Στα όπλα..!

Ανήμερα της 25ης Μαρτίου ο Ολυμπιακός δίνει τον δικό του αγώνα προσδοκώντας την απελευθέρωση προς τα Playoffs. Απέναντι του, ο μεγάλος αντίπαλος των τελευταίων ετών, Ρεάλ Μαδρίτης. Ένα πραγματικό rivalry..

Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου ξεκινάει τη μεγάλη μάχη για το πολυπόθητο 3/3 απέναντι στην Ρεάλ Μαδρίτης η οποία επίσης ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί. Μεγάλο ματς με ιδιαιτερότητες. Πάμε να ρίξουμε μια πιο κοντινή ματιά..

Αυτός που θα δώσει το σύνθημα..

Περιμένω σήμερα από τον Βασίλη Σπανούλη να καταθέσει όλα αυτά για τα οποία έχει γίνει ο ..Βασίλης Σπανούλης.. Αυτός θα κάνει τις σάλπιγγες να ηχήσουν στο Φάληρο και θα δώσει το στίγμα καθορίζοντας το τέμπο για τους γηπεδούχους. Τον περιμένω aggressive, από το ξεκίνημα. Αυτό που διαχωρίζει τον Σπανούλη από τους υπόλοιπους σπουδαίους σκόρερς της διοργάνωσης είναι ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται τον εαυτό του μέσα στο παιχνίδι έχοντας τη δυνατότητα να επιστρέφει ακόμα και σε βραδιές που μοιάζει “άκαπνος”. Σήμερα θα έχει όλα τα μάτια πάνω του. Στις κινήσεις και τη συμπεριφορά του θα απεικονιστεί ο χαρακτήρας με τον οποίο ο Ολυμπιακός προσεγγίζει το παιχνίδι. Ο Λάσο έχει παίχτες να αλλάξει πάνω του (Γιούλ, Κάρολ, Ρίβερς) με τον κάθε αμυντικό να φέρνει διαφορετικά πράγματα στα μετόπισθεν όμως νομίζω ότι ο Σπανούλης μπορεί να διαχειριστεί αυτή την ..παρέλαση. Ακόμα και εάν ξεκινήσει με έναν πιο passive χαρακτήρα θα πρέπει να είναι επιθετικός απέναντι στην άμυνα των Ισπανών διαβάζοντας και χτυπώντας σε κάθε κενό και ευκαιρία.

Straight to the Heart

Η άμυνα της Ρεάλ αποτελεί το μεγάλο πρόβλημα του Λάσο φέτος. Πραγματικά είναι δύσκολο να συλλάβεις τη μεταμόρφωση μια ομάδας που πέρυσι πάτησε στη κορυφή της Ευρώπης με άρμα μάχης τη δουλειά της στην άμυνα η οποία φέτος μοιάζει με ελβετικό τυρί. Παντού πράσινα φανάρια για τον αντίπαλο.. Με DRAT 113.5 (ανά 100 κατοχές), νούμερο καλύτερο μόνο από τις Τσεντεβίτα και Ζάλγκιτρις στο TOP-16 και μια εγγενής αδυναμία να ελέγξουν τη μπάλα και να βρούν ισορροπία στα μετόπισθεν να τους χαρακτηρίζει. Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να χτυπήσει τον αντίπαλο κατευθείαν στη καρδιά. Στο ζωγραφιστό, με όλα του τα όπλα. Οι περιφερειακοί του μπορούν να περάσουν προς τα μέσα, να δημιουργήσουν ρήγματα και να φθάσουν μέχρι τέλους. Αμυντικά η Ρεάλ είναι πολύ αδύνατη στον άξονα. Χρειάζεται λοιπόν μια ροπή για “κάθετο” μπάσκετ από τους ερυθρόλευκους οι οποίοι μπορούν να σκοτώσουν τον αντίπαλο γαρνίροντας την επίθεση τους με επιθετικό ριμπάουντ. Οι Μαδριλένοι είναι ομάδα που παραχωρεί αρκετές τέτοιες ευκαιρίες..

Χάκετ & Στρόμπερι..

Από τη προηγούμενη εβδομάδα και μέσα από τις συζητήσεις μας στο Hoopfellas, υπογραμμίσαμε ότι η συνταγή για το συγκεκριμένο ματς κατά την εκτίμηση μου θα χρειαστεί μεγαλύτερη δόση Χάκετ και Στρόμπερι. Είναι παίχτες ακριβώς φτιαγμένοι για να αντιμετωπίσουν τέτοια σύνολα και με καλή τύχη να ματσάρουν υπερταλαντούχα γκαρντς με φτερά στα πόδια όπως αυτά της Ρεάλ. Οι Χάκετ-Στρόμπερι-Χάντερ δίνουν στον Ολυμπιακό τη δυνατότητα να μετατρέψει άμεσα την άμυνα σε επίθεση, συνθήκη ιδανική για τους γηπεδούχους στο σημερινό ματς. Τόσο ο Χάκετ, όσο και ο Στρόμπερι “κουμπώνουν” καλά αμυνόμενοι σε πολλές καταστάσεις του playbook του Λάσο. Μπορούν να κυνηγήσουν τους “πλάγιους” της Ρεάλ, να “αλλάξουν” σε picks χωρίς να δημιουργηθεί ιδιαίτερο miss match, να σπάσουν σκρινς και να μείνουν με τον αντίπαλο μέχρι τέλους. Για παράδειγμα σε καταστάσεις όπως η Staggered Screen Offense που βλέπετε στη φωτό, όπου ο Κάρολ (κυρίως) και ο Ρούντι (λιγότερο, ψάχνει τα πατήματα του ακόμα) μπορούν να σε σκοτώσουν. Η Ρεάλ αλλάζει προσέγγιση στο κάθε play ανάλογα με τον εκτελεστή της. Για παράδειγμα στη συγκεκριμένη κατάσταση με τον Κάρολ στο “2” ψάχνει άμεση εκτέλεση ενώ με τους Ρούντι-Γιούλ πηγαίνει πιο βαθιά κυνηγώντας το ρολάρισμα του ψηλού προς το καλάθι.

staggered

Άμυνα στο “ζωγραφιστό”

Θα είμαι ωμός.. Ο Ολυμπιακός πρέπει να αφήσει τα κόκκαλα του σήμερα αμυνόμενος στο “ζωγραφιστό”. Δε βλέπω κάτι άλλο. Σίγουρα τίποτα λιγότερο. Είναι εδώ και καιρό ένα κομμάτι που προβληματίζει τους ερυθρόλευκους και η Ρεάλ μπορεί να του δημιουργήσει προβλήματα καθώς έχει περιφερειακούς που επιτίθονται κατά κύματα στο καλάθι με μεγάλο βαθμό αποτελεσματικότητας. Για αυτόν τον λόγο, κλειδί για τη προστασία του ζωγραφιστού θα είναι η αμυντική επίδοση της πρώτης γραμμής άμυνας δηλαδή των περιφερειακών. Προτιμώ να δω τη Ρεάλ να σουτάρει τρίποντα όλο το βράδυ (έχει σαφή ροπή, είναι η ομάδα που βασίζεται περισσότερο σε αυτόν τον τύπο εκτέλεσης στην επίθεση της μετά τη Λοκομοτίβ) παρά τα γκαρντς της να περνούν προς τα μέσα. Αν συμβεί αυτό, λυπάμαι αλλά η μάχη θα έχει χαθεί..

Καλώς ή κακώς ο Ολυμπιακός παίζει τη χρονιά απόψε. Με όσα έχουν διαδραματιστεί μέχρι τώρα είναι ευλογία ότι ακόμα μπορεί και είναι μέσα στο παιχνίδι. Οι ερυθρόλευκοι δε παίζουν καλό μπάσκετ τον τελευταίο καιρό, έχουν συγκεκριμένες αδυναμίες και προσπαθούν να ανακάμψουν όμως σήμερα πρέπει να βάλουν όλα αυτά στην άκρη και να κατέβουν για πόλεμο. Είναι τέτοια η φύση του ματς και το brand του αντιπάλου που μπορεί να δούμε πολλά πράγματα να αλλάζουν μέσα στα 40 αυτά λεπτά. Η πρώτη νίκη θα είναι ο έλεγχος του ρυθμού. Χαμηλό τέμπο και αριθμός κατοχών ώστε οι προικισμένοι σκόρερ της Ρεάλ να μη βρούν ρυθμό μέσα από πληθώρα επιθέσεων. Η Μπαρτελόνα την προηγούμενη εβδομάδα έδειξε το πως μπορείς να κρατήσεις τη Ρεαλ χαμηλά σε επίπεδο παραγωγής. Νομίζω πως και ο Ολυμπιακός μπορεί.. Τότε θα παίξει το παιχνίδι πραγματικά στο “δικό του γήπεδο”. Ένα είναι το δεδομένο πάντως. Οι ερυθρόλευκοι θα είναι άλλη ομάδα (σε επίπεδο ψυχοσύνθεσης) όταν θα σβήσουν τα φώτα στο ΣΕΦ σήμερα αργά το βράδυ..