά σε επίπεδο συνεργασίας και περιστροφών. Θυμηθείτε επίσης (πολύ βασικό) ότι η Εθνική μας ομάδα δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική επιθετικά σε σετ καταστάσεις γιατί –πολύ απλά- δεν έχει τα απαιτούμενα «εργαλεία» και τις δεξιότητες. Ψάχνουμε λοιπόν δυναμικά την επίθεση σε πρώτο χρόνο, τους κρατάμε στις μύτες των ποδιών τους και εφόσον δεν έχουμε μονοπάτι στο καλάθι, πάμε σε μεγάλη επίθεση.

-Τα λάθη και κατ’επέκταση η ανθεκτικότητα στον physical χαρακτήρα των Αμερικανών. Η ομάδα της Νέας Ζηλανδίας προέταξε δύναμη στη δύναμη, παίζοντας πολύ επιθετικά την TEAM USA και κερδίζοντας πολλές μονομαχίες στο φυσικό κομμάτι. Ηττήθηκε γιατί απλά μειονεκτεί αρκετά (χαοτικά είναι πιθανόν η σωστή λέξη εδώ) σε όρους ταλέντου, βάθους, αθλητικότητας αλλά και γιατί ενώ ανάγκασε τον αντίπαλο σε 19 λάθη, έκανε και η ίδια άλλα τόσα.

Στο δεύτερο ημίχρονο οι ΗΠΑ βρήκαν ανοιχτό γήπεδο κεφαλαιοποιώντας αυτά τα λάθη των Νεοζηλανδών. Σημειώστε ότι ο Στιβ Κερ διαθέτει στο ρόστερ του πολλούς σκόρερ ρυθμού και το παιχνίδι με πολλές κατοχές στο ανοιχτό γήπεδο αυξάνει την πιθανότητα να «ζεσταθεί» κάποιος ή κάποιοι από αυτούς γρήγορα. Πάση θυσία, οφείλουμε να ρίξουμε τον αριθμό των λαθών μας στο πάτωμα.

Έξτρα σημειώσεις

-Ο Ιωάννης Παπαπέτρου είναι κομβικός παίχτης στην αναμέτρηση κυρίως όσον αφορά τον έλεγχο του ρυθμού. Είναι ο μοναδικός που είναι  ικανός να παίξει στο low post με ντρίμπλα και να αποσυμπιέσει τα γκαρντ, στρώνοντας παράλληλα το χαλί για σωστό αμυντικό τρανζίσιον. Είναι σημαντικό να διατηρήσει την πνευματική συνοχή και αυτοσυγκέντρωση του, εκτελώντας σωστές (και ασφαλείς) πάσες βγάζοντας τη μπάλα από το χαμηλό ποστ. Είναι ικανός να λειτουργήσει ως εναλλακτικός δημιουργός.

-Οφείλουμε να δουλέψουμε για τον Νίκο Ρογκαβόπουλο. Ως κομμάτι των αμυντικών συνεργασιών, οι Off-Screen δράσεις δεν είναι ακριβώς το φόρτε της αμερικανικής άμυνας. Χρειαζόμαστε κάτι παραπάνω από ένα απλό flare screen λοιπόν για να τους βάλουμε δύσκολα. Ο Ρογκαβόπουλος πρέπει να επιθετικός, φιλτράροντας παράλληλα σωστά τις εκτελέσεις του, αφήνοντας κάθε φόβο στα αποδυτήρια. Αυτό το τελευταίο, συνιστά το μεγαλύτερο τεστ για ένα παιδί που από το ξεκίνημα της καριέρας του κουβαλάει την ταμπέλα του αθλητή με «κότσια».

-O Tόμας Ουόκαπ αποτελεί τον κινητήριο μοχλό της φετινής μας ομάδας και σήμερα καλείται να κάνει ένα μεγάλο ματς. Έχει τη δύναμη και το φυσικό προφίλ για να ανταγωνιστεί τα γκαρντ του αντιπάλου. Περιμένουμε από αυτόν να μείνει μακριά από τη γρήγορη φθορά και από τα λάθη. Μπορεί να διαβάσει το κενό στις αμυντικές τους συνεργασίες στις Pick & Roll δράσεις και να επιτεθεί. Από αυτόν ξεκινούν τα πάντα σε επίθεση και άμυνα. Δεν έχει επ’ ουδενί την πολυτέλεια να υστερήσει.

-Χρειαζόμαστε πολύ ένα καλό ματς από τον Γιώργο Παπαγιάννη. Είναι μια από τις λίγες καταστάσεις που μπορεί να αλλάξει επίπεδο το παιχνίδι μας. Ο ψηλός μας δεν διανύει περίοδο φόρμας. Έχει καλές αλλά και αρκετές άσχημες στιγμές, κυρίως στα μετόπισθεν όπου δεν θυμίζει σε καμία περίπτωση τον τύπο που κλείδωνε τους πάντες στο δεύτερο μισό της σεζόν 2021-22 στην Ευρωλίγκα. Τον στηρίζουμε όμως και τον περιμένουμε. Γιώργο, αυτή εκεί έξω είναι η «μεγάλη σκηνή». Δείξε τους τι μπορείς να κάνεις.

Super Ενισχυμένες Αποδόσεις: Georgios Papagiannis 7+ Ριμπάουντ στο 2.87 στη Stoiximan

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το σημαντικό ματς για εμάς είναι αυτό της Τετάρτης όμως η ευκαιρία που σου δίνει μια αναμέτρηση με τους Αμερικανούς για να δείξεις στον κόσμο ποιος είσαι και το συναίσθημα που παράγει η κατάσταση αυτή, στοιχειοθετούν μια ατμόσφαιρα μοναδική. Πάμε να το χαρούμε χωρίς συμπλέγματα φόβου και να βγούμε από αυτήν τη διαδικασία με υψηλό ηθικό για τη δύσκολη συνέχεια.

Bet Builder με Jaren Jackson Jr. Άθροισμα Πόντων, Ριμπάουντ και Ασσίστ 16+ και Nikos Rogkavopoulos Πόντοι 10+ σε απόδοση 2.32 στη Stoiximan

 

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

*Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Hoopfellas.gr για το Stoiximan