Memento

Ο Ολυμπιακός καλείται να βρει τη μνήμη του.. Να θυμηθεί την ομάδα με τον ατσάλινο χαρακτήρα μακριά από το Φάληρο. Στο Μπάμπεργκ και απέναντι στον Νίκο Ζήση και τον Αντρέα Τρινκιέρι, οι ερυθρόλευκοι δεν έχουν άλλη λύση. Νίκη ή ..θάνατος.

Ο Ολυμπιακός πρέπει να θυμηθεί.. Η κατάσταση που έχει δικαμορφωθεί στον όμιλο δε του αφήνει περιθώρια. Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου κοιτάζει μέχρι το τέλος του δρόμου, με στόχο το 5/5 ή τουλάχιστον το 4/5 και τη διατήρηση της διαφοράς του πρώτου γύρου απέναντι στη Κίμκι. Ρεαλιστικά λοιπόν στη Βαυαρία παίζεται η χρονιά. Σε περίπτωση ήττας στο ματς με τη Brose Baskets εκτιμώ ότι (πέρα από το βαθμολογικό) το ψυχολογικό χτύπημα θα είναι τέτοιο που οι ερυθρόλευκοι δύσκολα θα μπορέσουν να μείνουν όρθιοι. Και ο αντίπαλος βέβαια παίζει το τελευταίο του χαρτί. Πάμε μαζί να δούμε τα σημεία τα οποία θα κρίνουν το μεγάλο αυτό ματς..

Η περιφερειακή άμυνα, το κλειδί της νίκης.

Νομίζω ότι είναι το κομμάτι στο οποίο πρέπει να εστιάσει περισσότερο η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου. Παραδοσιακά οι ομάδες του Αντρέα Τρινκιέρι διακρίνονται για τον αποτελεσματικό τρόπο με τον οποίον κυκλοφορούν τη μπάλα στο μισό γήπεδο (κλασσικό παράδειγμα η δουλειά του στο Καντού) και παράγουν ευκαιρίες για την επίθεση τους μέσα από αυτή τους την ικανότητα. Η Brose Baskets αποτελεί ένα σπουδαίο παράδειγμα. Το παιχνίδι του ΣΕΦ και ο τρόπος που σκόραραν οι Βαυαροί μόνο τυχαία γεγονότα δε μπορούν να χαρακτηριστούν.. Τα τρια ποιοτικά εγκεφαλικά τους γκαρντς αποτελούν το κέντρο των ..επιχειρήσεων και η διάθεση των υπολοίπων να συνεργαστούν ψάχνοντας το καλύτερο δυνατό πλαίσιο εκτέλεσης κάνει το μίγμα εντυπωσιακό. Οι Βαυαροί διακρίνονται από υπομονή. Γαλουχήθηκαν σε ένα σύστημα στο οποίο θυσιάζουν συνεχώς καλά σουτ στην ανεύρεση των εξαιρετικών σουτ. Μετακινούν πολύ έξυπνα τη μπάλα από πλευρά σε πλευρά και έχουν δουλέψει πολύ την έξτρα πάσα σε καταστάσεις close out επίθεσης. Αυτή τη ροή στην επίθεση της γερμανικής ομάδα που δημιουργείται μέσα από την κυκλοφορία της μπάλας δε μπόρεσε να σπάσει με τη πίεση του ο Ολυμπιακός στο πρώτο ματς. Καλείται να το κάνει τώρα.. Σε αυτό το κομμάτι παίζει ρόλο και η ύπαρξη ψηλών όπως ο Melli (κυρίως) και ο Theis των οποίων η ικανότητα να πασάρουν όχι μόνο ελαχιστοποιεί τη στατικότητα αλλά αποτελεί βασική έκφραση της επίθεσης των Βαυαρών. Νομίζω ότι ο Ολυμπιακός θα πρέπει να πιέσει πολύ τη μπάλα, να έχει physical χαρακτήρα και να μπει στις γραμμές πάσας του αντιπάλου διακόπτωντας τη προσπάθεια τους να χτίσουν κώδικες επικοινωνίας μέσα στο παιχνίδι και αποκόπτωντας τους τρεις γκαρντς από τους υπόλοιπυς παίχτες του Τρινκιέρι. Η Brose σουτάρει 40.2 % τρίποντο, απόρια της εξαιρετικής της κυκλοφορίας.

Catch me if you can..

Η Brose Baskets δεν είναι η ομάδα που βάζει πίεση στο αμυντικό ριμπάουντ του αντιπάλου καθώς ο Τρινκιέρι επιλέγει να εξασφαλίσει τις καλύτερες συνθήκες ετοιμότητας και ισορροπίας στο αμυντικό τρανζίσιον για την ομάδα του. Ο Ολυμπιακός μπορεί και πρέπει να τρέξει στο Μπάμπεργκ, ειδικά από τη στιγμή που θα κερδίσει εύκολο αμυντικό ριμπάουντ. Στη φάση του TOP-16 οι δύο ομάδες παίζουν στο ίδιο σχεδόν τέμπο όμως στο μεταξύ τους ματσάρισμα είναι εμφανές ότι οι ερυθρόλευκοι έχουν τις προδιαγραφές να κερδίσουν περισσότερα με το παιχνίδι να παίζεται σε πιο γρήγορο ρυθμό. Ειδικά εάν η ελληνική ομάδα καταφέρει να ανέβει πάνω από τους 75 πόντους..

Brose Basket’s Help Defense

Η επιλογή αυτή του Τρινκιέρι να υποστηρίζει ελαφριά σχήματα βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τον τρόπο που αμύνεται η ομάδα του. Οι Βαυαροί συχνά παρουσιάζουν 3-Guard lineups (Ζήσης, Στρέλνιεκς, Ουοναμέηκερ μαζί στο παρκέ, πατώντας στην ικανότητα του Αμερικανού γκαρντ να αμυνθεί και στη πίσω γραμμή άμυνας) με τις οποίες προσπαθούν να μεγιστοποιούσαν την αποτελεσματικότητα στη κυκλοφορία της μπάλας, να γίνουν πιο δημιουργικοί στη Pick & Roll επίθεση (τρέχουν ούτως ή άλλως πολλές τέτοιες καταστάσεις) αλλά και ταχύτεροι στην άμυνα βοήθειας στο μισό γήπεδο όπου μπορούν να κατεβάσουν τους χρόνους στους οποίους καλύπτουν αποστάσεις. Ειδικά όταν η μπάλα φεύγει από τα χέρια του αντιπάλου ballhandler σε καταστάσεις Pick & Roll, οι βαυαρικές περιστροφές και η αλληλοκάλυψη αξιολογούνται ως εξαιρετικές. Στο πλαίσιο αυτό ο κόουτς Τρινκιέρι χρησιμοποιεί τον Ντάριους Μίλερ (δήμιο του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ) ως μπαλαντέρ στα φόργουορντς και ψηλούς όπως ο Τάις και ο Μέλι στο κέντρο της ρακέτας. Ειδικά η ταχύτητα και το αθλητικό πακέτο του Τάις (από τους παίχτες τους οποίους θα ήθελα να δω στη χώρα μας) είναι στοιχεία κομβικά που ανεβάζουν την άμυνα της Brose Baskets στο μισό γήπεδο. Ρίξτε μια ματιά στα τελευταία του κατορθώματα (6 τάπες απέναντι στη Φρανκφούρτη)..

Άλλος ένας λόγος που ο Ολυμπιακός θα πρέπει να τρέξει..

Βάθος

Σημαντικό κομμάτι στο οποίο πρέπει να χτυπήσει η ελληνική ομάδα προσαρμόζοντας το στυλ παιχνιδιού της. Η Brose Baskets στηρίζεται σε ένα short rotation 7-8 παιχτών και είναι φανερό ότι τώρα που μπαίνουμε στη τελική ευθεία (και σε συνθήκες τοπ ανταγωνισμού) της λείπουν οι 1-2 έξτρα παίχτες που θα προσδώσουν το απαιτούμενο ποιοτικό βάθος. Ο βασικός άξονας στο πλάνο του Ολυμπιακού, δηλ. πίεση-τρέξιμο-περισσότερες κατοχές, μπορεί να φθείρει σε σωματικό και αγωνιστικό, κατά προέκταση, επίπεδο τους γηπεδούχους. H ελληνική ομάδα έχει το βάθος για να διατηρηθεί φρέσκια και να ανταποκριθεί σε πιθανή φθορά. Στόχος να το κεφαλαιοποιήσει αγωνιστικά ανεβάζοντας όσο το δυνατόν τη παραγωγικότητα της σε ένα ματς που που η γηπεδούχος θα προσπαθήσει να το σετάρει στους 70-75 πόντους. Προαπαιτούμενο, να μπορέσει να βελτιώσει (σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι) ο Ολυμπιακός την άμυνα του στην αδύνατη πλευρά και ειδικά σε καταστάσεις close outs. Παίχτες όπως ο Μίλερ και ο Στρέλνιεκς έχουν την ιδιοσυγκρασία και την ποιότητα να πονέσουν την ελληνική άμυνα.
Εν κατακλείδι το ματς είναι τελικός. Μια μάχη στόχων, ρυθμού και κατοχών με την άμυνα της Brose Baskets να προσπαθεί να κλείσει το γήπεδο στον αντίπαλο ο οποίος με τη σειρά του μέσα από τη δική του άμυνα θα προσπαθήσει να ανοίξει το γήπεδο και να παράγει (κρατώντας χαμηλά παράλληλα τους Βαυαρούς). Έχω ταχθεί πριν το ματς με (τη Λαμποράλ) υπέρ της “επαναφοράς” του Ολυμπιακού. Πιστεύω ότι θα επιστρέψει στις σταθερές του σε επίπεδο προσώπων- αγωνιστικού στυλ και θα γυρίσει από τη κόλαση. Ειναι δεδομένο όμως ότι για να το κάνει πρέπει, έστω και δύσκολα, να περάσει από το Μπάμπεργκ. Πρέπει να θυμηθεί για να δημιουργήσει νέες ..αναμνήσεις για όλους εμάς!