2023 NBA Playoffs: Γίνονται θαύματα σήμερα;

Oι Σέλτικς έδειξαν σφυγμό στο “Do or Die” τέταρτο ματς, μένοντας όρθιοι στο Μαϊάμι σε μια στιγμή που όλοι περίμεναν να τους δουν να πέφτουν στο καναβάτσο. Η σειρά γυρίζει πλέον στη Βοστώνη και οι δύο ομάδες υπόσχονται μια μάχη που θα θυμόμαστε για καιρό.  

Αλήθεια, γίνονται θαύματα ακόμα; Αυτό που έμοιαζε απίθανο (γιατί ιστορικά έχει αποδειχθεί ως τέτοιο) λίγο πριν το τέταρτο παιχνίδι των τελικών της Ανατολής, τώρα πλέον είναι μια πιθανότητα. Το δεύτερο ημίχρονο της ομάδας του Μαζούλα στην οριακή τέταρτη αναμέτρηση (66-43 για τους φιλοξενούμενους οι οποίοι είχαν πάει στα αποδυτήρια ευρισκόμενοι πίσω με 6 πόντους) έδωσε ελπίδες στον οργανισμό της Βοστώνης. Είναι ικανό όμως να βάλει την αμφιβολία στο μυαλό των Χιτ; Η απάντηση θα δοθεί πολύ σύντομα.

Το παιχνίδι των Jays

O Τζέισον Τέιτουμ έκανε την εμφάνιση του στο τέταρτο ματς και ήταν ο βασικός λόγος της καταλυτικής υπεροχής των «Κελτών» στο δεύτερο ημίχρονο. Ο σούπερ-σταρ της Βοστώνης δέχθηκε κριτική για τη «στειρότητα» που τον διέκρινε στις τέταρτες περιόδους της σειράς, απολύτως δικαιολογημένα βέβαια καθώς στο παρελθόν έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά όταν η μπάλα καίει. Ο Τέιτουμ σκόραρε 33 πόντους με 14/22 σουτ (είχε επίσης 11 ριμπάουντ και 7 τελικές πάσες), βάζοντας τέλος στις ελπίδες των Χιτ για «σκούπισμα». Είναι δεδομένο ότι ο Μαζούλα θα χρειαστεί από αυτόν να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό ώστε η Βοστώνη να έχει ελπίδες για την ολική ανατροπή. Αυτό από μόνο του μάλιστα, ίσως δεν είναι αρκετό.

Ενισχυμένες Αποδόσεις-Jayson Tatum: 4+ Εύστοχα Τρίποντα σε απόδοση 2.42 στη Stoiximan

Ο Τζέιλεν Μπράουν παίζει κάτω από τα standards του στους τελικούς αυτούς. Στα τέσσερα πρώτα παιχνίδια της σειράς, ο 26χρονος wing μετράει 16.8 πόντους με 3/25 (!) τρίποντα, 4/9 προσωπικές και ποσοστό 39% εντός πεδιάς. Ο Μπράουν μπορεί να είναι το κλειδί σε μια ενδεχόμενη επιστροφή των Σέλτικς. Οφείλει να μπει πιο επιθετικά στο σημερινό παιχνίδι, γυρνώντας αρχικά τον προσωπικό του διακόπτη και έπειτα της ομάδας του. Το small ball των Χιτ παράγει πίεση στην πρώτη γραμμή άμυνας όμως εάν οι γηπεδούχοι κυκλοφορήσουν σωστά τη μπάλα μπορούν να χτυπήσουν επάνω στη μετακίνηση της με τον Μπράουν να περνάει προς τα μέσα.

Jaylen Brown Πόντοι 23+ σε απόδοση 1.80 στη Stoiximan

Το «φονικό ένστικτο» των Χιτ

Δύο είναι τα δεδομένα στην παρούσα φάση. Πρώτον, οι Σέλτικς είναι η ομάδα με τη μεγαλύτερη ποιότητα μεταξύ των δύο (πιθανόν και σε ολόκληρη τη λίγκα) , σαφώς υπέρτερη σε όρους βάθους και ατομικού ταλέντου. Δεύτερον, οι Χιτ μέχρι τώρα είναι η καλύτερη ομάδα στο ματσάρισμα. Και αυτό δεν είναι τυχαίο.

Το Μαϊάμι έχει την εμπειρία για να μην πανικοβληθεί μετά την «αφύπνιση» της Βοστώνης. Θα έρθει στο TD Garden για να κάνει το παιχνίδι του και να κλείσει τη σειρά. Είναι άλλωστε ένα γκρουπ με ανεπτυγμένο «φονικό ένστικτο» . Ο «Κάπταιν Τζίμι» είναι φόβος και τρόμος (και) στα φετινά playoffs και θα μπει στο παρκέ για να αδειάσει όλες τις σφαίρες του. Η Βοστώνη δεν έχει βρει απάντηση απέναντι του παρότι έχει πολλά, καλά αμυντικά εργαλεία.

Στο τέταρτο ματς οι Χιτ  κέρδισαν τη μάχη των ριμπάουντ και σκόραραν περισσότερο από τον αντίπαλο στο «ζωγραφιστό», δείχνοντας ότι έχουν προσαρμοστεί στο μέγεθος της Βοστώνης. Όμως σούταραν άσχημα από την περίμετρο μετρώντας 8/32 τρίποντα, με την τριάδα Vincent-Robinson-Strus να «γράφει» 2/13. Η επίδοση των Χιτ πίσω από τη γραμμή του τριπόντου και δη το ποσοστό της συγκεκριμένης τριάδας που διαμορφώνει το πλαίσιο χώρων για τον Μπάτλερ (καθορίζοντας το εύρος των πιθανοτήτων για σκορ στην καρδιά του «ζωγραφιστού» των Σέλτικς) θα αποτελέσει σημαντική παράμετρο για την απόδοση της ομάδας του Σποέλστρα. Το Μαϊάμι θα προσπαθήσει με την άμυνα του να παράγει λάθη στην επίθεση των γηπεδούχων. Αναμφίβολα μπορεί να το κάνει, τουλάχιστον έως έναν βαθμό. Σημειώστε ότι στην τελευταία αναμέτρηση  οι «Κέλτες» είχαν μόλις 10 λάθη και 28 τελικές πάσες.

Μεγάλο ματς λοιπόν το βράδυ στη Βοστώνη με τους Χιτ να θέλουν να τελειώσουν τη σειρά, γνωρίζοντας ότι μια ενδεχόμενη επιτυχία των γηπεδούχων θα μετατρέψει το έκτο ματς στο Μαϊάμι, σε έβδομο για την ομάδα του Σποέλστρα. Σκεφτείτε λίγο το συναισθηματικό υπόβαθρο που θα δημιουργήσει εκατέρωθεν μια επιστροφή των «Κελτών» στη σειρά, με το τελευταίο παιχνίδι στη Μασαχουσέτη. Οι Χιτ δικαιούνται την πρόκριση με βάση τα όσα έχουμε δει μέχρι τώρα. Όμως η Βοστώνη θα μπει πολύ επιθετικά σήμερα και μπορεί να επιβάλλει τον ρυθμό της, φτάνοντας στη νίκη σε ένα φλεγόμενο TD Garden.

Bet Builder με Χάντικαπ  Μπόστον Σέλτικς -4.5 και Πόντοι Οver 208.5 σε απόδοση 2.39 στη Stoiximan

 

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

*Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Hoopfellas.gr για το Stoiximan Blog