dorsey

Ολυμπιακός-ASVEL: Με όπλο την άμυνα για το 2/2

Μετά την εντυπωσιακή εμφάνιση της Τετάρτης, ο Ολυμπιακός υποδέχεται την –ευρισκόμενη σε κακό φεγγάρι-  γαλλική ASVEL , ελπίζοντας ότι με όπλο την άμυνα του θα κλείσει την εβδομάδα αυτή με το πολύτιμο 2/2. O Ηοοpfellas αναλύει, επιλέγοντας 3 ειδικά στοιχήματα για τον αγώνα.

🏀 Ολυμπιακός-Βιλερμπάν με αμέτρητα ειδικά παικτών & Live Streaming*

O Oλυμπιακός ήταν ισοπεδωτικός απέναντι στη Μπάγερν, σε μια βραδιά όπου μπήκαν  στην ίδια σελίδα όλα τα καλά στοιχεία που τον διακρίνουν τη φετινή σεζόν. Οι ερυθρόλευκοι παρουσίασαν μια πολύ καλή και πιεστική άμυνα η οποία έκοψε τη σύνδεση των Βαυαρών με το καλάθι «παγώνοντας» από την αρχή τους σκόρερ τους. Από τα πρώτα λεπτά οι φιλοξενούμενοι βρέθηκαν σε μια άβολη πραγματικότητα, όπου έπρεπε να κυνηγούν στο σκορ τη στιγμή που κάθε πόντος έμπαινε με πολύ κόπο. Η ελληνική ομάδα ήταν κυρίαρχη με εμφατικό τρόπο για άλλη μια φορά, απέναντι σε ένα φορμαρισμένο σύνολο που τοποθετείται θεωρητικά στον κατευθείαν ανταγωνισμό. Σπουδαία εμφάνιση και μεγάλη νίκη. Για αυτό ακριβώς, η αναμέτρηση με την ASVEL κρύβει κινδύνους.

🏀 Tyler Dorsey 11+ πόντοι σε απόδοση 1,70 στη Stoiximan

Η γαλλική ομάδα ξεκίνησε δυνατά τη σεζόν όμως τον τελευταίο μήνα έχει κάνει κοιλιά στην απόδοση της. Δεν είναι τυχαίο ότι μετράει 6 ήττες (3 συνεχόμενες πλέον) στα τελευταία 7 ματς όπου έχει κερδίσει μόνο τη Μονακό με εκείνο το εκπληκτικό τρίποντο του Ουίλιαμ Χάουαρντ στην εκπνοή. H ΑSVEL δεν βγάζει την ίδια ενέργεια με την ομάδα που είδαμε στις πρώτες αγωνιστικές ενώ έχει σταματήσει να υφίσταται αυτή σύνδεση μεταξύ άμυνας και transition επίθεσης. 

Η εικόνα του Elie Okobo το τελευταίο διάστημα αποτελεί έναν από τους λόγους της πτώσης αυτής στο συνολικό αγωνιστικό performance. Ο 24χρονος Γάλλος άφησε αποσβολωμένη τη μπασκετική Ευρώπη με τις εμφανίσεις του μέχρι τα τέλη του Νοέμβρη με αποκορύφωμα τη ραψωδία στο ΟΑΚΑ (35 πόντοι με 13/19 σουτ σε 31 λεπτά). Στις τελευταίες τέσσερις αγωνιστικές ο πρώην παίχτης των Σανς μετράει 10.2 πόντους με 8/21 δίποντα, 5/21 τρίποντα και 3.0 λάθη. Οι άμυνες τον διάβασαν και ο ίδιος πρέπει να βρει εναλλακτικούς τρόπους για να μπορέσει πάλι να παράγει στα standards που το έκανε αρχικά.

🏀 Sasha Vezenkov 5+ ριμπάουντ σε απόδοση 1.42 στη Stoiximan

Πάμε όμως να δούμε μαζί μερικά σημεία άξια σχολιασμού αναφορικά με το τακτικό πλάνο που μπορούν να ακολουθήσουν οι ερυθρόλευκοι στο ματσάρισμα με την ομάδα του κόουτς Πάρκερ.

-Υπάρχουν κοινά σημεία (ως ένα βαθμό) στον τρόπο που αναπτύσσεται επιθετικά η ASVEL σε σχέση με τη Μπάγερν. Αυτά εντοπίζονται στην έμφαση τους στις απομονώσεις συγκεκριμένων αθλητών σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Πρόκειται για επιθέσεις προσωπικής φάσης. Η Μπάγερν φυσικά έχει βαθύτερο οπλοστάσιο (σε όρους δεξιοτήτων), επιδιώκει τις σετ καταστάσεις , τη midrange εκτέλεση και τα post ups. Οι Γάλλοι έχουν εστιάσει στο να δημιουργήσουν ένα 3&D σύνολο στη βάση της αθλητικότητας. Ο Ολυμπιακός έπαιξε σπουδαία προσωπική και ομαδική άμυνα την Τετάρτη, αναχαιτίζοντας το «ένας με έναν» παιχνίδι των σκόρερ της Μπάγερν. 

-Το βαρύ σασί της επίθεσης της ASVEL εντοπίζεται στο δίδυμο Chris Jones (14.0 πόντοι) –Elie Okobo (17.1). Οι δύο τους κουβαλούν το μεγαλύτερο βάρος στο δημιουργικό και εκτελεστικό κομμάτι ενώ ο Πάρκερ τους έχει πλαισιώσει με μερικούς ικανούς -ιδιαίτερα από θέση- σουτέρ (Χάουαρντ και Λάιτι, με τον δεύτερο να αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού) και με αθλητικούς ψηλούς. Η ομάδα της Λυών πρόσθεσε πρόσφατα τον γνωστό μας από τη θητεία του στη Μονακό, Marcos Knight, ευελπιστώντας να προσθέσει έναν ακόμα ικανό σκόρερ που μπορεί να αποσυμπιέσει το βασικό της backcourt.

-Σε συνέχεια των παραπάνω. Οι περιφερειακοί του Πάρκερ είναι αρκετά ικανοί στις καταστάσεις  προσωπικής φάσης. Έχουν τη δυνατότητα να παράγουν με σουτ μετά από ντρίμπλα, με κάθετο παιχνίδι ή με πλάτη στο καλάθι. Το μειονέκτημα τους (και συνολικά της ASVEL) είναι η ροπή στο λάθος. Οι δημιουργοί τους δεν είναι αποτελεσματικοί στο κομμάτι της απόφασης. Ο Okobo γράφει 3.8 τελικές πάσες για 3.4 λάθη, ο Jones 3.1 για 1.8 και ο Strazel 1.9 ασσίστ για 1.5 λάθη. H ASVEL είναι ουραγός στο δείκτη ασσίστ/λαθών στη λίγκα με 1.0 ενώ το 16.8 σε όρους TOV% (ποσοστιαία αξιολόγηση λαθών) είναι νούμερο αρκετά μεγάλο για ομάδα που βασίζεται στην προσωπική φάση.

🏀 Πόντοι Βιλερμπάν Under 79.5 σε απόδοση 1.26 στη Stoiximan

Εκ κατακλείδι, το ζητούμενο για τους ερυθρόλευκους είναι η ενέργεια. Αντιμετώπισαν την Τετάρτη μια φορμαρισμένη ομάδα και την κατατρόπωσαν βγάζοντας τόνους τέτοιας. Μέσα σε 48 ώρες καλούνται να μαζέψουν τις δυνάμεις τους και να παρουσιάσουν ένα αντίστοιχα καλό πρόσωπο απέναντι σε ένα σύνολο που παίζει άσχημα εδώ καιρό, μετράει αρκετές ήττες και κάπου αναμένεται να ξεσπάσει. Είναι δεδομένο ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος. Ο Ολυμπιακός είναι καλύτερη και βαθύτερη ομάδα. Έχει την εμπειρία (και την έδρα ως σύμμαχο) για να διαχειριστεί μια τέτοια κατάσταση, παίρνοντας τη νίκη με όπλο την άμυνα του. Μπορεί να κρατήσει χαμηλά τους Γάλλους, ειδικά εάν αμυνθεί με την συνήθη αποτελεσματικότητα του στο τρίποντο. Ας ελπίσουμε ότι θα το καταφέρει. 

Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις. Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές

Ηοοpfellas για το Stoiximan Blog