Ο Αμπντουλαγιέ Ντουκουρέ γεννήθηκε για τα δύσκολα

Ιανουάριος 2023. Η Έβερτον βρίσκεται στον πάτο της βαθμολογίας, ο κόσμος δεν μπορεί να πιστέψει αυτά που βλέπει να γίνονται στην ομάδα. Η διοίκηση μοιάζει να παίρνει τη μία μετά την άλλη λανθασμένη απόφαση, οι μεταγραφές είναι κατά κύριο λόγο αποτυχημένες, παίκτες καλής αξίας είναι αγνώριστοι και τα πράγματα μοιάζουν δυσοίωνα. Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που η Έβερτον μοιάζει από τα φαβορί για υποβιβασμό. Όλοι οι φίλαθλοι στην Αγγλία γνωρίζουν βέβαια ότι βρίσκει τον τρόπο στο τέλος να ξεφεύγει. Μπορεί η Έβερτον να μην έχει τίτλους τα τελευταία χρόνια, να είναι συνήθως στη μέση της βαθμολογίας, αλλά μιλάμε για τον σύλλογο με τις περισσότερες συμμετοχές στην 1η κατηγορία της Αγγλίας και την ομάδα που δεν έχει πέσει κατηγορία από το 1954 (μόνο η Άρσεναλ την περνάει σε αυτό). Η Έβερτον είναι μία μόνιμη παρουσία στην Πρέμιερ Λιγκ, αλλά ακόμα κι αυτοί που λένε “δεν πέφτει η Έβερτον, θα τη βρει την άκρη στο τέλος” έχουν αρχίσει να μην είναι τόσο σίγουροι. Σε αυτό δεν βοηθά το γεγονός ότι ο Φρανκ Λάμπαρντ μοιάζει ανίκανος να αλλάξει την κατάσταση.

Μετά την ήττα από τη Σαουθάμπτον γίνεται ένα επεισόδιο ανάμεσα στον Λάμπαρντ και ορισμένους παίκτες, μια που ο Άγγλος κόουτς έχει χάσει πλήρως τα αποδυτήρια. Φαίνεται ότι ένας από τους πρωταγωνιστές είναι ο Αμπντουλαγιέ Ντουκουρέ. Ο χαφ της Έβερτον παρότι παίζει με τον Λάμπαρντ στο πρωτάθλημα του 2021-22, την επόμενη σεζόν και μετά από έναν τραυματισμό του χάνει τη θέση του. Είναι 23 Ιανουαρίου όταν και μετά το επεισόδιο γίνεται γνωστό ότι ο Ντουκουρέ θα προπονείται μόνος του. Με το συμβόλαιο να λήγει το καλοκαίρι του 2023 και την Έβερτον να πηγαίνει ολοταχώς για φούντο, όλα δείχνουν ότι αυτό θα είναι πιθανώς και το τέλος του Ντουκουρέ στα “ζαχαρωτά”.

Στην Κ17 της Γαλλίας, δίπλα στο φιλαράκι του Πολ Πογκμπά

Ο γεννημένος στη Γαλλία με καταγωγή από το Μάλι χαφ (ξάδερφος του παγκόσμιου πρωταθλητή στα 110μ. με εμπόδια Λατζί Ντουκουρέ) βρίσκεται στην Έβερτον από το 2020, αλλά έχει ακόμα μεγαλύτερη εμπειρία από Πρέμιερ Λιγκ. Θα μάθει μπάλα στις ακαδημίες της Ρεν, όπου και θα πάει στα 14 του. Η πορεία του δεν θα είναι εύκολη. Μόλις κάνει τις πρώτες συμμετοχές με την εθνική Γαλλίας Κ17 θα πάθει τον πρώτο σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο. «Ο πρώτος τραυματισμός ήταν ένα μεγάλο χτύπημα για έναν νεαρό παίκτη, ειδικά επειδή ήταν να υπογράψω το πρώτο μου επαγγελματικό συμβόλαιο. Ευτυχώς η Ρεν με εμπιστεύτηκε και η αποκατάστασή μου ήταν πολύ καλή. Με βοήθησε να βελτιωθώ ψυχολογικά και το συμβόλαιο που υπέγραψε με έκανε να νιώσω ακόμα καλύτερα».

Ο Ντουκουρέ θα επανέλθει, θα ανέβει μία μία τις μικρές ομάδες και θα φτάσει στην πρώτη ομάδα της Ρεν και τελικά θα κάνει ντεμπούτο τον Απρίλιο του 2013 και μάλιστα με εντυπωσιακό τρόπο, σκοράροντας ένα ωραίο γκολ απέναντι στην Μπρεστ. Θα ξεσπάσει, καθώς περίμενε αυτή την ευκαιρία για 6-7 μήνες. Θα παίξει τρία ακόμα ματς, μέχρι να έρθει το νέο χτύπημα σε παιχνίδι απέναντι στην Αζαξιό. Νέος τραυματισμός στο ίδιο γόνατο. «Ο δεύτερος τραυματισμός ήταν ένα τεράστιο χτύπημα για μένα, το μεγαλύτερο στην καριέρα μου. Είναι πολύ σκληρό να το πάθεις μία φορά, είναι ακόμα πιο σκληρό όταν το πάθεις και δεύτερη φορά. Είχα ξεκινήσει τόσο καλά και έπρεπε να σταματήσω σχεδόν αμέσως. Έπρεπε να ήμουν πολύ ισχυρός πνευματικά για να το ξεπεράσω». Ο Ντουκουρέ θα τα καταφέρει δεύτερη φορά, θα επανέλθει, θα γίνει βασικός στη Ρεν και τελικά το 2016 θα πάρει μεταγραφή για την Αγγλία και τη Γουότφορντ τον Φεβρουάριο του 2016. Θα πάει αμέσως δανεικός στη Γρανάδα που έχει την ίδια ιδιοκτησία. Θα επιστρέψει το καλοκαίρι, αλλά ο Ματζάρι δεν τον πιστεύει πολύ και είναι να φύγει ξανά δανεικός, αυτή τη φορά για τη Λοριάν.

Το πρώτο γκολ του Ντουκουρέ, στην πρώτη του εμφάνιση (κλικ για να το δείτε στο YouTube)

33 δευτερόλεπτα. Ένα πολύ πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Ένα διάστημα που ίσως όμως άλλαξε την καριέρα του Ντουκουρέ. Ο ποδοσφαιριστής βρίσκεται στο αεροδρόμιο του Λούτον για να πετάξει για Γαλλία, οι δύο ομάδες έχουν συμφωνήσει και απομένουν τα τυπικά. Η κατάθεση των απαραίτητων εγγράφων στη FIFA καθυστερεί για 33 δευτερόλεπτα, οι μεταγραφές τελειώνουν, ο Ντουκουρέ παίρνει τη βαλίτσα και επιστρέφει στο Γουότφορντ. Κανείς δεν γνωρίζει πού θα ήταν σήμερα αν περνούσε όλη εκείνη τη σεζόν στη Λοριάν. Στη Γουότφορντ θα γυαλίζει αρχικά τον πάγκο μέχρι τα μέσα της σεζόν, αλλά από τον Ιανουάριο του 2017 θα πάρει χρόνο και ταυτόχρονα θα κερδίσει και φανέλα βασικού και θα βοηθήσει την ομάδα να σωθεί. Ο Ματζάρι θα φύγει, ο Μάρκο Σίλβα θα έρθει και μαζί του ο Ντουκουρέ θα εκτοξευτεί. Η Γουότφορντ θα βγει 14η την επόμενη σεζόν, ο Ντουκουρέ θα βγει 1ος σκόρερ της ομάδας με 7 γκολ, θα σκοράρει απέναντι σε Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τσέλσι και φυσικά θα πάρει το βραβείο του καλύτερου παίκτη της ομάδας και θα γίνει σύνθημα.

Θα γίνει ένα πολύτιμο γρανάζι της Γουότφορντ παρά τις αρκετές αλλαγές προπονητών και θα χάνει ματς μόνο όταν είναι τραυματίας. Φυσικά το όνομά του αρχίζει να ακούγεται για μεγαλύτερες ομάδες. Είναι ένα εξαιρετικό χαφ που μπορεί να κάνει την αμυντική δουλειά, αλλά και να βγει μπροστά, να σκοράρει συχνά, ακόμα κι αν δεν είναι ο καλύτερος τεχνίτης του κόσμου. Το 2018 η Γουότφορντ θα αρνηθεί μια πρόταση πάνω από 30 εκατομμύρια από την Έβερτον. Το σίριαλ θα συνεχιστεί και το 2019 με τη Γουότφορντ να αξιώνει 40 εκατομμύρια. Στο ενδιάμεσο ακούγεται και για ενδιαφέρον της ΠΣΖ. Τελικά, η Γουότφορντ θα υποβιβαστεί το 2020 και η τρίτη προσέγγιση της Έβερτον θα είναι και η φαρμακερή. Ο Ντουκουρέ θα μετακομίσει στους μπλε του Λίβερπουλ. Θα παίζει συνήθως βασικός, ο Αντσελότι θα μιλήσει με πολύ καλά λόγια για την ποιότητά του, αλλά συχνά θα αντιμετωπίσει προβλήματα τραυματισμών ή θα κάνει μέτρια παιχνίδια, χαμένος και αυτός σε μια ομάδα χωρίς αρχή και τέλος από τη στιγμή που ο Αντσελότι θα φύγει και Μπενίτεθ-Λάμπαρντ θα αποτύχουν.

Κάπως έτσι φαίνεται ότι τον περασμένο Γενάρη θα έρθει και το τέλος του στην Έβερτον μετά το επεισόδιο με τον Λάμπαρντ. Τα πράγματα όμως θα αλλάξουν ραγδαία μέσα σε λίγες ώρες. Ο Φρανκ Λάμπαρντ θα απολυθεί από την Έβερτον και μερικές ημέρες αργότερα τη θέση του θα πάρει ο άνθρωπος για τις δύσκολες δουλειές, ο Σον Ντάις. Η τιμωρία του Ντουκουρέ θα λήξει αμέσως και θα είναι βασικός στο πρώτο ματς της εποχής Ντάις στις 2 Φεβρουαρίου. Ένα δύσκολο παιχνίδι απέναντι στην πολύ καλή πέρσι Άρσεναλ. Ο Ντουκουρέ θα είναι βασικός, θα παίξει για 90 λεπτά και η Έβερτον θα κάνει μια σπουδαία νίκη με 1-0, την πρώτη της μετά από τον Δεκέμβριο. Ο Ντουκουρέ θα είναι βασικός σε όλα τα ματς, μέχρι που αποβάλλεται για ένα χτύπημα στον Χάρι Κέιν στο ματς με την Τότεναμ. Επί Ντάις θα σκοράρει συνολικά 4 γκολ μέχρι την τελευταία αγωνιστική της σεζόν 2022-23. Οι εμφανίσεις είναι τόσο καλές που η Έβερτον πέντε ημέρες πριν λήξει η σεζόν τον ανανεώνει για ακόμα έναν χρόνο. Όλοι αναρωτιούνται τι θα γίνει αν η ομάδα πέσει και θα πρέπει να πληρώνει ένα τόσο βαρύ συμβόλαιο στην Τσάμπιονσιπ.

Η Έβερτον υποδέχεται την Μπόρνμουθ. Παρά την αγωνιστική άνοδο επί Ντάις, η ομάδα θα κάνει άσχημα αποτελέσματα τις τελευταίες αγωνιστικές και θα κινδυνεύει άμεσα. Κρατάει την τύχη στα χέρια της, καθώς με νίκη στο τελευταίο ματς σώζεται σίγουρα, αλλιώς πρέπει να περιμένει άλλα αποτελέσματα. Το γκολ όμως δεν έρχεται. Τα ευχάριστα νέα έρχονται από το Λιντς, όπου η Τότεναμ κερδίζει την τοπική ομάδα, η Λέστερ όμως κερδίζει τη Γουέστ Χαμ και έτσι η Έβερτον υποβιβάζεται στην ισοβαθμία. Ο κόσμος αγωνιά, οι παίκτες φαίνεται να κουβαλάνε τεράστιο βάρος στις πλάτες τους.

Φτάνουμε στο 57′, ένα γέμισμα στην περιοχή, ένα διώξιμο και η μπάλα φτάνει λίγο έξω από την περιοχή της Μπόρνμουθ. Με ένα εναέριο “μπομπόνι”, ο Αμπντουλαγιέ Ντουκουρέ στέλνει με δύναμη την μπάλα στην αντίπαλη εστία και ξεσπά σε πανηγυρισμούς μαζί με όλο το γήπεδο. Είναι ένα υπέροχο γκολ και κυρίως ένα από τα πιο σπουδαία γκολ στην ιστορία της Έβερτον. Το Γκούντισουν Παρκ παίρνει φωτιά, η Έβερτον για μια ακόμα φορά σώζεται στο τέλος, ο παίκτης που ήταν πριν λίγο καιρό ξεγραμμένος, γίνεται ο ήρωας. Ο Ντουκουρέ θα περάσει για πάντα στο πάνθεον των “ζαχαρωτών”.

Φυσικά θα παραμείνει στην ομάδα, φυσικά θα είναι και φέτος βασικός στα χέρια του Ντάις και το συμβόλαιό του θα επεκταθεί εκ νέου. Η Έβερτον δεν ξεκινά καλά, ενώ παράλληλα υπάρχει έντονη φημολογία για πιθανή τιμωρία με αφαίρεση βαθμών. Η αλήθεια είναι ότι η εικόνα της ομάδας είναι καλύτερη από τα αποτελέσματά της, αλλά όσο δεν κάνει νίκες και ο κίνδυνος της τιμωρίας παραμένει, ο κόσμος ανησυχεί. Στις 17 Νοεμβρίου η απόφαση βγαίνει και σοκάρει τον κόσμο της, αλλά και αρκετούς ουδέτερους που κατηγορούν τις αρχές ότι κάνουν τα στραβά μάτια σε άλλες περιπτώσεις. Η Έβερτον τιμωρείται με αφαίρεση 10 βαθμών για παραβίαση των οικονομικών κανονισμών. Η τιμωρία τη στέλνει στην τελευταία θέση, παρέα με την Μπέρνλι. Ο κόσμος της ομάδας βράζει, οι παίκτες και ο Ντάις πεισμώνουν.

Η ομάδα σαν να ξυπνά, ατσαλώνει την άμυνά της και μετά την ήττα από τη Γιουνάιτεντ κάνει σπουδαία παιχνίδια κερδίζοντας αντιπάλους όπως η Νιούκαστλ και η Τσέλσι. Φυσικά, ο Ντουκουρέ είναι βασικός άξονας στη φετινή σεζόν. Σε 17 συμμετοχές έχει σκοράρει ήδη 6 γκολ στο πρωτάθλημα και θέλει ακόμα 1 για να ισοφαρίσει το ρεκόρ του με τη Γουότφορντ. Θυμίζουμε ότι είναι κεντρικό χαφ. Ο ίδιος ο παίκτης λέει ότι θέλει να ξεπεράσει τα στερεότυπα για τους μαύρους αθλητές που αποθεώνονται μόνο για το τρέξιμό τους, για τη δύναμη και την εργατικότητά τους. Θέλει να αναγνωρίζεται και για την ποιότητά του. Πλέον το έχει καταφέρει. Δεν ήταν αρκετά καλός για να καταφέρει να κληθεί στην εθνική Γαλλίας και έτσι αποφάσισε πέρσι να αφήσει αυτό το όνειρο και να αποδεχτεί την πρόταση από το Μάλι. Έγινε διεθνής στα 29 του. Ίσως είναι αργά για να πάει σε έναν σύλλογο που θα διεκδικεί τίτλους, έφτασε πλέον στα 30. Αλλά ακόμα κι αν δεν συμβεί αυτό, η αναγνώριση που κέρδισε τόσο στη Γουότφορντ που έφυγε ως φίλος, αλλά και η αγάπη που κέρδισε στην Έβερτον τον τελευταίο χρόνο είναι πράγματα που θα κουβαλάει για πάντα μαζί του. Δηλώνει ότι θέλει να μείνει στην Έβερτον και να μην πάει στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής με το Μάλι. Θέλει να βοηθήσει την ομάδα του να σωθεί και πάλι, όσο παραμένει η ίδια ποινή των 10 βαθμών.