Μπαρτσελόνα-Παναθηναϊκός: Οι απουσίες δείχνουν τον δρόμο

 Μετά τη μεγάλη νίκη στο ντέρμπι των «αιωνίων», ο Παναθηναϊκός ταξιδεύει στη Βαρκελώνη με σημαντικές απουσίες για να μετρήσει τις δυνάμεις του απέναντι στην εξαιρετική φετινή Μπαρτσελόνα.

Η συνθήκη που έχει διαμορφωθεί δεν ήταν αυτή ακριβώς που θα ήθελε ο Εργκίν Αταμάν μετά το μεγάλο διπλό στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Τα προβλήματα των Κώστα Σλούκα και Λούκα Βιλντόζα στέλνουν τους πράσινους στο «Παλάου Μπλαουγκράνα» χωρίς τους βασικούς τους δημιουργούς και ball handlers. Θα είχε τεράστιο ενδιαφέρον να δούμε έναν Παναθηναϊκό να πηγαίνει πάνοπλος στη Βαρκελώνη, έχοντας ως συνοδοιπόρους το υψηλό ηθικό και τον ενθουσιασμό από μια τέτοια  μεγάλη νίκη.

Παρόλα αυτά, οι πράσινοι φέτος έχουν ποιότητα και γεμάτο ρόστερ ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν σε τέτοιες ειδικές καταστάσεις. Τα πράγματα θα ήταν καλύτερα εάν ο κόουτς Αταμάν είχε στα χέρια του (και) τον Κέντρικ  Ναν όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική και το ντεμπούτο του Αμερικανού σκόρερ θα έρθει λίγο αργότερα. Ο Παναθηναϊκός έχει σαφέστατα δύσκολο έργο στη Βαρκελώνη και θα χρειαστεί πρωτίστως μια μεγάλη βραδιά από τον προπονητή του για να ανταγωνιστεί και να διεκδικήσει τη νίκη.

H Μπαρτσελόνα στη νέα εποχή

Στο ξεκίνημα της σεζόν οι Καταλανοί είναι η ομάδα που έχει αποδώσει ίσως το καλύτερο μπάσκετ στην Ευρωλίγκα και αυτό απεικονίζεται στους εξειδικευμένους στατιστικούς δείκτες της. Ο Ρότζερ Γκριμάου δεν είναι Σάρας. Δεν δουλεύει σε τέτοιο βάθος λεπτομερειών αλλά επίσης δεν ασκεί στους παίχτες την πίεση του Λιθουανού. Και αυτή η νέα κατάσταση μοιάζει να έχει μεταφέρει αρκετό φρέσκο οξυγόνο στους αγωνιστικούς πνεύμονες της Μπαρτσελόνα.

Ο  -πολύ αγαπητός στην πόλη και στον οργανισμό- Γκριμάου έχει δώσει μεγαλύτερη ελευθερία στους παίχτες του στο κομμάτι της απόφασης και αυτό είναι ό,τι ακριβώς χρειαζόταν ένα σύνολο με τόσο ταλέντο. Δεν απορρίπτει αυστηρά τον αυτοσχεδιασμό, εμπιστεύεται την ατομική έμπνευση και το ένστικτο ενώ τους ενθαρρύνει να τρέξουν περισσότερο από το πρόσφατο παρελθόν (παρότι η Μπάρτσα παραμένει ομάδα μισού γηπέδου).

Οι Καταλανοί παίζουν το πιο ισορροπημένο μπάσκετ στη διοργάνωση. Λειτουργούν υποδειγματικά στο αμυντικό κομμάτι τόσο σε σετ καταστάσεις (0.848 πόντοι/κατοχή Νο2 στην Ευρωλίγκα) όσο και στο transition (0.970 πόντοι/κατοχή, Νο3 στην EL)  ενώ η επίθεση τους στο μισό γήπεδο είναι άκρως αποτελεσματική και τοποθετείται στο Νο1 της συγκεκριμένης αξιολόγησης (1.036 πόντοι ανά κατοχή) παρότι είναι προφανές ότι δεν έχει το ίδιο δηλητήριο μετά τον τραυματισμό του ηγέτη της ομάδας, Νίκολας Λαπροβίτολα.

Η Μπαρτσελόνα έρχεται από δύο ήττες στο ματς με τον Παναθηναϊκό. Στη Μαδρίτη «έπεσε» στις λεπτομέρειες χάνοντας με 65-64 από τη Ρεάλ ενώ την Κυριακή το τρίποντο του Αμπρίνες στην εκπνοή δεν βρήκε στόχο (ο ίδιος παίχτης είχε ισοφαρίσει για τη Μπάρτσα  με ένα μακρινό σουτ, λίγο νωρίτερα) και η Βαλένθια πανηγύρισε μια μεγάλη εντός έδρας νίκη που ήρθε με έναν αρκετά αμφιλεγόμενο τρόπο (ας πούμε ότι ο Κρις Τζόουνς «εκμαίευσε» ένα φάουλ στα δέκα μέτρα από το καλάθι).

Το σύνολο του κόουτς Γκριμάου έχει αφήσει πολύ θετικές εντυπώσεις μέχρι τώρα στη σεζόν όμως είναι δεδομένο ότι ακόμα οικοδομεί αγωνιστικούς δεσμούς και αυτό φαίνεται από τις αυξομειώσεις που παρατηρούνται στην απόδοση του εντός των σαράντα λεπτών. Η ηγεσία των Βέσελι και Λαπροβίτολα έχει λειτουργήσει ευεργετικά και όλοι μοιάζουν να νιώθουν καλά με τη φιλοσοφία του καινούργιου προπονητή. Αυτό βέβαια είναι κάτι που θα πρέπει να επανεξεταστεί όταν έρθει η πρώτη αγωνιστική κοιλιά.

Ψηλά σχήματα, έμφαση στην άμυνα

Ο κόουτς του Παναθηναϊκού θα πορευτεί με το υλικό που έχει στα χέρια του στη συγκεκριμένη συνθήκη. Οι ίδιες του οι απουσίες δε, του δείχνουν τον δρόμο σε τακτικούς όρους. Το «τριφύλλι» έχει ουσιαστικά ένα μόνο πλάνο διαφυγής από τη «φυλακή» του Παλάου Μπλαουγκράνα. Σημειώστε ότι αγωνίζεται απέναντι σε μια ελίτ άμυνα χωρίς τους δύο βασικούς δημιουργούς  (και πιο ποιοτικούς αλλά και έμπειρους περιφερειακούς) του. Αυτό σημαίνει ότι θα επηρεαστεί και η παραγωγική δυναμική των ψηλών του αλλά και το ότι θα είναι πιο δύσκολο να ελέγξει το τέμπο της αναμέτρησης.

Το σενάριο νίκης των πρασίνων περιλαμβάνει μια εντυπωσιακή αμυντική επίδοση τους σε ένα βράδυ όπου το σκορ θα πάει χαμηλά και η αναμέτρηση θα εξελιχθεί σε μια κλειστή μάχη σώμα με σώμα. Θα είναι δύσκολο για την ελληνική επίθεση να ανέβει ψηλά στο σκορ με αυτές τις απουσίες και ματσάροντας με μια άμυνα που κρατάει τον αντίπαλο στο 25.4% πίσω από τη γραμμή του τριπόντου (Νο1 στη διοργάνωση) και συνολικά στο 42.1% εντός πεδιάς.

Η λογική λέει πως ο κόουτς Αταμάν θα δώσει ακόμα περισσότερο χρόνο στον Χουάντσο Ερνανγκόμεθ (επιστρέφει στην πατρίδα του και αντιμετωπίζει την ομάδα που τον διεκδίκησε έντονα το καλοκαίρι) στη θέση «3» για να ματσάρει το μέγεθος των γηπεδούχων στη θέση (Κάλινιτς, Πάρα), να ελέγξει το ριμπάουντ αλλά και να κλειδώσει εάν χρειαστεί -με άμυνα αλλαγών- κάποιον από τους γκαρντ του Γκριμάου. Ο Ντίνος Μήτογλου και ο Ματίας Λεσόρ θα αποτελέσουν το «βαρύ σασί» των πρασίνων καθώς θα χρειαστεί να ματσάρουν με τους Βέσελι-Ουίλι Ερνανγκόμεθ, αλλά και να παράγουν μέσα από προσωπική φάση. Η απόδοση τους θα αποτελέσει βαρόμετρο για την ελληνική ομάδα.

Είναι επίσης δεδομένο ότι ο Παναθηναϊκός θα ανακατέψει την τράπουλα στο backcourt. Ο Γκριγκόνις θα περάσει περισσότερο χρόνο στο «2» παίζοντας με τη μπάλα στα χέρια, ο Γκάι θα χρειαστεί επίσης να επωμιστεί δημιουργικά καθήκοντα (ως δευτερεύων χειριστής) ενώ οι Μωραΐτης και Καλαϊτζάκης θα ανέβουν στο rotation  για να προσφέρουν αμυντική πίεση και ανάσες στον Τζέριαν Γκραντ, ο οποίος θα έχει μεγάλο φόρτο σε αυτό το ματς.

Συμπερασματικά, πρόκειται για μια βραδιά ειδικών συνθηκών για το «τριφύλλι». Η σημασία των απουσιών δεν είναι μόνο οι ίδιες οι απουσίες (τα πρόσωπα που θα λείψουν από το παιχνίδι) αλλά κυρίως η διαφοροποίηση των συνηθειών και των ζητούμενων της ομάδας από τους παίχτες που θα είναι ενεργοί. Ο Παναθηναϊκός θα ζητήσει από τον Γκραντ, τον Γκριγκόνις ή τον Μήτογλου να κάνουν περισσότερα από όσα μπορούν ή έχουν συνηθίσει να κάνουν και αυτό δεν λειτουργεί πάντα σωστά. Τα ψηλά σχήματα, ο έλεγχος του ριμπάουντ και της παραγωγικής δραστηριότητας των ψηλών της Μπαρτσελόνα, ο χαμηλός αριθμός λαθών και η ένταση σε κάθε δράση (σε άμυνα και επίθεση) μπορούν να δώσουν στο «τριφύλλι» την ευκαιρία να παίξει τη ζαριά του στα τελευταία λεπτά μιας κλειστής αναμέτρησης. Σίγουρα δεν θα είναι εύκολο να φτάσει εκεί, όμως οφείλει να δοκιμάσει τις δυνάμεις του σε μια περίοδο όπου ακόμα χτίζει το αγωνιστικό του προφίλ.

Bet Builder με Χάντικαπ Μπαρτσελόνα -5.5 και Πόντοι Παναθηναϊκός Under 76.5 σε απόδοση 2.51 στη Stoiximan

 

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

Hoopfellas.gr για το Stoiximan Blog