Ο Ολυμπιακός στο πρώτο εκτός έδρας νοκ-άουτ παιχνίδι του για φέτος απέναντι στη φτεροπόδαρη Κίμκι του Ντούσκο Ιβάνοβιτς.. Μπορεί το λάσο του Γιάννη Σφαιρόπουλου να σταματήσει τα “καθαρόαιμα” του Ντούσκο Ιβάνοβιτς..;
Καλό ερώτημα. Με το νόημα να παραμένει αναλλοίωτο ακόμα και αν παραφράσουμε λίγο τις λέξεις; Έχει ο Ολυμπιακός την ενέργεια αυτή τη στιγμή να μείνει για 40 λεπτά δίπλα στη ρωσική ομάδα; Μη ξεχνάμε ότι οι ερυθρόλευκοι μετά τη κατάθεση ψυχής απέναντι στη Ρεάλ έπαιξαν ένα πολύ απαιτητικό σωματικά ματς στη Θεσσαλονίκη για να ταξιδέψουν μετέπειτα στη Μόσχα όπου θα παραταχθούν χωρίς τον Μιλουτίνοβ, απουσία της τελευταίας σχεδόν στιγμής (ανέβασε πυρετό) και (πέρα από τη σχεδόν μόνιμη απουσία του Λοτζέσκι) τους Χάντερ-Χάκετ να αντιμετωπίζουν τα δικά τους προβλήματα. Η Κίμκι από την άλλη είχε χρόνο να ξεκουραστεί ώστε να εμφανιστεί πιο φρέσκια δεδομένου του ότι έπαιξε στις 28 του μήνα εντός με τη Ζενίτ δηλ. δε χρειάστηκε να μετακινηθεί. Από την άλλη, πρόκειται για ματς χωρίς αύριο στο οποίο θα μετρήσουν πολύ μη μετρήσιμοι παράγοντες, ικανοί να αλλάξουν την ατμόσφαιρα στο παρκέ. Πάθος, διάθεση, καρδιά, πνευματική σκληράδα, συγκέντρωση.. Και δεν υπάρχουν πολλές ομάδες που μπορούν να ματσάρουν τον Ολυμπιακό σε αυτά..
Μερικές παρατηρήσεις για μια ομάδα που αξίζει να ..παρατηρείς. Κίμκι λοιπόν..
-Εάν η Ρεάλ Μαδρίτης σε όρους ταχύτητας είναι Super Car, η Κίμκι είναι μονοθέσιο της Φόρμουλα 1. Ο τρόπος που αναπτύσσονται και εκτελούν στο ανοιχτό γήπεδο οι Ρώσοι θυμίζει αμερικανική ομάδα της δυτικής ακτής. Μεταφέρουν τη μπάλα από το ένα καλάθι στο άλλο πολύ γρήγορα και είμαι σίγουρος ότι από τη συγκεκριμένη ομάδα έχω δει φέτος να τελειώνει μετά το αμυντικό ριμπάουντ (ή την εισαγωγική πάσα) τις περισσότερες φάσεις χωρίς ούτε μια ντρίμπλα. Επαναλαμβάνω, ΧΩΡΙΣ ούτε καν να ντριμπλάρει δηλαδή να βάλει τη μπάλα στο παρκέ. Θυμίζει drill σε προπόνηση όμως η τρομερή ικανότητα των Ρώσων να τρέξουν “μαζί” (σαν σύνολο) το γήπεδο τους επιτρέπει να παράγουν τέτοιες φάσεις. Περιττό να σας πω ότι παίζουν στο υψηλότερο τέμπο αυτή τη στιγμή στη διοργάνωση..
-Είναι μια ομάδα πολύ δουλεμένη στο κομμάτι των συνεργασιών στην επίθεση. Κλασσικό σύνολο-Κουρτινάιτις με τον Λιθουανό να πιστώνεται την επιμονή του να αφιερώνει εργατοώρες σε αυτόν τον τομέα. Έχει παίχτες που διαβάζουν πολύ καλά το παιχνίδι και έχουν δημιουργήσει αυτοματισμούς. Μεταφέρουν τη μπάλα πολύ γρήγορα από τη δυνατή στην αδύνατη πλευρά, δημιουργούν συνεχώς ρήγματα και “ανοίγουν” υποδειγματικά την άμυνα στο μισό γήπεδο με πολύ καλό spacing. Σημαντικό το ότι και οι ψηλοί τους ξέρουν να πασάρουν σωστά και να διαβάζουν στο μισό γήπεδο. Είναι Νο1 στο TOP-16 σε τελικές πάσες (20.1) και η ομάδα που ξεπέρασε τον πολύ δυνατό σε αυτό το κομμάτι) φετινό Παναθηναϊκό του Τζόρτζεβιτς καθώς μετράει το μεγαλύτερο ποσοστό καλαθιών μετά από ασσίστ στην επίθεση της (66.2%)..
-Η ταχύτητα και τα δυνατά της πόδια κεφαλαιοποιούνται στο μέγιστο από τη στιγμή που κατάφερε να διαχειριστεί το κομμάτι των λαθών. Υποπίπτει μόλις σε 11.3 λάθη (αριθμός εξαιρετικός για τον ρυθμό στον οποίο παίζει) ενώ (το πιο σημαντικό) αναγκάζει τον αντίπαλο σε 14.3 λάθη τη βραδιά, στοιχείο που σε μεγάλο ποσοστό μεταφράζεται σε πόντους στο ανοιχτό γήπεδο. Καταλαβαίνετε ότι ο Ολυμπιακός πρέπει να ξεχάσει τη προοπτική του λάθους στη Μόσχα και να μην επιτρέψει στην ικανότητα των παιχτών του Ιβάνοβιτς να μπαίνιουν στις “γραμμές πάσας” να γίνει παράγοντας που θα κρίνει πράγματα στο παρκέ. Πολύ προσοχή λοιπόν στις μεταβιβάσεις. Η Κίμκι είναι πρώτη στη φάση αυτή σε κλεμμένες μπάλες (8.5 μ.ο.) Τα σχήματα με τα δύο γκαρντς που παραδοσιακά χρησιμοποιεί ο Ολυμπιακός αποτελούν ένα μεγάλο συν στη μάχη αυτή. Να σημειώσουμε ότι οι ερυθρόλευκοι μετρούν μόλις 11.3 λάθη στο TOP-16 (2η καλύτερη επίδοση). Είναι κατανοητό ότι εδώ -στο πως θα διαχειριστεί τη πίεση των Ρώσων ο Ολυμπιακός- θα παιχτούν πολλά αναφορικά με το ποιο είδος παιχνιδιού θα επικρατήσει. Πολλά λάθη ίσον γρήγορο παιχνίδι και καληνύχτα πρόκριση για τον Ολυμπιακό. Ωμά, χωρίς πολλές κουβέντες..
Που μπορεί να χτυπήσει ο Ολυμπιακός..;
-H Kίμκι υστερεί σημαντικά στη περιφερειακή άμυνα. Έχει τα πόδια αλλά δεν έχει τη συνοχή και οι περιφερειακοί της δεν έχουν καταφέρει να χαλιναγωγήσουν τα ένστικτα τους που τους οδηγούν να αφήσουν την αμυντική τους θέση για να τζογάρουν ένα κλέψιμο. Οι αντίπαλοι της σουτάρουν από το τρίποντο με 39.8%, ποσοστό εξαιρετικά υψηλό. Είναι δεδομένο ότι ο Ολυμπιακός μπορεί να βρει καλές ματιές από τη περιφέρεια. Δεν έχω καμία αμφιβολία για αυτό.. Το ποσοστό των ερυθρολεύκων στο τρίποντο μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντας στην εξέλιξη του ματς.
-Αμυντική αδυναμία Νο2. Η Κίμκι στη φάση του TOP-16 δυσκολεύεται να ελέγξει τη μπάλα στο μισό γήπεδο. Ο Ολυμπιακός εκτιμώ ότι μπορεί να κάνει το παιχνίδι του βάζοντας τη μπάλα στα σημεία που θέλει στην επίθεση του και παράλληλα να είναι δημιουργικός. Οι Ρώσοι επιτρέπουν 18.2 τελικές ανά παιχνίδι.. Και σε αυτό το κομμάτι μεγάλη ευθύνη έχουν τα γκαρντς τους. Η δυναμη της εικόνας στα τελευταία τους παιχνίδια είναι αφοπλιστική. Οι Τoulson (κυρίως αυτός) και Dowdell έκαναν πάρτι απέναντι τους (20 και 17 πόντους αντίστοιχα), η Κράσνι σούταρε 11/25 τρίποντα και έγραψε 21 τελικές ενώ το δίδυμο Ζήσης-Ουοναμέηκερ “παρέδωσε” 41 πόντους και 13 τελικές συνολικά. Τα συμπεράσματα δικά σας..
-Σημαντική λεπτομέρεια. Φιλτράροντας τη συμπεριφορά της κατά τη διάρκεια της σεζόν συμπεραίνουμε τις διαφορές στην ιδιοσυγκρασία και τον αγωνιστικό χαρακτήρα μεταξύ των εντός και εκτός έδρας παιχνιδιών. Αυτό όμως που μου έκανε περισσότερη εντύπωση είναι ότι μια ομάδα που έχει δομήσει το παιχνίδι της πάνω στις συνεργασίες παρουσιάζει έντονη την τάση να παίζει πολύ ατομικά στο τέλος κλειστών παιχνιδιών. Έχει σίγουρα μερικούς από τους καλύτερους one on one παίχτες στην Ευρώπη όμως αυτόματα γίνεται ευανάγνωστη. Ο Ολυμπιακός (βλ. Λαμποράλ) έχει την ικανότητα να διαβάσει λοιπόν τέτοιες καταστάσεις και να ενεργοποιήσει έγκυρα αμυντικούς μηχανισμούς που θα του δώσουν προβάδισμα σε ένα κλειστό ματς.
Πάμε για ματς λεπτομερειών που θα κριθεί στη συγκέντρωση και στη προσήλωση στο πλάνο. Παιχνίδι 75 πόντων με τον Ολυμπιακό να προσπαθεί να “κλείσει” το γήπεδο και να εγκλωβίσει τα καθαρόαιμα του Ντούσκο Ιβάνοβιτς. Δε θα είναι εύκολο. Όμως η ανταμοιβή στο τέλος της βραδιάς θα είναι τεράστια.. Θα μετρήσει σίγουρα και η προσωπικότητα. Η Κίμκι θα προσπαθήσει να τελειώσει γρήγορα την υπόθεση νίκη βάζοντας φωτιά στο παρκέ και εκείνες τις στιγμές η ελληνική ομάδα πρέπει να μείνει όρθια (σημαντικό να αμυνθεί σωστά απέναντι στα “5” των γηπεδούχων). Από τη στιγμή που το παιχνίδι πάει κλειστά, ο Ολυμπιακός έχει ένα προβάδισμα το οποίο βασίζεται στο “σύνδρομο των τελευταίων 10 κατοχών του Ντούσκο Ιβάνοβιτς” (κακός closer, το είχαμε αναγάγει σε ..πτυχιακή εργασία πέρυσι στο Hoopfellas), τη ροπή των Ρώσων να παίζουν ατομικά στο κλείσιμο τέτοιων αγώνων και τα χιλιόμετρα που έχουν γράψει σε τέτοιες καταστάσεις οι παίχτες του Σφαιρόπουλου. Ας ελπίσουμε το καλύτερο για τους ερυθρόλευκους..