Ουδείς προφήτης στον τόπο του: ο Μπρόμπι και η καριέρα του

Πώς είναι να είσαι πιθανώς ο καλύτερος παίκτης σε μια ομάδα που βρίσκεται στη χειρότερη κατάστασή της; Πόσο μπορεί να είσαι ικανοποιημένος από τη δική σου πορεία, όταν ο κόσμος κάνει λαϊκά δικαστήρια και ξεσπάει κατά δικαίων και αδίκων; Αυτό θα ήταν ένα καλό ερώτημα για τον Μπράιαν Μπρόμπι, που σε μια σεζόν στην οποία ο Άγιαξ έκανε ένα ξεκίνημα στο πρωτάθλημα βγαλμένο από τα πιο υγρά όνειρα των οπαδών της Φέγενορντ και της Αϊντχόβεν, έχει καταφέρει να κάνει το όνομά του να ακούγεται πολύ και να ανεβάζει την τιμή του. Μη νομίζει κάποιος ότι επειδή αυτό είναι συνηθισμένο στον Άγιαξ (να πουλάει δηλαδή ακριβά λόγω του brand name του παίκτες που συχνά δεν αξίζουν), ισχύει το ίδιο και για τον Μπρόμπι. Η περίπτωσή του έχει αρκετές ιδιαιτερότητες και μάλιστα ο (καθ’ έξιν) γκρινιάρης κόσμος του Αίαντα δεν είχε πάντα την καλύτερη άποψη για τον νεαρό Ολλανδό.

Ο Μπρόμπι είναι προϊόν τον ακαδημιών του Άγιαξ. Εκεί βρέθηκε μόλις στα 8 του. Ανέβηκε σταθερά τις τάξεις μέχρι και την Κ19 και κατάφερε να φτάσει μέχρι και τη 2η ομάδα του συλλόγου. Στα 14 του μετρήθηκε να έχει επιτόπιο άλμα μεγαλύτερο από αυτό του Κριστιάνο Ρονάλντο. Δεν είναι ψηλός, είναι μόλις 1.80, αλλά το παρουσιαστικό του σε κάνει να νομίζεις ότι είναι παραπάνω. Είναι ένα θαύμα της φύσης σωματικά που ξέρει να παίρνει θέσεις, να προστατεύει την μπάλα και να τρέχει με αυτή. Ένας πονοκέφαλος για τους αμυντικούς που γυρίζουν συνήθως σπίτι αποκαμωμένοι όταν τον αντιμετωπίζουν.

Στα 18 του κάνει το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα, σε έναν αγώνα με τη Φορτούνα Σιτάρντ και λίγο αργότερα μαθαίνει τι είναι Ευρώπη, αφού ο Έρικ τεν Χαχ τον βάζει σε αγώνα Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στην Αταλάντα. Τα πράγματα φαίνονται ρόδινα για τον πιτσιρικά Ολλανδό και τον Άγιαξ, αλλά δεν είναι έτσι. Ο Μίνο Ραϊόλα τον πείθει ότι μπορεί να βρει πολύ καλά χρήματα σε μεγαλύτερο σύλλογο. Πριν καλά καλά κλείσει την πρώτη του σεζόν στον Αίαντα, τον Φεβρουάριο του 2021, ο Μπρόμπι ανακοινώνει ότι δεν θα ανανεώσει το συμβόλαιό του και θα αποχωρήσει ως ελεύθερος στο τέλος της σεζόν.

Ο Μπρόμπι αποφασίζει ότι το μέλλον του είναι σε ένα άλλο καλό σχολείο εξέλιξης ταλέντων. Στη Λειψία. Θέλει να δουλέψει με τον Νάγκελσμαν, να βελτιωθεί και να κάνει μια μεγάλη μεταγραφή, ματώνοντας τα δίχτυα στην Μπουντεσλίγκα. Τα βρίσκει με τη Λειψία, αλλά ο Νάγκελσμαν λίγο καιρό αργότερα συμφωνεί να πάει στην Μπάγερν. Έτσι, όταν το καλοκαίρι ο Ολλανδός μετακομίζει στη Λειψία βρίσκει άλλον προπονητή, αλλά και διαφορετικό διευθυντή αθλητικού τμήματος. Η χρονιά δεν θα είναι καθόλου καλή, θα παίξει τη μισή σεζόν, συνολικά σε 14 αγώνες σε τρεις διοργανώσεις και δεν θα σκοράρει ούτε ένα γκολ. Τα προβλήματα τραυματισμών στον Άγιαξ και η ανάγκη για φορ, θα ανοίξουν πάλι τη ζεστή αγκαλιά του Άμστερνταμ. Ο Μπρόμπι θα επιστρέψει δανεικός για το δεύτερο μισό της σεζόν 2021-22 και θα σκοράρει 7 φορές σε 11 αγώνες.

Ο Άγιαξ θα την πατήσει με έναν τρόπο που δεν συνηθίζει. Το καλοκαίρι θα χρειαστεί να δώσει σχεδόν 20 εκατομμύρια Ευρώ για να αγοράσει τον παίκτη που έχασε ελεύθερο το περασμένο καλοκαίρι. Η γκρίνια είναι μεγάλη. Παρά την καλή μισή σεζόν του, υπάρχουν πολλές αμφιβολίες για την ποιότητά του, τον χαρακτήρα του και κυρίως το γεγονός ότι παράτησε έτσι την ομάδα. Δεν βοηθά καθόλου και το γεγονός ότι ο Μίνο Ραιόλα θα ξεζουμίσει τον Άγιαξ για να επιστρέψει εκεί ο πελάτης του. Ο ίδιος άνθρωπος που θεωρούν στο Άμστερνταμ ότι φούσκωσε τα μυαλά του Μπρόμπι είναι αυτός που τον φέρνει πίσω και γεμίζει την τσέπη του για μια ακόμα φορά. Ήδη οι απαιτήσεις είναι μεγάλες και οι οπαδοί είναι με το δάχτυλο στη σκανδάλη.

Ο Μπρόμπι θα έχει συνεχώς ανταγωνισμό. Είτε στο πρόσωπο του Μοχάμεντ Κουντούς, είτε από τους άλλους επιθετικούς και επιθετικογενείς παίκτες του Άγιαξ όπως ο Τάντιτς, ο Μπέργκβαϊν, ο Μικαουτάτζε και ο Άκπομ. Πάντα υπάρχει κάποιος με τον οποίο πρέπει να συναγωνιστεί. Δίνει τις μάχες τους με όλους και τελειώνει το περσινό πρωτάθλημα με 13 γκολ σε 32 αγώνες στο πρωτάθλημα. Όχι κάτι τρομερά εντυπωσιακό. Φέτος, μέσα στη μαυρίλα της σεζόν του Άγιαξ φαίνεται να είναι ένας από τους λίγους που επιπλέουν μετά το ναυάγιο. Έχει φτάσει ήδη τα περσινά του γκολ στο πρωτάθλημα, ενώ έχει σκοράρει μέχρι στιγμής και τρεις φορές στην Ευρώπη, κάτι που μπορεί να συνεχίσει στα ματς του Άγιαξ στο Κόνφερενς. Αρκετοί στην Ελλάδα έχουν άποψη για τον Ολλανδό μια που έπαιξε απέναντι στην ΑΕΚ και πραγματικά έδειξε πολύ καλά στοιχεία. Ένα θηρίο που αντιμετωπίζεται δύσκολα. Ήδη ακούγονται και πάλι φήμες για πιθανή μεταγραφή του, ορισμένοι μιλούσαν ακόμα και για μετακίνηση στα μέσα της χρονιάς στη Γιουνάιτεντ του παλιού προπονητή του, αλλά ο ίδιος το διέψευσε.

Είναι όμως ο Μπρόμπι έτοιμος για κάτι παραπάνω; Είναι ένα πλήρες πακέτο; Είναι η άποψη των ανθρώπων στην Ολλανδία, η ίδια με αυτή στην υπόλοιπη Ευρώπη; Ας ακούσαμε τι έχει να πει ο Ρόναλντ Κούμαν, ο προπονητής της εθνικής Ολλανδίας ο οποίος απαντά με το παροιμιώδες ολλανδικό τακτ (που ως γνωστόν έχει πιθανότητες ύπαρξης ίδιες με το τέρας του Λοχ Νες): «Ελπίζω να συνεχίσει να εξελίσσεται, βλέπεις ότι τα τελειώματά του και οι πρώτες του επαφές δεν ήταν καλές. Ως προπονητής δεν πρέπει να δουλέψεις πάνω σε αυτά; Δεν υπάρχει μόνο το να είσαι δυνατός, αλλά και να ξέρεις να τελειώνεις τις φάσεις. Αν προπονείσαι καθημερινά στα τελειώματα, τότε θα βελτιώσεις την τεχνική σου». Σημείωση: ο Κούμαν τα είπε αυτά αφού είχε ήδη καλέσει τον Μπρόμπι στην εθνική.

Πέρσι, ο υπηρεσιακός κόουτς Τζον Χάιτινχα είχε δηλώσει μετά από ένα νικηφόρο παιχνίδι σε ερώτηση γιατί ο Μπρόμπι παίζει σπάνια ολόκληρα ματς. «Δουλεύουμε συνέχεια μαζί του. Στο τέλος όμως είναι σημαντικό ο παίκτης να τα βρει με εαυτόν του. Όλοι θέλουμε να ζούμε την καλύτερη ζωή, αλλά πρέπει να έχεις πειθαρχία. Ο Μπράιαν έχει πειθαρχία, αλλά χρειάζεται και βοήθεια». Και επειδή ο Χάιτινχα ήταν αρκετά εγκρατής στο σχόλιό του, ήρθε ο Μάρκο φαν Μπάστεν να τα πει πιο ολλανδικά: «Ο Χάιτινχα το είπε με ωραία λόγια, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο Μπρόμπι δεν προπονείται καλά. Αν είσαι ποδοσφαιριστής σε αυτή την ηλικία και δεν το καταλαβαίνεις ενώ βρίσκεσαι στον Άγιαξ… Και αναρωτιέμαι. Τι κάνουν στις προπονήσεις στον Άγιαξ; Πέρα από το γεγονός ότι έχει πολύ περιορισμένη τεχνική». Ο Μάρκο συνεχίζει, σχολιάζοντας το γεγονός ότι ο Άγιαξ έδωσε αρκετά χρήματα για να τον πάρει πίσω: «Πώς είναι δυνατόν ο Άγιαξ να τα γνωρίζει αυτά και να τον παίρνει πίσω, αφού δεν ανανέωσε; Είχε ήδη παίξει για τον Άγιαξ για δέκα χρόνια. Και μετά το συζητάνε; Δεν πρέπει να είσαι στα καλά σου ως σύλλογος. Είναι απίστευτο. Το ποσό που έδωσαν, ενώ γνώριζαν τι είναι και γνωρίζουν τις περιορισμένες δυνατότητές του.» Όπως καταλαβαίνει κανείς, ο Άγιαξ μπορεί να είναι ένα από τα καλύτερα σχολεία, αλλά σίγουρα δεν είναι από τα σχολεία που σου λένε “μπράβο, δεν πειράζει που πήρες 12, σημασία έχει το ταξίδι”. Υπάρχει τεράστια πίεση και ο Μπρόμπι τη ζει καθημερινά. Είτε από κάποιον σούπερ σταρ, είτε από τον μέσο γκρινιάρη στη Γιόχαν Κρόιφ Αρένα.

Σίγουρα τα λόγια των παλιών είναι σκληρά, αλλά έχουν και δόση αλήθειας. Τα τελειώματα ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα για τον Μπρόμπι και κάτι που προσπαθεί να βελτιώσει. Το ίδιο και η φυσική κατάσταση. Ο “νέος Λουκάκου” σπάνια έβγαζε 90λεπτο πέρσι. Από την αρχή της καριέρας του στο υψηλότερο επίπεδο αντιμετώπιζε προβλήματα φυσικής κατάστασης, με κράμπες να τον πιάνουν συχνά. Ήταν η κλασική συζήτηση την περσινή χρονιά: «Μέχρι ποιο λεπτό θα αντέξει πριν βγει αλλαγή;» Η αλήθεια είναι ότι και σε αυτό βελτιώνεται. Είναι αρκετά τα 90λεπτα φέτος και λίγα τα ματς που θα βγει πριν το 70κατι. Συνεπώς και εκεί δείχνει πρόοδο.

Και ο ίδιος ο Μπρόμπι; Πώς τα παίρνει όλα αυτά. Χωρίς να είμαστε μέσα στο μυαλό του, φαίνεται αρκετά δυνατός ως χαρακτήρας. Ή έστω σαν κάποιος που γενικά δεν τον αγγίζει το τι γίνεται. Ακόμα και για πολύ πιο σοβαρά πράγματα. Όταν στην Ουτρέχτη έγινε θύμα ρατσιστικής επίθεσης, με τους οπαδούς των γηπεδούχων να κάνουν ήχους μαϊμούς, ο ίδιος δεν ασχολήθηκε. «Δεν μου καίγεται καρφί, δεν με συγκινεί. Ας λένε ό,τι θέλουν. Στο τέλος της ημέρας εμείς κερδίσαμε και αυτοί έχασαν. Το λέω ξανά, δεν με νοιάζει καθόλου». Οπότε αν αυτή είναι νοοτροπία του σε κάτι πολύ σοβαρό που μπορεί να επηρεάσει πολλούς ανθρώπους, τότε σίγουρα τα λόγια κάποιας παλιάς δόξας του Αίαντα θα περάσουν και δεν θα ακουμπήσουν τον Μπρόμπι. Στα λόγια του Κούμαν απάντησε λέγοντας: «Είμαι ακόμα μόλις 21 ετών. Έχω πολλά πράγματα που πρέπει να βελτιώσω. Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που μιλάνε για μένα. Μπορώ να ζήσω με αυτό». Πριν λίγες ημέρες έσπασε ένα ρεκόρ που κρατούσε για 50 χρόνια. Είχε συμμετοχή σε γκολ (είτε σκοράροντας, είτε με ασίστ) σε 12 συνεχόμενα παιχνίδια. Και στον Άγιαξ, ακόμα κι αυτοί που δεν πείθονται ότι μπορεί να γίνει σπουδαίος παίκτης όπως άλλοι θρύλοι του παρελθόντος, πλέον θεωρούν ότι δεν ήταν τόσο κορόιδα όταν έδιναν περίπου 20 εκατομμύρια (16+μπόνους) για να τον πάρουν πίσω. Στη χειρότερη, θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω. Το πού θα φτάσει τελικά, έχει να κάνει κυρίως με τον ίδιο. Η φετινή σεζόν σίγουρα είναι η καλύτερή του.