Μεγάλη μάχη ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό Stoiximan

Εισαγωγή στους τελικούς: Small Ball και τακτική..

Οι τελικοί της ελληνικής λίγκας αρχίζουν σήμερα στο Φάληρο και οι παλμοί ανεβαίνουν. Ένας προπονητής που ψάχνει διεξόδους μέσα από ένα ρόστερ με αχαρτογράφητα σημεία για τη δική του φιλοσοφία και ένα άλλος που προσπαθεί εδώ και καιρό να κρατήσει την ομάδα του πεινασμένη. Η μάχη ξεκινάει..

Ήγγικεν η ώρα. Οι τελικοί που περιμένουμε όλοι κάθε χρόνο λοιπόν.. Ένας Ολυμπιακός που προετοιμαζόταν καιρό για αυτή τη στιγμή και ένας Παναθηναϊκός που ακόμα προσπαθεί, με τον Αργύρη Πεδουλάκη στον πάγκο του, να βρει λειτουργικότητα και πραγματικά καλό αγωνιστικό ρυθμό. Πάμε να δούμε μερικές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες ενόψει του πρώτου παιχνιδιού..

Η μάχη των πάγκων

Ξεκινώντας από τον “φρέσκο” Αργυρή Πεδουλάκη, θα πρέπει να σημειώσουμε τη προσπάθεια του έμπειρου κόουτς αυτή τη κρίσιμη χρονική περίοδο (για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο Παναθηναϊκός βιώνει την ίδια ιστορία) να μάθει το ρόστερ του με βάση αυτά που μπορεί να του δώσει στη κατεύθυνση που ο ίδιος θέλει να παίξει. Καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν είναι ιδιαίτερα λειτουργικό για τους πράσινους σε αυτό το σημείο της σεζόν. Ο κόουτς Πεδουλάκης θέλει να παίξει κάτι όμως δεν έχει τα εργαλεία. Οπότε πρέπει να συμβιβασθεί με μια διαφορετική version από την εξιδανικευμένη που ένας προπονητής έχει πάντα στο κεφάλι του. Είναι άλλωστε κάτι που το γνώριζε εκ των προτέρων. Ο Παναθηναϊκός θα πάει σε Small ball στη σειρά αυτή. Η ομάδα έχει τα “πόδια” στη περιφέρεια όμως της λείπει ένας ακόμα Defensive stopper στη γραμμή ψηλών και πιθανόν ένας φόργουορντ δίπλα στον Γκιστ για να δουλέψει στα αμυντικά πρότυπα και με τον πλουραλισμό στο συγκεκριμένο κομμάτι, της πρότερης θητείας του κόουτς στο ΟΑΚΑ. Ο Χαραλαμπόπουλος πλέον είναι σημαντικός στις αμυντικές τακτικές του Παναθηναϊκού με τον κόουτς να τον χρησιμοποιεί ως combo forward (Big SF- Light PF). Είναι πολύ πιθανόν να τον δούμε απέναντι στον Πρίντεζη (πολύ δύσκολη αποστολή για τον νεαρό απέναντι στο εκπληκτικό footwork του Συριανού φόργουορντ) σε σχήματα με τον Γκιστ στο “5”.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έχει πολύ πιο συγκεκριμένα πράγματα να διαχειριστεί. Ο βασικός στόχος στο πλάνο του θα είναι να μπορέσει ο Ολυμπιακός να προστατέψει το ζωγραφιστό του. Σε αυτό το πλαίσιο θα παρουσιάσει μια κλειστή άμυνα ειδικά από τη στιγμή που ο αντίπαλος έχει μια πλειάδα παιχτών με τους οποίους οι ερυθρόλευκοι μπορούν να τζογάρουν αναφορικά με τη περιφερειακή τους εκτέλεση. Καλάθης, Ουίλιαμς, πιθανό Γκιστ. Παίχτες με “χοντρά” λεπτά συμμετοχής στο rotation του Αργύρη Πεδουλάκη.. Ο κόουτς Σφαιρόπουλος έχει το ποιοτικό βάθος να ακολουθήσει τον αντίπαλο του σε οποιαδήποτε lineup και αν αυτός επιλέξει. Δε θα μου έκανε για παράδειγμα καθόλου εντύπωση εάν βλέπαμε σχήμα με τους Πρίντεζη-Παπαπέτρου/Παπανικολάου στη frontcourt (ή ακόμα και με τους τρεις ημίψηλους μαζί, στα πρότυπα της πρωταθλήτριας Ευρώπης ΤΣΣΚΑ) αν και νομίζω ότι ο κόουτς του Ολυμπιακού θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί το μέγεθος του σε συγκεκριμένες θέσεις εφόσον ο αντίπαλος πάει σε χαμηλά σχήματα.

 

Παίχτες-κλειδιά

Για τον Ολυμπιακό: Χάκετ και Λοτζέσκι. Είναι δύο παίχτες με ισχυρό χαρακτήρα οι οποίοι μάλιστα έκλεισαν δυνατά την ημιτελική σειρά με την ΑΕΚ. Η ικανότητα τους (κυρίως του Χάκετ) να είναι παραγωγικοί είτε σε πρώτους είτε σε δεύτερους ρόλους στο παρκέ είναι βάλσαμο στα χέρια του Γιάννη Σφαιρόπουλου καθώς αυξάνει σημαντικά τη γκάμα των διαθέσιμων επιλογών του. Θεωρώ ότι μπορεί να τους δούμε και σαν δίδυμο στο backcourt εφόσον ο κόουτς του Ολυμπιακού θελήσει να παίξει Big, χρησιμοποιώντας ψηλά σχήματα με τα μεγάλα κορμιά που διαθέτει στο “3” και να χτυπήσει εκεί τον Παναθηναϊκό, με τον Λοτζέσκι να αποτελεί ιδανικό floor spacer. Εκτός αυτού και οι δύο ξένοι του Ολυμπιακού θα αναλάβουν σημαντικούς αμυντικούς ρόλους. Ο Χάκετ θασ βρεθεί απέναντι στους κύριους δημιουργούς του Παναθηναϊκού, Καλάθη- Διαμαντίδη (ή ακόμα μπορεί να κληθεί να σταματήσει τη διεισδυτικότητα του Παππά) ενώ ο Λοτζέσκι (διόλου απίθανο να ανέβει να μαρκάρει στα γκαρντς αν χρειαστεί) θα έχει απέναντι του τον πολύ σημαντικό για τη πράσινη επίθεση Έλιοτ Ουίλιαμς.

Για τον Παναθηναϊκό: Αν και ο Αργύρης Πεδουλάκης θα ψάξει το “ζην” μέσα από τους παίχτες οι οποίοι έχουν δυνατά πόδια όμως το “ευ ζην” και η διαφορά στο παιχνίδι των πρασίνων κρύβεται στον άξονα Διαμαντίδη-Ραντούλιτσα. Είναι δύο παίχτες με ιδιαίτερη ποιότητα οι οποίοι -ανεξάρτητα από τη κατάσταση που βρίσκονται- μπορούν να προβληματίσουν τον αντίπαλο και να δώσουν σημαντικές λύσεις στο επιθετικό κομμάτι, όπου ο Παναθηναϊκός δείχνει να έχει κενά διαστήματα τον τελευταίο καιρό. Είναι επίσης οι δύο παίχτες που με την αύρα τους μπορούν να μεταδώσουν “φόβο” στον αντίπαλο. Πάνω στην ικανότητα τους είτε ως εκτελεστών είτε ως δημιουργών μπορεί να χτίσει το επιθετικό του πλάνο ο Αργύρης Πεδουλάκης.

Σημείο αναφοράς: O Έλιοτ Ουίλιαμς. Πρέπει να κάνει μια σπουδαία σειρά για να μπορέσει ο Παναθηναϊκός να φτάσει στον τίτλο. Αμυντικά και επιθετικά. Οι πράσινοι δεν έχουν τη πολυτέλεια ενός μέτριου Ουίλιαμς απέναντι στον Ολυμπιακό. Η ικανότητα του στη προσωπική φάση πρέπει να εμφανιστεί, ειδικά στο πρώτο ματς όπου ο αντίπαλος θα μπει για να πιέσει από το πρώτο δευτερόλεπτο. Ο Αμερικανός slasher επίσης θα πρέπει να διαχειριστεί τη πιθανή τάση της άμυνας των ερυθρολεύκων να του δώσουν χώρο ψηλά και την ευκαιρία να εκτελέσει από τη περίμετρο. Χρησιμοποιώ τη λέξη “διαχειριστεί” γιατί μια αρχική, συνεχόμενη περιφερειακή αστοχία του από τη περιφέρεια μπορεί να επηρεάσει το performance του σε όλη τη σειρά.

Ερωτηματικά..

Οθέλο Χάντερ και Καλάθης. Με τις φήμες για επικείμενη μετακίνηση του αμέσως μετά το τέλος της σεζόν να φουντώνουν, ο Οθέλο Χάντερ θα προσπαθήσει να μείνει συγκεντρωμένος και να προσφέρει αυτό που πραγματικά μπορεί στην ομάδα του. Δε θα είναι εύκολο. Είναι πολύ σημαντικός παίχτης για τον Γιάννη Σφαιρόπουλο και στις δύο πλευρές του παρκέ. Θεωρώ ότι θα παίξει μαζί του ο Ολυμπιακός αρκετά, αρκεί να τον δει ενεργό και πνευματικά συγκεντρωμένο. Η σχέση του Νικ Καλάθη με το σκοράρισμα και κυρίως τη περιφερειακή εκτέλεση δοκιμάζεται τον τελευταίο καιρό. Ο Ολυμπιακός ποντάρει σε αυτό και οι πράσινοι με τη σειρά τους περιμένουν από τον διεθνή Έλληνα γκαρντ να τιμωρήσει τον αντίπαλο και να κουβαλήσει την ομάδα σε αυτούς τους τελικούς. Ψυχολογικά δεν είναι πολύ καλά πάντως. Η απόδοση του έχει άμεσο αντίκτυπο, θετικό ή αρνητικό, στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού..

Εν κατακλείδι.. Πάμε για μια σειρά με πολύ προπονητικό ενδιαφέρον και πολύ προσοχή στη λεπτομέρεια. Οι δύο κόουτς θα προσπαθήσουν να χτίσουν τη παρουσία των ομάδων τους μέσα από το αμυντικό κομμάτι όπου αυτή τη στιγμή ο Ολυμπιακός έχει λίγα περισσότερα όπλα. Το μομέντουμ θα είναι πολύ σημαντικό. Το Step up ενός παίχτη μπορεί να κάνει τη διαφορά στην ατμόσφαιρα. Περιμένω μάχη. Ο Ολυμπιακός θα μπει στο πρώτο παιχνίδι για να επιβάλλει τον νόμο του και ο Παναθηναϊκός για να αξιοποιήσει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού που σε τέτοιες καταστάσεις κρατάει στα χέρια του ο φιλοξενούμενος. Σίγουρα οι πράσινοι θα πρέπει να εμφανιστούν βελτιωμένοι σε σχέση με τους ημιτελικούς για να φτάσουν μέχρι τον τίτλο. Ο Ολυμπιακός πατάει καλύτερα αυτή τη περίοδο όμως επαναλαμβάνω περιμένω μάχη. Και την ώρα αυτής της μάχης μπορούν να αλλάξουν πολλά..