Μπαρτσελόνα-Ρεάλ Μαδρίτης, El Clásicο: Στο όριο

Η No1 εγχώρια λίγκα της Ευρώπης. Οι δύο καλύτερες ομάδες της. Δύο μυθικά brands και δύο οργανισμοί που περιμένουν καιρό την νίκη σε αυτήν ακριβώς τη σειρά. Μπαρτσελόνα εναντίον Ρεάλ Μαδρίτης. Η στιγμή της μεγάλης μάχης για το στέμμα της ACB έφτασε.

Ώρα τελικών λοιπόν και για την ACB με το πολυαναμενόμενο ματσάρισμα της Μπαρτσελόνα με τη Ρεάλ Μαδρίτης  να τραβάει επάνω του τα βλέμματα των φίλων του ευρωπαϊκού μπάσκετ για μια ακόμα φορά. Όχι ό,τι χρειαζόταν μεγάλη προσπάθεια, όμως το υπόβαθρο για μια σειρά γεμάτη ένταση και αμφίρροπα ματς έχει δημιουργηθεί, μετά τις αναμετρήσεις της κανονικής περιόδου και τον ημιτελικό του F4 της Ευρωλίγκας.

Η σειρά να τελειώσει στον 5ο αγώνα σε απόδοση 2.40 στη Stoiximan

H Mπαρτσελόνα εμφάνισε αυτή τη «χρυσή» σταθερότητα που τη διακρίνει στην ισπανική λίγκα, στη θητεία του Σάρας. Ένα σύνολο που πιάνει με αξιοθαύμαστη συνέπεια συγκεκριμένα, υψηλά –σε σχέση με τον ανταγωνισμό- standards απόδοσης και φτάνει στο αποτέλεσμα χωρίς να εντυπωσιάζει.

Στους ημιτελικούς με την Ουνικάχα, οι Καταλανοί έπαιξαν όπως ακριβώς επιτάσσει το μοντέλο του Γιασικεβίτσιους εμφανίζοντας την περίφημη ισορροπημένη, πολυπρόσωπη επίθεση τους η οποία παράγει διαφορετικούς πρωταγωνιστές κάθε φορά. Παράλληλα η άμυνας τους έλεγξε την περιφερειακή εκτέλεση της Ουνικάχα, κρατώντας το ποσοστό της σε χαμηλά επίπεδα. Η Μπαρτσελόνα είχε τις λύσεις σε κάθε περίπτωση, εκτελώντας με ακρίβεια επιθετικές καταστάσεις σε δύσκολες στιγμές, υπό καθεστώς πίεσης.

Πλέον η σειρά με τη Ρεάλ έχει χαρακτήρα «εξιλέωσης» για τους Καταλανούς μετά την αποτυχία του Κάουνας.  Η απογοήτευση στον οργανισμό ήταν διάχυτη μετά το F4 και οι εξαγγελίες για δραστικές αλλαγές σε επίπεδο προσώπων και μείωση του προϋπολογισμού έχουν κάνει τους πάντες να σκύψουν το κεφάλι και να μετατρέψουν την κατάκτηση του τίτλου της ACB σε «αποστολή». Καμιά φορά η ταπείνωση (απόρροια της αποτυχίας στην Ευρωλίγκα) λειτουργεί ευεργετικά.

Η Μπαρτσελόνα θα προσπαθήσει να επιβάλλει τον ρυθμό της, μοιράζοντας αυτή τα χαρτιά στο τραπέζι. Μισό γήπεδο, ριμπάουντ, υψηλό ποσοστό αποτελεσματικότητας επιτιθέμενη στα mismatches, πειθαρχία στην εκτέλεση της έξτρα πάσας. Λόγω του ειδικού χαρακτήρα που έχουν οι συγκεκριμένοι τελικοί, είναι δεδομένο ότι θα χρειαστεί το step up των προσωπικοτήτων της, η ηγεσία των οποίων είναι απαραίτητη απέναντι στη Ρεάλ.  Από την άλλη πλευρά, η έλλειψη ανταπόκρισης των σταρ των Καταλανών (Μίροτιτς) σε ανάλογες καταστάσεις του παρελθόντος, συνθέτει μια δυσεπίλυτη εξίσωση για τον Γιασικεβίτσιους. Η Μπαρτσελόνα έχει ποιότητα παντού μέσα στο ρόστερ της. Όμως σε αυτήν τη συνθήκη, χρειάζεται (και) ψυχικά αποθέματα. Αυτό είναι το ζητούμενο.

Ένα παίχτης που έχει το πνευματικό υπόβαθρο για να ανταποκριθεί είναι ο βετεράνος σουτέρ, Κάιλ Κούριτς. Ο 34χρονος sniper των Καταλανών βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση στα φετινά playoffs και η απόδοση του αποτελεί σημαντικό κομμάτι της επιτυχίας της Μπαρτσελόνα μέχρι τώρα. Στις σειρές απέναντι σε Βαλένθια και Ουνικάχα, ο απόφοιτος του Λούιβιλ μετράει 10.8 πόντους με 50% στα δίποντα και 52.2% στα τρίποντα (3.8 σουτ) σε 21.5 λεπτά συμμετοχής, έχοντας χέρι-αλφάδι στα δύσκολα.

H Ρεάλ Μαδρίτης μπήκε στα playoffs με τον αέρα της κατάκτησης της Ευρωλίγκας. Ένα επίτευγμα που αυτομάτως βάζει θετικό πρόσημο στη χρονιά και αφαιρεί μέρος της πίεσης που ούτως ή άλλως συνοδεύει μια τέτοια ομάδα στα playoffs.Χωρίς να πιάσει πολύ υψηλά standards απόδοσης, η «Βασίλισσα» βγήκε από μια δύσκολη  σειρά στα ημιτελικά απέναντι στη Χουβεντούτ. Οι Μαδριλένοι έχασαν το πρώτο ματς στο WiZink Center και αντιμετώπισαν μια καυτή ατμόσφαιρα στην Καταλονία, όμως  έμειναν όρθιοι με όπλο την εξαιρετική τους άμυνα η οποία αποτελεί το «άρμα μάχης» τους σε ολόκληρη τη σεζόν και φέτος.

Μετά το break στο πρώτο ματς, η Χουβεντούτ σκόραρε ακριβώς73 πόντους σε κάθε ένα από τα τρία παιχνίδια που ακολούθησαν. Παίχτες όπως ο Άνταμ Χάνγκα και ο Ουίλιαμς-Γκος έκαναν αρκετή δουλειά στα μετόπισθεν ενώ η τριάδα Γιαμπουσέλι-Μούσα-Χεζόνια πήρε την ομάδα στις πλάτες της στο επιθετικό κομμάτι. Είναι εξόχως σημαντικό για το πρόγραμμα της Ρεάλ να βλέπει αυτούς τους παίχτες που έχουν επιλεχθεί ως οι ηγέτες της καινούργια ομάδας που χτίζεται, να οδηγούν τη “Βασίλισσα” στo μονοπάτι του τίτλου.

Μέσος Όρος Πόντων Mario Hezonja Over 10.70 σε απόδοση 1.70 στη Stoiximan

Η Ρεάλ θα βασιστεί στην άμυνα της  και στην υπεροχή της κοντά στο καλάθι για να φτάσει στον τίτλο. Η παρουσία του Ταβάρες της δίνει αυτομάτως το πλεονέκτημα  στις μάχες της ρακέτας ενώ με τους Γιαμπουσέλι-Πουαριέ στο πλευρό του, γίνεται ξεκάθαρο ότι οι Καταλανοί υπολείπονται σε «κυβικά» της frontcourt των Μαδριλένων. Η Ρεάλ είναι πιο δυνατή, πιο «φυσική» στις μάχες του «ζωγραφιστού» και πιθανόν ο κόουτς Γιασικεβίτσιους θα χρειαστεί  να επιστρατεύσει τον νεαρό James Nnaji  για να ματσάρει τους αντίπαλους ψηλούς.

Ο κόουτς Ματέο γνωρίζει ότι πιθανόν η ομάδα του θα έχει το επάνω χέρι σε ενδεχόμενες κλειστές μάχες που θα κριθούν στις τελευταίες κατοχές. Η Μπαρτσελόνα ίσως έχει μεγαλύτερη ποιότητα στο παιχνίδι της και είναι πιο ισορροπημένη εάν αξιολογήσουμε την απόδοση των δύο συνόλων σε επίθεση και άμυνα. Όμως δεν έχει τον απαραίτητο κυνισμό για να τελειώσει κλειστά ματς τέτοιας σημασίας, σε αντίθεση με τη «Βασίλισσα» που ξέρει να το κάνει αυτό καλύτερα από κάθε άλλη ομάδα στην Ευρώπη.

Συνολικά Breaks στη Σειρά Ακριβώς 2 σε απόδοση 4.25 στη Stoiximan

Οι φετινοί τελικοί της ACB αποτελούν μια σειρά στην οποία θα κριθούν πρόσωπα και καταστάσεις. Στη Βαρκελώνη το κλίμα είναι πολύ ιδιαίτερο με τις φήμες για το μέλλον του Σάρας και την ενδεχόμενη αποχώρηση του Μίροτιτς να παίζουν σε όλα τα media τον τελευταίο καιρό. Το «πρέπει» είναι μεγάλο για τους Καταλανούς. Στη Μαδρίτη η συναισθηματική προσέγγιση είναι διαφορετική καθώς ο τίτλος της Ευρωλίγκας έχει πάρει μεγάλο μέρος της πίεσης από τους ώμους της Ρεάλ. Πάμε για μεγάλη σειρά με ουκ ολίγες διακυμάνσεις, η οποία μπορεί να κριθεί στο τελευταίο παιχνίδι.  Όπως ακριβώς άλλωστε αρμόζει σε ένα ματσάρισμα της Μπαρτσελόνα με τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Σκορ Σειράς Μπαρτσελόνα 3-2 σε απόδοση 3.75 στη Stoiximan

 

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

*Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Hoopfellas.gr για το Stoiximan