Final Eight Κυπέλλου Ελλάδας 2024: Ρεαλισμός σε υψηλές αποδόσεις

Ο θεσμός των μεγάλων εκπλήξεων μπαίνει στην τελική του ευθεία, με το μίνι-τουρνουά της Κρήτης όμως να έχει ξεκάθαρα φαβορί. Μπορούν τα αουτσάιντερ να αμφισβητήσουν την κυριαρχία των «αιωνίων», χαλώντας το ζευγάρι που όλη η Ελλάδα περιμένει να δει στον τελικό το βράδυ της Κυριακής;

Παναθηναϊκός-ΑΕΚ

Το «τριφύλλι» πέρασε άνετα από τα Λιόσια το βράδυ της Δευτέρας σε ένα φυσικό μπαιχνίδι επαφών, όπου ο «Δικέφαλος» δεν μπόρεσε να ματσάρει τον συνδυασμό μεγέθους και αθλητικότητας των φιλοξενουμένων. Η ΑΕΚ παίζει γρήγορο μπάσκετ, έχει βαθύ οπλοστάσιο και την ικανότητα να παράγει στην επίθεση (ειδικά σε καταστάσεις ανοιχτού γηπέδου) όμως έχει σημαντικά αμυντικά θέματα προς επίλυση, όντας πολύ αδύναμη στις συνεργασίες που αφορούν την αναχαίτιση του Pick & Roll και την άμυνα μακριά από τη μπάλα. Το δίδυμο Ναν-Γκριγκόνις μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στους κιτρινόμαυρους εκτελώντας μετά από ντρίμπλα ή από θέση.

Marius Grigonis Πόντοι Over 10.5 σε απόδοση 1.91 στη Stoiximan

Ο Ηλίας Ζούρος πρέπει να διαχειριστεί τον τραυματισμό του Τίλμαν (σημείο αναφοράς στο χαμηλό ποστ) όμως θα έχει πιθανόν στη διάθεση του τον Μιντάουγκας Κουζμίνσκας (14.6 πόντοι-54.1% στα τρίποντα στη Stoiximan Basket League). Ο Έργκιν Αταμάν περιμένει την επιστροφή του Κώστα Σλούκα του οποίου η ετοιμότητα ίσως αποδειχθεί κομβική στην Κρήτη.

Bet Builder με Χάντικαπ ΑΕΚ+17.5 και Πόντοι Under 169.5 σε απόδοση 2.30 στη Stoiximan

ΠΑΟΚ-Άρης

Επίδειξη ανωτερότητας έκανε ο Άρης το απόγευμα της Κυριακής στο φλεγόμενο «Παλέ» (πλέον Nick Galis Hall) συνεχίζοντας τις σπουδαίες εμφανίσεις και το νικηφόρο σερί του εντός και εκτός συνόρων. Ο Γιάννης Καστρίτης παρουσιάζει μια από τις καλύτερες προπονητικές δουλειές στην Ευρώπη φέτος, καταφέρνοντας με το δυναμικό αγωνιστικό στυλ,  την πολύ επιθετική άμυνα και τις συνεργασίες να ματσάρει την έλλειψη μεγάλου ποιοτικού βάθους αλλά και απουσίες όπως αυτή του Γκάλινατ.

Ο ΠΑΟΚ δυσκολεύτηκε από το γεγονός ότι είχε να εντάξει άμεσα καινούργια πρόσωπα στο παιχνίδι του, σε μια αναμέτρηση απέναντι σε έναν φορμαρισμένο αντίπαλο. Ο Φώτης Τακιανός γνωρίζει όμως ότι ο προημιτελικός του Κυπέλλου θα είναι ένα τελείως διαφορετικό παιχνίδι και θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την πρόσφατη ήττα στο πρωτάθλημα. Ο «Δικέφαλος» οφείλει να βρει παραγωγικές λύσεις (δεν εμφανίζεται αποτελεσματικός στο κομμάτι της επίθεσης) απέναντι σε μια πολύ δυνατή άμυνα, να μειώσει τα λάθη του και να αναχαιτίσει τη δραστηριότητα του Τολιόπουλου ως εκτελεστή και δημιουργού μέσα από Pick & Roll δράσεις. Ο ΠΑΟΚ μπορεί να δώσει μια κλειστή μάχη στον Άρη διεκδικώντας την πρόκριση στα ημιτελικά με σημαντικές πιθανότητες.

Bet Builder με Vassilis Toliopoulos Ασίστ 5+ και Elvar Mar Fridrikkson Πόντοι 10+ σε απόδοση 2.08 στη Stoiximan

Ολυμπιακός-Περιστέρι

O Oλυμπιακός φαίνεται πως βρίσκει χημεία, παίζει και πάλι μετά από καιρό αποτελεσματικό μπάσκετ και πηγαίνει στην Κρήτη για να υπερασπιστεί τον τίτλο του Κυπελλούχου Ελλάδας. Με τον Ουόκαπ να ανεβάζει στροφές και την προσθήκη του Μόουζες Ράιτ να φέρνει στο τραπέζι στοιχεία που έλειπαν (αθλητικότητα, μεγαλύτερη δυναμική στην εκτέλεση PnR-δράσεων) οι ερυθρόλευκοι αισθάνονται και πάλι δυνατοί, χρησιμοποιώντας το τρανζίσιον παιχνίδι ως βασικό όπλο στη φαρέτρα τους.

Το Περιστέρι επίσης έχει γυρίσει διακόπτη εδώ και καιρό και πιάνει πλέον τα αγωνιστικά standards που είχαν θέσει ως στόχο οι ιθύνοντες του στο ξεκίνημα της σεζόν. Με εξαίρεση το παιχνίδι στην Τενερίφη, οι «Πρίγκιπες της Δυτικής όχθης» εμφανίζουν ένα πολύ ανταγωνιστικό πρόσωπο και χαρακτήρα two-way συνόλου, ικανού να ανταγωνιστεί σε υψηλό επίπεδο και στις δύο πλευρές του γηπέδου. Ο Βασίλης Σπανούλης θα προσπαθήσει να βρει τρόπο για να ματσάρει την καταλυτική υπεροχή του Ολυμπιακού σε όρους μεγέθους, ειδικά από τη στιγμή που η δική του ομάδα συνηθίζει να στρέφεται στο σετ παιχνίδι (είναι αρκετά αποτελεσματική στο μισό γήπεδο). Κομβική παράμετρος στη διαμόρφωση των ισορροπιών θα είναι και πάλι η απόδοση των Ουόκαπ και Ουίλιαμς-Γκος για τους ερυθρόλευκους.

Bet Builder με Ολυμπιακός Πόντοι Over 81.5 και Πόντοι Over 155.5 σε απόδοση 2.39 στη Stoiximan

Προμηθέας-Πανιώνιος

To Κύπελλο είναι ο θεσμός των εκπλήξεων σε όλη την Ευρώπη μιας και η φύση της διοργάνωσης τροφοδοτεί την ανατροπή των προγνωστικών. Μια ιστορική αναδρομή μπορεί να πείσει τον οποιονδήποτε για αυτό. Ο πρωτοπόρος της Elite League Πανιώνιος (15-6 το ρεκόρ του) ταξιδεύει στην Κρήτη χωρίς άγχος και με κρυφό όνειρό να κάνει θόρυβο στον πρώτο προημιτελικό, παγιδεύοντας τον σαφώς υπέρτερο ποιοτικά Προμηθέα σε μια κλειστή αναμέτρηση μισού γηπέδου.

Οι κυανέρυθροι έχουν έναν πυρήνα αρκετά έμπειρων παιχτών (Βεργίνης, Γκίκας, Βουγιούκας, Κακλαμανάκης) και θα προσπαθήσουν να πειράξουν το μυαλό του αντιπάλου τους που θα θελήσει να καταθέσει τα οκτάνια του και να τελειώσει την υπόθεση-πρόκριση νωρίς. Ο Προμηθέας παίζει γρήγορα, έχει σπουδαία δυναμική και καλά δουλεμένες συνεργασίες στο επιθετικό κομμάτι και παράλληλα ένα σημαντικό πλεονέκτημα στο κομμάτι της αθλητικότητας απέναντι στον αντίπαλο του. Το δίδυμο Κάουαν-Χέιλ και ο Κρις Κόφεϊ θα αποτελέσουν τα  «εργαλεία» στα χέρια του κόουτς Παπαθεοδώρου και στην προσπάθεια του να επιβάλλει ένα υψηλό τέμπο το οποίο δύσκολα θα μπορέσει ο «Ιστορικός» να ακολουθήσει.

Bet Builder με Προμηθέας -8.5 και Πόντοι Over 155.5 σε απόδοση 2.22 στη Stoiximan

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

Hoopfellas.gr για το Stoiximan Blog