Ελλάδα-Νέα Ζηλανδία: O πρώτος τελικός

Πολύ γρήγορα, μετά από μόλις δύο αγώνες στο τουρνουά, ακροβατούμε στο σύνορο που χωρίζει τη γη του φωτός  από αυτήν του σκοταδιού. Η Εθνική μας πρέπει να σταθεί στα πόδια της και να βγάλει το καλύτερο της πρόσωπο, για να συνεχίσει να ανασαίνει. Η ώρα του πρώτου νοκ-άουτ παιχνιδιού έφτασε.

Το περιμέναμε και το είχαμε κυκλώσει. Μετά από μια απολύτως φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων στον όμιλο, η ώρα αυτή έφτασε. Είναι ο πρώτος τελικός για την ομάδα μας στο τουρνουά. Η νίκη σημαίνει ζωή και συνέχεια. Για να την κατακτήσουμε, θα πρέπει να δώσουμε μια πολύ απαιτητική σωματικά και πνευματικά μάχη. Είχαμε υπογραμμίσει άλλωστε, πριν το ξεκίνημα του τουρνουά (και τον τραυματισμό του Μήτογλου), τη δυσκολία του συγκεκριμένου ματσαρίσματος.

Πάμε λοιπόν  να παραθέσουμε τα δεδομένα σε ένα πολύ ιδιαίτερο ματς, σε συναισθητικό και αγωνιστικό επίπεδο, για την Εθνική μας.

Δεν είμαστε όσο φαβορί νομίζουμε

Είμαστε γκραν φαβορί απέναντι στη Νέα Ζηλανδία; Σε καμία περίπτωση. Μπορούμε να κερδίσουμε και να προκριθούμε στους «16» του Μουντομπάσκετ; Σαφέστατα.

-Η ομάδα μας υπερτερεί σε όρους ποιοτικού βάθους απέναντι στο σύνολο της Ωκεανίας. Διαθέτουμε παίχτες με περισσότερες εικόνες στο υψηλό επίπεδο, πιο πολλές δεξιότητες και συνολικά λύσεις όσον αφορά τα πρόσωπα αλλά και τη γκάμα τακτικών επιλογών. Τα παραπάνω βέβαια δεν θα έχουν καμία σημασία εάν δεν καταφέρουμε να τα κεφαλαιοποιήσουμε σε αγωνιστικούς όρους.

-Πρόκειται για μάχη 40 λεπτών χωρίς αύριο. Ο χειρότερος σύμβουλος σε τέτοιες καταστάσεις είναι ο φόβος της ήττας. Πρέπει, με «όχημα» την ταπεινότητα και τη γνώση των δυνατοτήτων μας την προκειμένη στιγμή, να φύγουμε μακριά από αυτόν. Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να απελευθερωθούμε και να βγάλουμε το καλό μπάσκετ που θέλουμε στο παρκέ.

-Ο αντίπαλος μας είναι μια πολύ “φυσική” ομάδα. Είναι άκρως απαραίτητο να μπορέσουμε να ματσάρουμε τη δυναμική των Νεοζηλανδών σε αυτό το κομμάτι. Η TEAM USA δέχθηκε ένα μικρό σοκ με αυτό τους το προτέρημα στα πρώτα 15 λεπτά της αναμέτρησης, μέχρι να προσαρμοστεί και να πάρει τον έλεγχο στα χέρια της. Έχουν ένταση, αρέσκονται στην επαφή και δεν είναι εύκολο να κερδίσεις απέναντι τους αυτές τις άκρως σημαντικές «μάχες εδάφους» (positioning) οι οποίες καθορίζουν εν πολλοίς τις ισορροπίες σε επίπεδο χώρων στο γήπεδο.

-Βασικοί εκφραστές αυτού του macho χαρακτήρα είναι οι δύο βασικοί γκαρντ του Πέρο Κάμερον. Ο πόιντ γκαρντ Shea Ili και ο γκαρντ Izayah Le’afa. Πρόκειται για ένα άκρως δυναμικό δίδυμο το οποίο κάνει όλο το παιχνίδι για τους Νεοζηλανδούς. Ο Ili είναι επιθετικός, διαβάζει πολύ καλά κάθε κατάσταση και δημιουργεί ρήγματα περνώντας προς τα μέσα. Δεν θα φοβηθεί τους ψηλούς μας (βασικά δεν φοβάται κανέναν) για αυτό και η πρώτη γραμμή άμυνας μας οφείλει να είναι πολύ συγκεντρωμένη, καταθέτοντας την απαιτούμενη ένταση. Ο Le’afa λειτουργεί ως secondary ball handler. Δεν είναι τόσο δημιουργικός όσο ο Ili (κυρίως χειριστής σε ball screen-δράσεις) αλλά είναι πολύ καλύτερος σουτέρ από την περίμετρο (43.8% στα δύο πρώτα ματς).

-Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο φόργουορντ Finn Delany ο οποίος επίσης αποτελεί πυλώνα του παιχνιδιού των Νεοζηλανδών. Οι πιο μυημένοι  ίσως τον γνωρίζουν από την NBL ή το περυσινό πέρασμα του από τη Βόννη. Ο Delany είναι ένας φόργουορντ-μπουλντόζα τύπου «Νοτσιόνι», ο οποίος είναι πολύ δυνατός στις προσωπικές μονομαχίες και έχει μέσα-έξω παιχνίδι. Μπορεί να σουτάρει από την περίμετρο (44.5%), να δημιουργήσει αλλά (κυρίως) να βάλει τη μπάλα στο παρκέ και να επιτεθεί. Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί σε πιθανά mismatches που ίσως παράγει η άμυνα μας απέναντι του.

-Ο Γιώργος Παπαγιάννης έκανε μια πολύ καλή εμφάνιση (την είχε ανάγκη) στο ματς με την TEAM USA όμως απέναντι στους Νεοζηλανδούς θα δώσει μια μάχη διαφορετικής φύσεως. Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι το δυναμικό, τραχύ στυλ τους, δεν του πηγαίνει. Ο γνωστός μας -από τη θητεία του στη Μπασκόνια- Yannick Wetzell και ο περπατημένος στο ευρωπαϊκό μπάσκετ αλλά και στα τουρνουά της FIBA, Isaac Fotu, φημίζονται για τον δυναμισμό τους. Ο Κάμερον θα φορτώσει μπάλες στο low post με στόχο να φθείρει νωρίς τον Έλληνα ψηλό, με στόχο να τον βγάλει από την εξίσωση και να αλλάξει τους συσχετισμούς. Είναι πολύ σημαντικό ότι –παρά τον τραυματισμό του- ο Θανάσης θα είναι διαθέσιμος από ότι φαίνεται.

Bet Builder με Isaac Fotu Πόντοι 6+ και Thomas Walkup Ασσίστ 6+ σε απόδοση 2.67 στη Stoiximan

-Στο συγκεκριμένο ματσάρισμα είναι δεδομένο ότι δεν μας συμφέρει να πάμε σε ένα πολύ γρήγορο παιχνίδι όπου η μπάλα θα πηγαίνει πάνω-κάτω. Σε μια τέτοια χαώδης κατάσταση οι Νεοζηλανδοί θα παίζουν «εντός έδρας». Η ομάδα τους έχει δημιουργηθεί για να κερδίζει τέτοιες μάχες, τα γκαρντ τους είναι πολύ ικανά στο να σπρώχνουν τη μπάλα στο ανοιχτό γήπεδο και αντικειμενικά μια τέτοια συνθήκη δεν θα αποτελέσει καλό αγωνιστικό περιβάλλον για εμάς.

Αντίθετα, η ομάδα του Κάμερον έχει πολλές αδυναμίες στο μισό γήπεδο και στις δύο πλευρές του παρκέ. Ναι, δεν είμαστε η πιο αποτελεσματική ομάδα σε σετ καταστάσεις. Όμως έχουμε σαφώς περισσότερα όπλα από τη Νέα Ζηλανδία και οφείλουμε να τα εκμεταλλευτούμε. Το Pick & Roll και την ηγεσία του Ουόκαπ, το ρολάρισμα του Παπαγιάννη, την παραγωγική ικανότητα του Ρογκαβόπουλου, τα Post ups του Παπαπέτρου. Χρειάζεται υπομονή και προσήλωση στο πλάνο. Η άμυνα τους δεν είναι ιδιαίτερα καλή σε βάθος περιστροφών και η επιμονή στην έξτρα πάσα μπορεί να μας βοηθήσει να την ξεκλειδώσουμε.

Η ώρα της αλήθειας έφτασε λοιπόν. Πάμε στο πρώτο νοκ-άουτ, έτοιμοι και αποφασισμένοι, για να περάσουμε το εμπόδιο ενός σκληροτράχηλου συνόλου. Είναι μια πνευματική και σωματική δοκιμασία. Πρέπει να δείξουμε από την αρχή ότι το θέλουμε απελπιστικά γιατί ο αντίπαλος θα μπει στο παρκέ σε «Χάκα-mode». Έχουμε παιδιά για να ματσάρουμε το φυσικό προφίλ τους (Ουόκαπ, Θανάσης) όμως θα πρέπει –πέραν αυτού- να επιβληθούμε με το μυαλό μας.

O μεγάλος Μπόμπι Νάιτ είχε πει κάποτε ότι «δεν παίζεις απέναντι σε αντιπάλους αλλά απέναντι στο ίδιο το άθλημα του μπάσκετ». Πάμε λοιπόν να παίξουμε και να κερδίσουμε.

Bet Builder με Πόντοι Under 168.5 και Giannoulis Larentzakis Πόντοι 9+ σε απόδοση 2.51 στη Stoiximan

 

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

*Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Hoopfellas.gr για το Stoiximan