LOUIS VAN HAAL

Είμαστε η Γιουνάιτεντ, θέλουμε επίθεση

Το ποδόσφαιρο μερικές φορές μοιάζει με την μαγειρική. Μπορεί να έχεις δώσει ένα σωρό χρήματα για να πάρεις τα καλύτερα υλικά, μπορεί να έχεις βρει φτηνά υλικά που να είναι και καλά, μπορεί να σε κορόιδεψαν και να πλήρωσες ακριβά κάτι που δεν άξιζε. Από εκεί και πέρα όμως, είναι στις ικανότητες του σεφ να φτιάξει κάτι που αξίζει.

Στο Μάντσεστερ βρίσκονται σχεδόν στα μέσα της 2ης σεζόν με τον Λουίς φαν Χάαλ και νιώθουν σαν να βλέπουν μια ομάδα που μόλις ξεκίνησε προετοιμασία. Επί Ολλανδού έχουν ξοδευτεί περίπου 340 εκατομμύρια Ευρώ σε μεταγραφές κι όμως το Σάββατο η Γιουνάιτεντ έμεινε σε ένα στείρο 0-0 στο Λονδίνο απέναντι στην Κρίσταλ Πάλας, το τρίτο συνεχόμενο για την ομάδα. Οι περίπου τρεις χιλιάδες οπαδοί από το Μάντσεστερ φρόντισαν να δείξουν την απογοήτευσή τους τραγουδώντας “Επίθεση, επίθεση, επίθεση” και “είμαστε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, θέλουμε επίθεση”

Με τα μόλις 15 γκολ σε 11 παιχνίδια, η Γιουνάιτεντ έχει την τρίτη χειρότερη επίθεση στην πρώτη δεκάδα (πριν το ματς με την Πάλας ήταν 18η σε σουτ στην Πρέμιερ Λιγκ) και κυρίως παίζει τρομερά βαρετά. Tόσο βαρετά, που ο χρόνος περνάει απίστευτα αργά και η εποχή που ο Σερ Άλεξ μασούσε την τσίχλα του στον πάγκο και κοιτούσε το ρολόι μοιάζει πολύ παλιά. Κι όμως, είναι μόλις δύο χρόνια από τότε που η Γιουνάιτεντ άλλαξε εποχή. Έκτοτε κέρδισε μόλις ένα Τσάριτι Σιλντ, τον μοναδικό τίτλο του Ντέιβιντ Μόγιες. Αυτό όμως είναι το λιγότερο, το κοινό της Γιουνάιτεντ είναι απαιτητικό γιατί έχει καλομάθει τα τελευταία χρόνια, είναι όμως και υπομονετικό. Η έλλειψη τίτλων για δυο σεζόν δεν είναι το τέλος του κόσμου. Άλλωστε, αν κάποιος θα ήθελε να είναι δίκαιος, θα μπορούσε να πει ότι ο Ολλανδός προπονητής κρατάει την ομάδα μόλις τέσσερις βαθμούς μακριά από την κορυφή και μέσα στην υπόθεση του Τσάμπιονς Λιγκ.

Είναι όμως η εικόνα της ομάδας, η φιλοσοφία, η έλλειψη ταχύτητας και έμπνευσης και κυρίως ότι δεν σε πείθει πως μπορεί να καθαρίσει ακόμα και ένα εύκολο παιχνίδι που έχει κάνει τον κόσμο στο Ολντ Τράφορντ να είναι απογοητευμένος. Μπορεί η τραγική πορεία της Τσέλσι να επισκιάζει τα πάντα στο νησί, μπορεί να μην υπάρχουν έντονες φωνές για να φύγει ο φαν Χάαλ, αλλά τα πράγματα δεν είναι ρόδινα στο Μάντσεστερ. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο φαν Χάαλ δεν μπορεί να έχει δικαιολογίες. Χρήματα είχε στη διάθεσή του, χρόνο να δουλέψει χωρίς πίεση (μετά το φιάσκο Μόγιες) είχε, αλλά το αποτέλεσμα μέχρι στιγμή μηδενικό από έναν άνθρωπο που πριν είκοσι χρόνια έφτιαχνε μια από τις καλύτερες ομάδες που έχουν παίξει μπάλα στα ευρωπαϊκά γήπεδα.

Ήδη η κριτική που ασκείται στον Ολλανδό είναι όλο και πιο έντονη. Ο Αντρέι Καντσέλσκις δήλωσε ότι ο φαν Χάαλ είναι πραγματιστής και οι παίκτες του παίζουν σαν ρομπότ, χωρίς τη δυνατότητα να εκφραστούν. Ο Ρούνει έχει σκοράρει δυο φορές τα τελευταία 900′ στο πρωτάθλημα και οι μισοί υποστηρίζουν ότι είναι θέμα του φαν Χάαλ, ενώ οι άλλοι μισοί ότι ο Ολλανδός κάνει λάθος που επιμένει σε αυτόν. Σκόουλς και Γκάρι Νέβιλ έχουν ενώσει τις φωνές τους στην κριτική κατά του προπονητή, αλλά αυτός φαίνεται ψύχραιμος. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που βρίσκεται σε παρόμοια θέση. Στη Βαρκελώνη είχε δεχτεί πίεση και στο Μόναχο οι παλιοσειρές της Μπάγερν τον είχαν στο στόχαστρο (όπως τώρα τον Πεπ). Χωρίς κάποιο απτό δείγμα ότι τα πράγματα θα αλλάξουν, όλοι περιμένουν την στιγμή που ξαφνικά η ομάδα θα μεταμορφωθεί, ο Ρούνει θα είναι πιο καλός, ο Μαρσιάλ δεν θα βολοδέρνει στα άκρα, ο Ντεπάι θα είναι πιο σταθερός στην απόδοση και όλα όσα σημειώνει ο φαν Χάαλ στο μπλοκάκι του θα δικαιωθούν στο χορτάρι. Ο ίδιος επιμένει: “Λέγατε ότι έχουμε αμυντικό πρόβλημα και σας έλεγα όχι. Τώρα έχουμε την καλύτερη άμυνα στην Αγγλία και λέτε ότι δεν μπορούμε να επιτεθούμε.Όχι, δεν είναι αλήθεια. Είναι απλά μια στιγμή στην συνολική διαδικασία.” Με τη Γιουνάιτεντ να υποδέχεται την ΤΣΣΚΑ Μόσχας σε ένα κρίσιμο παιχνίδι για την πρόκριση, ίσως είναι μια καλή ευκαιρία οι παίκτες του να το αποδείξουν, να σκοράρουν επιτέλους και να διώξουν τα φαντάσματα που μαζεύονται πάνω από το Ολντ Τράφορντ.

Leave a Reply