panathinaikos-euroleague

Μπαρτσελόνα – Παναθηναϊκός: Tο σωσίβιο της έντασης

Ο Παναθηναϊκός ταξιδεύει στη Βαρκελώνη για ένα από τα παιχνίδια με τον υψηλότερο αγωνιστικά βαθμό δυσκολίας στη σεζόν. Ο Ρικ Πιτίνο και οι παίκτες του γνωρίζουν πολύ καλά ότι για να εκμεταλλευτείς τη ταμπέλα του outsider, πρέπει να τον εκπλήξεις με το επίπεδο της έντασης που θα καταθέσεις.

Η ένταση λοιπόν. Αυτή που διαφοροποιεί τελείως το αποτέλεσμα στην εκτέλεση μιας απλής δράσης αλλά και ενός ολόκληρου πλάνου. Πόσο ρεαλιστικό είναι το ρητό «δεν έχει σημασία τι κάνεις αλλά πως το κάνεις», το οποίο χρησιμοποιούν συνεχώς οι προπονητές στο μπάσκετ… Απέναντι στην ομάδα με τη μεγαλύτερη ίσως δεξαμενή ταλέντου και star quality στη διοργάνωση, οι πράσινοι καλούνται να μπουν με «μαχαίρι στο στόμα», παλεύοντας για κάθε κατοχή εάν θέλουν να δουν φως στο τέλος της διαδρομής. Η Μπαρτσελόνα δεν είναι απλά ένα προικισμένο σε επίπεδο δεξιοτήτων σύνολο αλλά και μια ομάδα που συνεργάζεται με υψηλό βαθμό αποτελεσματικότητας και στις δύο πλευρές του παρκέ. 

Πάμε να δούμε τις σημειώσεις μας για το αποψινό ματσάρισμα του Παναθηναϊκού με τους Καταλανούς. 

*Χωρίς περιστροφές, ο Παναθηναϊκός οφείλει να κάνει ένα από τα καλύτερα αμυντικά του παιχνίδια μέχρι τώρα στη σεζόν, εάν θέλει να επιβιώσει στο Palau Blaugrana. Η Μπαρτσελόνα  φέρει το πιο φορτωμένο οπλοστάσιο στο ευρωπαϊκό μπάσκετ σήμερα και όταν βρει ρυθμό είναι απλά ασταμάτητη. Έχει τεράστιο ποιότητα και διαφορετικές σε όλες τις γραμμές, στοιχείο που της δίνει τη δυνατότητα να επιβάλλει τα θέλω της σε παιχνίδια διαφορετικών συνθηκών. Σε αντίθεση με το επιθετικό κομμάτι, η αμυντική εικόνα των πρασίνων αυτή τη στιγμή δεν είναι ακριβώς στο επίπεδο που πρέπει ώστε να προσφέρει σιγουριά σε μια τόσο απαιτητική εκτός έδρας  αναμέτρηση.

*Οι Καταλανοί είναι μια από τις πιο δυνατές ομάδες της διοργάνωσης στο επιθετικό ριμπάουντ, στοιχείο με το οποίο υποστηρίζουν την παραγωγική τους διαδικασία. Το ταλέντο και η ποιότητα των μονάδων της είναι τέτοια που το ενδεχόμενο  έξτρα κατοχών μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες νίκης του αντιπάλου. Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να δουλέψει στο αμυντικό του ριμπάουντ (μελανό σημείο τη τρέχουσα σεζόν) περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

*Η αγωνιστική συμπεριφορά των παικτών της ελληνικής ομάδας στη θέση «5» θα καθορίσει εν πολλοίς την εξέλιξη της αναμέτρησης. Ο Μπράντον Ντέιβις είναι ο ψηλός με το καλύτερο footwork στην Ευρώπη. Δεν χρειάζονται νομίζω περαιτέρω συστάσεις σχετικά με το τι μπορεί να κάνει… Ο Άντε Τόμιτς είναι Νο2 σε plus-minus (+ – της ομάδας  στα λεπτά συμμετοχής του) πίσω από τον Χάνγκα, νούμερο ενδεικτικό της χρησιμότητας του. Ο Πέσιτς ακουμπάει τη μπάλα στα χέρια του στο low post για δημιουργήσει και να εκτελέσει ενώ η ικανότητα του να πασάρει από το ψηλό ποστ ανοίγει διαδρόμους στην πλάτη της άμυνας.

*Παράγοντας Μίροτις:  O 28χρονος φόργουορντ κάνει σπουδαία σεζόν, μετρώντας 19.1 πόντους και 5.8 ριμπάουντ στην επιστροφή του στην Ευρωλίγκα. Η ικανότητα του να απειλήσει με πρόσωπο (πολύ επικίνδυνος βάζοντας τη μπάλα στο παρκέ) και με πλάτη είναι παροιμιώδης. Η Μπαρτσελόνα (ομάδα που βασίζεται πολύ στις συνεργασίες για να παράγει) στρέφεται σε αυτόν και στο όπλο της προσωπικής φάσης,  όταν έχει άμεση ανάγκη σκορ. Ο Μίροτιτς μπορεί να απειλήσει από παντού ενώ πηγαίνει με μεγάλη ευκολία στη γραμμή των προσωπικών. Ο Ντίνος Μήτογλου θα κληθεί να δώσει λύσεις στο μαρκάρισμα του. Δεν θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση να δούμε τον νεαρό φόργουορντ στο «5» και έναν εκ των Ουάιλι-Μπέντιλ να ανεβαίνει στο «4», προσπαθώντας να αναχαιτίσει τον πρώτο σκόρερ των Καταλανών. 

*Ο Άνταμ Χάνγκα όπως είπαμε πιο πάνω είναι ο Νο1 παίκτης του Πέσιτς σε όρους plus-minus (+65). Με τα συσσωρευμένα προβλήματα τραυματισμών στη γραμμή των γκαρντ, ανέβηκε στη θέση «1» όπου ανταποκρίθηκε περίφημα. Ο Χάνγκα ανεβάζει πολύ το επίπεδο της ούτως ή άλλως εξαιρετικής άμυνας της Μπαρτσελόνα, με την ένταση και τη πληθωρική του παρουσία. Αναμένεται να αναλάβει τη δύσκολη αποστολή που ακούει στο όνομα «Νικ Καλάθης» ενώ η ικανότητα του στην άμυνα μακριά από τη μπάλα μπορεί κάλλιστα να τον φέρει απέναντι στον Φρεντέτ. 

*Το δίδυμο Χίγκινς-Κούριτς: Αλληλοσυμπληρώνονται άψογα και παράλληλα δίνουν την ευκαιρία στον Πέσιτς να αλλάξει επιθετική κατεύθυνση, δεδομένου ότι με τον πρώην παίχτη του Πιτίνο στρέφεται σε off ball-επίθεση (ψάχνει το σουτ δουλεύοντας γύρω από τα σκριν) με την οποία αλλάζει τον ρυθμό. Και οι δύο τους είναι καλοί αμυντικοί και πολύ δυνατοί στο επιθετικό transition ενώ ο συνδυασμός περιφερειακής εκτέλεσης και slashing (διείσδυση) ανοίγει τη γκάμα επιλογών του Πέσιτς όταν τους παίζει μαζί (με τον Ντιλέινι στο «1» σε πρωτίστως δημιουργικό ρόλο). Ίσως εδώ δούμε από τον Παναθηναϊκό ένα ψηλό σχήμα με τον Παπαπέτρου στο «2» ώστε να αναχαιτίσει τη δράση του Χίγκινς. Ο Ουέσλι Τζόνσον επίσης πρέπει να είναι έτοιμος για να δώσει μερικά stops σε μια αναμέτρηση όπου το «τριφύλλι» θα τον χρειαστεί πολύ.

*Σημαντικός παράγοντας η απόδοση των Φρεντέτ-Ράις. Μπορεί το αμυντικό κομμάτι να αποτελεί τη βάση του πλάνου των φιλοξενούμενων και αυτό ίσως να δημιουργεί δεύτερες σκέψεις σχετικά με τον όγκο των λεπτών του Φρεντέτ, όμως η επιθετική ικανότητα του 30χρονου SG είναι απαραίτητη σε μια τέτοια έδρα. Η Μπαρτσελόνα θα ασκήσει μεγάλη πίεση στον Καλάθη και το Αμερικανικό δίδυμο των γκαρντ του Πιτίνο οφείλει να τον αποσυμπιέσει. Ο Ράις έρχεται από μεγάλη βραδιά και ο Φρεντέτ είναι σίγουρα πεινασμένος για να αποδείξει μετά από τη μέτρια εμφάνιση του στο «αιώνιο» ντέρμπι. Και οι δύο τους θα τραβήξουν αρκετό κουπί στον επιθετικό τομέα και πρέπει να ανταποκριθούν.

Ο Παναθηναϊκός τρέχει ένα καλό σερί νικών παρότι στα δύο τελευταία του ματς (με ΟΣΦΠ και Ήφαιστο) δεν απέδωσε σπουδαίο μπάσκετ. Είναι ευνοϊκή η συγκυρία του ότι πηγαίνει στη Βαρκελώνη υπό το στάτους του αουτσάιντερ. Η ομάδα αλλά και ο προπονητής της ξέρουν να διαψεύδουν τα προγνωστικά σε τέτοιες περιπτώσεις. Στη συγκεκριμένη αναμέτρηση δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για ελλιπή συγκέντρωση το οποίο ισοδυναμεί με αυτοκτονία. Η ένταση θα είναι ο καλύτερος φίλος και το σωσίβιο των πρασίνων σε κάθε δύσκολη στιγμή. Πρέπει να την αγκαλιάσει σφιχτά και να πορευτεί…