stoiximanblog_sfairopoulos

Απέναντι στις «Σχολές»…

Οι ελληνικές ομάδες βρίσκουν στον δρόμο τους αυτή την εβδομάδα τους εκπροσώπους των δύο μεγαλύτερων σχολών του ευρωπαϊκού μπάσκετ, συναπάντημα που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον..

Η βραδιά του Τσάβι..

stoiximanblog_paskoual

Η Ζαλγκίρις Κάουνας του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους έρχεται στο ΟΑΚΑ για ένα ματς το οποίο, όπως έχουν εξελιχθεί πλέον τα πράγματα, έχει τεράστια σημασία και για τις ομάδες οι οποίες ισοβαθμούν στη τέταρτη θέση της διοργάνωσης (μαζί με τη Ρεάλ). Κατά τη γνώμη η αναμέτρηση αυτή, στο συγκεκριμένο timing, θα έπρεπε να είχε προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη κινητοποίηση στον κόσμο των πρασίνων καθώς πρόκειται για καθοριστικό ματς από όλες τις απόψεις, με τη Λιθουανική ομάδα φέτος να αποδεικνύει ότι μπορεί να αποτελέσει κατευθείαν ανταγωνιστή των ομάδων που κυνηγούν το πλεονέκτημα έδρας.

Μερικές σκέψεις για το σημερινό, σπουδαίο ματς..

-Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε κομβικό σταυροδρόμι. Έχασε την ευκαιρία για το χτύπημα που θα τον «σήκωνε» στη βαθμολογία τη προηγούμενη εβδομάδα και τώρα πρέπει να δουλέψει σκληρά για να κρατηθεί ψηλά και να έχει πάλι ανάλογη ευκαιρία. Οι πράσινοι έδωσαν ενδιάμεσα ένα ματς δύο παρατάσεων με το Λαύριο στο ΟΑΚΑ τη στιγμή που ο Λοτζέσκι είναι εκτός και ο Γκιστ δείχνει σημάδια κούρασης. Είναι η στιγμή που οι παίχτες-ρόλων του Πασκουάλ θα πρέπει να βγουν μπροστά ώστε να στηρίξουν το αγωνιστικό οικοδόμημα όμως η απόδοση τους αποτελεί παράγοντα τον οποίον κανείς δε μπορεί να προβλέψει. Όλη αυτή η εικόνα (κυρίως όσον αφορά τις «χαμηλές στροφές» βασικών εργαλείων όπως ο Λοτζέσκι, ο Γκιστ και ο Ρίβερς) σίγουρα έχουν φέρει στοιχειώδη τουλάχιστον προβληματισμό στη σκέψη του Πασκουάλ..

-Η Ζαλγκίρις  βγήκε από ένα πολύ χρήσιμο, διδακτικό για αυτήν στάδιο που οριοθετείται στη περίοδο που ξεκίνησε μετά τη μεγάλη εντός έδρας νίκη επί του Ολυμπιακού. Στο τέλος εκείνης της βραδιάς  η ομάδα του Σάρας ήταν σαν να έπιασε έναν στόχο, να εκπλήρωσε κάποιο  χρέος απέναντι στις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει το παιχνίδι της στη σεζόν, με τον κίνδυνο της χαλάρωσης και εφησυχασμού να της χτυπάει τη πόρτα αυτόματα. Νομίζω ότι η λιθουανική ομάδα πέρασε με πολύ καλή αξιολόγηση το τεστ αυτής της περιόδου η οποία περιελάμβανε δύσκολα, κλειστά ματς. Η Ζαλγκίρις έκανε δύο ήττες, στο Βελιγράδι και το Μπάμπεργκ, νίκησε εντός των συνόρων στην εκπνοή τη Γιουβέντους εντός των συνόρων και κατάφερε (υπέρ του δέοντος σημαντικό για την ανάπτυξη του χαρακτήρα της) να κλείσει σωστά δύο παιχνίδια στο Κάουνας για την Ευρωλίγκα (Ουνικάχα, Βαλένθια) στα οποία βρέθηκε στα σχοινιά έχοντας μάλιστα τον τίτλο του φαβορί της αναμέτρησης. Οι Λιθουανοί έρχονται στο ΟΑΚΑ για να δουν το πνευματικό τους κέρδος (σε επίπεδο ωρίμανσης) από το διάστημα αυτό των τελευταίων 20 ημερών..

-Περιμένω σήμερα μια «προσαρμογή», ένα «τρικ» από τον Τσάβι Πασκουάλ το οποίο θα του επιτρέψει  να πάρει το τιμόνι του παιχνιδιού από νωρίς στα χέρια του. Ένα «τρικ» που θα δώσει ώθηση στην ομάδα του βοηθώντας τη να υπερβεί το εμπόδιο των δεύτερων σκέψεων στο παιχνίδι βρίσκοντας ρυθμό. Θυμηθείτε τη 3-2 ζώνη που έστησε ο Ισπανός προπονητής στο Κάουνας με τον Σίνγκλετον στη κορυφή της και τους Γκιστ-Αντετοκούνμπο στη πίσω γραμμή (πολύ σημαντικό για παίχτες της base line,  στη συγκεκριμένη διάταξη, να μπορούν να σπριντάρουν αποτελεσματικά στις γωνίες). Μια τακτική που στόχευε στην αναχαίτιση του κεντρικού Pick & Roll των γηπεδούχων, την ελαχιστοποίηση της δημιουργίας από το High post (ευτυχώς ο Γιανκούνας απουσιάζει σήμερα) και στο να δυσκολέψει τη κυκλοφορία της μπάλας στα «φτερά», κομμάτια στα οποία βασίζεται πολύ η ομάδα του Σάρας. Κάτι ανάλογο (σε επίπεδο «έκπληξης») θα ήθελα να δω και σήμερα από τον πάγκο του Παναθηναϊκού. Το παιχνίδι εμπεριέχει πολύ υψηλό βαθμό δυσκολίας και ο Παναθηναϊκός πρέπει να «πονέσει»  εντός του παρκέ και συνολικά να πιάσει αρκετά υψηλό επίπεδο απόδοσης για να φύγει νικητής..

Ψάχνει για απαντήσεις στο Βελιγράδι…

Ο Ολυμπιακός πηγαίνει στο Βελιγράδι για να βρει απαντήσεις. Οι τελευταίες εκτός έδρας αναμετρήσεις και η εικόνα των ερυθρολεύκων σε αυτές τοποθέτησαν την ομάδα σε κατάσταση ενδοσκόπησης . Στη Πάτρα, απέναντι στον Προμηθέα, η ομάδα είχε και καλά και άσχημα διαστήματα. Οι εγγενείς αδυναμίες αυτού του ρόστερ, προϊόν των καλοκαιρινών επιλογών σε επίπεδο στελέχωσης, έχουν βγει στον αφρό και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος βρίσκεται στη δύσκολη θέση ενός προπονητή ο οποίος πρέπει να δημιουργήσει καινούργια σημεία αναφοράς στην αγωνιστική κατεύθυνση της ομάδας του για να φρεσκάρει το παιχνίδι και κυρίως το μυαλό της, σε αυτό το σημείο της σεζόν.

stoiximanblog_olympiakos

 

Ο Ερυθρός Αστέρας του Ντούσαν Αλιμπίγιεβιτς βιώνει μια δύσκολη περίοδο, μετρώντας τρεις συνεχόμενες ήττες στη διοργάνωση ενώ την ίδια στιγμή έχει να διαχειριστεί προβλήματα τραυματισμών βασικών στελεχών  του (Άντιτς, Φελντέιν). Οι Σέρβοι έκαναν μια σημαντική κίνηση (άλλωστε υπάρχει και η ΑΒΑ όπου η Μπούντουτσνοστ τους έχει δώσει δυνατό ανταγωνισμό) υπογράφοντας τον Άλεν Όμιτς με την ελπίδα ότι θα αποτελέσει έναν ακόμα seven footer που έπιασε το μέγιστό της προσωπικής του απόδοσης κατά τη παραμονή του στο Βελιγράδι. Ο Όμιτς είναι καλός παίχτης όμως η καριέρα του βρίσκεται σε πτώση  μετά τη σπουδαία σεζόν στα Κανάρια και ο Ερυθρός Αστέρας μοιάζει με σωσίβιο. Το πρόβλημα στη συγκεκριμένη περίπτωση (μη ξεχνάτε ότι βρισκόμαστε στα Βαλκάνια..) έχει να κάνει με τις έντονες αντιδράσεις των φανατικών οπαδών του κλαμπ οι οποίοι διαφωνούν με το γεγονός ότι στην ομάδα τους θα αγωνιστεί ένας Σλοβένος, γεννημένος στη Βοσνία. Ο Όμιτς προσπάθησε να ρίξει τους τόνους..

«Βλέπω τους ανθρώπους στη Σερβία ως φίλους μου. Έχω αρκετούς φίλους στη χώρα, η νοοτροπία των δύο λαών είναι πολύ κοντινή. Αυτό δεν είναι μυστικό. Σε ό,τι αφορά στη θρησκεία, αν κάποιος ενδιαφέρεται, πρέπει να πω ότι είμαι άθεος. Επομένως, μην σας απασχολεί κάτι, γιατί το μπάσκετ είναι αυτό που μετράει».

Η συνέχεια (και το πώς θα επηρεαστεί η ομάδα από αυτή την ιστορία) αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον..

-Ο Ολυμπιακός έχει την ευκαιρία να τεστάρει τις δυνάμεις του σε επίπεδο προσωπικών μονομαχιών, κομμάτι στο οποίο ηττήθηκε κατά κράτος στις δύο τελευταίους εκτός έδρας αναμετρήσεις του. Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη φορά ο αντίπαλος μοιάζει πιο «βολικός» από τη στιγμή που οι Σέρβοι δεν έχουν τη ταχύτητα και τις ατομικές δεξιότητες των Βάσκων ή των Ρώσων.  Σίγουρα στο παρκέ για αυτούς θα βρίσκεται ο εξαιρετικός Τέηλορ Ρότσεστι, ο Ντάνγκουμπιτς των 12.3 πόντων (8/16 τρίποντα) στα τρία τελευταία ματς, ο Lessort και ο Μπιέλιτσα. Επίσης, παιδιά όπως ο Davidovac και ο Dobric μεταμορφώνονται παίζοντας υπό τους ήχους των συνθημάτων των Delije. Η ελληνική άμυνα έχει όμως τα «εργαλεία» για να τρέξει μαζί τους και να αμυνθεί. Ο Ολυμπιακός πρέπει να είναι συγκεντρωμένους και  με τόνους αποφασιστικότητας να χαρακτηρίζουν τη κάθε του δράση. Απαγορεύεται η μετατροπή του παιχνιδιού πάλι σε διαγωνισμό σπριντ ή περιφερειακών σουτ στο transition. Αναμένεται η «επιστροφή» της ερυθρόλευκης γραμμής ψηλών επίσης. Η τριάδα των Πρίντεζη-Μιλουτίνοφ-Μακλίν αποτελεί το βαρύ σασί της φετινής ομάδας και επάνω στην επικράτηση της, σε επίπεδο προσωπικών μονομαχιών, απέναντι στους ψηλούς των γηπεδούχων μπορεί να χτίσει ο Ολυμπισκός τα θεμέλια της νίκης.  Νομίζω ότι αυτή η τριάδα είναι εκείνη  που μπορεί να  δώσει το έναυσμα για την γενικότερη αντεπίθεση των ερυθρολεύκων σε αυτό το σημείο της σεζόν..